TÜRKÝYE'DE 25. YILINI KUTLAYAN HILTI, 2023'TE ÇÝFT HANELÝ BÜYÜME HEDEFLÝYOR

TÜRKÝYE'DE 25. YILINI KUTLAYAN HILTI, 2023'TE ÇÝFT HANELÝ BÜYÜME HEDEFLÝYOR

Ýnþaat el aletleri sektörünün global jenerik markasý Hilti, Türkiye’deki 25. yýlý kapsamýnda ülkemize dair önemli açýklamalarda bulundu. Türkiye’nin Hilti için en cazip pazarlardan biri olduðunu vurgulayan þirket, ülkemizin yüksek potansiyeline olan inançla yatýrýmlarýný artan bir ivmeyle sürdüreceðinin altýný çizdi.

Bugün itibariyle Türkiye’de Hilti Global ile anlaþmalý üç ayrý yerel üreticisi bulunan þirket, Türkiye’nin güçlü endüstrisine dikkat çekerek önümüzdeki dönemde yerel üretim hacmini daha da geniþletmeyi hedeflediðini belirtti. Binalarýn depreme karþý en hýzlý þekilde ve optimum maliyetle güçlendirilmesi için çalýþan Hilti Türkiye, deprem ve yangýn alanýnda üniversiteler ve sivil toplum kuruluþlarý ile iþ birliklerini sürdürüyor. Erkek egemen inþaat sektöründe çeþitliliði artýrmak adýna kadýn istihdamýný destekleyen projelere imza atan Hilti Türkiye, sektörün üzerinde çift haneli güçlü bir büyüme hedeflediði 2023 yýlýnda Hilti tarihinin en büyük lansmanýný yapmaya hazýrlanýyor.

Geleceði referans alan inovatif yaklaþýmý, yeni nesil mühendislik anlayýþý, ileri teknolojiye sahip yazýlýmlarý, pazarda fark yaratan ürünleri ve servisleriyle inþaat teknolojileri sektörünün öncüsü Hilti, Türkiye’de 25. yýlýný doldurdu. Çeyrek asrý geride býrakýrken hem sektöre hem de ülkemizin güvenli yarýnlarýna dokunan pek çok projede yer alan þirket; Hilti Türkiye Genel Müdürü Banu Deniz Çetinkol’un ev sahipliðinde, Hilti Global Ýcra Kurulu Üyesi Joaquim Sarda Solsona ve Hilti Orta Doðu, Türkiye ve Afrika Bölge Baþkaný Thomas Stumpp’ýn katýlýmýyla gerçekleþtirilen toplantýda Türkiye’ye olan güveninin altýný çizdi.

Dünyanýn en küçük 6. ülkesinden doðan büyük baþarý hikayesi

Hilti’nin 1941 yýlýnda küçük bir torna tezgâhýnda baþlayan serüveninin bugün dünyaya ilham veren büyük bir baþarýya dönüþtüðünü söyleyen Hilti Global Ýcra Kurulu Üyesi Joaquim Sarda Solsona; “Dünyanýn en küçük 6’ncý ülkesi olan, 39 bin nüfuslu Lihtenþtayn’dan doðan Hilti, bugün 30 bin çalýþaný, Avrupa, Güney Amerika ve Asya’da üretim tesisleri ve Ar-Ge yatýrýmlarý ile 6 kýtada 120’den fazla ülkede faaliyet gösteren jenerik bir marka konumunda. Global inþaat endüstrisine ileri teknoloji inovatif çözümler sunan Hilti’nin bu baþarýsýnýn arkasýnda yatan en önemli unsurlardan biri de ‘Çözüm Ortaðý’ modeli ile müþterilerinin ihtiyaçlarýna özel mühendislik çözümleri geliþtirebiliyor olmasý. Bu modelle sadece ekipman üreten ve satan bir tedarikçi olmak yerine projelerin en baþýndan itibaren verdiðimiz danýþmanlýk, yazýlým, tasarým, kontrol ve mühendislik hizmetlerimizle holistik bir yapý inþa etmeyi hedefliyoruz” diye konuþtu.

