AKILLI ÜRETÝM ÇAÐINA YÖN VEREN TEKNOLOJÝLERÝNÝ TANITTI

AKILLI ÜRETÝM ÇAÐINA YÖN VEREN TEKNOLOJÝLERÝNÝ TANITTI

Geleceði referans alan teknolojilerin mimarý Mitsubishi Electric, Win Eurasia Fuarý’nda dijital dönüþüm çözümleriyle öne çýktý

Dijital dönüþümün çözüm ortaðý Mitsubishi Electric, yýlýn otomasyon fuarý Win Eurasia 2022’de yer aldý. Endüstriyel dönüþümün buluþma noktasý olarak konumlanan fuarda akýllý üretim teknolojileriyle fark yaratan þirket, Sanayi 4.0’a yanýtý olan e-F@ctory konseptinin yaný sýra dijital dönüþüm çaðýný baþlatan teknolojileriyle de katýlýmcýlardan tam not aldý. Dört gün süren fuar boyunca iþ birlikçi robotu MELFA ASSISTA, servo serisi MELSERVO-J5, GENESIS64 Advanced SCADA, MAPS Scada, MELSEC iQ-R Serisi PLC ve 800 Serisi Frekans Ýnverterlerini sergileyen Mitsubishi Electric, figür eþleþtirme oyununu kazanan katýlýmcýlara robot eþliðinde hediyeler verdi. Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri Ürün Yönetimi ve Pazarlama Birim Müdürü Tolga Bizel ise fuarýn üçüncü günü gerçekleþen “Fabrikalarýn Dijital Dönüþümü ve 5G Haberleþme ile Robot Teknolojileri” oturumunda konuþmacý olarak yer aldý. 

 

Teknoloji devi Mitsubishi Electric, dijital fabrika konsepti e-F@ctory çatýsý altýndaki tüm yeni nesil otomasyon çözümleriyle Win Eurasia Fuarý’na katýldý. Ýþ birlikçi robotu MELFA ASSISTA, yeni ürün ailesi MELSERVO-J5, MAPS Scada çözümleri, yeni Scada ürün ailesi GENESIS64 Advanced SCADA, MELSEC iQ-R ve ÝQ-F Serisi PLC’ler ve 800 Serisi Frekans Ýnverterler ile fuarda yoðun ilgi gören þirket, hediye veren etkileþimli robot oyunu ile de katýlýmcýlara keyifli anlar yaþattý. 

 

Uçtan uca dijital dönüþüm saðlayan e-F@ctory ile dikkatleri üzerine topladý

Dünyadaki yeni endüstri evresinin ihtiyaçlarý göz önüne alýnarak geliþtirilen e-F@ctory konsepti, fuarda dijital dönüþümün duraðý oldu. Üretim hattýndaki tüm makine ve sistemlerin internet üzerinden haberleþmesine olanak tanýyan e-F@ctory altyapýsý, fabrikadaki yöneticilerin sisteme ve raporlara uzaktan eriþmesini saðlayarak 7/24 kontrol fýrsatý sunuyor. Her geçen gün kiþiselleþen ihtiyaçlarýn zorunlu kýldýðý esnek üretimi mümkün hale getiren bu konsept, sanayicilere küresel rekabette bir adým önde olmanýn en dijital yolunu sunuyor.

 

Sýnýfýnýn en iyi teknolojileri tanýtýldý

Fuarýn ilgi odaðý olan ve süreklilik zamaný konseptiyle oluþturulan MELFA ASSISTA, insanlarla çalýþabilen iþ birlikçi özelliðiyle üretimde devamlýlýk esasýna dayanýyor. Çalýþma alanlarýnda çarpýþma algýlama gibi maksimum güvenliðin öncelikli tutulduðu bu teknoloji; istenildiðinde insanla çalýþabilen iþ birlikçi robot, istenildiðinde ise endüstriyel robot olabilmesiyle dikkat çekiyor. Fuarda sergilenen bir diðer ürün olan 800 Frekans Ýnverterler ise enerjiden tasarruf etme ve maliyeti en aza indirmenin yaný sýra kalite, performans ve önleyici bakým gibi özellikleriyle öne çýkýyor. Akýllý fabrikalarýn Sanayi 4.0 çaðýndaki tüm ihtiyaçlarýný karþýlayabilen FR-E800 serisi, sahip olduðu PM motor (Permanent Magnet-Sabit Mýknatýslý motor) sürme teknolojisi ve geliþmiþ OEC (Optimum Excitation Control-Optimum Uyartým Kontrolü) teknolojisi ile maksimum enerji tasarrufu saðlýyor.

