KUZEY MARMARA SANAYÝ VE TEKNOLOJÝ VADÝSÝ ÝLE 35 BÝN YENÝ ÝSTÝHDAM DOÐACAK

KUZEY MARMARA SANAYÝ VE TEKNOLOJÝ VADÝSÝ ÝLE 35 BÝN YENÝ ÝSTÝHDAM DOÐACAK

Türkiye’de sanayi ve teknoloji üretimini artýrmak ve daha katma deðerli hale getirmek için Kuzey Marmara’da düðmeye basýldý. Ýstanbul Havalimaný’nýn hemen yanýnda devreye alýnan ‘Kuzey Marmara Sanayi ve Teknoloji Vadisi’ ile hedef, 35 bin doðrudan, 100 bin dolaylý istihdamla Türkiye’nin katma deðerli üretimini artýrmak.

Halka açýk ihale ile Toplu Konut Ýdaresi Baþkanlýðý’ndan 2,1 milyar TL’ye, bugüne kadar tek seferde en yüksek bedelle, alýnan Arnavutköy Yassýören Proje Alaný, Kuzey Marmara Sanayi ve Teknoloji Vadisi’ne dönüþüyor. 500 bin metrekare alandan oluþan Kuzey Marmara Sanayi ve Teknoloji Vadisi, Ýstanbul Havalimaný’nýn yaný baþýnda yer alýyor. Modern ve inovatif bir sanayi merkezi inþa edip sanayinin hizmetine açacaklarýný açýklayan Kuzey Marmara Sanayi ve Teknoloji Vadisi Oluþumu Yönetim Kurulu Baþkaný Reha Yeltekin, Türkiye’nin katma deðerini artýracak bir projeyi hayata geçireceklerini vurguladý. Doðrudan 35 bin, dolaylý 100 bin kiþiye istihdam saðlayacak Kuzey Marmara Sanayi ve Teknoloji Vadisi, Týr Ýpek Yolu diye de bilinen Kuzey Marmara Otoyolu’nun da yanýnda. Ayrýca içinde Hýzlý Tren Ýstasyonu da bulunacak. Deðerli ulaþým akslarýnýn merkezinde konumlanan Kuzey Marmara Sanayi ve Teknoloji Vadisi’nin içerisinde otelden, akaryakýt istasyonuna, yeme içme merkezinden maðazalara kadar birçok tesis yer alacak. Ayný zamanda bir eðitim kampüsü görevi de görecek.

 

Kuzey Marmara Sanayi ve Teknoloji Vadisi’nde üretim yapmak için çok sayýda önde gelen þirketten talep aldýklarýný kaydeden Yeltekin, “Aldýðýmýz yüksek talep ile ülkemizdeki motivasyonu da görmüþ oluyoruz. Nitekim Ýstanbul’un aslýnda teknoloji merkezi olmasý gerekiyor. Ýstanbul için yüksek teknoloji üretimi gibi bacasýz sanayi bir gereklilik.” dedi. Sanayisi ile öne çýkan Türkiye’nin, geçen yýl ihracatýný tarihte ilk kez 200 milyar dolarýn üzerine çýkardýðýna da deðinen Yeltekin, “Bu rakamlarý daha da yukarý çekmek için biz de bir vizyon ortaya koyduk.” dedi.

 

Kilogram baþýna ihracat deðerini artýrmamýz gerekiyor

 

