TÜRKÝYE, TURÝZMDE FARKLI PAZARLARA AÇILMALI

TÜRKÝYE, TURÝZMDE FARKLI PAZARLARA AÇILMALI

Türkiye'ye gelen yabancý ziyaretçi sayýsý Þubat'ta 1 milyon 545 bin kiþi oldu. Rus ve Ukraynalý turistlerin toplam turistler içerisindeki payý yüzde 10'u aþmýþ olsa da marttan itibaren bu sayýnýn düþecek olmasý turizmcileri tedirgin ediyor. Normal þartlarda Rusya ve Ukrayna’dan yýlda 10 milyon turistin geldiði Türkiye için bu yaz turizmde sancýlý geçebilir.

Daha önce Rusya ile yaþanan siyasi krizlerde de benzer sorunlarýn yaþandýðýný hatýrlatan Ulusal Ýktisadi Düþünce Kuruluþu Baþkaný (ULÝKAD) Ömer Niziplioðlu, Türkiye’nin belli ülkelere baðlý kalmamasý için farklý ülkelere yönelik tanýtým çalýþmalarý yapýlmasý gerektiðini söyledi.

‘Avrupa takýntýsýný býrakalým’

Turizmde Avrupa ve Rusya pazarý takýntýsýnýn býrakýlmasý gerekliðini aktaran Niziplioðlu “Çin, Hindistan, Afrika ve Latin Amerika ülkelerindeki turistleri ülkemize çekmeliyiz. Yeni ve daha büyük pazarlara yönelelim. Bu bölgelerde 3 milyar kiþilik bir nüfus söz konusu” diye konuþtu.  

‘Kampanyalar yetersiz’

Yapýlan tanýtým faaliyetleri ve kampanyalarýn yetersiz olduðunu belirten Niziplioðlu, “Artýk Londra’da otobüs giydirmek, havalimaný billboardlarýna ilan vermek çok yetersiz bir çalýþma. Onun yerine hedef kitlemiz olan ülkelerin spor, müzik, sinema vb. alanlarda ünlü, sevilen, sosyal medyada takipçisi yüksek olan kiþiler tarafýndan tanýtýmlarýmýz yapýlmalý. Herkes olup biteni sosyal medyadan takip ediyorken bu kanalý yeterince kullanmayarak hata yapýlýyor. Yerli turist tesisler için önemli. Fakat ülke için bir cepten alýp diðerine vermektir esas olan dýþtan gelen turist ve kaynaktýr” ifadelerini kullandý.

‘Orta Doðulular yaylalarý seviyor’

Niziplioðlu’na göre turizm konusunda aðýrlýk verilmesi gereken bir alan yaylalar. Özellikle Karadeniz’deki yaylalarýn mevcuttakilere ek olarak 4-5 tanesinin daha turizme açýlmasý gerektiðini, Karadeniz’i bu þekilde býrakmanýn ekonomik olarak kayýp olduðunu kaydeden Niziplioðlu, “Buralar özellikle sýcaðý sevmeyen Orta Doðulu misafirlerin talep ettiði bölgedir. Dünya artýk denizden baþka turizm alternatifleri arýyor, doðaya yöneliþ var. Ýsviçre, Alplerdeki yaylalardan milyarlarca dolar kazaným saðlarken, biz de Karadeniz'de özellikle daðlarýn yaylalarýndan gelir elde etmeliyiz, Ayrýca yöresel ürün satýþýyla bölge halký da ekonomik olarak kalkýnmasý hedeflenmelidir” dedi.

‘Mersin, Adana ve Hatay’a aðýrlýk verelim’

Gemi turizminin canlandýrýlmasý gerektiðini de ifade eden Niziplioðlu, Doðu Akdeniz gemi turizm destinasyonuna Adana, Mersin ve Hatay’ýn dahil edilmesi gerektiðini belirtti. Niziplioðlu, Mýsýr, Lübnan, Kýbrýs ve Ýsrail'e giden turistlerin Türkiye’ye de gelmesinin saðlanmasýnýn gerektiðini, bunun için bir gemi limaný yapýlmasýnýn yeterli olacaðýný söyledi. 

Niziplioðlu, Akdeniz’in sýcak deniz olmasý nedeniyle turizm havzasý olduðunu ancak burada sadece Antalya’dan gelir elde edildiðini hatýrlattý. Mersin, Adana ve Hatay’ýn Antalya ile mukayese edilemeyecek kadar geride olduðunun altýný çizen Niziplioðlu, “Antalya turizm bölgesi ilan edilirken diðer üç ilin yazlýk site mesken yerleþim bölgesi ilan edilmesinden kaynaklanýr. Bu tür yapýlaþmanýn ülke ekonomisine katkýsý yok denecek kadar azdýr, ayrýca bu illeri inanç, kültür, tarih turizmi olarak 12 ay sunabiliriz.

Onlarca antik kentlerin yaný sýra dünyanýn ilk kilisesi San Pierre, Anadolu’nun ilk camisi Habibi Neccar, Noel Baba'nýn kilisesi Aziz Nikolas Aziz Paul Kilisesi bu bölgededir.

Bölgenin gastronomisi baþlý baþýna cazibe merkezidir. Tüm dünyanýn turizm havzasý olarak kabul ettiði, bu sahil bandý daha doðru planlamalý; ikinci Antalya, Güney Fransa veya Dubai yapmanýn yollarýný aramalýyýz. Samandað sahili 14 km uzunluðundadýr, dünyanýn 12. en uzun plajýdýr.

Samandað, Yayladað, Yumurtalýk, Karataþ, Anamur, Silifke, Tarsus, Taþucu turizm bölgesi ilan edilerek yatýrýmcýlara sunulmalýdýr” diye konuþtu.

‘Fuarlarý es geçmeyelim’

Ülkemizde 77 adet antik kent var. Ayný zamanda tarihi binlerce yýllýk geçmiþi olan kültür illerimiz var. Niziplioðlu’na göre Mardin, Gaziantep, Þanlýurfa ve Nevþehir gibi illerde daha fazla yatýrým yapýlmalý. Uluslararasý müsabaka, yarýþ ve etkinliklerin yapýlabileceði uluslararasý standartlarda, spor alanlarý oluþturabilirse önemli bir gelir kaynaðýna ulaþýlacaðýný dile getiren Niziplioðlu, þunlarý söyledi: “Yeterli konaklama, yeme, içme tesisin bulunduðu Ýstanbul ve Antalya'ya yapýlacak büyük kongre ve fuar alanlarý ile gelirlerin artýrýlabilir. Ülkemiz doðu ile batýnýn buluþtuðu noktadadýr. Konum ve mesafe nedeni ile tercih sebebidir. Dünyada turizmde en çok parayý harcayan kiþi iþ insanlardýr, bu misafirleri ülkemize çekmeliyiz.”

Yorumlar

Top