TURNER TÜRKÝYE’DE YAKALAR YEÞÝLLENÝYOR

TURNER TÜRKÝYE’DE YAKALAR YEÞÝLLENÝYOR

TURNER TÜRKÝYE’DE YAKALAR YEÞÝLLENÝYOR Dünyada 1300 çevre dostu bina projesini üstlenen Turner, Türkiye’de de yeþil dönüþümü teþvik eden uygulamalara öncülük ediyor. Turner Türkiye ekibinden 12 kiþi LEED uzmanlýðý, 2 kiþi de Yeþil Sertifika Uzmanlýðý (YESU) sertifikasýný alarak, müþterilerinin yeþil bina projelerine rehberlik etmeye baþladýlar. Önümüzdeki dönem kadrodaki yeþil yakalý sayýsý artmaya devam edecek.

Sürdürülebilirliðin ekonomi politikalarýný ve iþ yapýþ þekillerini etkilemesiyle birlikte, sürdürülebilirliði esas alan yeni çalýþma alanlarý ortaya çýktý.  Bu durum çalýþanlarýn pozisyonlarýný belirleyen yaka renklerine bir yenisini daha ekledi.  Artýk kýrmýzý, sarý, mavi ve beyaz yakalýlarýn yanýnda sürdürülebilirlik danýþmanlýðý, yeþil bina uzmanlýðý gibi iþleri esas alan, yeþil yakalý çalýþanlar da insan kaynaklarýnda yerini aldý.

Dünyada deðeri 60 milyar dolarý bulan 1300 çevre dostu yeþil bina projesinde yer alan, dünyanýn en büyük yüklenici firmasý Turner, Türkiye operasyonlarýnda da hem gayrimenkulde hem insan kaynaklarýnda yeþil dönüþümü teþvik ediyor. 

Turner Türkiye ekibi, yeþil bina danýþmanlýk sertifikasý alarak müþterilerinin projelerine çevre dostu sertifikalar sürecinde rehberlik ediyor. Þu ana kadar 12 kiþi LEED uzmanlýðý, 2 kiþi de Yeþil Sertifika (YESU) uzmanlýðý sertifikasýný almaya hak kazandý. Önümüzdeki dönemlerde kadrodaki yeþil yakalý sayýsý hýzla artmaya devam edecek.


“Daha çevreci bir inþaat sektörü için gönüllüyüz”

Konuya iliþkin bilgi veren Turner Türkiye Direktörü Mehmet Sami Kýlýç, yerkürenin sürdürülebilirliðinin ve yaþam döngüsünün devamýnýn tehdit altýnda olduðu günümüzde, sürdürülebilirlik ve çevre dostu politikalarýn artýk gönüllülük deðil, sorumluluk olarak deðerlendirilmesi gerektiðini, Türkiye’de inþaat sektöründe daha çevreci bir iþ yapýþ þeklini yerleþtirebilmek adýna rehberlik etmeye gönüllü olduklarýný söyledi. Mehmet Sami Kýlýç sözlerini þöyle sürdürdü:


“Turner Türkiye Proje Yönetim Hizmeti veren bir firma. Yüklenici pozisyonunda olduðu durumlarda sürdürülebilirlik konusunda aldýðý kararlar ve uyguladýðý projelerle, yeþil binalar ve sürdürülebilir gelecek konusuna verdiði önemi ve ayný zamanda bu konu hakkýndaki bilgi birikimini ve tecrübesini tüm dünyaya gösteriyor. Biz de Turner Türkiye olarak en büyük yeþil bina projelerini þu anda yönetmekteyiz. Kendim de Türkiye’de bu konudaki ilk ve tek Sivil Toplum Kuruluþu olan Çevre Dostu Yeþil Binalar Derneði (ÇEDBÝK) Yönetim Kurulu Baþkaný olarak elimden geldiðince sektöre katký saðlamaya çalýþýyorum. Ayrýca kendimizi sürekli geliþtirerek iþverenlerimize ve yüklenicilerimize sürdürülebilirlik kavramýný tanýtmaya ve beraber sürdürülebilir çözümler üretmeye çalýþýyoruz. Projeler ve binalar ölçeðinde bunu yaparken, ekip arkadaþlarýmýzla kendi çalýþma ortamlarýmýz için de yeþil hedefler belirliyor, ofis mekanlarýmýzý ve çalýþma þekillerimizi bunlara göre biçimlendiriyoruz.”


3,5 milyon ton inþaat atýðýna çözüm

Çevreci iþ modellerine örnek olarak 2005 yýlýndan bu yana 3,5 milyon tondan fazla inþaat atýðýný depolama alanlarýndan uzaklaþtýrarak geri dönüþümünü saðladýklarýný anlatan Mehmet Sami Kýlýç, 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren tüm yeni projeleri yakýt, elektrik ve su kullanýmý takibi açýsýndan, proje gelirine ve geçici kullaným koþullarýna göre deðerlendirmeye baþladýklarýný açýkladý.

Yeþil bina denildiðinde yatýrýmcýlarýn aklýna ilk olarak “Bana ne faydasý var?” sorusunun geldiðini belirten Turner Türkiye Direktörü Mehmet Sami Kýlýç, yeþil binalar için artan kullanýcý talebinin yatýrýmcýlarýn da yönelimini arttýracaðýný ifade etti. Mehmet Sami Kýlýç, “Çevre dostu yeþil binalar sayesinde enerji ve su tüketiminin azalmasýnýn yaný sýra yaþadýðýmýz doðal çevrenin ve vaktimizin büyük bir kýsmýný geçirdiðimiz kapalý yaþam alanlarýnýn hava kalitesi de artacaktýr. Bilinçlenen tüketicilerin talepleri doðrultusunda gayrimenkul sektörünün de konuya yönelik ilgisinin artacaðýný düþünmekteyiz.” yorumunu yaptý.


“Kentsel dönüþüm yeþil dönüþüm için de bir fýrsat”

Kentsel dönüþümün yeþil binalarýn artmasý için çok büyük bir fýrsat olarak nitelendiren Turner Türkiye Direktörü Mehmet Sami Kýlýç, kentsel dönüþüm sayesinde çarpýk yapýlaþmaya maruz kalmýþ ve belirli standartlara uygun olmayan yapýlarýn yeniden inþasýyla hem insan saðlýðý hem de çevre için daha sürdürülebilir binalarýn inþa edileceðini vurguladý. Mehmet Sami Kýlýç, “Ayrýca, günümüzde üretilen toplam enerjinin yaklaþýk %30’u bina kullanýmlarýna harcanýyor. Enerji tüketimini; doðru tasarým, yalýtým ve malzeme uygulanan binalarda %50’ye kadar düþürmek mümkün. Kentsel dönüþümle uygulamaya geçirilecek yeni projeler çevre dostu bir þekilde geliþtirilebilir ve hizmete açýlabilir. Azalan enerji ihtiyacýnýn devlet ekonomisine saðlayacaðý katký da aþikar. Devlet, kamu projelerine yeþil bina sertifikasyonlarýný entegre ederek hem yüksek oranda bir tasarruf saðlayabilir hem de kamunun bilinçlenmesi yönünde süreci hýzlandýrabilir.” yorumunu yaptý.

Yorumlar

Top