ÝÞTE TÜRKÝYE'YÝ DÜNYA ÝKÝNCÝLÝÐÝNE TAÞIYAN PROJELER

ÝÞTE TÜRKÝYE'YÝ DÜNYA ÝKÝNCÝLÝÐÝNE TAÞIYAN PROJELER

Türkiye, küresel inþaat pazarýndaki daralmaya raðmen bu yýl ENR’ýn “Dünyanýn En Büyük 250 Uluslararasý Müteahhidi” listesinde, 42 firma ile yer almayý baþararak dünya liginde yeniden ikinciliðe yükseldi. Listenin ilk sýrasýnda Çin yerini korurken; ABD, Türkiye’nin ardýndan üçüncü sýraya geriledi. Türkiye’den listeye giren ilk 10 müteahhitlik firmasý ise RÖNESANS, LÝMAK, YAPI MERKEZÝ, ENKA, ANT YAPI, TEKFEN, ONUR, ESTA, ALARKO ve TAV oldu.

 Türkiye’den “Dünyanýn En Büyük 250 Uluslararasý Müteahhidi” listesine giren firmalarýn gerçekleþtirdiði projeler arasýnda  RÖNESANS'ýn Ýsviçre Alpleri'ndeki dünyanýn “en uzun ve en derin” demiryolu tüneli olan Gotthard Base projesi, LÝMAK'ýn sektörün en büyük kontrat bedeline sahip Kuveyt Uluslararasý Havalimaný Yeni Terminal Binasý, raylý sistemlerde uzmanlaþan YAPI MERKEZÝ’nin Tanzanya’da üstlendiði ve Doðu Afrika’yý Hint Okyanusu’na açacak hýzlý demiryolu hattý, ENKA’nýn Irak’ta mühendislik birikimiyle inþa ettiði Samawa Kombine Çevrim Elektrik Santrali ve ANT YAPI’nýn Miami’de körfez manzarasý ve ikonik görünümüyle dikkat çeken projesi Una Residences öne çýktý. Bunlarý TEKFEN, ONUR, ESTA, ALARKO ve TAV’ýn üstlendiði büyük projeler izledi. ONUR’un öne çýkan köprü projesi, bugünlerde dünyanýn dikkat kesildiði Zaporijya þehrinde Ukrayna’nýn 20 yýllýk hayali olarak inþa edildi.


Uluslararasý inþaat sektörü dergisi ENR (Engineering News Record), tüm dünyada ilgiyle takip edilen ve müteahhitlerin bir önceki yýlda ülkeleri dýþýndaki faaliyetlerinden elde ettikleri gelirleri esas alarak yayýmladýðý “Dünyanýn En Büyük 250 Uluslararasý Müteahhidi” listesi geçtiðimiz günlerde açýklandý. Küresel ve ulusal ekonomideki kýrýlganlýklara raðmen Türkiye’den listeye 42 firma girdi. Bunlardan ilk 10 firma sýrasýyla RÖNESANS, LÝMAK, YAPI MERKEZÝ, ENKA, ANT YAPI, TEKFEN, ONUR, ESTA, ALARKO ve TAV oldu.


Türkiye Müteahhitler Birliði (TMB) Baþkaný M. Erdal Eren, konuya iliþkin olarak, “Küresel pazarda 2021 yýlýnda daralma kaydedilirken; Covid-19 salgýnýnda aþýlamanýn yaygýnlaþmasý ve yükselen petrol fiyatlarýyla birlikte Türkiye, dünya devler liginde performansýný artýrarak ikinciliði geri aldý. Türk müteahhitlerin küresel pazardan elde ettikleri gelir artýþý ayrýca öne çýktý” dedi.


