KIRSAL MAHALLEDE YAÞIYORSANIZ EMLAK VERGÝSÝ VERMENÝZE GEREK YOK

KIRSAL MAHALLEDE YAÞIYORSANIZ EMLAK VERGÝSÝ VERMENÝZE GEREK YOK

Büyükþehir sýnýrlarý içindeki 16 binden fazla köyün statüsü 2012 yýlýnda mahalleye dönüþtürüldü. 30 Mart 2014 yerel seçimlerinden sonra yürürlüðe giren düzenlemeyle, köy tüzel kiþiliðinin ortak mallarý ile meralarýnýn mülkiyeti baðlandýklarý belediyeye geçti. Kýrsal mahallelerde yaþayanlara da birçok avantajlar verildi.

Avukat Abide Gülel, kýrsal mahallelerde yaþamanýn avantajlarý hakkýnda þu bilgileri verdi:

 

BÝNA, ARSA VE ARAZÝLER EMLAK VERGÝSÝNDEN MUAF

 

“Kanun’un 10. maddesi ile getirilen düzenlemede, gelir vergisinden muaf esnaf ile basit usulde gelir vergisine tabi mükellefler tarafýndan bizzat iþyeri olarak kullanýlan bina, arsa ve arazilerle mesken amaçlý kullanýlan binalar ve zirai üretimde kullanýlan bina, arsa ve arazilerin emlak vergisinden muaf olacaðý düzenlenmiþtir. Bu yerlerde, ticari, sýnai ve turistik faaliyetlerde kullanýlan bina, arsa ve araziler için emlak vergisi yüzde 50 indirimli olarak uygulanacaktýr. 

 

HARÇLAR YÜZDE 50 ÝNDÝRÝMLÝ

 

Kanun gereðince kýrsal mahallelerde bina, inþaat harcý ve imarla ilgili harçlarýn ödenmesinde muafiyet uygulanacak olup diðer vergi, harç ve harcamalara katýlým payý yüzde 50 indirimli uygulanacaktýr. 

 

UCUZ SU

 

Ayrýca, içme ve kullanma sularý için alýnacak ücretler en düþük tarife esas alýnmak suretiyle, en düþük ücretin konutlarda yüzde 25’ini, iþyerlerinde yüzde 50’sini geçmeyecek þekilde belirlenecektir. 

 

Son olarak belirtmek gerekir ki bilanço esasýna göre defter tutan mükelleflerin, 7254 Sayýlý Kanun’unda düzenlenen muafiyet ve indirimlerden faydalanamayacaðý belirtilmiþtir.

 

NASIL KIRSAL MAHALLE OLUNUR?

 

16 Ekim 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayýmlanan “Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu Ýle Bazý Kanunlarda Deðiþiklik Yapýlmasýna Dair 7254 Sayýlý Kanun(“Kanun”)” ile belli þartlarý saðlamak ve baþvuru yapmak koþulu ile köy ve beldelere “kýrsal mahalle” olma hakký getirilmiþtir.

 

Düzenlemeye göre mahallenin kýrsal mahalle statüsünü kazanabilmesi için öncelikle baðlý bulunduðu ilçe belediyesine baþvuru yapmasý gerekmektedir. Ýlçe belediye meclisinin kararý ve teklifi üzerine büyükþehir belediye meclisinin en geç 90 gün içinde alacaðý karar ile kýrsal yerleþim özelliði taþýdýðý tespit edilen mahalleler, “kýrsal mahalle” kabul edilecektir. Baþvuruda mahallenin büyükþehir belediyesi sýnýrlarý içinde bulunup bulunmadýðý, þehir merkezine uzaklýðý, mevcut yapýlaþma durumu ve benzeri hususlar dikkate alýnmaktadýr.

 

“Kýrsal Mahalle” statüsüne iliþkin tespitin, mahalle düzeyinde yapýlmasý esastýr. Ancak; tamamý kýrsal mahalle olarak tespit edilmeyen diðer mahallelerin de on bin metrekareden az olmamak kaydýyla “Kýrsal Yerleþik Alan” olarak tespiti mümkündür. “Kýrsal Mahalle” veya “Kýrsal Yerleþik Alan”  vasfý yine yukarýda açýklanan usulle kaldýrýlabilir. Büyükþehir belediye meclisi, ilçe belediyesinden gelen kýrsal mahalleye dönüþüme iliþkin teklifi aynen veya deðiþtirerek kabul edebilir ya da reddedebilir. 

 

KÖYLERÝN VARLIKLARININ AKIBETÝ BELÝRSÝZ

 

2012 yýlýnda mahalleye dönüþtürülen köy ve beldelerin varlýklarýnýn tümüyle baðlandýklarý belediyelere devredilmesinin yarattýðý sakýncalar “kýrsal mahalle” düzenlemesi ile giderilmeye çalýþýlmaktadýr. Ne var ki 7254 Sayýlý Kanun ile getirilen deðiþikliklerin uygulamasý hususunda belirsizlikler bulunmaktadýr. Örneðin köy tüzel kiþiliðine aitken büyükþehir belediyesine geçen ve büyükþehir belediyesince satýlan mallar hakkýnda Kanun’da bir düzenleme bulunmamaktadýr. Bu nedenle Kanun’un uygulama esaslarýnýn idare tarafýndan çýkarýlacak bir yönetmelik veya genelge ile somutlaþtýrýlmasý beklenmektedir.”

 

Yorumlar

Top