BULUT AKACAN: ÞEHÝRDE YABAN HAYATI ÝÇÝN DE YAPILAR ÝNÞA ETMELÝYÝZ

BULUT AKACAN: ÞEHÝRDE YABAN HAYATI ÝÇÝN DE YAPILAR ÝNÞA ETMELÝYÝZ

Ne zaman bir þey inþa edilse, vahþi yaþamýn yuvasý olabilecek baþka bir toprak parçasýnýn yok olduðunu belirten Akacan Holding Yönetim Kurulu Baþkaný Bulut Akacan, “Bir þey inþa ettiðimiz zaman, bu nedenle yerinden olacak vahþi yaþamýn da barýnmasýný saðlamak sorumluluðumuzdur” dedi.

Kentleþmenin, türler ve ekosistemler için önemli bir tehdit oluþturmaya devam ettiðine dikkati çeken ünlü iþ insaný Bulut Akacan, inþaa edilecek binalarýn insan ve doða arasýnda daha iyi bir denge kurabileceðini söyledi. Bulut Akacan, yaptýðý yazýlý açýklamada, bunun nasýl baþarýlacaðýný þöyle anlattý:

 

YEÞÝL ÇATILAR

 

“Biyoçeþitliliði teþvik etmede þehirlerin oynadýðý olumlu roller çeþitli tasarýmlarla desteklenebilir. Binalarýmýzýn doða için tehdit oluþturmasý gerekmiyor. Bunun yerine bitki ve hayvanlarý barýndýrabilirler. Özellikle büyük, þehirdeki binalarýn yüzey alaný önemlidir. Vahþi yaþam çatýlarýmýzda ve duvarlarýmýzda yaþayabilir. 

 

Binalarýmýza biyolojik çeþitliliðe sahip yeþil çatýlar inþa ederek kuþlara, çiçeklerin etrafýnda dans eden kelebeklere, çekirgelere ve diðer böceklere ev sahipliði yapabiliriz.

 

KUÞ EVLERÝ, ARI TUÐLALARI

 

Steril kutular olarak nitelendirebileceðimiz modern konutlar çok iyi kapatýlmýþ olduðundan ve ayrýca çok fazla kuytu ve yarýk bulunmadýðý için, kuþlar saçaklarýn altýna yuva yapmakta zorlanýrlar. 

 

Çözümlerden biri, duvarlara yapay hýzlý yuvalar veya kutular ya da içinde delik olan tuðlalar yerleþtirmektir, böylece kanatlýlar çatý katýndaki yuvalama alanlarýna eriþebilir. Osmanlý’daki kuþ evleri günümüz mimarisine de uygulanabilir.

 

Benzer þekilde, vahþi yaþamý binalarýn dokusuna dahil eden birçok müdahale vardýr. Örneðin arý tuðlalarýný ele alalým. Arýlarýn yuva yapmasýna izin veren küçük deliklerle doludurlar. 

 

SÝVRÝSÝNEKLERE KARÞI YARASALAR

 

Bu tür yapýlarýn faydalarý arasýnda daha dengeli ekosistemler olabilir. Evinize veya apartmanýnýza yuva yapan bir yarasa kolonisi yaz akþamlarý sivrisinekleri uzak tutmakta çok etkilidirler.

 

Yaban hayatýnýn evlere ihtiyacý var ama ayný zamanda beslenmeye de ihtiyacý var. Ýmar kanunundaki boþluklarý kullanarak birbirine uzaklýðý üç metreden az olan binalar inþa edersek yeþil alanlara yer kalmaz. Binalarýmýzýn etrafýnda yaban hayatýnýn beslenebileceði yaþam alanlarýný da unutmamalýyýz. Böylece þehrin kalbinde doðaya yakýn oturabiliriz.

 

 

BAYKUÞ, TÝLKÝ, ÇAKAL, KÝRPÝ

 

Avustralyalý bilim insanlarý, ülkedeki tehlike altýndaki bitki ve hayvanlarýn yüzde 30'unun þehirlerdeki yeþil alanlarda barýndýðýný keþfetti.

 

Geçenlerde New York City'deki Bronx Nehri çevresinde dolaþan bir vaþak keþfedildi. Kanada'nýn Kuzey Kutbu tundrasýna özgü bir kar baykuþu 130 yýldýr ilk kez Central Park'ta görüldü. Öte yandan Central Park'ýn kalbindeki kayalýklar ve tepelik ormanlardan oluþan 37 dönümlük bir "vahþi alan" olan Ramble'da haftalarca bir çakal görüldü.

 

2017 yýlýnda dünya çapýnda 529 kuþ türünün analizi, bunlardan 66'sýnýn yalnýzca kentsel alanlarda bulunduðunu buldu. Buna sadece yabani güvercinler gibi klasik þehir kuþlarý deðil, ayný zamanda oyuk baykuþlarý ve siyah-kýrmýzý ötücü ispinozlar gibi bölgelerine özgü çeþitli türler de dahil.

 

YABAN HAYATI MEZARLIKLARA SIKIÞTI

 

Þehirdeki yaban hayatýn, mezarlýklar gibi geleneksel kentsel yeþil alanlarýna sýkýþýp kalmasýný istemiyorsak elimizi çabuk tutmalýyýz. Þehir plancýlarý, peyzaj mimarlarý ve kentsel vahþi yaþam yöneticileriyle giderek daha fazla iþbirliði yapmalýyýz. Çünkü, insan nüfusunun yarýsýndan fazlasý kentsel alanlarda yaþýyor ve bu oranýn 2050'ye kadar yüzde 70'e çýkmasý bekleniyor. Birleþmiþ Milletler (BM), dünyadaki tüm binalarýn metrekarelerinin 2060 yýlýna kadar ikiye katlanmasýný bekliyor. Bu da yaban hayatý için daha az alan kalmasý demek.”

 

Yorumlar

Top