DEPREMÝN YIKICI ETKÝLERÝNÝ AZALTAN TEKNOLOJÝLER

DEPREMÝN YIKICI ETKÝLERÝNÝ AZALTAN TEKNOLOJÝLER

Hilti, depreme karþý geliþtirdiði sismik çözümleriyle yapýlarýn güvenlik karnesini güçlendiriyor

Dünyanýn en aktif fay hatlarý üzerinde konumlanan Türkiye, deprem gerçeðini en yakýndan deneyimleyen ülkeler arasýnda yer alýyor. Bu nedenle mevcut yapý stokunun depreme karþý güçlendirilmesi ve modern yapýlarýn sismik koruma yatýrýmlarýnýn artýrýlmasý çalýþmalarý son hýzýyla devam ediyor. Önce insan kayýplarýný, sonra maddi kayýplarý en aza indirmek için çok kritik olan sismik yatýrýmlar konusunda Türkiye’de öncü bir rol üstlenen Hilti ise inovasyon çalýþmalarý ve ileri teknolojisiyle inþaat sektörüne yüksek katma deðerli çözümler sunuyor. Ýnþaat teknolojilerinin depreme karþý dayanýklý yapýlaþmada büyük önem taþýdýðýnýn altýný çizen Hilti Türkiye Genel Müdürü Banu Deniz Çetinkol, 17 Aðustos Marmara Depremi’nin yýl dönümü kapsamýnda açýklamalarda bulundu.


Sismik bölgelerde rutin inþaat zorluklarý hayati önem kazanýyor. Bu noktada Hilti, ihtiyaç duyulan deprem tasarým çözümlerini ve onaylarýný elde etmeye yardýmcý olmak için sürekli olarak araþtýrma ve ürün geliþtirmeye yatýrým yapýyor. Ayrýca sismik uygulamalar için çoklu ankraj ve yangýn durdurucu sistemler geliþtiren þirket, kapsamlý eðitim ve mühendislik kaynaklarýnýn yaný sýra iç görü ve bilgilerini inþaat profesyonellerine sunuyor.


Türkiye’de her yýl çok sayý dair ili ufaklý deprem gerçekleþtiðini söyleyen ve acý sonuçlarý hep beraber yaþadýðýmýzýn altýný çizen Hilti Türkiye Genel Müdürü Banu Deniz Çetinkol,17 Aðustos Marmara Depremi’nin yýl dönümünde þu açýklamalarda bulundu: “Yapýlarýn güçlendirilmesine yönelik yeni teknoloji ve ekipmanlar her zaman öncelikli gündemimizde yer alýyor. Ýnovatif ürünlerimizin yaný sýra gerçekleþtirdiðimiz iþ birlikleriyle de deprem konusundaki farkýndalýðý daha da artýrmayý hedefliyoruz. Bu kapsamda Afet ve Acil Durum Yönetimi Baþkanlýðý’nýn (AFAD) koordinasyonu ile yürütülen yeni deprem yönetmeliði çalýþmasýna katký saðlýyoruz. Ayrýca yapýlarýn deðerlendirilmesi için belediyelerle ve düþük dayanýmlý betonlarýn güçlendirilmesi projelerinde ÝTÜ ile birlikte çalýþýyoruz. Ofisimizde bir arkadaþýmýzý sadece depremle ilgili çalýþmalarýmýzý yürütmek için istihdam ettik. Hilti Türkiye olarak ülkemizdeki kayýplarýn önüne geçmek için var gücümüzle çalýþmaya önümüzdeki dönemde de devam edeceðiz.”


Hilti, sismik performansa proaktif bir yaklaþým getiriyor

Depremin yapý üzerindeki etkilerini fiziki olarak ortaya koyan Banu Deniz Çetinkol; “Deprem; özellikle binada bulunan tesisat sistemleri için ekstra yükler oluþturuyor. Hilti sismik çözümleriyle tesisat sistemleri yani diðer bir deyiþle yapýsal olmayan elemanlar için boyuna ve enine yönlerde destek saðlayarak bu sistemleri yerinde ve güvenli tutuyor. Türkiye baþta olmak üzere birçok ülkede Hilti mühendisleri, deprem kuvvetlerinin gerçekçi simülasyonlarýnda entegre bina sistemlerini ölçüyor .Sensörler ve video kameralar kullanarak sismik aktivitenin ankraj ve yangýn durdurucu performansý üzerindeki etkilerini analiz ediyoruz. Bu nedenle sismik uygulamalarda yalnýzca uygun yönetmelikleri deðil, ayný zamanda modern çaðýn ihtiyaçlarýný da karþýlýyoruz. Bu konuda çok heyecan verici bir projemiz var. Dünyanýn en büyük titreþimli masasýný kullanarak ürünlerimiz üzerinde tam ölçekli performans testleri yürütüyoruz. Bu sayede Richter ölçeðinde 1:1'lik bir dizi þoka maruz kalan özel olarak inþa edilmiþ beþ katlý bir binada sismik performansa proaktif bir yaklaþým getirebiliyoruz. Üstelik ayný durum yangýn durdurucularýmýz içinde geçerli. Yangýn durdurucu performansýný bir laboratuvarda deðerlendirmek ile simülasyonu deprem kuvvetlerine maruz kalan gerçek bir binada test etmek arasýnda büyük bir fark var. Deprem araþtýrmamýz; 7,9 ve 8,0 büyüklüðünde gerçekçi simülasyona tabi bina yangýn durdurucu sistemleri içeriyor. Böylece deprem sonrasý zorluklar için yangýn durdurucu sistemlerimiz korumayý en üst noktaya taþýyor” þeklinde konuþtu.


