YAPI SEKTÖRÜNDEN MARMARA DEPREMÝ'NÝN YIL DÖNÜMÜNDE ORTAK ÇAÐRI

YAPI SEKTÖRÜNDEN MARMARA DEPREMÝ'NÝN YIL DÖNÜMÜNDE ORTAK ÇAÐRI

“Doðru malzeme, doðru uygulamalarla binalarýmýzý depreme karþý hazýrlayalým”

 Türkiye ÝMSAD ile Türkiye ÝMSAD üyesi dernekler, 17 Aðustos Marmara Depremi'nin 23. yýl dönümünde yaptýklarý ortak bir açýklama ile 30’un üzerinde sektörü temsil eden inþaat malzemeleri sanayisinin paydaþlarý olarak bir yapýnýn tüm elemanlarýnýn deprem tedbirleri açýsýndan önemine dikkat çekti: "Ülkemiz bir deprem ülkesi. Mevcut binalarýmýz açýsýndan depremin yýkýcý gücü karþýsýnda endiþeliyiz. Binalarýmýzý güçlendirelim, 80 -100 yýl ömrü olan güçlü binalar yapalým. Doðru malzeme, doðru uygulamalar binalarý güçlü kýlar. Bu bilincin ve uygulamalarýn yerleþmesini saðlayalým" çaðrýsýnda bulundu.


Türkiye’de derin acýlara yol açan 17 Aðustos 1999 Marmara Depremi’nin 23. yýl dönümü nedeniyle Türkiye ÝMSAD ve üyesi dernekler, deprem konusunda ilk kez ortak bir açýklama yaptý.  Türkiye ÝMSAD Yönetim Kurulu Baþkaný Tayfun Küçükoðlu, "17 Aðustos 1999 Marmara Depremi’nin 23. yýl dönümünde, hayatýný kaybeden vatandaþlarýmýzý rahmetle anýyoruz. Depremler nedeniyle çok büyük acýlar yaþadýk. Her yýl 17 Aðustos yaklaþtýðýnda, ‘Deprem öldürmez, bina öldürür’ sözünü hatýrlýyor, halkýmýza yapýlarýný güçlendirme, tedbirlerini alma çaðrýsýnda bulunuyoruz. Bu yýl, dernek üyelerimizle birlikte ortak bir sesleniþle çaðrýmýzý yinelemek, konunun önemini vurgulamak istedik. Depreme hazýrlýk; toplum olarak uzun zamandýr doðru planlama ile aþmamýz gereken hayati konulardan biri. Gelecekteki refahýmýz, çocuklarýmýza saðlýklý, güvenli binalar ve kentler býrakmak için bugün fedakârlýk yaparak, orta-uzun vadeli planlarla hareket etmeliyiz. Sadece düzeltici deðil, önleyici faaliyetleri de hýzlandýrmalý, dayanýklý, çevre dostu yapýlarla can ve mal güvenliðimizi güvence altýna almalýyýz” þeklinde konuþtu.

Kentsel dönüþümde, yeni binalarýn standartlara uygun þekilde yapýlmasýnýn yaný sýra güçlendirme ve yenileme seçenekleri de iyi deðerlendirilmeli

Tayfun Küçükoðlu sözlerine þöyle devam etti:

