MURAT KURUM: “ÞEHÝRLERÝMÝZÝ YENÝ DÖNÜÞÜME ADAPTE ETMEK ZORUNDAYIZ”

MURAT KURUM: “ÞEHÝRLERÝMÝZÝ YENÝ DÖNÜÞÜME ADAPTE ETMEK ZORUNDAYIZ”

“Dirençli Þehirler ve Þehrin Dönüþümü’’ temasýyla 24-27 Mart’ta düzenlenen Kartepe Zirvesi baþladý. Dört gün sürecek zirvenin açýlýþ oturumu, Kartepe’de düzenlendi. Marmara Belediyeler Birliði ve Kocaeli Büyükþehir Belediye Baþkaný Doç. Dr. Tahir Büyükakýn’ýn ev sahipliði yaptýðý açýlýþta Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakaný Murat Kurum ile Almanya eski Þansölyesi Gerhard Schröder önemli açýklamalarda bulundu. Schröder, “Türkiye güçlü bir ülke” dedi ve iki ülkenin birçok konuda ortak çabalarý olduðunu söyledi.

Sunuculuðunu Jülide Ateþ’in üstlendiði, Dirençli Þehirler ve Þehrin Dönüþümü temalý Kartepe Zirvesi’nin açýlýþý Marmara Belediyeler Birliði ve Kocaeli Büyükþehir Belediye Baþkaný Doç. Dr. Tahir Büyükakýn’ýn ev sahipliðinde gerçekleþti. Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakaný Murat Kurum, Almanya eski Baþbakaný Gerhard Schröder, UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton’ýn konuþmalarýnýn yer aldýðý zirvenin açýlýþý geniþ katýlýmla gerçekleþti. Kocaeli Valisi Seddar Yavuz rahatsýzlýðý nedeniyle programa katýlamadý.

KOCAELÝ BÜYÜKÞEHÝR BELEDÝYE BAÞKANI TAHÝR BÜYÜKAKIN: “EVRENE BAKIÞIMIZI GÖZDEN GEÇÝRMEK VE BÝRLÝKTE HAREKET ETMEK ZORUNDAYIZ”

Açýlýþ konuþmasýnda “Bugün dünya nüfusunun yüzde 50’si þehirlerde yaþýyor. Bütün bu insanlara su bulmak zorundasýnýz, gýda bulmak zorundasýnýz, afetlere karþý korumak zorundasýnýz, iklim deðiþikliðiyle baþ etmek zorundasýnýz. Peki, bunlarý yapmak için ne yapmak lazým? Düþünmek lazým. Gelecekte bizi ne meseleler bekliyor diye hazýrlýklý olmak lazým. Bugün burada fikir platformu oluþmuþ olacak. Belki de en kýymetli olan þey bu” ifadelerini kullanan Baþkan Büyükakýn, birlikte hareket etmenin önemine deðinerek þunlarý kaydetti: “Son dönemde pandeminin yaþanmasý ve iklim deðiþikliði gibi meseleler bize apaçýk birlikte hareket etmemiz gerektiðini gösterdi. Benim gördüðüm kadarýyla bir þehrin yükseliþi, dünyanýn medeniyetinin yükseliþi için ayrýlmaz birkaç unsur var. Öyle bir habitat oluþturmalýyýz ki bir taraftan insanlarýn kendilerini geliþtirmesini saðlasýn, diðer yandan  yeniliðe teþvik edecek ekosistem yaratsýn. Geleceði doðru okuyabilmek için o þehir bilim adamlarýnýn da cazibe merkezi olsun. Bugün burada gururla bunun þehrimde baþladýðýný söylemek istiyorum.”

ÇEVRE, ÞEHÝRCÝLÝK VE ÝKLÝM DEÐÝÞÝKLÝÐÝ BAKANI MURAT KURUM: “YAKIN GELECEKTE DÜNYA NÜFUSUNUN 9.7 MÝLYARA ULAÞACAÐI ÖNGÖRÜLÜYOR”

Zirvenin açýlýþýnda konuþan Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakaný Murat Kurum,  depremlerden iklim deðiþikliðine, salgýn hastalýklardan uluslararasý iliþkilerde yaþanan olumsuz geliþmelere, küresel ticarette yaþanan kýsýtlamalardan savaþ ve çatýþmalara kadar her alanda iliþkilerin kýrýlgan olduðu tarihi bir dönemden geçildiðini, belirterek þunlarý kaydetti: “Bu kýrýlgan dönemde ülkemizde ve dünyada yaþanan nüfus artýþýna baðlý olarak þehirlerimiz büyümeye devam ediyor. Yakýn gelecekte dünya nüfusunun 9.7 milyara ulaþacaðý öngörülüyor. Geliþmekte olan ülkelerin nüfusunun yaklaþýk yüzde 63'ü þehir merkezlerinde yaþayacak. Tüketimin yüzde 91'i de þehirlerimizde gerçekleþecek. Birleþmiþ milletlere göre 2030'da ciddi bir artýþla mega þehir sayýsý 41'e çýkacak ve orta ölçekli þehir sayýsýnýn da 558'e çýkmasý öngörülüyor.”

