'EHÝL MÜTEAHHÝT SEÇÝMÝ VE YAPI DENETÝMÝ HAYATÝ ÖNEMDE'

'EHÝL MÜTEAHHÝT SEÇÝMÝ VE YAPI DENETÝMÝ HAYATÝ ÖNEMDE'

Türkiye Müteahhitler Birliði (TMB) Baþkaný M. Erdal Eren, Marmara Depremi’nin 23. yýldönümü nedeniyle yaptýðý açýklamada, “Geçen zamana raðmen 17 Aðustos depremi, toplumsal belleðimizde en acý hatýralardan biri olarak canlýlýðýný korumaktadýr. Ayný acýlarýn tekrarlanmamasý adýna yapý müteahhitlerinin sýnýflandýrýlmasý düzenlemesinin etkin bir þekilde hayata geçirilmesi ve denetim sistemi mekanizmalarýnýn güçlendirilmesi hayati önemdedir” dedi.

Üzerinden 22 yýl geçen Marmara Depremi’nin yýldönümünde Türkiye Müteahhitler Birliði (TMB) Baþkaný M. Erdal Eren tarafýndan yapýlan açýklamada, 17 Aðustos 1999 tarihinde gerçekleþen, merkezi Ýzmit olmak üzere çeþitli þehirlerde hissedilen ve çok sayýda can kaybý ile sonuçlanan depremin toplumsal belleðimizin en acý hatýralarýndan biri olarak halen canlý olduðuna iþaret edildi. 

TMB Baþkaný Eren, depremlerde yýkýlan binalar ve yitirilen canlarýn sorumlusunun ihmal ve kusurlu yapýlar olduðunu, dolayýsýyla süreçte özellikle yetkin mühendisliðin ve yapým faaliyetleri denetiminin büyük önem taþýdýðýný belirtti. Aðýrlaþan mali sorunlarýn inþaat sektöründe yapýlanma sürecinin tamamlanmasý konusunu gündemin arka sýralarýna ittiðine iþaret eden Eren, “Oysa öncelik yapý güvenliðinde olmak üzere yapý müteahhitlerinin sýnýflandýrýlmasý düzenlemesinin etkin bir þekilde hayata geçirilmesi ve denetim sistemi mekanizmalarýnýn güçlendirilmesi ile sürdürülebilir kentleþmenin hayata geçirilmesi hayati önemdedir” dedi. Ülkemizde yaklaþýk 450 bin müteahhit bulunduðunu, bu sayý oldukça yüksek iken her müteahhidin de her projeye uygun olmadýðýný belirten Eren, “Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðýmýz geçtiðimiz dönemde yapý müteahhitlerinin ekonomik, mali, mesleki ve teknik yeterliklerine göre sýnýflandýrýlmasý için mevzuat düzenlemeleri yapmýþtýr. Düzenlemenin etkin bir þekilde uygulanmasýný ve geliþtirilmesini bekliyoruz” deðerlendirmesinde bulundu. 

TMB Baþkaný Eren ayrýca, yaklaþýk 6,5 milyon riskli yapýda hýzla ihtiyaç duyulan dönüþüm için ise finansman konusunun bir sorun olarak öne çýktýðýný, bu çerçevede sýnýrlý da olsa çeþitli desteklerin ortaya konmasýnýn memnuniyetle karþýlandýðýný, esas olanýn kentsel dönüþüm çalýþmalarýnýn “afet odaklý” yaklaþým çerçevesinde gerçekleþtirilmesi olduðunu ifade etti.

Yorumlar

Top