"Kentsel dönüþümü aslýnda bir kentin nüfusu artarken buna paralel olarak yaþam koþullarýnýn geliþtirilmesi, ulaþýmdan eðitim alanlarýnýn yeniden düzenlenmesine kadar kapsamlý, afetlere karþý dayanýklý ve ‘akýllý’ yaþam alanlarýnýn oluþturulmasý olarak tanýmlamamýz gerekiyor. Kentsel dönüþüm, sosyal bir olay ve uzun vadeli olarak tüm yönleriyle planlanmalý. Öncelikle, deprem kuþaðýnda bulunan ülkemizde riski depremin deðil, güvensiz yapýlarýn oluþturduðu bilinciyle hareket etmeli, þehirlerimizi bu gerçeklik çerçevesinde kurgulamalýyýz. Kandilli Rasathanesi verilerine göre, Ýstanbul'da yaþanmasý muhtemel 7,5 civarýnda bir depremde mega kentte bulunan yaklaþýk 1,2 milyon binadan 491 bininin hasar almasý bekleniyor. Söz konusu senaryoda 13 bin 492 binanýn çok aðýr, 39 bin 325 binanýn aðýr, 136 bin 746 binanýn orta, 300 bin 963 binanýn ise hafif hasar alacaðý öngörülüyor. Bu tablo karþýsýnda Ýstanbul için en acil ihtiyaç, binalarýn durumlarýnýn tespit edilmesi ve her bir bina için özel reçetenin oluþturulmasýdýr. Türkiye’nin tamamýna baktýðýmýzda ise hala 1.5 milyonu acil olmak üzere 6.5 milyon konutun deprem riskine karþý dönüþmesi gerektiðini biliyoruz. Ýstanbul Kentsel Dönüþüm Derneði’nin yaptýðý açýklamaya göre son 9 yýlda 240 bin yapý için riskli raporu alýndý. Bu yapýlardan 215 bin adedi içinde bulunan 720 bin baðýmsýz birim yýkýldý. Þubat ayý baþýnda Resmi Gazete’de yayýmlanan kararla riskli yapý olarak tespit edilen gerçek ve tüzel kiþilere ait konut ya da iþ yerlerine verilecek olan faiz destekli kredilerde, kredi tutarý iki katýna çýkarýldý. Bunlar çok önemli adýmlar. Ülkemizin özellikle içinde bulunduðumuz dönemde sýnýrlý kaynaklarý olduðunun farkýndayýz. Dolayýsýyla bizlerin, binalarýmýzda deprem güvenliði konusunda tüm ümidimizi uzun vadeli kredilere, desteklere baðlamadan, deprem güvenliðini geliþtirme bilincimizi artýrýp kaynaklarýmýzýn kullaným önceliðinin deprem güvenliðine aktarýlmasýný saðlarsak, güvenli yapýlara geçme motivasyonu da artacaktýr. Halkýmýzýn deprem güvenliði bilincini tespit etmek ve geliþtirme stratejilerini belirlemek adýna uzun vadeli bir seferberlik baþlatýlmasý gerektiðine inanýyoruz. Kýsa vadeli çözüm arayýþlarý bizi istenen sonuca ulaþtýrmayacaktýr.”

Kentsel dönüþümü hýzlandýrmak için binalarýn üç gruba kategorize edilerek planlama yapýlmasý gerektiðine dikkat çeken Türkiye ÝMSAD Yönetim Kurulu Baþkaný Tayfun Küçükoðlu sözlerini þöyle tamamladý:

“Binalar üç grupta kategorize edilerek; ‘kesinlikle yýkýlmasý gerekenler’, ‘güçlendirilerek kullanýlabilecekler’, ‘deprem riski olmayan binalar’ olarak tasnif edilmeli. Alan dönüþümü esas alýnmalý. Ayrýca ülkemizde kentsel dönüþüm kapsamýnda tek uygun çözüm olarak vurgulanan ‘yýkým ve yeniden yapýmýn’ yaný sýra, Avrupa Birliði ülkelerinde olduðu gibi ‘güçlendirme/yenileme’ çalýþmalarýnýn da önemli bir seçenek olduðunun farkýnda olmalýyýz. Ülkemizde bu sürecin saðlýklý bir þekilde ve hýzlanarak devam etmesi, kentsel dönüþümün salt bir bina dönüþümü olarak görülmemesi, 20-30 yýl sonra tekrar dönüþtürülecek yapýlar deðil, 100 yýllýk yapýlar, yaþam alanlarý inþa edilmesi gerekiyor. Böylesi büyük ve kapsamlý çalýþmalarýn uçtan uca planlanmasýný önemli görüyoruz. Türkiye inþaat malzemeleri sanayisini temsil eden Türkiye ÝMSAD olarak, deprem gibi hayati bir konuda çözüm üretmeye, sorumluluk almaya devam edeceðiz. Bu ortak sesleniþimize kendi faaliyetleri bakýmýndan katký saðlayarak, kaliteli malzemenin ve uygulamalarýn önemine deðinerek deðerli mesajlar veren tüm üyelerimize teþekkürlerimizi sunarýz."

"Depremi unutmayalým, önlemlerimizi hýzla alalým. Doðru malzeme, doðru uygulamalar ile binalarýmýz güçlendirelim.”

