'SEKTÖR YÜKSEK SEZONDAN ÜMÝTLÝ'

'SEKTÖR YÜKSEK SEZONDAN ÜMÝTLÝ'

Türkiye ÝMSAD tarafýndan hazýrlanan Ýnþaat Malzemeleri Sanayi Bileþik Endeksi’nin 2022 yýlý nisan ayý sonuçlarý açýklandý. Mart ayýnda yönünü yukarýya çeviren endeks faaliyetlerdeki artýþla birlikte yükseliþini sürdürdü. Beklenti Endeksi’nde de yýlýn ilk artýþý kaydedildi. Önümüzdeki üç aya yönelik üretim beklentisinin nisan ayýnda önemli ölçüde artmasý, yüksek sezondan ümitli olunduðuna iþaret ediyor.

Türkiye Ýnþaat Malzemesi Sanayicileri Derneði (Türkiye ÝMSAD) tarafýndan hazýrlanan Ýnþaat Malzemeleri Sanayi Bileþik Endeksi nisan ayý sonuçlarý açýklandý. Yýlýn ilk iki ayýnda gerileme kaydeden, mart ayýnda ise yönünü yukarýya çeviren endeks mevsimsellik, kredi geniþlemesi, öne çekilen talep ve yeni kamu desteklerinin etkisiyle nisan ayýnda da yükseliþini sürdürdü. Rusya-Ukrayna savaþýnýn endeks üzerindeki olumsuz etkileri azalýrken, yüksek maliyetler ve enflasyonun ise sýnýrlayýcý etkisi devam etti.

Faaliyetlerdeki büyüme Bileþik Endeks’i destekliyor 

Ýnþaat Malzemeleri Sanayi Bileþik Endeksi nisan ayýnda 0,46 puanla sýnýrlý artýþ kaydederek 75,42 puana yükseldi. Nisan ayýnda mevsimsellik, kredi geniþlemesi ve öne çekilen talep ile iç satýþlar ve üretim arttý. Ýhracat tarafýnda savaþa raðmen artýþ sürerken, cirolarda enflasyonun da katký saðladýðý bir geniþleme yaþandý. Yüksek sezona girilirken faaliyetlerdeki göreceli hareketlenmenin sürerek Bileþik Endeks’i desteklemesi, güvendeki zayýflýðýn sürmesi, beklentilerin ise endeksi deðiþken þekilde etkilemesi bekleniyor.

Faaliyetler nisanda önemli ölçüde hareketlendi

Ekonomide yaþanan belirsizlikler ve Rusya-Ukrayna savaþýna raðmen faaliyetlerde beklentilerin üzerinde bir hareketlenme izlendi. Mevsimselliðin olumlu etkilerinin yaný sýra, yýlýn ilk aylarýnda gerçekleþen yüksek kredi geniþlemesi de faaliyetlerdeki hareketlenmeyi destekledi. Tüm bu etkilerle Faaliyet Endeksi nisan ayýnda bir önceki aya göre 2,6 puan arttý. 

Bu dönemde faaliyet gruplarýnda önemli artýþlar kaydedildi. Fiyatlardaki artýþlar nedeniyle öne çekilen iç talep ve tedarik miktarlarý yükselirken, yurt içi satýþlar önemli ölçüde arttý. Ýhracat ve üretim rakamlarý da önemli oranda yükseldi. Cirolarda yaþanan artýþýn bir bölümü ise enflasyon kaynaklý gerçekleþti. Ýnþaat ve konut sektörüne yönelik desteklerin önümüzdeki aylarda faaliyetleri desteklemeye devam etmesi bekleniyor.

Yeni belirsizlikler ve riskler güveni sýnýrlýyor                       

Güven seviyesi nisan ayýnda bir önceki aya göre 0,22 puan azalarak sýnýrlý düþüþ gösterdi. Bu dönemde faaliyetlerdeki hareketlenmeye raðmen yüksek enflasyon, yüksek maliyet artýþlarý ve Türk Lirasý’ndaki deðer kaybý gibi ekonomik unsurlar, güven kaybýnýn en önemli nedenleri olarak belirdi.

Kýrýlgan yapýsý ile Güven Endeksi yeni yýlda da zayýf kalmaya devam ederken Türkiye ekonomisine iliþkin güven seviyesinde sýnýrlý ölçüde gerileme izlendi. Ýnþaat sektöründe ve inþaat malzemeleri sanayisinde güven sýnýrlý düþüþler gösterdi. Yurtiçi pazarlarda güven seviyesi sýnýrlý ölçüde azalýrken, ihracat pazarlarýna olan güven ise duraðan bir görünüm sergiledi.

Mart ve nisan ayýnda faaliyetlerde gerçekleþen hareketlenme, güven tarafýnda iyileþme etkisi yaratamadý. Devam eden Rusya-Ukrayna savaþýnýn yeni riskler ve belirsizlikler oluþturmasýna raðmen güven düzeyi üzerindeki olumsuz etkilerinin azaldýðý görüldü.

Beklenti Endeksi 2022 yýlýnda ilk kez arttý

Nisan ayýnda bir önceki aya göre 0,10 puan yükselen Beklenti Endeksi böylece yýlýn ilk artýþýný kaydetti. Ekonomiye ait alt göstergeler gerilerken, sektöre iliþkin göstergelerde sýnýrlý artýþlar yaþandý. Faaliyetlerde kaydedilen hareketlenme ile yüksek sezon etkileri beklentileri destekledi.

Bu dönemde Türkiye ekonomisine iliþkin beklentilerde ise sýnýrlý bir düþüþ oldu. Yeni ekonomi politikasý ile oluþan yüksek maliyetler ve enflasyon, ekonomik beklentileri zayýflattý.

Önümüzdeki üç aya iliþkin alýnan yurtiçi sipariþlerde sýnýrlý ölçüde artýþ yaþanýrken, ihracat sipariþlerinde de sýnýrlý artýþ kaydedildi. Yüksek sezona girilmeye baþlanmasý, iç pazar sipariþlerini hareketlendirdi ancak ihracat pazarlarýnda Rusya-Ukrayna savaþý karýþýk etkiler yarattý.

Önümüzdeki üç aya yönelik üretim beklentisinin nisan ayýnda önemli ölçüde artmasý, yüksek sezondan ümitli olunduðuna iþaret ediyor.

Mevsimsellik ile yeni kamu desteklerinin önümüzdeki dönemde beklentileri olumlu etkilemesi bekleniyor. Öte yandan beklentileri sýnýrlayan baþlýklar arasýnda; yüksek enflasyon, maliyet artýþlarý ve Türk Lirasý’nda deðer kaybý endiþeleri öne çýktý. Rusya-Ukrayna savaþýnýn ise beklentiler üzerindeki etkisinin azaldýðý izlendi.



Yorumlar

Top