Tüm dünyada referans alýnan “Dünyanýn En Büyük 250 Uluslararasý Müteahhidi” listesine giren ilk 10 Türk firmasýný bu baþarýya götüren uluslararasý projelerden bazýlarý ise þöyle sýralandý:

  1. RÖNESANS: Türkiye listesindeki liderliðini bu yýl da koruyan ve dünya listesinde 24. sýrada yer alan RÖNESANS’ýn bugüne kadar öne çýkan projeleri arasýnda dünyanýn “en uzun ve en derin” demiryolu tüneli olarak adlandýrýlan Ýsviçre Alpleri'ndeki Gotthard Base Tüneli bulunuyor. Þirket, 2015 yýlýndan bu yana Avrupa’nýn en büyük ilk 10 müteahhitlik þirketi arasýnda yerini koruyor.
  2. LÝMAK: Türkiye listesinde ikinci sýrada geçen yýl olduðu gibi LÝMAK yer aldý. Dünya sýralamasýnda ise bu yýl 50. sýrada bulunan Limak’ýn yapýmýný üstlendiði Kuveyt Uluslararasý Havalimaný Yeni Terminal Binasý dikkat çekiyor. Projenin, Türk müteahhitlik firmalarý tarafýndan kazanýlan en büyük kontrat bedeline sahip olduðu belirtiliyor. Yeni terminalin faaliyete geçmesiyle havalimaný kapasitesinin yýlda 25 milyon yolcuya ulaþmasý planlanýyor.
  3. YAPI MERKEZÝ: Listede 58. sýraya yükselen YAPI MERKEZÝ’nin Tanzanya’da süren Darüsselam – Ýsaka Demiryolu Hattý projesi öne çýkýyor. Þirket Doðu Afrika'da Darüsselam’ý Mwanza'ya baðlayacak en hýzlý demiryolunun ilk dört etabýný da inþa ediyor. Toplam 1.224 km'lik hattýn ilk iki etabý tamamlanmak üzere. Proje Uganda, Ruanda, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Tanzanya’yý birbirine baðlayan merkezi koridorun bir parçasý olarak Doðu Afrika’yý Hint Okyanusu’na açacak.
  4. ENKA: ENR’ýn dünya listesinde 59. sýraya çýkan ENKA, Irak’ta Samawa Kombine Çevrim Elektrik Santrali projesini gerçekleþtirmek üzere General Electric ile konsorsiyum anlaþmasý imzaladý. Ýlk aþamada 132 kV açýk þalt sahasýnýn (AIS) ve 400 kV gaz izoleli þalt sahasýnýn (GIS) dahil olduðu basit çevrim santrali olarak salgýn þartlarýna raðmen tamamlanýp devreye alýnan tesisin, bölgedeki elektrik kesintisi problemine önemli ölçüde çözüm olduðu belirtiliyor. Irak hükümetinin finanse etmesiyle tesis, kombine çevrim santraline dönüþtürülecek.
  5. ANT YAPI: ENR listesinde 62. sýrada bulunan ANT YAPI’nýn ABD/Miami’deki projesi UNA Residences, gemi þeklindeki ikonik tasarýmý ve Biscayne Körfezi manzarasýyla dikkat çekiyor. Proje tavandan tabana cam, geniþ teraslar ve üç havuz ve özel tekne kýzaklarý da dahil olmak üzere bir dizi olanak içeren 135 lüks apartman dairesinden oluþurken; Güney Miami'de okyanusun yanýnda üç seviyeli yer altý otoparkýna sahip tek bina olarak ön plana çýkýyor.