Türkiye ÝMSAD üyesi derneklerin deprem tedbirlerine yönelik mesajlarý þöyle:

AGÜB - Agrega Üreticileri Birliði: Agrega, betonun ham maddelerini oluþturan kum ve çakýl karýþýmýdýr. Betonun yüzde 75’ini oluþturan agregalarýn kalitesi betonun performansýný etkileyen en önemli parametredir. Binalarý ayakta tutan malzemeler çelik donatýlar ve betondur, betonu ayakta tutan ana malzemelerden birisi ise agregadýr.  Betonun dayanýmýný ve servis ömrünü olumsuz etkileyen materyaller içeren agregalar depremlerin felaketle sonuçlanmasýna neden olabilir. 

Armatür, Valf, Musluk, Tesisat Ekipmanlarý ve Vana Sanayicileri Derneði: Ülkemiz topografik yapýsý ve iklim þartlarý sebebiyle depremler baþta olmak üzere doðal afetlere karþý her zaman hazýrlýklý olunmasý gereken bir konumdadýr. Depreme dayanaklý binalar inþa etmek ve afet odaklý kentsel dönüþümün yaný sýra bulunduðumuz ortamýn ve bulunduðumuz þehrin belli bir þekilde sürdürülebilirlik kavramý içinde var olmasýný da saðlamak gerekmektedir. Özellikle Ýstanbul gibi çok göç alan þehirlerde sürdürülebilirlik kavramý çok önemlidir.

AYSAD - Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayicileri Derneði: Bina içi ulaþýmýn vazgeçilmezi olan ve depremin yarattýðý yýkýmdan doðrudan etkilenen sistemlerden biri de asansörler ve yürüyen merdivenlerdir. Deprem anýnda asansörlerin davranýþlarýný düzenleyen ve yapýsal özelliklerini tanýmlayan standartlarý saðlamak, belirlenen önlemleri almak ve kullaným kurallarýna uymak hayat kurtarýr. 

BÝTÜDER - Bitümlü Su Yalýtýmý Üreticileri Derneði: Yapýlarýn taþýyýcý sistemlerine sýzan su, korozyona, dolayýsýyla taþýyýcý sistemdeki demirlerin çürümesine, zayýflamasýna sebep olur. Yapýlarýmýzý su yalýtýmý ile korozyona karþý korumaya almalýyýz. Su yalýtýmýnýn inþaat aþamasýndaki maliyeti, toplam bina maliyetinin sadece yüzde 3’ü kadardýr. Saðlýklý güvenli yapýlara kavuþmak, doðru malzeme seçimi ve uygulamalarla mümkün. 

BSD - BÝMS Sanayicileri Derneði: Ýlgili bakanlýk ve yerel yönetimlerin çalýþmalarýný destekliyoruz. Bimsblok üreticileri olarak, insan yaþamýna deðer veren ürünlerimizle inþaat sektöründe yer alýyoruz. Tekrar acýlar yaþamamak için ürün güvenliðinin denetlenmesini, standartlara uymayan duvar malzemelerinin tercih edilmemesini diliyoruz.  

ÇATIDER - Çatý Sanayicileri ve Ýþ Adamlarý Derneði: Yapýnýn önemli bölümlerinden çatýnýn dayanýklýlýðý, depremde hayat kurtaran bir unsur haline gelebilir. Ülkemizde milyonlarca yapýda standartlara uygun olmayan çatý bulunduðunu görüyoruz. Büyük bölümü geleneksel uygulama metotlarý ve malzemelerle yapýlan bu çatýlar, depremde oluþabilecek riskleri artýrabilir. Bu nedenle deprem güvenliði için yapýlarýn temelden çatýya her bölümünün dikkatli projelendirilmesi ve inþa edilmesi þart.  

ÇEDBÝK - Çevre Dostu Yeþil Binalar Derneði: BM Sürdürülebilir Kalkýnma Amaçlarý doðrultusunda yapýlarýn doðal afetlere karþý dayanýklý olmasýnýn yaný sýra ekonomik, çevresel ve sosyal anlamda sürdürülebilir olmalarý da dünyamýz için büyük önem arz etmektedir. Bu amaçlar doðrultusunda, binalarýmýzýn malzeme ve yapým yönetmeliklerine uygun olmasý, Yeþil Bina gerekliliðiyle inþa edilmesi hem güvenli hem de konforlu bir yaþam sunar.

