CUSHMAN & WAKEFIELD 'TÜRKÝYE PAZAR ANALÝZ 2022 YARIYIL' RAPORUNU YAYIMLADI

CUSHMAN & WAKEFIELD 'TÜRKÝYE PAZAR ANALÝZ 2022 YARIYIL' RAPORUNU YAYIMLADI

Ticari gayrimenkul danýþmanlýk pazarýnýn küresel liderleri Cushman & Wakefield’ýn ofis, perakende, sanayi, lojistik, konut ve otel sektörlerine yönelik hazýrladýðý ‘Türkiye Pazar Analizleri 2022 Yarýyýl raporu yayýmlandý.

Türkiye ekonomisi, birinci çeyrekte %7,3 oranýnda büyüme kaydetmiþtir. Türkiye’de ise enflasyon mevsim etkilerinin üzerinde bir oranla yükselmeye devam etmekte olup, Haziran ayý itibariyle enflasyon yýllýk %78,62 olarak kaydedilmiþtir. Öte yandan, enflasyonun 2022 yýlýnýn devamýnda düþme eðilimi gösterse de, yine çift haneli seviyelerde kalacaðý öngörülmektedir.

1. Rusya’da yer alan ABD menþeli perakende markalarýnýn Türkiye pazarýnda geniþleme planlarý dikkat çekiyor

2022 yýlýnýn ilk yarýsýnda pandemi döneminde yer alan karamsar havanýn daðýlarak yerini daha olumlu bir ortama býrakmasý özellikle fiziksel perakende de müþteri talebini arttýrmýþtýr. Kýsýtlamalarýn da kaldýrýlmasý perakende alanýnda haraketliliði artýrýrken, hem alýþveriþ merkezleri hem de cadde maðazalarýna olan talep önemli oranda artmýþ ve yeni giriþler kaydedilmiþtir.

Rusya’ya karþý uygulanan yaptýrýmlarýn ardýndan birçok yabancý þirket yatýrým amacýyla Türkiye’yi merceði altýna almýþtýr. Özellikle Rusya’da yer alan ABD menþeli perakende markalarýnýn Türkiye pazarýnda geniþleme planlarýný açýklamasý dikkat çekerken, Rusya’dan çýkan birçok yabancý firmanýn yerini, yaptýklarý yatýrýmlarla Türk firmalarý almaya baþlamýþtýr.

Yaþanan ivmelenme neticesinde alýþveriþ merkezleri doluluk oranlarýnda ciddi artýþ gözlemlenmiþ, bir önceki yýla kýyasla yaklaþýk 3.5 kat artan AVM cirolarýnýn etkisiyle; uzun yýllardýr gündemde olmayan ‘Ciro Kirasý’ kavramý yeniden perakendecilerin gündemine girmiþtir. Tüm bunlara raðmen, ciro artýþlarýna paralel olarak girdi maliyetlerinin de artmasý sektördeki iyileþmeyi yavaþlatmaktadýr.

2. Avrupa’ya eriþim avantajý olan bölgelerde sanayi ve lojistik alanlarýna olan talep hareketlendi

Depo alaný kiralama faaliyetleri depo alaný kiralama faaliyetleri, yýlýn ilk çeyreðinde 327.637 m² olarak gerçekleþirken, Ýkinci çeyrekte 124.334 m² olarak kaydedilmiþtir. Enflasyon baskýsý ve inþaat maliyetlerinin artmasý neticesinde depolama alanlarýnda birincil kira oranlarý artmýþtýr.

Artan talep ile beraber arzýn kýsýtlý olmasý, enflasyon baskýsý ve inþaat maliyetlerinin artmasý birincil kiralarda bir önceki yýla oranla döviz cinsinden %20’lik önemli bir artýþa neden olmuþtur. Ayrýca 2022 yýlý iþlemlerinin büyük çoðunluðu da arsa satýn alýmlarýndan oluþmaktadýr.

Rusya–Ukrayna savaþýnýn baþlamasýnýn ardýndan bu bölgede yer alan birçok üretici Türkiye’yi merceði altýna alýrken, Avrupa’ya eriþim avantajý olan sanayi ve lojistik alanlarýna olan talepte hareketlilik kazanmýþtýr. Ayrýca 18 Mart’ta açýlýþý gerçekleþen 1915 Çanakkale Köprüsü’nün; Anadolu’dan Avrupa’ya ticaret hattýnda Ýstanbul’daki köprülerin dýþýnda baþka geçiþ alternatifi olmayan Marmara’nýn yükünü hafifleteceði beklenmektedir.

