SAROS RÜZGAR ENERJÝ SANTRALÝ TAM KAPASÝTEYLE ÝÞLETMEYE GEÇTÝ

SAROS RÜZGAR ENERJÝ SANTRALÝ TAM KAPASÝTEYLE ÝÞLETMEYE GEÇTÝ

Borusan Grubu þirketlerinden Borusan EnBW Enerji Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarýný geliþtirme yolunda, Türkiye’nin en büyük rüzgâr enerji tesislerinden biri olan Saros Rüzgâr Enerji Santrali’ni 138 MW kapasiteyle iþletmeye geçirdi.

Tamamý yenilenebilir enerji kaynaklarýndan oluþan portföyü ile Borusan EnBW Enerji, 2020 yýlýnda kademeler halinde hizmete almaya baþladýðý Çanakkale’nin Çan ilçesinde yer alan Saros Rüzgâr Enerji Santrali’ni tam kapasite ile faaliyete geçirdi. En büyük karasal türbinler arasýnda yer alan 27 adet GE Cypress türbininden oluþan tesis, 138 MW kapasiteye ulaþtý. Ürettiði yeþil elektrikle yýllýk 200.000 haneyi aydýnlatan Saros Rüzgâr Enerji Santrali 267.000 ton karbondioksit salýmýný engelleyerek iþletme dönemi boyunca 7,3 milyon aðaca eþdeðer bir karbondioksit azaltma etkisi yaratacak. Proje üretime geçtiðinde doðal gaz ithalatýný yýllýk 100 Milyon m3 azaltacak. Bu da Türkiye’nin doðal gaz faturasýnýn yaklaþýk 75 Milyon ABD dolarý düþmesi anlamýna geliyor. Santral ayný zamanda, yakýt fiyatlarýnýn çok arttýðý bu dönemde, diðer rüzgâr santralleri gibi ülkemizin elektrik üretim maliyetinin azalmasýna katký saðlýyor. 

Ýklim, insan ve inovasyon odak alanlarýnda sürdürülebilirlik çalýþmalarý yürüten Borusan, konuyu kapsayýcý bir þekilde ele alýyor. Grup þirketlerinin birbirini tamamlayan hedefleriyle bütüncül bir sürdürülebilirlik stratejisi benimseyen Borusan, yenilenebilir enerji alanýnda Borusan EnBW Enerji ile öncü çalýþmalara imza atýyor.  

Çevreye ve insana saygýlý enerji üretimi 

Bugün etkilerini yakýndan hissetmeye baþladýðýmýz küresel iklim deðiþikliði ve içinden geçtiðimiz enerji krizi yeþil enerjiye geçiþi hýzlandýrýyor. Atýksýz, emisyonsuz ve hiçbir kaynaðý tüketmeyen üretimleriyle yenilenebilir enerji yatýrýmlarý bu dönüþümün en önemli bileþenini oluþturuyor. Saros Rüzgâr Enerji Santrali ülkemizin ve dünyanýn sürdürülebilirliðine önemli bir katký saðlarken, tesisin yapým ve iþletme döneminde de yürütülen her faaliyette çevresel ve sosyal hassasiyetler gözetiliyor. Tüm yatýrým dönemi boyunca sahadaki bitki ve hayvan türlerinin korunmasý amacýyla tam zamanlý biyologlar sahada görevli olarak çalýþtý ve tüm çalýþanlara konuyla ilgili gerekli farkýndalýk eðitimleri verildi. Ayrýca, Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi ile imzalanan protokol kapsamýnda yürütülen biyoçeþitlilik projesi ile, karasal yaþam kapsamýnda önemli türler arasýnda bulunan kuþ ve yarasa popülasyonlarýnýn orman alanlarýnda artýþýný saðlamak; böylece, aðaçlara zarar veren böceklerle beslenen bu türler sayesinde böcek popülasyonunu dengeleyerek aðaçlarýn saðlýklý kalabilmesine destek olmak amaçlanýyor. Geliþtirilen toplumsal katký projeleri ile bölge halkýnýn ortak kullanýmýna yönelik alanlarda düzenleme çalýþmalarý yürütülmeye devam ediyor.

Türkiye’nin yenilenebilir enerji potansiyelini hayata geçirmek için çalýþmaya devam!

Borusan EnBW Enerji Genel Müdürü Enis Amasyalý tesisin artan kapasitesiyle devreye girmesinin ardýndan þu açýklamayý yaptý:

Ülkemizin yeþil enerji dönüþümüne katkýda bulunan büyük bir yatýrýmý tamamlamýþ olmanýn mutluluðu ve gururu içindeyiz. Türkiye’nin sürdürülebilir kalkýnmasýnýn yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarýný etkin bir þekilde kullanabilmesiyle yakýndan iliþkili olduðuna inanýyoruz. Bu inançla, baþta rüzgâr enerjisi olmak üzere ülkemizin yenilenebilir enerji potansiyelini hayata geçirmek için çalýþýyoruz. Saros RES için yaptýðýmýz yatýrým ekonomi ve çevre açýsýndan Türkiye için deðer yaratacak ve on binlerce hanenin elektrik ihtiyacýný sürdürülebilir bir þekilde karþýlayacak. Þirketimiz yenilenebilir enerji alanýnda emin adýmlarla ilerlemeye devam edecek.” 



Yorumlar

Top