TÜRKÝYE ÝMSAD AYLIK SEKTÖR RAPORU AÇIKLANDI

TÜRKÝYE ÝMSAD AYLIK SEKTÖR RAPORU AÇIKLANDI

Türkiye ÝMSAD yapý sektörü ve ekonomi çevreleri tarafýndan dikkatle izlenen Aylýk Sektör Raporu’nun temmuz ayý sonuçlarýný açýkladý. Raporda inþaat malzemelerine yönelik iç talebin mayýs ayýnda zayýfladýðý, dýþ talepte de yavaþlama iþaretlerinin gelmeye baþladýðý belirtildi. Rapora göre güçlü pazarlardan olan Euro Bölgesi’ndeki geliþmelerin, Türkiye’nin inþaat malzemeleri ihracatýný iki yönlü olarak etkilemesi bekleniyor.

Ýnþaat malzemesi sektörünün çatý kuruluþu Türkiye ÝMSAD tarafýndan hazýrlanan Aylýk Sektör Raporu’nun temmuz ayý sonuçlarýný açýkladý. Raporda, inþaat malzemeleri sanayi üretiminin 2022 yýlý ilk çeyreðinde yüzde 4,4 artýþ gösterdiði, ocak ayýnda enerji kesintileri nedeniyle üretim artýþýnýn yüzde 0,1 olduðu, þubat ayýnda yüzde 8,3’e hýzla yükseldiði ve mart ayýnda yüzde 4,8’e gerilediði; ikinci çeyreðin ilk ayý olan nisanda da yüzde 2,8 olduðu hatýrlatýldý. Raporda þu tespitler yer aldý:

Ýnþaat malzemeleri sanayi üretimi hýz kesmeye devam ederek mayýsta geçen yýlýn mayýs ayýna göre sadece yüzde 0,5 arttý. Mayýs ayýnda bayram tatilleri nedeniyle çalýþma gün sayýsýndaki azalmaya baðlý olarak üretim artýþýnda da yavaþlama gerçekleþti. Böylece yýlýn ilk beþ aylýk döneminde üretim geçen yýlýn ilk beþ ayýna göre yüzde 3,5 arttý. Ýnþaat malzemelerine yönelik iç talep mayýs ayýnda zayýflarken dýþ talepte de yavaþlama iþaretleri gelmeye baþladý.         

2022 yýlýnda bazý alt sektörlerde üretim artýþlarý olurken, bazý alt sektörde ise üretimde gerilemeler yaþandý. Yýlýn ilk beþ ayýnda 12 alt sektörde üretim geçen yýla göre artarken, 10 alt sektörde üretim düþtü. Ýlk beþ ayda en yüksek üretim artýþý yüzde 32,5 ile seramik kaplama malzemelerinde, yüzde 23,4 ile birleþtirilmiþ parke ve yer döþemelerinde ve yüzde 22,6 ile seramik saðlýk gereçlerinde gerçekleþti. Demir çelikten çubuk ve profiller üretimi yüzde 15,7 ve plastik inþaat malzemeleri üretimi 22 oranýnda yükseldi. Buna karþýn ayný dönemde tuðla ve kiremit üretiminde yüzde 18,5, demir çelik radyatörler üretiminde yüzde 11,4 ve yalýtýmlý kablolar üretiminde ise yüzde 5,7 düþüþ kaydedildi.     

Euro Bölgesi’nde inþaat sektöründeki gerileme üçüncü ayýna girdi     

Dünya genelinde tüm pazarlara ihracat yapan Türkiye inþaat malzemeleri sanayisinin öncelikli pazarýný Avrupa Birliði ve Euro Bölgesi oluþturuyor. Küresel ekonomide ve Avrupa’da etkili olan genel yavaþlama-resesyon endiþesinin, inþaat faaliyetlerini olumsuz etkilendiði gözleniyor. Türkiye’nin inþaat malzemeleri ihracatýnda yýlýn ikinci yarýsýndaki performansýnda, bu pazarlardaki inþaat faaliyetlerinin seyri ve inþaat malzemelerine yönelik talep belirleyici olacak.   