3. Uluslararasý þirketler operasyon yönetimi için Türkiye’yi tercih ediyor

2021 yýlýnýn sonunda Ýstanbul ofis pazarýnda genel arz 6,46 milyon m² olarak ayný seviyede kalýrken, kiralama iþlemleri bir önceki yýlýn ayný dönemine göre 2 katý oranýnda artýþ göstererek, toplamda 244.316 m² olarak kaydedilmiþtir.

Dördüncü çeyrekte gerçekleþen kiralama iþlemlerinin %85 oranýnda büyük çoðunluðununu yeni kiralama anlaþmalarý oluþtururken, yenileme iþlemleri önceki yýla göre düþüþ eðilimine geçmiþtir. Ayrýca birincil kiralarda Türk Lirasý ve ABD$ bazýnda artýþ kaydedilmiþ, aylýk metrekare baþýna ofis kirasý ₺360 ile en yüksek Ýstanbul Levent’te gerçekleþmiþtir.

Ýlk yarýyýlda, metrekare bazýnda anlaþmalarýn, %30’u merkezi iþ alanýnda (MÝA) gerçekleþmiþ olup bir önceki yýlýn ayný dönemine kýyasla düþüþ kaydedilmiþtir. MÝA dýþýndaki iþlemlerin %43’ü Anadolu yakasýnda ve %27’si ise Avrupa yakasýnda gerçekleþerek bir önceki yýlýn ayný dönemine kýyasla önemli bir artýþ kaydedilmiþtir.

4. Türkiye'den konut alan yabancýlar listesinde Ruslar zirvede

Türkiye konut satýþlarý 2022’nin ilk yarýsýnda bir önceki yýlýn ayný dönemine kýyasla %31,4’lük artýþla 726 bin 398 adet olarak gerçekleþmiþ ve böylece tüm zamanlarýn en yüksek yarýyýl satýþ oraný kaydedilmiþtir. Bunun yaný sýra, konut kredi faizlerinde yapýlan indirimler doðrultusunda, ipotekli satýþlar bir önceki yýlýn ayný dönemine kýyasla %63.50 oranýnda artarak 170.317 olarak gerçekleþmiþtir.

Yabancýlara yapýlan satýþlarda ise Rusya-Ukrayna arasýndaki savaþýn etkileri, Rusya’nýn (5.849) ilk sýrada yer almasý ile kendini gösterirken, bu ülkeyi sýrasýyla Ýran (4.884), Irak (4.025), Kazakistan (1.417) ve Almanya (1.414) takip etmiþtir.

5. Turizm sektöründeki hareketlilik toparlanmayý hýzlandýrdý

2022 yýlýnýn ilk 5 ayýnda, Türkiye’ye gelen yabancý ziyaretçi sayýsý bir önceki yýlýn ayný dönemine göre %207 oranýnda belirgin bir artýþla 11,3 milyon kaydedilmiþtir. Ýstanbul’a ise geçen yýlýn ayný dönemine oranla %213 oranýnda artýþla 5,28 milyon gelen yabancý ziyaretçi sayýsý kaydedilmiþtir.

Türkiye otel doluluklarý bir önceki yýlýn ayný dönemine oranla %71 artarak %62 kaydedilirken; Ýstanbul’da %95 artarak %69 olarak kaydedilmiþtir. Ortalama günlük satýlan oda bedeli ise artýþ göstererek, 2022 yýlýnýn ilk 6 ayýnda Türkiye’de ve Ýstanbul’da sýrasýyla €93 ve €113 olarak gerçekleþmiþtir.

Türkiye geneli havalimanlarý toplam yolcu sayýsý bir önceki yýlýn ayný dönemine oranla %87 artarak 75 milyon kaydedilmiþtir. Ayný dönem için Ýstanbul Havalimaný’ndaki toplam yolcu trafiði 27,6 milyon olarak kaydedilirken, Sabiha Gökçen Havalimaný’ndaki toplam yolcu trafiði 13,7 milyon olarak gerçekleþmiþ olup, bir önceki yýla göre sýrasýyla %126 ve %55 oranlarýnda önemli bir artýþ kaydedilmiþtir.

Yorumlar

Top