“KENTSEL DÖNÜÞÜMLE ÞEHÝRLERÝ HER TÜRLÜ AFETE KARÞI DÝRENÇLÝ HALE GETÝRÝYORUZ”

“Sadece geçtiðimiz yýl 80 bin konutumuzun deprem dönüþümünü gerçekleþtirdik. Þu an hâlihazýrda sahada toplam yatýrým bedeli 120 milyar lira olan 350 bin konutumuzun dönüþümüne devam ediyoruz. Ýnþallah 2035 yýlýna geldiðimizde Türkiye’nin deprem riski olan bölgelerinde kentsel dönüþüme girmemiþ tek bir binamýz kalmayacak” diyen Bakan Kurum, kentsel dönüþümle þehirlerin her türlü afete karþý dirençli hale getirildiðini söyledi.

“ÝZMÝT KÖRFEZÝ’NDE BÝRÝKEN DÝP ÇAMURUNUN TEMÝZLÝÐÝNÝ YAPACAÐIZ”

Önümüzdeki son 10 yýlda dünyanýn gidiþatýna yön verileceðini söyleyen Kurum, “Dünyamýz ýsýndý. Bu son 10 yýllýk süreçte tüm dünyanýn beraber hareket etmesi gerekiyor. Bu savurganlýðýn ve sanayileþmesinin önüne geçmesi gerekiyor. Bugün dünyada yaþanan afetler sonucunda çok büyük can ve mal kaybýyla karþý karþýya kalýyoruz. Hem dünyada hem ülkemizde afetlerin sýklýðý artmaktadýr. Erken uyarý sisteminin de çok önemli olduðunu düþünüyoruz. Bu durum bir tercih deðil zaruriyet. Sürdürülebilirliði garanti haline alacak tüm adýmlarý ivedilikle atmak gerekiyor. Þehirlerimizi yeni dönüþüme adapte etmek zorundayýz. Yeþil kalkýnma çerçevesinde atacaðýmýz adýmlarý biz bu düþüncesiyle atacaðýz. Dünyayý en az kirleten ülkelerden bir tanesiyiz. En az kirleten olmamýza raðmen bu konuda çok ciddi mücadele veriyoruz.” þeklinde konuþtu. Bakan Kurum konuþmasýnda Kocaeli’ye bir müjde de verdi. Bakan Kurum, “Ýzmit Körfezi’nde biriken dip çamurunun temizliðini yapacaðýz. Böylece Ýzmit Körfezi ailelerimizin çevresinde gezip, nefes alacaðý bir yer haline gelecek” dedi.

ALMANYA ESKÝ ÞANSÖLYESÝ GERHARD SCHRÖDER: “UKRAYNA HALKININ IZDIRABINA SEBEP OLAN BU SAVAÞ EN KISA ZAMANDA DURDURULMALIDIR” 

Almanya eski Þansölyesi Gerhard Schröder Kartepe Zirvesi’ndeki konuþmasýnda Rusya ile Ukrayna arasýndaki savaþýn bir an önce bitmesi gerektiðini söyleyerek þunlarý kaydetti: “Ukrayna halkýnýn ýzdýrabýna sebep olan bu savaþ en kýsa zamanda durdurulmalýdýr. Ýki ülkenin arasýnda müzakerelerin hýzlý sonuç vermesi ve sonucunda ateþkes olmasý lazým. Bu konuda gücü yeten herkes bu çabalara dahil olmalý ve bu savaþ durdurulmalý. Cumhurbaþkaný Erdoðan’ýn çabalarý çok kýymetlidir. Umuyoruz ki bu çabalar baþarýya ulaþacaktýr. Son zamanlarda pek çok görüþmeler gerçekleþti. Ancak Rusya’nýn güvenlik endiþeleri kendine bir yer bulamýyor. Batý’nýn uygulamalarý istikrarsýz tepkilere sebep oldu. Geleceðe baktýðýmýz zaman bunlarý iyi görmeliyiz. Politik, sivil baðlarýmýzý toptan atmamalýyýz. Çünkü bütün çarpýcý geliþmelere raðmen bütün umudumuz barýþ ve güvenlik için kurulacak diyaloglardýr. Bu baðlarýn devam etmesi için ben de üzerime düþeni yapacaðýmý ifade etmek isterim.”