  6. TEKFEN: ENR listesinde 76. sýrada yer alan TEKFEN’in son projeleri arasýnda Batý Sibirya’daki Kharampur Gaz Boru Hattý Projesi merak uyandýrýyorProje Yamal eyaletinin Gubkinsky þehrinde bulunan Kharampur Gaz Sahasý ile Gazprom boru hatlarýný besleyecek 48 inçlik 90 km uzunluðunda bir boru hattý ile 7 adet blok vana istasyonu ve yüksek gerilim hattý inþasýný kapsýyor. Özellikle -50 dereceye kadar düþen hava sýcaklýðý ve hava biraz ýsýndýðýnda ise büyük çoðunluðu bataklýk olan zemin projenin sýra dýþý taraflarý…
  7. ONUR: Listede 82. sýraya yükselen þirketin son dönemde öne çýkan projesi tüm dünyanýn dikkatini üzerinde toplayan Ukrayna’nýn yaklaþýk 20 senelik hayali olan Zaporijya Köprüsü… Proje, 150 metre kule yüksekliði özelliði ile Avrupa’nýn en büyük ikinci eðik askýlý çelik köprü unvanýna sahip.  Dinyeper Nehri üzerinden geçmesi planlanan ve öncesinde baþka müteahhitler tarafýndan yapýmýna baþlanýp bitirilememiþ olan köprünün ilk etabý, Onur Ýnþaat tarafýndan kýsa süre içinde teslim edildi. 2,4 km uzunluðundaki 1. etap Aralýk 2020’de, 3,8 km uzunluðundaki 2. etap ise Ocak 2022’de tamamlanýp trafiðe açýldý. Ortaya çýkan savaþ nedeniyle proje henüz tamamen bitirilemedi. 
  8. ESTA: Listede 93. sýraya hýzlý biçimde yükselen ESTA’nýn öne çýkan projelerinden biri, Amur Gaz Kimyasal Kompleksi (Amur GCC) Projesi. Küresel pazarda büyük talep gören yüksek kalitede polietilen ve polipropilen üretimi gerçekleþtirecek kompleksin kapasitesi yýlda 2,7 milyon mtpa olacak. Þirketin yapýmýnýn önemli bir kýsmýný üstlendiði tesisin, Rusya'da verimlilik açýsýndan en güçlü ve baz polimer üretimi için dünyanýn en büyük iþletmelerinden biri olacaðý varsayýlýyor.
  9. ALARKO: ENR listesinde 108. sýraya kadar yükselen Alarko’nun yurtdýþýnda yapýmýný gerçekleþtireceði ilk metro olan Bükreþ Henri Coanda (Metro) Projesi öne çýkýyor. Romanya’nýn baþkentindeki söz konusu M6 Metro Lot 1.1 Projesi, 6,3 km çift tüp TBM metro tüneli, 6 adet istasyon ve 1 adet baðlantý istasyonundan oluþuyor. Bükreþ Güney Çevre Yolu Lot-1 ve Lot-2 projeleri 2x2 þeritli ve yaklaþýk 34 km uzunluðunda… Proje, Bükreþ karayolu aðýnýn yükünü önemli ölçüde hafifletecek.
  10. TAV: Listede 110. sýrada yer alan TAV, 2022 yýlýna hýzlý bir giriþ yaparak Ýpek Yolu’nun önemli merkezlerinden olan Kazakistan Almatý Havalimaný’nda çalýþmalarýna baþladý. Almatý þehrinin havalimanýnda yapýlacak olan büyütme çalýþmalarý ile yeni uluslararasý terminal binasýnýn 55 bin metrekare ve yýllýk 6 milyon yolcu kapasitesine ulaþmasý hedefleniyor. Þirket, havalimaný inþaatý sektöründe dünyada ilk sýralarda yer alýyor.

EK: TABLO

 ENR LÝSTESÝNDEKÝ ÝLK 10 TÜRK FÝRMASI

 

FÝRMA LÝSTESÝ

2022 yýlý listesi sýralamasýndaki yeri

2021 yýlý listesi sýralamasýndaki yeri

1

RÖNESANS

24

28

2

LÝMAK

50

56

3

YAPI MERKEZÝ

58

68

4

ENKA

59

70

5

ANT YAPI

62

57

6

TEKFEN

76

80

7

ONUR 

82

92

8

ESTA

93

115

9

ALARKO

108

165

10

TAV

110

101

Yorumlar

Top