YENÝ MÜLKÝYET SÝSTEMÝ ÝLE KONUT FÝYATLARI YÜZDE 50 DÜÞEBÝLÝR!

YENÝ MÜLKÝYET SÝSTEMÝ ÝLE KONUT FÝYATLARI YÜZDE 50 DÜÞEBÝLÝR!

Son dönemde yaþanan konut ve ticari ünitelerin satýþ fiyatlarýndaki artýþlarla ilgili olarak; Gayrimenkul Pazarlama ve Satýþ Profesyonelleri Derneði (GAPAS) Baþkaný Ýsmail ÖZCAN, konut fiyatlarýnýn eriþilebilir düzeye düþürülmesine yönelik önerisini açýkladý.

Ýnþaat maliyetlerinin artmasý, dövizin ve enflasyonun yükselmesine baðlý artan konut ve ticari ünitelerin satýþ fiyatlarý, mevcut gelir düzeyiyle eriþilebilir olmaktan çýktý. Arz açýðý artarken yatýrýmcý ve yabancýlarýn taleplerinin artmasý da fiyatlarýn artmasýna neden oluyor. Barýnma krizinin giderek derinleþmesiyle ilgili ÖZCAN, vatandaþlarýn yeni konut satýn alabilmesi için yeni bir mülkiyet sistemine geçilmesi gerektiðini söyledi.

Ýngiltere’de Uygulanan ‘Kullaným Hakký Satýþý’ Yöntemi Türkiye’de de kullanýlabilir.

Son dönem ekonomide yaþanan geliþmelerle hýzlý yükselen konut satýþ fiyatlarýný ve kiralarý frenlemek için mülkiyet sistemi deðiþimine dayalý bir formül öneren GAPAS Baþkaný Ýsmail ÖZCAN, Ýngiltere’de uygulanmakta olan ‘uzun süreli sahiplik - arsa kirasý’ modelini önerdi. Sistemin Türkiye’de turizm, madencilik ve tarým gibi alanlarda kullanýldýðýný ifade eden ÖZCAN, perakende konut piyasasýna da bu modeli adapte etmek gerektiðini söyledi.

Önerdikleri Yeni Mülkiyet Sistemi’nin arsa maliyetini, konutun veya ticari ünitenin ilk yatýrým maliyetinden çýkardýðýný söyleyen ÖZCAN, “Yeni mülkiyet sistemiyle; arsanýn mülkiyeti ilk sahibinde kalýyor, daire veya dükkan alan, satýþ fiyatý olarak arsanýn bedelini deðil, müteahhidin inþaat maliyetini ödüyor, arsa sahibine de uzun süreli olarak kira ödüyor.” dedi. Bu sistemin, mevcut kanunlarda kýsmen ‘intifa’ hakký olarak tanýmlanan hakkýn satýþýna dayandýðýný ifade eden ÖZCAN, bugün 1.000.000 TL’ye satýlan bir dairenin, uygulanacak Yeni Mülkiyet Sistemi’yle 500.000 – 600.000 TL’ye satýlabileceðini, arsa bedelinin ilk satýn almada ödenmeyip, bunun yerine, arsa için aylýk bir kira bedelinin arsa sahibine ödenebileceðini söyledi. Yeni Mülkiyet Sistemi’nde her kesimin kazançlý çýkacaðýný ifade eden ÖZCAN, “Vatandaþ fiyatý eriþilebilir bir konuta sahip oluyorken, müteahhit inþaat yapýp satýyor yani ticaretini/iþini yapýyor, arsa sahibi arsayý elden çýkarmadan uzun vadeli getiriye kavuþuyor.” dedi.

Hem yeni konutlarýn hem de 2. el konutlarýn ve ticari ünitelerin satýþýnda Yeni Mülkiyet Sistemi’nin kullanýlabileceðini söyleyen ÖZCAN, sistemin kentsel dönüþümü de hýzlandýrabileceðini, burada ihtiyaç duyulan kaynak arayýþýna da çare olabileceðini söyledi. Arsa karþýlýðý eski binalarýn yýkýlýp yeni binanýn yapýmýný kurumsal gayrimenkul yatýrýmcýlarýnýn üstlenebileceðini ifade eden GAPAS Baþkaný ÖZCAN, “Yeni binanýn teslimi sonrasý arsanýn eski sahipleri yeni evlerine kavuþurlar, gayrimenkul yatýrýmcýsýna sadece arsa kirasý öderler.” dedi.

Konut fiyatlarýndaki artýþ, vatandaþýn ödeyebileceðinin çok üstünde.

GAPAS Baþkaný Ýsmail ÖZCAN, T.C. Merkez Bankasý’nýn, Mart 2022’de, konut fiyatlarýnýn ortalama yüzde 110 artýþ gösterdiðini açýkladýðýný hatýrlatarak, bugün ortalama 100 m2, 2+1 yeni bir dairenin fiyatýnýn, Türkiye ortalamasýnýn 1.000.000 TL, Ýstanbul ortalamasýnýn 1.500.000 TL olduðunu ifade etti. Gayrimenkul Yatýrýmcýlarý Derneði (GYODER) Gösterge Türkiye Gayrimenkul Sektörü 2022-1. Çeyrek Raporu’na göre konut satýn alma gücünün bir önceki çeyreðe göre yüzde 27,4 gerilediðini hatýrlatan ÖZCAN, konut ihtiyacý olan esas kitlenin, bu bedelleri ödeyemediðini ve konut maliyetlerini özellikle yükselen arsa deðerlerinin de artýrdýðýna dikkat çekti. ÖZCAN, müteahhitlerin yükselen fiyatlar nedeniyle, nasýl satacaðým diye düþünerek yeni proje yapmadýðýný, vatandaþýn da nasýl alacaðým diye konut piyasasýndan uzak durma eðiliminde olduðunu, bu kýsýr döngüyü kýrmak gerektiðini söyledi.

  “Sürdürülebilir bir konut üretim politikasý” olmalý

Türkiye’nin “Sürdürülebilir bir konut üretim politikasý” olmasý gerektiðini savunan GAPAS Baþkaný Ýsmail ÖZCAN, Ýstanbul’da orta ve orta üst gelir grubuna hitap edecek konut arzýnýn neredeyse tükendiðini, eriþilebilir seviyedeki yeni ve 2. el konut satýþ fiyatlarýnýn bu nedenle yükseldiðini söyledi. Þehirlerin nüfus projeksiyonlarýnýn çok dikkatli yapýlmasý gerektiðini ve bu projeksiyonlara göre þehirlerin gelecekte ihtiyaç duyacaðý minimum sayýda konutun üretimini planlamanýn önemini vurgulayan ÖZCAN, TOKÝ ve Emlak Konut’un açýðý kapatmakta bir dereceye kadar destek olabileceðine dikkat çekti.  Gelecekte konut ihtiyacý olacak þehirlerde özel sektörün insiyatif almasý, kooperatifleþme uygulamalarýnýn artmasý, çelik karkas gibi inþaat sürecini kýsaltan yapým sistemlerinin tercih edilmesi, yazlýk yerlerde veya memleketteki ikinci konutlarýn daha verimli kullanýlmasý konularýnda teþvikler gerektiðini söyledi.

Yorumlar

Top