ETMD - Elektrik Tesisat Mühendisleri Derneði: Yapýlarýn elektrifikasyonu baðýmsýz ve yetkin kuruluþlarca kontrol edilip raporlanmalýdýr. Standartlarý karþýlayan malzeme ve cihazlar kullanýlmalý, tüm tesislerde depremde elektriðin güvenli þekilde kesilmesini saðlayan ekipmanlarýn kullanýlmasý mecbur kýlýnmalýdýr. Hastane, okul ve benzeri kamu binalarýnda, elektriði þebekeden baðýmsýz olarak kesintisiz saðlayacak sistemler oluþturulmalýdýr. Gerektiðinde kullanýlmak üzere seyyar enerji kaynaklarý kullanýma hazýr halde bulundurulmalýdýr.

GALDER - Genel Galvanizciler Dernegi: Sýcak daldýrma galvaniz kaplama çeliðin ve dolayýsýyla yapýnýn ömrünü uzatýr. Deprem ya da farklý nedenlerle yýkýlan binalarýn çoðunda özellikle donatý çeliklerinde korozyonun etkisi önemli ölçüde görülmektedir. Standartlara uygun, kaliteli malzemeler kullanarak depreme dayanýklý yapýlar inþa edilmelidir. Japonya, Kanada, ABD, Avustralya gibi deprem kuþaðýndaki geliþmiþ ülkelerde depreme dayanýklý galvanizli köprüler binalar yaný sýra galvanizli donatý çeliði kullanýlan büyük projeler görmek mümkündür. Güvenilir ve sürdürülebilir yapýlar sunmak yapý sektörüne bir þekilde dahil olan herkesin sosyal sorumluluðudur.

ÝKSD - Ýskele Kalýp Sanayicileri Derneði: Ýnþaatlarda standartlara uygun kaliteli kalýp kullanýmý beton kalitesine dolayýsýyla binalarýn depreme dayanýmýna olumlu yönde katký saðlayacaktýr. Merkezi ve yerel yönetimler tarafýndan inþaatlarýn planý, projesi ve tüm aþamalarý titizlikle kontrol edilmelidir.  Ortak çabayla riskler bertaraf edilmeye çalýþýlmalýdýr. Olasý afet ve acil durumlar için davranýþ modelleri ve senaryolar oluþturularak tüm vatandaþlarýmýz sürekli olarak bilinçlendirilmeli, internetin ve sosyal medyanýn gücünden yararlanýlmalýdýr. 

ÝZODER - Isý Su Ses ve Yangýn Yalýtýmcýlarý Derneði: Yapý güvenliðinde su yalýtýmý vazgeçilmez bir unsurdur. Ülkemizde inþa edilecek yapýlarýn uzun yýllar boyunca dayanýklýlýðýný korumasý için; zemin etüdünün yapýlmasý, yapýnýn tekniðine uygun olarak tasarlanmasý, iç ve dýþ etkenlerden yalýtým ile korunmasý gerekmektedir. Binalarda Su Yalýtýmý Yönetmeliði’nin doðru uygulanmasý ve etkin sonuçlara ulaþabilmesi için, ‘doðru malzeme’, ‘doðru detay’ ve ‘belgelendirilmiþ çalýþan’ üçgenin eksiksiz çalýþtýrýlmasý ve denetlenmesi saðlanmalýdýr. 

KÜB - Katký Üreticileri Birliði: Yapýlarýn deprem güvenliklerinin saðlanmasýnda; betonun, yapýnýn taþýyýcý sistemini oluþturan en önemli malzemelerden biri olmasý, dayanýmý ve durabilitesi yüksek betonlarýn kullanýlmasýný zorunlu kýlar. Betonun ana karakterini belirleyen en önemli etkenlerden biri beton içerisinde kullanýlan kimyasal katký malzemeleridir. Ancak yüksek teknolojili katký kimyasallarý ile üretilen kaliteli beton sayesinde uzun ömürlü ve saðlam yapýlarýn yapýlmasý mümkün olacaktýr.

