ÇÝMSA, YILIN ÝLK YARISINA AÝT FÝNANSAL SONUÇLARINI AÇIKLADI

ÇÝMSA, YILIN ÝLK YARISINA AÝT FÝNANSAL SONUÇLARINI AÇIKLADI

Çimsa yýlýn ilk yarýsýnda cirosunu geçen yýla göre %119 artýrarak 3.595 milyon TL’ye çýkardý


Sabancý Topluluðu’nun global markasý Çimsa, ilk 6 aylýk finansal sonuçlarýný açýkladý. Çimsa, yýlýn ilk yarýsýnda cirosunu 3.595 milyon TL’ye; ana ortaklýk net karýný ise 983 milyon TL’ye çýkardý. 

 

Çimsa CEO’su Umut Zenar, þirketin ilk 6 aylýk finansal sonuçlarýný deðerlendirirken þunlarý söyledi: “Attýðýmýz operasyonel ve stratejik adýmlarla tüm paydaþlarýmýza deðer yaratmaya devam ediyoruz. Yýlýn ilk yarýsýný oldukça baþarýlý finansal sonuçlarla tamamladýk. Yýlýn geri kalanýnda da hissedarlarýmýz, yatýrýmcýlarýmýz ve diðer tüm paydaþlarýmýz için, sürdürülebilir karlýlýk amacýyla çalýþmalarýmýza devam edeceðiz. 2022 yýlý ilk yarý ihracat performansýmýzla ve katma deðerli ürünlerimizle önceki yýllarda olduðu gibi ülkemize ek deðer yaratýyoruz. Ýlk yarý sonunda ihracatýmýzý bir önceki yýlýn ayný dönemine göre %114 artýrarak 2.2 milyar TL’ye ulaþtýrdýk. Yýlýn ilk yarýsýnda net satýþlarýmýzýn %50’sini ihracattan kaydettik. Geçtiðimiz yýl ayný döneminde bu oran %45’ti. Önümüzdeki dönemde de satýþlarýmýzýn içindeki ihracat payýný artýrma hedefimiz devam ediyor. Bu süreç Çimsa’nýn sergilediði stratejik, entegre ve disiplinli ekip çalýþmasýnýn ürünüdür”.

 

Çimsa’nýn Kayseri ve Niðde Fabrikalarý ile Ankara Öðütme Tesisi’ni 110 milyon Euro karþýlýðý 2 milyar TL bedelle Fernas Þirketler Grubu’na devrettiklerini hatýrlatan Zenar, bu varlýk satýþý ile Çimsa’nýn yüksek katma deðerli ve sürdürülebilir iþ alanlarýna odaklanmasýný saðlayacak adýmlar atmaya devam ettiklerini vurgulayarak þunlarý söyledi: “Attýðýmýz stratejik adýmlar ve son olarak gerçekleþtirdiðimiz satýþ ile gelecek vizyonumuza çok önemli bir katký sunduk. Varlýk satýþýndan saðladýðýmýz gelirle, daha katma deðerli ve sürdürülebilir alanlara odaklanacaðýz. Satýþ iþleminden yaratýlan kaynaðý, daha önce açýkladýðýmýz yatýrýmlarýmýzýn hayata geçirilmesinde, potansiyel stratejik büyüme fýrsatlarýnýn deðerlendirilmesinde, sürdürülebilirlik yatýrýmlarýmýzýn finansmanýnda ve borçluluðumuzun azaltýlmasýnda kullanacaðýz. Bu kapsamda attýðýmýz ilk adým Mersin’de kurulu CAC kapasitemizin artýrýlmasýna yönelik yatýrýmýmýzý devreye almak olacaktýr”.

 

Çimsa olarak sürdürülebilirlik konusunu ana stratejilerinin bir parçasý olarak ele aldýklarýný belirten Umut Zenar, þu deðerlendirmeyi yaptý: “Çevresel performansýmýzý geliþtirerek sürdürülebilir bir yaþama katký saðlamak amacýyla çeþitli çalýþmalar yapýyoruz. Bu süreçte Çimsa olarak döngüsel ekonominin bir parçasý olmaya devam etme ve yeþil dönüþümün gerekliliklerini yerine getirme hedefiyle hareket ediyoruz. Afyon Fabrikamýzda 52 milyon TL yatýrým ile Türkiye çimento sektörünün en büyük güneþ enerjisi santrallerinden birini kurmaya hazýrlanýyoruz. Santral 3.3 MW kurulu güce sahip olacak ve yýllýk 4,2 milyon kWh elektrik enerjisi üretecek. Bu santralde üretilecek elektrik miktarý 3000 hanenin yýllýk elektrik ihtiyacýna eþ deðer olacak. 2023 yýlýnýn 4. çeyreðinde aktif olacak Güneþ Enerjisi Santrali (GES) projemizde, yýllýk 2000 ton karbondioksit (CO) tasarrufu saðlayarak 2 milyon aðacýn CO nötrleme kapasitesine denk gelen miktarda katký yaratmayý hedefliyoruz”.

Yorumlar

Top