MARÝÞ: 'MARDÝNLÝ ÜRETÝCÝLER,DÜNYANIN EN BÜYÜK ÝTHALATÇISI ABD'NÝN RADARINA GÝRDÝ'

MARÝÞ: 'MARDÝNLÝ ÜRETÝCÝLER,DÜNYANIN EN BÜYÜK ÝTHALATÇISI ABD'NÝN RADARINA GÝRDÝ'

Mardin’den dünyaya yapýlan ihracatýn 2022 yýlýnýn ilk yarýsýnda yüzde 30,9 artarak 532,7 milyon dolara ulaþtýðýný hatýrlatan MARÝÞ Baþkaný Abdülkadir Akkuþ, gýda fiyatlarý artarken Mardin’in dünyayý beslemeyi sürdürdüðünü ifade etti. Akkuþ “Mardin’in en büyük ihracat pazarý olan Irak’ý, bu yýl ABD izledi. Dünyanýn en büyük ithalatçýsý olan ABD, Mardinli firmalarýmýzý radarýna almýþ durumda” dedi.

Mardinli üretici ve ihracatçýlarýn çatý kuruluþu Mardinli Ýþ Adamlarý Derneði (MARÝÞ) Baþkaný Abdülkadir Akkuþ, TÝM’in verilerine göre; 2022 yýlýnýn ilk yarýsýnda Mardin’in ihracatýnýn yüzde 30,9 artýþla 532,7 milyon dolara ulaþtýðýný ifade etti. Rakamlarýn Mardinli firmalarýn dünya pazarýndan aldýðý paydaki artýþýný teyit eder nitelikte olduðunu belirten Akkuþ, “2022 yýlýnýn ilk yarýsýnda Türkiye’nin ihracatýnýn geçen yýlýn ayný dönemine göre yüzde 19,4 arttýðýný görüyoruz. Mardinimizin ihracatýnýn Türkiye’nin ihracatýndan daha hýzlý büyümesi ve yýl sonuna yönelik yeniden 1 milyar dolarýn üzerinde bir deðere yükselecek olmasý sevindirici. Özellikle bazý sektörlerde ve ülkelerde dikkat çekici yükseliþler var. Bu da Mardinli firmalarýn dünya pazarlarýndan aldýðý payýn hýzla arttýðýný gösteriyor. Mardin’in Türkiye’nin toplam ihracatýndan aldýðý pay ise yüzde 0,4 olarak gerçekleþti. Bu rakamý yukarýlara çekmemiz konusunda mesafe kat etmemiz gerekiyor” dedi.

Mardin, dünyayý hububat ve bakliyatla besliyor

Mardinli firmalarýn Mezopotamya’nýn verimli topraklarýndan elde ettiði tarýmsal hammaddeleri iþleyerek katma deðerli ürünlere dönüþtürdüðünü ifade eden Akkuþ, Rusya-Ukrayna savaþý nedeniyle dünyada gýda fiyatlarý hýzla artarken Mardin ilinin dünyayý beslemeyi sürdürdüðünü belirtti. Mardin’in yýlýn ilk yarýsýnda yüzde 63,7 artýþla yaklaþýk 297 milyon dolarlýk hububat, bakliyat ve yaðlý tohumlar ihracatý gerçekleþtirdiðini kaydeden Akkuþ “Ayný periyotta 60 milyon dolarý aþan hazýr giyim ve konfeksiyon ile 40 milyon dolarý bulan çimento, cam, seramik ve toprak ürünleri diðer öne çýkan ihracatçý sektörler oldu. Mobilya, kaðýt ve orman ürünleri ile kimyevi mamuller de diðer gözde sektörler” dedi.

En büyük ihracat pazarý Irak oldu

TÝM verilerine göre; yýlýn ilk yarýsýnda Irak’ýn yüzde 82,7 payla Mardin’in en büyük ihracat pazarý olduðunu hatýrlatan Abdülkadir Akkuþ, Irak’ý 17, 6 milyon dolarla ABD’nin izlediðini ifade etti. Akkuþ “ABD, yüzde 181,5’lik artýþla geçen yýlýn ayný dönemine göre ihracatýn en hýzlý büyüdüðü pazarlarýn baþýnda geldi. Covid-19 pandemisiyle beraber pazar çeþitlendirmenin öneminin daha da arttýðýna dikkat çeken Akkuþ, “Rakamlara göre; ABD, dünyanýn en büyük ekonomisi ve ithalatçýsý olarak Mardinli firmalarýmýzý radarýna almýþ durumda. ABD’ye yapýlan ihracat hem daha katma deðerli hem de toplam büyüme üzerinde etkili. Yine bu dönemde Suriye, Kazakistan, Ýtalya, Sudan, Gabon, Gürcistan, Belarus, Türkmenistan, Ürdün gibi ülkeler hýzlý büyümeler kaydettiðimiz pazarlar olarak öne çýkýyor” diye konuþtu.

Ýhracat, genç ve kadýn istihdamýyla büyüyecek

Mardin’e yerli ve yabancý yatýrýmcýlarýn ilgisinin her zamankinden daha yüksek olduðuna dikkat çeken MARÝÞ Baþkaný Abdülkadir Akkuþ, Mardin’de faaliyete geçen OSB’lerin ihracat artýþý ve sektörel çeþitlilik açýsýndan büyük katký saðladýðýný kaydetti. Akkuþ, bu bölgelerde özellikle genç ve kadýn istihdamýnýn ihracat üzerindeki çarpan etkisinin altýný çizdi.

Öte yandan; MARÝÞ olarak kýsa süre önce Dicle Kalkýnma Ajansý (DÝKA) ve AB yetkililerini aðýrladýklarýný ve ‘Genç Ýstihdamý Projesi’ kapsamýnda iþ birliklerini görüþtüklerini ifade eden Abdülkadir Akkuþ, Mardinli sanayici ve ihracatçýlar olarak bölgedeki insan kaynaðý potansiyelini daha iyi deðerlendirmeyi planladýklarýný söyledi. Akkuþ, Mardin’den dünyaya yapýlan ihracatý hem hacim hem de katma deðer bazýnda büyütmeyi amaçladýklarýný da sözlerine ekledi.

Yorumlar

Top