MUDER - Ahþap Mutfak ve Banyo Mobilyasý Sanayici ve Ýthalatçýlarý Derneði: Ýnsan saðlýðý ve güvenliðine verdiðimiz önem þüphesiz deðerlerimiz arasýnda en ön sýralarda yer almaktadýr. Deprem bu baðlamda taþýdýðý tehditler ve öngörülemez özellikleri nedeni ile her zaman gündemimizde bulunmaktadýr. Depremin engellenemeyeceði bilinci ile etkilerinin azaltýlabilmesi için günümüzde elimizdeki yegane imkanýmýz, yaþama ait ürünlerle hizmet veren tüm sektörler olarak yapacaðýmýz özverili çalýþmalardýr. 

PANELDER - Yalýtýmlý Panel Üreticileri Derneði: Saðlýksýz kentleþme ve kaçak yapýlaþmaya dur diyebilmek, güvenli yapýlar üreterek depremle yaþamayý öðrenebilmek, depreme karþý önlem almamanýn cinayet olduðunu hatýrlatmak ve yaþanabilir kentleri birlikte yaratabilmek için inþaat sektöründeki tüm STK’lar el ele vermelidir. Deprem bölgesinde yer alan ülkemizde, çatý ve cephelerde Derneðimizin temsil ettiði iki tarafý sac kaplý, hafif sandviç panel malzemelerin kullanýmý teknik olarak mümkün olan yerlerde yaygýnlaþtýrýlmalýdýr. 

POMSAD - Türk Pompa ve Vana Sanayicileri Derneði: Su ve atýk su tesisleri, yer üstü ve yer altý boru hatlarý, pompa istasyonlarý, tanklar, rezervuarlar, depolama ve arýtma tesislerinden oluþan geniþ að özellikle depremlerde hassastýr. Su sektörü, deprem hasarýna ve hizmet kesintilerine karþý “en savunmasýz kamu hizmetidir”. Bu sebeple, konu ile ilgili acil halk saðlýðý ve yangýnla mücadele planý hazýrlanarak gerekli tedbirler alýnmalýdýr. Su ve kanalizasyon hizmetlerini sunan idareler, su ve atýk su sistemlerinin “omurgasý” olan boru hattý sistemlerini, üzerinde bulunan pompa ve vana tesislerini, depremin etkilerine karþý güçlendirmelidir. 

PÜKAD - Pencere ve Kapý Sektörü Derneði: Kýtalarýn birleþtiren iki boðazla bir iç deniz barýndýran, dört mevsimin yaþandýðý, verimli tarým topraklarýyla geçmiþ tarihlerde birçok imparatorluklarýn yaþamýný sürdürdüðü, kimilerine göre ‘dünyanýn baþkenti olsa olsa Ýstanbul olur’ denilen þehri bulunduran, sanayisiyle ekonominin lokomotifi, derin tarihi mirasýn büyüklüðü kadar sismik talihsizliðe sahip olan Marmara Bölgesi’nin normalin üzerinde korunmasý gerekir.

TALSAD - Türkiye Alüminyum Sanayicileri Derneði: Kritik bir deprem bölgesi olan ülkemizde, elim örneklerini yaþadýðýmýz ve birçok vatandaþýmýzý kaybettiðimiz her bir depremde doðal afetlerin etkilerini yýkým seviyesine taþýyan insani hatalar ve ihmallerin sonuçlarý acý bir þekilde tecrübe edilmiþtir. Bu üzücü olaylar sonrasýnda her defasýnda kentleþme ve yapýlaþma kurallarýnýn önemini bir kez daha anlamýþ bulunmaktayýz. Doðal afetlerin engellenemeyeceði gerçeðini kabullenerek imkanlarýmýz dahilindeki tüm önlemlerin alýnmasý, kuralýna uygun yapýlaþma ve doðru malzeme seçimi hayati bir önem taþýmaktadýr.

TGÜB - Türkiye Gazbeton Üreticileri Birliði: Afet odaklý kentsel dönüþüme hýz verilmesini, yýkýp yapmak kadar bina güçlendirme destekleri ile yenileme hýzýnýn artýrýlmasýný, toplumsal bilinçlenme için harekete geçilmesini diliyoruz. Türkiye Gazbeton Üreticileri Birliði olarak nitelikli yapý malzeme ve uygulamalarýnýn yaygýnlaþmasý, halkýmýzýn ihtiyaçlarýyla uyumlu kentsel dönüþümün en kýsa sürede tamamlanmasý, toplumsal bilinç düzeyinin artýrýlmasý, afet risklerinin azaltýlmasý konusunda ivedilikle harekete geçilmesi için çaba ve desteðimizi sürdüreceðiz.