20 aylýk aranýn ardýndan mayýs ayýnda ilk kez küçülmeye iþaret eden Euro Bölgesi Ýnþaat Faaliyetleri Endeksi, haziran ve temmuz aylarýnda bu eðilimini sürdürerek þubat ayýndan bu yana en hýzlý düþüþünü kaydetti. Haziran ayýnda 47 puan olan endeks, temmuz ayýnda 45,7’ye geriledi. Euro Bölgesi’nde inþaat faaliyetlerinde hýzlanan küçülme eðiliminin ana nedenlerini, beklentilerdeki bozulma ve talepteki küçülme oluþturdu. Maliyet artýþlarý ile arz ve tedarik sýkýntýlarýnýn etkileri giderek azalýrken, hem girdi hem de çýktý fiyatlarýndaki artýþ da yavaþladý.

Bölgede alt sektörler itibarýyla ticari bina ve yapý inþaatlarýnda daha yüksek bir daralma gerçekleþti. Konut inþaat faaliyetlerindeki daralma daha sýnýrlý kalýrken, alt yapý ile mühendislik faaliyetlerinde ise büyüme önemli ölçüde yavaþladý.

Öte yandan Euro Bölgesi genelinde inþaat sektöründe alýnan yeni iþ sipariþlerinde önemli bir daralma yaþandý. Sipariþlerdeki daralma hem konut hem de ticari binalar tarafýnda etkili oldu. Yýlýn ikinci yarýsýnda inþaat sektöründe genel bir küçülme bekleniyor. Bu beklentiye baðlý olarak inþaat malzemeleri sanayisinin aldýðý yeni sipariþlerde de küçülme baþladý.

Ýngiltere’de inþaat faaliyetleri 2021 Ocak ayýndan beri ilk kez daraldý  

Türkiye’nin Avrupa’da en önemli inþaat malzemeleri ihracat pazarlarýndan biri olan Ýngiltere’de inþaat faaliyetleri temmuz ayýnda, 2021 yýlý ocak ayýndan bu yana ilk kez geriledi. 

Alt sektörler itibarýyla konut inþaat faaliyetlerinde ve mühendislik-müþavirlik-mimarlýk hizmetlerinde küçülme yaþandý. Konut finansman faiz oranlarýndaki yükselme, konut fiyatlarýna ve talebine iliþkin endiþeler, konut inþaat faaliyetlerinin gerilemesine neden oldu. Buna karþýn ticari binalarýn inþaatlarýnda büyüme yavaþlayarak da olsa sürüyor.  

Ýngiltere’de alýnan yeni iþ sipariþlerindeki düþüþ inþaat sektöründe küçülmenin yýlýn ikinci yarýsýnda da devam edeceðini gösteriyor. Öte yandan yüksek inþaat maliyetlerinin, emtia ve buna baðlý malzeme fiyatlarýndaki düþüþlerle birlikte azalmasý bekleniyor.

Türkiye’nin inþaat malzemeleri ihracatý iki yönlü etkilenecek

Euro Bölgesi’nde ve Ýngiltere’de inþaat faaliyetlerinde ve inþaat malzemeleri talebinde yaþanmaya baþlanan daralma, Türkiye’nin inþaat malzemeleri ihracatýný da sýnýrlayacak gibi görünüyor. Ancak Avrupa genelinde uygulanacak olan enerji ve doðalgaz tasarruflarý ile birçok enerji yoðun inþaat malzemesi üreticisinin de kýsýtlamalara tabi kalabileceði belirtiliyor. Buna baðlý olarak yaþanacak üretim kayýplarýnýn Türkiye’den yapýlacak ilave tedarik ile karþýlanmasý güçlü bir seçenek. Böyle bir durumda Avrupa’ya yönelik inþaat malzemeleri ihracatýnda Türkiye’nin olasý kayýplarýnýn en az seviyede kalabileceði öngörülüyor.   

Yorumlar

Top