YABANCILARA KÝRALAMA YOLUYLA ÝKAMET ÝZNÝ KALDIRILDI

YABANCILARA KÝRALAMA YOLUYLA ÝKAMET ÝZNÝ KALDIRILDI

Türkiye’de 1169 mahalle yabancý ikametgahýna kapatýlýrken, Temmuz itibariyle yabancýlara ev kiralama yoluyla ikamet izni de kaldýrýldý. Bir süre önce yabancýlara vatandaþlýk için gereken yatýrým limiti 400 bin dolara çýkarýlmýþtý. Düzenlemeyi deðerlendiren Karmar AÞ Ýcra Kurulu Baþkaný Emrullah Yedikardeþ, önlemlerin ayný zamanda kira fiyatlarýný da dengeleyeceðini belirtirken, yabancýlara vatandaþlýk verilmesine dair uygulamalarýn da yatýrýmlarý artýracak þekilde geliþtirilmesini önerdi.

Türkiye’de 62 farklý ilde 1169 mahalle yabancý uyruklu kiþilerin ikametgahýna kapatýlýrken, Temmuz itibariyle yabancýlara ev kiralama yoluyla ikamet izni de kaldýrýldý. Göç Ýdaresi Baþkanlýðý, sözkonusu mahallelerde yabancý sayýsýnýn toplam nüfusun yüzde 20’si ile sýnýrlandýrýlacaðýný açýkladý.Bu kapalý mahallelerde, yabancý uyruklu kiþiler mülk satýn alsalar dahi oturma izni alamayacak. Bir süre önce yabancýlara vatandaþlýk için gereken yatýrým limiti de 250 bin dolardan 400 bin dolara çýkarýlmýþtý.

Bugüne dek Türkiye’de yaþamak isteyen yabancýlar kira sözleþmesi ile oturma izni baþvurusu yapabilmekteydi. Ýçiþleri Bakanlýðý Göç Ýdaresi Baþkanlýðýna gönderilen genelge ile yabancýlarýn oturma izni edinme sürecinde deðiþikliðe gidildi. Türkiye’de artýk yabancýlar oturma izni baþvurusu yapabilmek için Türkiye’de mülk sahibi olmalarý zorunlu kýlýndý. 27 Nisan 2022 tarihinden itibaren yabancýlarýn gayrimenkul sahibi olarak Türkiye’de oturum izni alabilmesi için büyükþehirlerde en az 75 bin dolar, küçük þehirlerde ise 50 bin dolar deðerinde olmasý gerekiyor.

 

“Yatýrým yerine kiralamayla ikamet belgesi almaya baþlamýþlardý”

Düzenlemeyi deðerlendiren Karmar AÞ Ýcra Kurulu Baþkaný Emrullah Yedikardeþ, önlemlerin gettolaþmayý önleyeceði gibi, fahiþ kira fiyatlarýný da dengeleyeceðini  söyledi.

 

Yabancýlara vatandaþlýða dair uygulamalarýn yatýrýmlarý artýracak þekilde geliþtirilmesini öneren Emrullah Yedikardeþ “Yabancý uyruklular için vatandaþlýk hususunda yatýrým limitinin 400 bin dolara çýkartýlmasýndan sonra yabancýlar yatýrým yapmak yerine, Türkiye'deki faaliyetlerini ikamet belgesi alarak sürdürme seçeneðine yönelmiþlerdi. Ýkamet belgesi için basit bir kira sözleþmesi ile oturum izni alýnabiliyordu. Þimdi bu durumun önüne geçiliyor”dedi.

Hükümetin yerinde bir karar aldýðýný belirten Emrullah Yedikardeþ, inþaat sektörü ve ekonominin makro faydasý için yabancýlarý yatýrýma yöneltecek bir kaç düzenlemeye daha ihtiyaç olduðunu söyledi.

Tek kiþi için 250 bin dolar seçeneði sunulmalý

Bu konunan gayrimenkul sektöründeki birçok oyuncuyu ilgilendirdiðini belirten Karmar AÞ Ýcra Kurulu Baþkaný Emrullah Yedikardeþ “Ýstanbul için en az 75 bin dolarlýk bir yatýrým bedeli ile oturum izni hususu insanlarý 400 bin dolarlýk yatýrým yaparak vatandaþlýða baþvurmayý teþvik edecek gibi görünüyor. 400.000 dolar yatýrým ile 18 yaþ altý aile bireyleri ve eþi, aile boyu vatandaþ olabiliyor. Ancak sadece iþ yapmak isteyen ve sadece kendisine vatandaþlýk almasý yeterli olanlar da var. Bu yönde istekleri olanlara vatandaþlýk limiti tek kiþi için 250 bin dolar seçeneði sunulabilir.  Bu durum vatandaþ olanlarýn sayýsýný düþürürken, yatýrýmlarý arttýracaktýr” önerisinde bulundu.

 

Tatilciler düzenlemeden etkilenmiyor

Sözkonusu düzenlemelerin konut projelerindeki satýþlara katkýsý olacaðýný belirten Emrullah Yedikardeþ tatil için ev alan yabancýlarýn düzenlemeden etkilenmeyeceðini de söyledi. Emrullah Yedikardeþ, tatilcilerin ikamet izni olmaksýzýn Türkiye’de 180 gün kalabildiklerini hatýrlattý.

Yorumlar

Top