VAILLANT DÜNYANIN GELECEÐÝ ÝÇÝN ENERJÝ ÇEÞÝTLÝLÝÐÝNE DÝKKAT ÇEKTÝ

VAILLANT DÜNYANIN GELECEÐÝ ÝÇÝN ENERJÝ ÇEÞÝTLÝLÝÐÝNE DÝKKAT ÇEKTÝ

Enerji tüketimi konusunda geleceðe yatýrým için tek alana odaklanmanýn yeterli bir yaklaþým olmadýðýný vurgulayan Avdel, “Vaillant olarak ýsý pompalarý ve hidrojenle çalýþan ürünlerle hem enerji çeþitliliði saðlýyor hem de bu enerjilerin tüketicilerin kullanýmýna sunulmasý için önderlik ediyoruz” dedi

Vaillant Group Türkiye CEO’su Alper Avdel, içinde bulunduðumuz dönemde üzerinde en çok durulan konularýn “Neredeyse Sýfýr Enerjili Binalar” yönetmeliði ile ErP (Enerji Ýliþkili Ürünler) yönetmeliði olduðunu söyledi. Enerji tüketimi konusunda geleceðe yatýrým için tek alana odaklanmanýn yeterli bir yaklaþým olmadýðýný vurgulayan Avdel, “Vaillant olarak ýsý pompalarý ve hidrojenle çalýþan ürünlerle hem enerji çeþitliliði saðlýyor hem de bu enerjilerin tüketicilerin kullanýmýna sunulmasý için önderlik ediyoruz” dedi.

 

Vaillant Group Türkiye CEO’su Alper Avdel, yasal mevzuatlarla da desteklenen enerji verimli ürünlerin önemine dikkat çekti. Yenilenebilir enerji ve enerji verimliliði konusunda deðerlendirmede bulunan Avdel, Vaillant Group’un 150 yýla yakýn bir zamandýr sadece ýsýtma ve iklimlendirme konularýna odaklanan bir þirket olduðunu söyledi. Avdel, sektörde þofben ve kombinin mucidi olarak yer alan Vaillant Group’un, vizyonunu “Evimizde ve çevremizde daha iyi bir iklim oluþturmak için çalýþmak” olarak belirlediðini ve tüm faaliyetlerinde bu hedefe odaklandýðýný belirtti.

Alper Avdel, “Vaillant olarak bugünden yarýný düþünerek hareket ediyor, planlarýmýzý bu doðrultuda hayata geçiriyoruz. Sürdürülebilirlik alanýnda, anlaþmalarla belirlenen hedeflerin ulaþýlmasýnda en büyük katkýyý saðlayacak ürünlerin geliþtirilmesinde önemli rol oynuyoruz. Ar-Ge’ye ciddi yatýrým yapýyoruz. Isý pompalarý ve hidrojenle çalýþan ürünlerle hem enerji çeþitliliði saðlýyor hem de bu enerjilerin tüketicilerin kullanýmýna sunulmasý için önderlik ediyoruz” dedi.  

 

Yasal deðiþiklikleri yakýndan takip ediyoruz”

Karbon salýnýmýnýn yaklaþýk yüzde 35’inin binalardaki kullanýmlardan kaynaklandýðýný belirten Alper Avdel, “Ýçinde bulunduðumuz dönemde üzerinde en çok durulan konulardan biri NZEB (Nearly Zero-Energy Buildings), yani “Neredeyse Sýfýr Enerjili Binalar” yönetmeliði. Diðeri ise ErP (Enerji Ýliþkili Ürünler) yönetmeliði. Bu yönetmelikle, hatýrlarsak 2018 yýlýndan itibaren standart kombilerin satýþý yasaklanmýþ ve yoðuþmalý cihazlara geçiþ yapýlmýþtý.  Önümüzdeki yýllarda yine ayný yönetmelikle enerji verimliliði konusunda önemli yükümlülükler gelmeye devam edecek. Bu yönetmelikler karbon salýným hedefleri çerçevesinde binalarýn ve iklimlendirme sistemlerinin nasýl olmasý gerektiðini belirliyor. Bunun belirlenmesi de çok önemli çünkü karbon salýnýmý ile enerji sarfiyatýnýn büyük bir bölümü binalardan geliyor” diye konuþtu. Alper Avdel, Vaillant Group’un, bu konunun iklimlendirme bacaðýna yön verecek en önemli paydaþlardan biri olduðunu söyledi. Avdel, “Yasal deðiþiklikleri yakýndan takip ederek ürünlerimizin, yönetmeliklerin gerektirdiði þekilde daha verimli ve daha çevreci üretilmesini saðlýyoruz. Yalnýzca yasal mevzuatlarla da deðil, mevzuatlarýn ötesinde ürünlerimizi geliþtirerek bu alanda katkýda bulunmayý hedefliyoruz” dedi.   

