BASALIA BÝYO-DÖNGÜ TEKNOLOJÝSÝ ÝLK KEZ ÞÝÞECAM MERSÝN TESÝSLERÝNDE KULLANILACAK

BASALIA BÝYO-DÖNGÜ TEKNOLOJÝSÝ ÝLK KEZ ÞÝÞECAM MERSÝN TESÝSLERÝNDE KULLANILACAK

Katý – Sývý – Gaz formundaki organik ve inorganik kökenli tüm atýklarý çevre dostu ve ekonomik açýdan faydalý çýktýlara dönüþtüren Basalia Biyo-Döngü Teknolojisi’nin sahibi 7Cbasalia ile Ýsviçre’de global bir þirket kuran Þiþecam, bu teknolojiyi Mersin tesislerinde kullanmaya hazýrlanýyor. Bu hamleyle Basalia Biyo-Döngü Teknolojisi, dünyada ilk kez endüstriyel alana taþýnmýþ olacak.

Bugün 9 farklý iþ kolunda faaliyet gösteren, 4 kýtada 14 ülkede üretim yapan, ürünleriyle 150 ülkeye ulaþan Þiþecam, atýklarý çevre dostu ve ekonomik çýktýlara dönüþtüren Basalia Biyo-Döngü Teknolojisi’ni ilk kez Mersin’deki tesislerinde kullanmaya hazýrlanýyor. Þiþecam, teknolojinin sahibi 7Cbasalia ile yýlýn ilk yarýsýnda Ýsviçre’de 7Cbasalia Global isimli bir þirket kurmasýnýn ardýndan, bu teknolojiyi kendi tesislerinde enerji üretimi, inorganik ve organik atýk bertarafý, karbon yakalama ve atýk su saflaþtýrma amacýyla kullanacak. Projenin çýktýlarý deðerlendirildikten sonra Þiþecam, atýklarý katma deðere dönüþtüren bu döngüsel iþ modelinin tüm dünyaya yayýlmasýna katký saðlayacak.

 

Basalia ilk kez endüstriyel alana taþýnýyor

Mersin’deki Kromsan Fabrikasý’na bitiþik bir alanda kurulacak entegre Basalia Biyo-Döngü Prosesi, günde 80 ton inorganik fabrika atýðý ve 150 ton belediye arýtma çamurunu hidrojence zengin yanýcý gaz ve faydalý Basalia Katýsýna (hammadde) dönüþtürecek. Tesis elde ettiði Basalia Katýsý ile saatte 2.500 metreküp fabrika baca gazýndaki karbondioksiti tamamen tutacak ve saatte 500 metreküp belediye kanalizasyon suyunu da saflaþtýrarak (de-iyonize su) fabrika için döngüsel proses suyu haline getirecek. Bu þekilde, sýfýr atýk- sýfýr emisyona dayalý entegre ve modüler olarak çalýþan Basalia Biyo-Döngü Teknolojisi, dünyada ilk kez endüstriyel alana taþýnmýþ olacak. 

 

Þiþecam teknolojiyi uluslararasý platformlara yayacak

Þiþecam Genel Müdürü Görkem Elverici, “Sürdürülebilir gelecek kavramýný en önemli önceliðimiz olarak görüyor, Birleþmiþ Milletler Sürdürülebilir Kalkýnma Amaçlarý çerçevesinde hayata geçirdiðimiz Care For Next stratejimiz ile gezegeni korumak, toplumu güçlendirmek ve yaþamý dönüþtürmek için sorumluluk alýyoruz. Bu hedefler doðrultusunda geçtiðimiz yýl biyoteknoloji alanýndaki ilk yatýrýmýmýzý döngüsel ekonomi alanýnda önemli bir Türk buluþu olan ve sýfýr atýk & sýfýr emisyonla çalýþan, Yeþil ve Döngüsel Basalia Biyo-Döngü Teknolojisi’ne yaptýk. Her türlü atýðý zararsýz maddelere dönüþtürme hedefiyle geliþtirilen bu teknolojiye yönelik yatýrýmýmýz Þiþecam’ýn sürdürülebilirlik hedefleriyle birebir uyumlu.” dedi. Elverici þöyle devam etti: “Ýlk denemelerde baþarýlý sonuçlar elde edildiðini gördüðümüz ve döngüsel ekonomi alanýnda çýðýr açma potansiyeli barýndýran Basalia Biyo-Döngü Teknolojisi’ni Mersin’deki tesislerimizde kullanmaya baþlýyoruz. Ardýndan, teknolojinin sahibi 7Cbasalia ile kurduðumuz global þirket aracýlýðýyla Basalia Biyo-Döngü Teknolojisi’nin uluslararasý platformlara yayýlýmýna da katký saðlayacaðýz.” 