Dünya pek çok alanda deðiþiklik yaþandýðýna deðinen Gerhard Schröder , “Dünyanýn neresinde yaþarsak yaþayalým öncelikle küreselleþmeyle karþý karþýyayýz. Halklar ve ülkeler arsýnda ciddi rekabet mevcut. Hepimiz barýþ ve güvenliðin tesisi için çabalýyoruz”  dedi.  Türkiye ve Almanya’nýn özel sorumluluklarý olduðunun altýný çizen Schröder, Türkiye ve Almanya’nýn fikir birliðinin olduðunu söyledi. Schröder, “Ýki ülkenin küresel barýþ savunuculuðu ve çerçevelere dayanan fikirler konusunda da birliði var. Küresel serbest ticaretin desteklenmesi konusunda da ülkelerimizin ortak noktalarý vardýr. Birçok konuda ortak çabalarýmýz var. Çok taraflýlýk küresel sorunlarý çözmekte elzemdir. Çevrenin korunmasýnda da el ele çalýþýp bunu gerçekleþtirmeliyiz. Tek bir küresel güç bütün bu sorunlarý tek baþýna çözmeye yetmeyecektir. Dolayýsýyla bölgesel iþ birliðinin özellikle komþu ülkeler tarafýndan önemsenmesi kalkýnma ve halklarýmýzýn barýþ içinde yaþamasý çok önemlidir” ifadelerini kullandý.

“TÜRKÝYE GÜÇLÜ BÝR ÜLKE”

‘’Avrupa Birliði için hangi ülkenin deðeri büyük dersek bunun cevabý Türkiye olacaktýr. Türkiye güçlü bir ülkedir. Türkiye güvenilir bir NATO ittifakýdýr. Bizlerle terörizmle mücadele konusunda fikir birliðindedir. Türkiye, Avrupa ve Asya’nýn arasýnda önemli bir konuma sahiptir. Türkiye çatýþmalarýn alanýný kesecek güce sahiptir kendi bölgesinde. Ne yazýk ki Avrupa’da bunun deðeri bilinmemektedir. Doðru yaklaþým çok taraflýlýk olacaktýr. Bu zirvenizin baþlýðýyla iliþkili. Dirençli þehirler ve þehrin dönüþümü 21. yüzyýl þehirlerinin zamaný olacak. Hepimizin bu noktada uzun vadeli düþünmesi gerekiyor. Günümüzde bile milyonlarca insanýn temiz suya ulaþmasý zor. Emisyonlarýn azaltýlmasý ve iklim deðiþikliði mücadelesi için el ele çalýþmalýyýz” diye konuþtu.

UNDP TÜRKÝYE MUKÝM TEMSÝLCÝSÝ LOUISA VINTON: “ÝKLÝM DEÐÝÞÝKLÝÐÝYLE ÝLGÝLÝ ÇOK CÝDDÝ ÇÖZÜMLER ÜRETÝLMESÝ GEREKÝYOR”

Kartepe Zirvesi’nde konuþan, sel önleme, doða koruma, enerji verimliliði, iklim dayanýklýlýðý konularýnda giriþim liderliðiyle ön plana çýkan UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, Kartepe Zirvesi’nin iddialý bir zirve olduðunu dile getirdi ve þöyle konuþtu: “Þehirler insanlarýn birçok sorunla baþ baþa kaldýðý yer. Pandemide bunu gördük. Çift anlamlý olarak bunu iklim deðiþikliðinde de görüyoruz. Bu baðlamda þehirler sorun yaratýcý yerler olabiliyor ama þehirler çözümün de kaynaðý olabiliyor. Þehirler sadece dünya nüfusunun arttýðý yerler olmuyor yerel yönetimler açýsýndan da çok önemliler. Herkesin hayatýný etkileyen doðrudan kararlarýn alýndýðý yerler. Biz UNDP’nin çalýþtýðý her yerde Kocaeli Büyükþehir Belediyesi gibi yerel paydaþlarla çalýþmaya dikkat ediyoruz. Özellikle iklim konusunda daha iddialý ve hýzlý çözüm sürecinde geç kalmak ölümü getirir. Bu baðlamda iklim deðiþikliðiyle ilgili çok ciddi çözümler üretilmesi gerekiyor.”

Yorumlar

Top