BULUT AKACAN'DAN ÝNÞAAT SEKTÖRÜNÜN KARBON AYAK ÝZÝNÝ KÜÇÜLTME ÇAÐRISI

BULUT AKACAN'DAN ÝNÞAAT SEKTÖRÜNÜN KARBON AYAK ÝZÝNÝ KÜÇÜLTME ÇAÐRISI

Ýnþaat sektöründe KKTC, Türkiye ve Ýspanya’da önemli projelere imza atan Akacan Holding’ten iklim deðiþikliði uyarýsý geldi. Akacan Holding Yönetim Kurulu Baþkaný Bulut Akacan, inþaat sektörü için karbon ayak izini küçültme çaðrýsýnda bulundu.

Ýnþaat sektörünün küresel sera gazý emisyonunun yüzde 19'undan sorumlu olduðunu belirten Bulut Akacan, sektörün acil azaltma önlemleri gerektiren bir kirlilik noktasý olduðuna dikkati çekti. 

 

HER BÝNAYI YIKIP YENÝDEN YAPMAYALIM

 

Eski binalarý yýkarak yeniden yapmanýn karbon ayak izini daha da büyüttüðünü belirten Bulut Akacan, öncelikle yýkýlan bina sayýsýnýn azaltýlmasý gerektiðini söyledi. 

 

Bulut Akacan, yaptýðý açýklamada, þu önerilerde bulundu:

 

“Daha önceleri eski, kötü yalýtýlmýþ evleri ve ofisleri yýkmaya ve daha az ýsýtmaya ihtiyaç duyan binalarla deðiþtirmeye teþvik ediliyorduk. Ancak binalarý bu þekilde deðiþtirmenin kýsa ve orta vadede iklim için genellikle kötü olduðu ortaya çýktý.

 

Yeni bir bina için gerekli olan demir, çelik, çimento, tuðla, cam, alüminyum ve plastik gibi malzemeler yapmak için çok büyük emisyon ortaya çýkýyor. Yýkým ve yeniden yapým, iki parti inþaat malzemesinin üretilmesini gerektirerek çifte emisyon yaratýyor.

 

Özellikle Türkiye’de kentsel dönüþüm çerçevesinde çok sayýda bina yýkýlýp yeniden yapýlmakta. Deprem riski taþýmayan binalar yýkýlmamalý. Genellikle mevcut bir binadaki malzemenin çoðu yeraltýndadýr, bu yüzden mevcut temelleri kullanmaya çalýþmalýyýz. 

 

Bazý durumlarda ayakta duran bir binayý yenilemektense yýkýp yeniden inþa etmek daha ucuza geliyor. Burada, bazý vergi uygulamalarýnda ve teþviklerde deðiþiklikler yapýlarak daha az bina yýkýlmasý saðlanabilir. Örneðin eski binalara kat artýþý verilebilir. 

 

BAKIÞ AÇIMIZI KÖKTEN GÖZDEN GEÇÝRMELÝYÝZ

 

Bilindiði gibi betonun kullanýmý genellikle ya çöplükte son bulur ya yollarda kullanýlmak üzere ezilecek þekilde ayrýlýr ya da denizi doldurmak için kullanýlýr. Geri dönüþümlü betonlar kentsel madenlerdir. Beton üretiminde geri dönüþümlü malzemelere geçmeliyiz. 

 

Sadece beton deðil, bir inþaattaki tüm bileþenler geri dönüþümlü olmalý. Ýnþaat sektörü için çalýþan bilim insanlarý, bir inþaat projesindeki her malzemenin belirli özelliklerinin ve deðerinin dijital bir kaydý olan “malzeme pasaportlarý” kavramýný geliþtirerek farklý parçalarýn geri kazanýlmasýný, geri dönüþtürülmesini ve yeniden kullanýlmasýný saðladý. 

 

Hollanda hükümeti, binalarý için malzeme pasaportu kaydettiren müteahhitler için vergi teþvikleri getirdi ve 2050 yýlýna kadar kendini yenileyen bir ekonomiye ulaþma hedefi doðrultusunda, bunu tüm yeni projeler için zorunlu bir gereklilik haline getirmeyi düþünüyor. 

 

 

Bu arada, Hollanda bu emellerinde yalnýz deðil. Gezegendeki en yeþil þehir olma yarýþýnda Danimarka'nýn baþkenti Kopenhag, 2025 yýlýna kadar karbon-nötr olacaðýný taahhüt etti.”

 

Yeni evler, fabrikalar, yollar ve köprüler planlamadan önce yeni bir düþünme biçimine ihtiyaç olduðunu belirten Bulut Akacan, hükümetlerin, inþaat endüstrisinin somut emisyonlar da dahil olmak üzere sýfýr karbona doðru hýzla ilerlemesi için ciddi hedefler belirlemesi çaðrýsý yaptý. 

 

Yorumlar

Top