MEHMET KALYONCU 'ERÝÞÝLEBÝLÝR KONUT ÜRETÝMÝ ÝÇÝN ATILAN ADIMLARI DESTEKLÝYORUZ'

MEHMET KALYONCU 'ERÝÞÝLEBÝLÝR KONUT ÜRETÝMÝ ÝÇÝN ATILAN ADIMLARI DESTEKLÝYORUZ'

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan’ýn konut finansmanýna yönelik açýkladýðý paketlerin hem konut alacaklarý hem de sektörü teþvik eden bir geliþme olduðunu belirten GYODER Yönetim Kurulu Baþkaný Mehmet Kalyoncu, bu adýmýn özellikle yeni konut arzýný artýrarak þu anda arz – talep dengesinde oluþan dengesizlik için çözüm olabileceði görüþünü paylaþtý. Kalyoncu konuyla ilgili olarak “Son dönemde barýnma ihtiyacý için oluþan yoðun talep dikkat çekiyordu.

Devam eden proje ve ikinci el konut alýmlarý için faiz oranlarýnda yapýlan düzenleme, konut almak isteyenleri teþvik edecektir. Birkaç yönüyle bu düzenlemenin oluþturacaðý olumlu etkilerden bahsetmek gerekirse;

  1. Ýlk defa konut alacaklar için kullandýrýlacak bu paketin, alt gelir grubunun konut sahibi olabilmesi adýna baþarýlý bir politika olduðunu düþünüyoruz.
  2. Vadenin 10 yýl olmasý yine toplumda faydalanacak kesimi geniþletecektir.
  3. Finansman paketinden ise özellikle küçük ve orta ölçekli yüklenici ve geliþtirici firmalarýn faydalanacaðýný düþünüyoruz bu yaklaþým paketin sektörün geniþ bir kesimine etki edeceðini gösteriyor.
  4. Bu paketten faydalanan firmalarýn projelerindeki fiyat politikasýnýn regüle edilmesini eriþilebilirlik açýsýndan yine olumlu buluyoruz.
  5. Döviz ve altýn birikimlerinin ekonomiye kazandýrýlmasýný saðlayacaktýr.
  6. Ýstanbul, Ýzmir, Ankara gibi büyük iller baþta olmak üzere tüm Türkiye’de maliyet artýþýndan dolayý duran veya yavaþlayan projelerin tamamlanmasýný ve kentlerimize kazandýrýlmasýný saðlayacaktýr.
  7. En önemlisi ise ülkemizin lokomotif sektörlerinden olan ve 250 alt sektörü besleyen gayrimenkul sektörünü canlandýrarak istihdam ve üretim anlamýnda ekonomimize faydalý olacaktýr." açýklamasýnda bulundu.

Sürdürülebilir ve öngörülebilir konut üretimi için arsa ihtiyacýna ve arsa maliyetlerine yönelik de düzenlemelere ihtiyaç olduðunun altýný çizen Mehmet Kalyoncu “Eriþilebilir konut için biz her ne kadar inþaat maliyetlerini konuþuyor olsak da en önemli maliyet kalemi olan arsa maliyeti konusunda da atýlabilecek adýmlar olduðunu düþünüyoruz. Þu anda konut üretimine uygun arazi bulunamamasý ve uygun arazilerin ise maliyet olarak proje içerisinde çok ciddi yer tutmasý sektör için en kritik konularýn baþýnda geliyor. Arsa maliyetini toplam geliþtirme maliyeti içerisinde özellikle büyük þehirlerde yüzde 50’den yüzde 20 mertebelerine düþürecek ve bu kapsamda geliþtirilen projelerde kira veya satýþ fiyatýnýn eriþilebilir düzeyde tutulmasýný saðlayacak bir mekanizma tasarýmýnýn, konut üretimini daha çok teþvik edeceðini düþünüyoruz. Hem gayrimenkul sektörünün önde gelen firmalarýyla hem de bölgesel firmalarla yaptýðýmýz görüþmelerde bu tür bir yaklaþým olduðu takdirde sektörün buna büyük bir ilgi duyduðunu gördük. Sektör üretmek istiyor. Bu bize kamunun düzenleyici gücü ile özel sektörün dinamik üretim gücünü bir araya getirme fýrsatý sunacaktýr. GYODER olarak eriþilebilir konut üretimi ve finansmaný ile ilgili bir çalýþma yapýyoruz. Bu çalýþmanýn çýktýlarýný bu yýl sonbaharda gerçekleþtireceðimiz Gayrimenkul Zirvesi’nde paylaþacaðýz." dedi.

Faiz oranlarýnda yapýlan bu düzenlemenin her sektörde olduðu gibi gayrimenkul sektöründe de satýþ rakamlarýna yansýma endiþesinin de tartýþýldýðýný görüyoruz. Sonuçta her sektörün olduðu gibi serbest piyasa dinamikleriyle faaliyet gösteren gayrimenkul sektörünün bu düzenlemeyi fiyatlarý artýrmak için deðil üretimi kolaylaþtýracak bir imkan olarak gördüðünü belirten GYODER Yönetim Kurulu Baþkaný Mehmet Kalyoncu “Konut alýcýsýna yönelik paketin 2 milyon TL ile sýnýrlý olmasý ve ilk defa konut sahibi olacak kiþileri kapsamasý yatýrým amaçlý konut alýmýný engelliyor ayrýca büyük þehirlerde bu fiyatlarda markalý konut projelerinden ziyade küçük ölçekli firmalarýn projeleri var. Firmalara saðlanacak finansman paketinde ise fiyatlarýn regüle edilmesinin ve bu paketin daha çok küçük ölçekli firmalara kullandýrýlacak olmasýnýn bu yönde bir suistimale mahal vermediðini görüyoruz. Diðer yandan sektör olarak devletin öncü olduðu bir mekanizma ile özellikle büyük firmalarýn hýzlý üretim gücünü kanalize ederek eriþilebilir konut üretiminin desteklenmesi ve böylece arzý planlý ve sürdürülebilir arttýrmanýn yine piyasada fiyat dengesi için çözüm olabileceði görüþündeyiz. Tabi ki tüm bunlarý yaparken özellikle büyük þehirlerde kent içi yoðunluðunu da dikkate alarak bu mekanizmanýn bölge içi dinamiklerce yürütülmesini de saðlayacak bir sistem kurulmalýdýr.” açýklamasýnda bulundu.

Yorumlar

Top