 

“Geleceðe yatýrým için kaynak çeþitlendirme büyük öneme sahip”  

Enerji tüketimi konusunda geleceðe yatýrým için tek bir alana odaklanmanýn yeterli bir yaklaþým olmadýðýný vurgulayan Alper Avdel, “Kaynak çeþitlendirme, bu noktada büyük öneme sahip. Gelecekte fotovoltaik güneþ panelleriyle elektrik enerjisini üreten ve bu enerjiyi ýsý pompasýnda kullanabilen sistemlerin çok daha yaygýnlaþmasý gerektiðine inanýlýyor” diye konuþtu. Isý pompalarýnýn, sürdürülebilir konfor için tercih edilen en önemli ýsýtma ve soðutma sistemleri olduðunu söyleyen Avdel, “Isý pompalarý, dünya çapýnda konut ve ticari tesislerin ýsýtma ve soðutma ihtiyaçlarýný karþýlarken ayný zamanda enerji maliyetlerini, enerji tüketimini ve karbon ayak izini de azaltýyor. Avrupa’da ýsý pompasý pazarýna baktýðýmýzda yýllýk satýþ adetlerinin þu an 1 milyonlar seviyesine çýktýðýný görüyoruz. Vaillant olarak, geçtiðimiz yýl lansmanýný yaptýðýmýz ýsý pompamýz aroTHERM plus, pazarda gerçekten devrim yaratacak bir cihaz. Þu an sektörde yer alan ürünlere göre 700 kat daha çevreci bir soðutucu akýþkana sahip. A+++ verimlilik sunan aroTHERM plus ýsý pompasýnýn verimliliði ve çevreciliði dikkat çekiyor. aroTHERM plus, evlerde var olan sistemlerin yenilenmesine gerek kalmadan cihaz kurulumu yapýlmasýný da mümkün kýlýyor. Bu özellikte bir ürünü ülkemizde kullanýma sunan ilk firmayýz.” dedi.

 

“Duvar tipi yoðuþmalý kombilerimiz %20 hidrojen ile çalýþabilen sistemlerle donatýldý”

Geleceðin teknolojieri arasýnda yer alan hidrojen alanýndaki geliþime de dikkat çeken Alper Avdel, “Avrupa Birliði, Yeþil Mutabakat ile 2050 yýlýna kadar karbon nötr olma taahhüdünü gerçekleþtirmek için önemli adýmlar atýyor. Bunun yanýnda, AB Hidrojen Stratejisi, 2050 karbon nötr hedefine ulaþabilmek için hidrojeni kilit bir öncelik olarak tanýmlýyor. Türkiye’nin Paris Ýklim Anlaþmasý’ný onaylamýþ olmasý dikkate alýndýðýnda ülkemizin de 2030 ve 2053 yýllarýný kapsayan daha kararlý iklim ve enerji dönüþümü hedeflerine ihtiyacý olacak. Bu süreçte hidrojenin rolünün anlaþýlmasý, ilgili hedeflere ulaþýlmasýnda kritik öneme sahip. Bu alanda en önemli adýmlardan birisi, Þubat 2022 tarihinde ilk yeþil hidrojen tesisinin projelendirilmesi ile atýlmýþ oldu. 2050 yýlýnda Türkiye’de yýllýk 1,9 milyon ton yeþil hidrojen talebi olacaðý öngörülüyor. Bu talebi karþýlamak için yatýrýma ihtiyaç olacak. Vaillant Group olarak duvar tipi yoðuþmalý kombilerimiz, yüzde 20 hidrojen ile çalýþabilen sistemlerle donatýldý. Gazlý ýsýtma cihazlarýnda yüzde 100 hidrojen ile çalýþabilen cihazlar üretmek için Ar-Ge çalýþmalarýmýz ise tamamlanmak üzere” ifadelerini kullandý.

 

“Yeþil bir geleceðe giden yolda kendimize hedefler belirledik”

Alper Avdel, Vaillant Group’un AB’nin iklim deðiþikliði ile mücadele konusundaki çalýþmalarýný yakýndan takip ettiðini ve belirlediði ortak yol haritasý doðrultusunda çalýþmalar yaptýðýný kaydetti. Avdel sözlerine þöyle devam etti: “Bu konudaki en güncel çalýþmamýz ise SEEDS Projesi. Ürün geliþtirmede yenilenebilir enerjilere yýllar önce net bir þekilde odaklandýk. Ayrýca yeþil bir geleceðe giden yolda kendimize hedefler belirledik. SEEDS sürdürülebilirlik programý ile 2030 yýlýna kadar karbondioksit emisyonlarýmýzý yüzde 50 azaltacaðýz diyoruz. Kalan emisyonlarý kendi aðaçlandýrma projelerimizle dengeliyoruz.”  

 

Yorumlar

Top