Yapýlardaki cephe kaplamalarý, asansör raylarý, mekanik-elektrik baðlantýlar veya mevcut bir taþýyýcý betonarme elemana eklenen yapý elemaný gibi uygulamalardaki sorunlar deprem anýnda tehlikeli sonuçlar doðurabiliyor. Ülkemizin aktif deprem bölgesinde yer aldýðý göz önüne alýndýðýnda farklý faaliyet alanlarýna hizmet eden endüstriyel binalarýn statik mukavemetinin sismik yük ve darbelere karþý dirençli olmasý insan hayatý için büyük önem taþýyor. Bu konuda Hilti olarak deprem Hilti imzasý taþýyan C2 sismik onaylý dübellerimiz, deprem anýnda dübellerde oluþabilecek yerinden çýkma, patlama gibi aksaklýklarýn önüne geçerek tehlikeli kazalarýn yaþanma olasýlýðýný en aza indiriyor” dedi.


Türkiye deprem kuþaðýný baz alarak tasarlanan sismik sistemler

Deprem anýnda bina güvenliðini artýran diðer çözümlere de deðinen Çetinkol, þu bilgileri verdi: “Sismik ürün kategorisinde öne çýkan modüler kanal sistemlerinin hepsi, depreme dayanýklý yapýlarýn etraflý bir þekilde araþtýrýlmasýna ve test edilmesine dayalýdýr. Deprem kuþaklarý için geliþtirdiðimiz boru, kablo tavasý ve hava kanalý destek sistemleri, ülkemizin de içinde bulunduðu deprem kuþaðýný baz alacak þekilde standardize edildi. Bu sayede çok yüksek deprem þiddetinde bile hâlâ binanýn dayanýklýlýk performansýný ve yapý bütünlüðünü koruyarak güvenli yaþam alanlarýnýn yaratýlmasýna yardýmcý oluyor. Hilti Pasif Yangýn Durdurucu ürünlerimiz ise depremin hareketlerine uyum saðlýyor ve deprem sýrasýnda yangýn çýksa dahi malzemenin yapýsý bozulmadýðý için iþlevini koruyor. Yangýn esnasýnda dört saate kadar alev, duman ve zehirli gazlarýn yayýlmasýný engelliyor. Yangýn sýrasýnda yapýda meydana gelen boþluklarý þiþirerek kapatýyor ve yangýnýn çýktýðý yere hapsedilmesine yardýmcý oluyor. Bu sayede yangýnýn büyümesini önleyerek insanlarýn evlerini terk etmesi için güvenli bir ortam ve dumansýz bir hava sahasý yaratýyor.”


Binanýn röntgenini çeken ve sismik karnesini çýkaran sistemlere imza atýyor

Türkiye’deki mevcut binalarýn dayanýklýlýk karnesinin bir an önce güçlendirilmesi gerektiðini vurgulayan Çetinkol; “Bu konuda farklý ürün gruplarýmýzla çalýþýyoruz. Örneðin, Mekanik Elektrik Destek ve Aský Sistemlerimiz hem sismik hesaplý hem de sismik onaylý metot ve çözümleri içeriyor. Özellikle mevcut Ferroscan cihazýmýz ile kolon ve kiriþlerin içindeki donatýlarýn derinlik ve çapýný betona herhangi bir zarar vermeden tespit ederken detaylý raporlama yapma þansýný da kullanýcýlara sunuyoruz. Diðer bir cihazýmýz ise pazara bu yýl sunduðumuz rekabetçi bir fiyata sahip olan PS85cihazý. Bu cihazla birlikte betonun içindeki donatýlarýn yanýnda diðer tesisatlarý da görme ve yerini tespit etme þansý elde edebiliyoruz. Mevcut bir binanýn kullaným amacýna uygun olarak yeterli yapý güvenliðine ulaþmasý adýna binanýn taþýyýcý sistemlerinin iyileþtirilmesinin de çok önemli olduðuna inanýyoruz. Bu noktada filiz ekiminde yeni tasarým metodu olan EOTA TR069, daha önce yönetmelik kapsamýnda olmayan filiz ekim iþlerini kapsýyor ve binanýn dayanýklýlýk performansýnýn iyileþtirilmesinde etkili bir rol üstleniyor. Bu baðlamda pazara bu yýl sunduðumuz EOTA TR069’a uyumlu RE500 V4 ve HY200 V3 kimyasal ankrajlar ile güçlendirme projelerinde yer almayý amaçlýyoruz” diyerek sözlerini tamamladý.



Yorumlar

Top