Ýstanbul’da üretimin, geliþmiþ ve kaliteli insan kaynaðýnýn ve özellikle de bilim altyapýsýnýn iyi kurgulanmasý gerektiðini kaydeden Yeltekin, Kuzey Marmara Sanayi ve Teknoloji Vadisi’nde bu vizyonla hareket ettiklerini söyledi. Yüksek teknoloji üretiminin özel bir konu olduðunu, buna uygun yetiþmiþ insan kaynaðýna Ýstanbul’un sahip olduðunu hatýrlatan Yeltekin, “Son 1 senede, Türkiye, kilogram baþý ihracat deðerini yüzde 20 artýrdý. Ülkemizin kilogram baþýna ihracatý 2021’de 1,29 dolara ulaþtý. Kilogram baþýna ihracat züccaciye sektöründe 3,38 dolar, ev ve mutfak eþyalarýnda 3,6 dolar. Demir ve demir dýþý metallerde 4 dolar, otomotiv sektöründe 10,62 dolar, deri ve deri mamullerinde yaklaþýk 12 dolar. Hazýr giyim sektöründe 16 dolarýn üzerinde. Turquality alan firmalarýn kilogram baþýna ihracat fiyatý ülke ortalamasýnýn tam 10 katý; 12 dolar. Savunma ve havacýlýk sektöründe ise 50 dolar seviyesinde. Kilogram baþýna ihracat deðerini her sektörde daha da artýrmamýz gerekiyor. Özellikle yüksek teknoloji ihracatýnýn saðlayacaðý kilogram baþýna katma deðer müreffeh bir Türkiye’nin öncelikleri arasýnda yer alýyor. Bugün savunma ithalatýný yüzde 60 oranýnda azaltan Türkiye, kýsa ve orta vadede ihracat odaklý çalýþmalarla önemli bir noktaya ulaþacak. Biz de bu vizyonla Kuzey Marmara Sanayi ve Teknoloji Vadisi’ni devreye alýyoruz.” dedi.

 

Ýstanbul’un ekonomisi 130 ülkeden büyük

 

Kuzey Marmara Kooperatifi Yönetim Kurulu Baþkaný Reha Yeltekin, Ýstanbul’un 216,1 milyar dolarlýk ekonomik büyüklüðüyle 130’dan fazla ülkeden daha büyük olduðunu hatýrlatarak, bu potansiyelin temiz ve katma deðerli üretimle çok daha yukarýlara týrmanabileceðini kaydetti. Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý verilerine göre de halihazýrda Türkiye toplam GSYH’sinin yüzde 30,7’sini Ýstanbul tek baþýna saðlarken, imalat sanayi hasýlasýnýn yüzde 25’ini gerçekleþtiriyor. Türkiye iþgücü piyasasýndan Ýstanbul’un almýþ olduðu pay ise yüzde 21.

 

Akbal: Türkiye'de yeni yatýrým zeminleri oluþturmayý sürdüreceðiz

 

Kuzey Marmara Sanayi ve Teknoloji Vadisi Oluþumu Yönetim Kurulu Üyesi ve Fuzul Holding Yönetim Kurulu Baþkan Yardýmcýsý Zeki Akbal, Türkiye'nin sanayi, istihdam, ihracat noktasýnda yatýrým yapmasý gerektiðine vurgu yaparak, “Bu iþ aslýnda bize düþüyor. Projeler geliþtirip insanlarýn ihtiyaçlarýný görmek istedik. Nitekim Kuzey Marmara Sanayi ve Teknoloji Vadisi'nde yaptýðýmýz çalýþmada ciddi bir talep olduðunu gördük. Bu projenin önemli unsurlarýndan biri lokasyon, havalimaný çok yakýn. Bu durum da beraberinde, yatýrýmcýnýn Türkiye'ye gelip, lojistik bölgesi olarak kullanmasýný getiriyor. Bu durum büyük bir avantaj. Lokasyonun önemi, projenin daha da öne çýkmasýný saðladý. Sene sonuna kadar projede süreç baþlamýþ olacak. Türkiye için ihtiyaç olan sanayi yatýrýmlarýný yapmayý sürdüreceðiz.” dedi.

 

Kisbu: Enerji verimliliði yüksek, çevre dostu bir sanayi bölgesi olacak

 

Kuzey Marmara Sanayi ve Teknoloji Vadisi Oluþumu Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Kisbu ise bir sanayici olarak sanayi bölgelerinde yaþadýðý sýkýntýlarýn tekrarlanmayacaðý, modernizasyonu ve enerji verimliliði yüksek, çevre dostu bir sanayi bölgesi yapmak için bu iþe giriþtiklerine vurgu yaparak, “2023 Türkiye hedeflerine yakýþýr bir proje devreye alýyoruz.” dedi.

 

Yorumlar

Top