 

Su kýtlýðýna döngüsel çözüm

7Cbasalia Global AG CEO’su Dr. Reha Akçakaya, Basalia Biyo-Döngü Teknolojisi’nin, deðerlendirilemeyen tüm organik ve inorganik kökenli atýklarý ayrýþtýrmaya gerek olmadan dekompoze ettiðini, sonrasýnda tüm bu atýklarý hidrojence zengin gaz yanýnda çevre dostu ve yüksek katma deðerli ekonomik hammadde ve ürünlere dönüþtürdüðünü söyledi. “2023-2030 dönemini kapsayan, tüm dünyayý yeþil ve döngüsel olarak dönüþtürme hedefimize dayalý çok güçlü ve kapsamlý bir global stratejiye sahibiz. Özellikle ‘karbon baðlama’ prosesimizle, sadece AB’nin deðil tüm dünyanýn karbon emisyon sorununu kökten, en çevreci, sürdürülebilir ve ekonomik olarak çözebiliriz.” diyen Akçakaya, su kýtlýðýnýn tüm dünyada temel bir problem olduðunu, geliþtirdikleri teknolojinin deniz suyunu içme ve kullanma suyuna da dönüþtürdüðünü kaydetti. Akçakaya, “Bilim insaný Ahmet Baþal tarafýndan geliþtirilen Basalia Biyo-Döngü Teknolojisi sayesinde, bir tesis ya da fabrika toplam günlük proses su ihtiyacýný tekrar tekrar yeniden döngüsel olarak kullanabiliyor. Fabrikalara ve tesislere hem su tasarrufu saðlýyoruz hem de kendi proses suyunu tekrar tekrar kullanmasýný saðlayarak, çevreyi kirletmesinin de önüne geçiyoruz.” dedi. 

 

Farklý sektörlerde de kullanýlacak

Basalia Biyo-Döngü Teknolojisi atýklarý çevresel bir sorun olmaktan çýkartýp, çevre dostu katma deðerli ürünler haline dönüþtürerek atýk sularý tekrar kullanýlabilir (döngüsel) hale getiriyor. Organik atýklarla birleþen katý atýklar ise önce zararsýz hale getirilip ardýndan bu atýklar aracýlýðýyla çevreye dost bir enerji kaynaðý olan hidrojen gazý elde edilebiliyor. Basalia, atýk sorunu olan þirketlere yönelik en en çevreci ve ekonomik çözümler sunarken, topyekûn þehir ve ülke yönetimleri için de “Yeþil ve Döngüsel Þehir” çözümleri üretmeyi amaçlýyor. Basalia Biyo-Döngü Teknolojisi’nin yaygýnlaþmasý sayesinde tüm dünyada kirli sularýn döngüsel olarak geri kazanýmý, tüm karbondioksit emisyonlarýnýn sýfýrlanmasý ve doðalgaz eþdeðeri gaz elde edilmesi mümkün olabilecek. 7Cbasalia Global AG, saf hidrojen, güçlü toprak düzenleyiciler, karbon bazlý 3D yazýcý malzemeleri ve hafif inþaat malzemeleri üretilmesi için Ar-Ge çalýþmalarýný da devam ettiriyor.

Yorumlar

Top