THBB - Türkiye Hazýr Beton Birliði: Betonarme yapýlarýn uzun yýllar depreme karþý dayanýklý olabilmesi için taþýyýcý malzeme olan betonun dýþ çevre etkilerine de dayanýklý olacak þekilde tasarlanmasý gerekir. Bu dayanýklýlýðýn saðlanmasý için, kullanýlan beton dayaným sýnýflarýnýn yükseltilmesi çok önemlidir. Bu nedenle THBB, taþýyýcý olarak en düþük C30 sýnýfý betonun kullanýlmasýný önermektedir. Dayaným sýnýfý seçimi kadar önemli olan bir konu da, betonun servis ömrü boyunca performansýný belirleyecek olan “Çevresel Etki Sýnýfý” seçimidir. Doðru belirlenmiþ çevresel etki sýnýfýnda, yüksek dayanýmlý ve kalite belgeli betonlarla inþa edilen standartlara uygun tasarlanmýþ ve denetlenmiþ binalarýn büyük bir depremde alacaðý hasarýn daha az olacaðý öngörülmektedir.

TÝMDER - Tesisat Ýnþaat Malzemecileri Derneði: Mevcut durumda ülkemizdeki 6,7 milyon yapý riskli statüsünde bulunmaktadýr ve bunlardan 1,5 milyonunun acilen dönüþtürülmesi gerekmektedir. Geliþmiþ ülkelerde ilk tercihlerden biri olan güçlendirme çalýþmalarý ülkemizde uzun yýllar boyunca kentsel dönüþümün gölgesinde kalmýþ oldu. Yýkýp yeniden yapmaya kýyasla yüzde 50 daha az maliyetli olan güçlendirme çalýþmalarý, güçlendirmeye uygun binalarda olasý bir depremi en az hasarla atlatabilmemizi saðlayacaktýr.

TUCSA - Türk Yapýsal Çelik Derneði: Ýnsan hayatýna iliþkin çalýþmalarda tüm siyasi kaygýlardan arýnmýþ birlik ve beraberlik içinde dayanýþma saðlanmalý, günlük çareler yerine orta ve uzun vadeli çözümlere gidilmelidir. Kamu, üniversite ve sanayi arasýndaki kopukluk giderilmeli, AR-GE çalýþmalarý daha fazla teþvik edilmelidir. Standart - Yönetmelik karmaþasý sona erdirilmelidir. Binalarýn sadece depreme dayanýklý olmalarý deðil, tüm anlamýyla çaðdaþ bina özelliklerini içeren, yapýsal açýdan güvenli, enerji verimliliði yüksek, çevresel, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirliðinin yeterli olmalarý saðlanmalýdýr. Binalarýn tasarým, yapý malzemesi, imalat ve uygulama sürecinin standart ve yönetmeliklere uygun olarak yapýlmasý saðlanmalý, bunun için belgelendirme ve denetim sistem kendi kendini denetleyecek hale getirilmelidir.

TUKDER - Tuðla ve Kiremit Sanayicileri Derneði: Tuðla ve kiremit sanayicileri olarak depreme dayanýklý tuðla ve kiremit üretiminde Ar-Ge çalýþmalarý organize ederek, ulusal ve uluslararasý projelerde yer alarak, depreme dayanýklý yapýlarla ilgili mevzuat ve teknik çalýþmalara katký saðlayarak, deprem bilincinin arttýrýlmasý ve etkilerinin azaltýlmasý için yapýlan faaliyetleri destekliyoruz.

UAB – Ulusal Ahþap Birliði: BM’e baðlý uluslararasý araþtýrma kuruluþlarýnýn verilerine göre iklim deðiþikliði ve çevre sorunlarýnda inþaat sektörünün payý büyük. Ýnþaatlarda hem çevresel etkisi nedeniyle hem de deprem kayýplarýnýn azaltýlmasý için hafif, doðal, yenilenebilir, sürdürülebilir yapýsal ahþap malzemelerden daha fazla yararlanýlmalýdýr.

Yorumlar

Top