“Türkiye’nin yüksek potansiyeline ve gücüne inanýyoruz”

Hilti’nin dijitalleþme ve sürdürülebilirlik alanýndaki çalýþmalarýna da deðinen Joaquim Sarda Solsona; “Dijitalleþme yatýrýmlarýmýz çerçevesinde hayata geçirdiðimiz Ask Hilti ve Hilti Online websitesi gibi online mecralardan paydaþlarýmýza ulaþýyor; bulut tabanlý yazýlýmlar, BIM/CAD kütüphaneleri, yarý otonom robot teknolojilerimiz ve ON!Track gibi envanter yönetim sistemlerimizle inþaat sektöründe dijital dönüþüme öncülük ediyoruz. Sürdürülebilirlik çalýþmalarýmýz kapsamýnda ise 2023 yýlýna kadar karbon nötr firma olarak bu alanda da sektörümüzde öncü olmayý hedefliyoruz. Dünya genelinde elde ettiðimiz tüm bu baþarýlar ve belirlediðimiz hedefler paralelinde Türkiye’de de pek çok alanda lider olarak konumlanýyoruz. Türkiye’nin yüksek potansiyeline ve gücüne olan inancýmýzla yatýrýmlarýmýzý artan bir ivmeyle sürdürüyoruz” dedi.

Türkiye, Hilti için cazip bir pazar ve önemli bir yetenek havuzu

Türkiye’nin Hilti için önemine dikkat çeken Hilti Orta Doðu, Türkiye ve Afrika Bölge Baþkaný Thomas Stumpp; “Ýnþaat sektörünün ekonomide lokomotif görevi gördüðü Türkiye’de yer almak Hilti için çok önemli. Stratejik konumu, mühendislik yetkinliði, güçlü endüstrisi, genç ve dinamik nüfusu, nitelikli iþ gücü ve deðiþimlere hýzla adapte olabilen esnek yapýsý Türkiye’yi Hilti’nin faaliyet gösterdiði 120’den fazla ülke içerisinde en cazip pazarlardan biri haline getiriyor. 200’den farklý alt sektöre çýktý saðlayan inþaat sektörü gerek ekonomiye katkýsý gerek istihdamda yarattýðý geniþ havuzu ile Türkiye’nin büyüme performansýnda çok büyük etkiye sahip. Uluslararasý inþaat sektörü dergisi ENR'nin “Dünyanýn En Büyük 250 Uluslararasý Müteahhidi” listesinde bu yýl Türkiye'den 42 firma yer aldý. Bu sayý artarken bu firmalarýn pazar eriþimleri de geniþliyor. Ýnþaat sektöründeki bu geliþimin yaný sýra Türkiye, enerji ve endüstri alanlarýnda yoðunlaþan yatýrýmlarla da dikkat çekiyor. Bu noktada biz de Hilti olarak, Türkiye’yi yatýrýmlarýmýzda önceliðimize alýyor ve ayný zamanda Hilti Türkiye’yi önemli bir yetenek havuzu olarak konumlandýrýyoruz. Elimizdeki pazar gücünü en iyi þekilde deðerlendirerek hem markamýza hem de Türkiye’ye katma deðer saðlamak adýna çalýþmalarýmýza son hýzla devam edeceðiz” þeklinde konuþtu.

Hilti, 25 yýldýr Türk inþaat sektörünün stratejik konumunu güçlendiriyor

“Çeyrek asrý geride býrakmýþ Hilti Türkiye’nin baþarý yolculuðuna 21 yýldýr farklý pozisyonlarda þahitlik etmiþ bir genel müdür olarak yaþadýðým heyecan ve gururu tasvir etmem imkânsýz” diyen Hilti Türkiye Genel Müdürü Banu Deniz Çetinkol ise sözlerine þöyle devam etti: “Hilti, Türkiye pazarýna ilk olarak 1982 yýlýnda giriþ yaptý ve 15 yýl boyunca distribütörlük olarak temsil edildi. 1997 yýlýndan bu yana ise Türkiye’de yüzde 100 yabancý sermayeli bir þirket olarak faaliyet gösteriyoruz. Global Ar-Ge yatýrýmlarýmýzla yeni teknolojiler ve patentli sistemler geliþtirmeye devam ediyor, dijitalleþme kapsamýnda yapý sektöründe verimliliði artýracak yazýlým, servis ve ürünler tasarlýyoruz. Hilti Türkiye olarak 250 kiþilik kadromuz, 10 binin üzerinde ürünümüz, beþ maðazamýz, bir eðitim ve teknik servis kuruluþumuzla aðýrlýklý olarak inþaat, enerji ve endüstri sektörlerine hizmet veriyoruz. Türkiye’deki 25 yýllýk tecrübemiz ýþýðýnda yýllar içinde sahaya, proje ofislerine, þantiyelere, enerji tesislerine ve fabrikalara yaptýðýmýz ziyaretler sonucu müþterilerimizin hem yurt içi hem de yurt dýþý faaliyetlerindeki ihtiyaçlarýný doðru analiz ederek onlara özel terzi usulü çözümler sunuyoruz. Yýlda yaklaþýk 12 bin firmayla çalýþýyor, sayýsýz büyük ve orta ölçekli projede yer alýyoruz. Bugüne kadar çok sayýda baþarýya imza attýk, Türkiye’nin dev projelerinde çözüm ortaklýðý yaptýk, ülkemizin lokomotifi olan inþaat sektörüne katma deðer saðlayacak çalýþmalarda bulunduk. Tüm bunlara ek olarak ülkemizin global inþaat sektörü içindeki stratejik konumunu güçlendirecek birçok projede çalýþtýk, çalýþmaya da devam ediyoruz.”