 

ICONICS yazýlým ürünü fuarýn ikonik teknolojileri arasýna girdi

Fuarda tanýtýmýný yapýlan Mitsubish Electric’in grup firmasý, ABD merkezli SCADA ve IoT analiz yazýlým þirketi ICONICS yazýlým ürünü de katýlýmcýlar tarafýndan ilgi gördü. Üretimin dijitalleþtiði günümüzde birçok ayrýcalýðýyla öne çýkan bu ürün; nesnelerin çalýþtýrma, kontrol, otomasyon ve otonom çalýþma kabiliyetini korumasýný saðlýyor. Cihazlarýn birleþtirilmesinin yaný sýra kullanýcýlara her zamankinden daha fazla fýrsat yaratan büyük miktarda verinin toplanmasýna yardýmcý olan ICONICS'in IoT'li SCADA'sý, bu verileri toplayarak operatöre yeni bir eyleme dönüþtürülebilir zekâ katmaný yaratýyor. KPI verilerinin uçta gerçek zamanlý görselleþtirilmesi için buluttaki verilere pub/sub mimarisi aracýlýðýyla her yerden eriþilebiliyor. Microsoft Azure için çift yönlü AMQP ve üçüncü taraf bulut saðlayýcýlarý için MQTT, REST ve Websockets aracýlýðýyla buluta verimli ve güvenli bir baðlantý oluþturuyor. Maliyetleri düþüren ve üretkenliði artýran, karmaþýk tesisler için kolaylaþtýrýlmýþ bir yaþam döngüsü yaklaþýmý sunan SCADA Maps ise devreye alma ve bakým maliyetlerini önemli ölçüde azaltýyor. 

 

Üretimi dijitalleþtiren teknolojileri katýlýmcýlarla buluþturdu

Fuarda sergilenen bir diðer teknoloji ise yeni jenerasyon servo serisi MELSERVO-J5 oldu. 3,5 kHz'lik hýz frekans yanýtý ile üretim makinelerinin döngü süresini azaltan bu endüstri lideri, yüksek hýzlý ve yüksek hassasiyetli kontrol sunan tam sürücü çözümleri saðlamak için CC-Link IE TSN network’e baðlanabiliyor. MELIPC ise teknoloji tutkunlarýnýn yakýn markajýnda olan ürünler arasýnda yer aldý. Genel amaçlý uygulamalarda yararlanýlan saðlam özellikleriyle öne çýkan bu teknoloji; esnekliði ile sýnýr biliþim, bilgi teknolojileri sistem koordinasyonu ve cihaz kontrolünde yeni deðerler sunuyor. Yüksek hýzda yüksek hassasiyetli cihaz kontrolü ve bilgi iþleme yapýlabilen MELIPC sayesinde fabrikadaki veriler dýþarý çýkarýlmadan tesis içerisinde gerçek zamanlý olarak analiz edilebiliyor.

 

Güçlü ve entegre teknoloji yelpazesi ile kapsamlý bir otomasyon çözümünün ayrýlmaz parçasý haline gelen MELSEC iQ-F, kolay ve akýllý sistem kurulumu özelliði ile makinayý bir sonraki endüstri düzeyine taþýyor. Otomasyonda köprü görevi gören MELSEC iQ-R serisi ise yüksek kullanýlabilirlik saðlayan proses kontrol, entegre emniyet kontrolü ile esnek sistem dizayný ve gerçek zamanlý veri toplama/analiz/kontrol yapabilen akýllý ürünleri ile entegre bir platform sunuyor.

 

Sanayinin geleceðinde robot ve 5G teknolojileri masaya yatýrýldý

Fuar kapsamýnda “Fabrikalarýn Dijital Dönüþümü ve 5G Haberleþme ile Robot Teknolojileri” oturumunda konuþan Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri Ürün Yönetimi ve Pazarlama Birim Müdürü Tolga Bizel; “Dünya, geçmiþten günümüze büyük bir dijital dönüþüm geçirdi; geçirmeye de devam ediyor. Yakýn gelecekte dönüþümün en büyük aktörlerinden olacak 5G, yapay zekâ ve robotlar, geleceðin üretim anlayýþýnýn bugünden inþa edilmesine olanak tanýyor. Ýlk defa 2011 yýlýnda dile getirilen Sanayi 4.0 ile hayatýmýz hiç olmadýðý kadar dijitalleþirken fabrikalarda dijital ikiz, siber fizik alt yapýlar ile çok hýzlý haberleþme, davranýþlarýn interneti gibi kavramlar öne çýkýyor. Bu noktada teknolojinin sadece makineleri deðil insaný da daha iyi anlayarak bir dijital simülasyon yarattýðý ise aþikâr. Tüm bu mekanizma içinde insan kavramý kiþiselleþtirilebilir ve fütüristtik hizmetler için ekosistemin merkezinde yer alýrken robotlar ve yapay zekâ teknolojileri ise iyi bir iþ birlikçi görevi görüyor. Veriyi toplayan, depolayan, analiz ederek anlamlý birer çýktýya dönüþtüren ve makinelerin kendi içinde haberleþebildiði dijital fabrika yaklaþýmý, rekabet düzeninde ise giderek daha fazla belirleyici oluyor. Biz Mitsubishi Electric olarak e-F@ctory konseptimiz ile fabrikalarýn dijitalleþen hayatýmýza uyumlanmasýný kolaylaþtýrýyor, tescilli markamýz MAISART* yapay zekâ teknolojisi ile üretim hatlarýný daha esnek hale getiriyoruz. CLPA’nýn CC-Link teknolojisini kullanarak akýllý sensörlerin topladýðý verileri en hýzlý þekilde iletebilen fabrikalarla geleceðin üretim vizyonunu inþa ediyoruz” þeklinde konuþtu.

 

*Mitsubishi Electric’in AI’sý ile en yeni teknoloji (Mitsubishi Electric's AI creates the State-of-the-ART in technology)

 


 

Yorumlar

Top