Türkiye’de üç yerel üreticisi bulunan Hilti, bu hacmi daha da geniþletmeyi hedefliyor

Hilti Türkiye’nin stratejik pozisyonu ve donanýmlý insan kaynaðý ile Hilti içinde önemli ülkeler arasýnda yer aldýðýný vurgulayan Banu Deniz Çetinkol; “Türkiye’de çok güçlü bir endüstri var ve Hilti de bu gücün farkýnda. Bugün Türkiye’de Hilti Global ile anlaþmalý üç ayrý yerel üreticimiz mevcut. Bu üreticilerimizin ürettiði ürünler gerek Türkiye’de gerekse Türk müteahhitlerimizin yurt dýþýndaki projelerinde sýklýkla kullanýlýyor. Önümüzdeki dönemde yerel üretim hacmimizi daha da geniþletmeyi hedefliyoruz” dedi.

10 inþaat projesinden 9’u ya zamanýnda tamamlanamýyor ya da planlanan bütçeyi aþýyor

Türk inþaat sektörünün geliþim potansiyeline dikkat çeken Çetinkol; “Ýnþaat sektörü, çýktýlarý ile birlikte gayrisafi milli hasýlamýzýn yüzde 10’luk kýsmýný oluþturuyor. Bu yýl Türkiye’nin 42 firma sayýsý ile müteahhitlikte dünya ikinciliðini bir yýllýk aranýn ardýndan geri almasý da inþaat sektöründeki stratejik konumumuzu doðruluyor. Bu deðerli baþarýlara çok daha fazlasýný ekleme gücümüz var. Ancak McKinsey araþtýrma raporunun sonuçlarýnda da gördüðümüz gibi inþaat sektörü son 30 yýlda verimlilik anlamýnda bir geliþme gösteremedi. Türkiye’de inþaat alanýnda eðitimli ara eleman bulmak hemen hemen imkansýz. Bu da hem bu çalýþanlarýn eðitilmesini önemli hale getiriyor hem de teknoloji ve dijital araçlarla desteklenerek iþin en baþýndan çok doðru bir planlama yapýlmasýný gerektiriyor. Yine Ekonomist dergisinde yayýmlanan araþtýrmalardan ve sahadaki gözlemlerimizden gördüðümüz kadarýyla inþaat sektöründe her 10 projeden 9’u ya zamanýnda tamamlanamýyor ya da planlanan bütçeyi aþýyor. Bu durumun baþlýca sebepleri arasýnda proseslerdeki verimsizlikler, doðru planlanmamýþ masraflar ve yeterli eðitime sahip olmayan çalýþanlar yer alýyor. Bu noktada Hilti olarak, kýsaca BÝM adý verilen Yapý Bilgi Modellemesi servisimizle projelere planlama aþamasýnda dahil olup en optimum çözümleri sunabiliyoruz. Doðru el aleti kullanýmý ile iþçilerin verimliliðini artýrýrken güvende olduklarýndan emin oluyoruz. ON!Track ekipman yönetimi yazýlýmýmýzla ise hangi þantiyede hangi malzemelerin olduðuna bir tuþla ulaþýlabilmesini saðlýyor; böylece zaman, kaynak ve para israfýnýn önüne geçiyoruz” þeklinde konuþtu.

Deprem alanýnda ÝTÜ, AFAD, AKUT ve DEGÜDER ile önemli çalýþmalara imza atýyor

Türkiye topraklarýnýn yüzde 98’inin deprem kuþaðýnda olduðuna dikkat çekerek Hilti’nin bu alandaki çalýþmalarýna da deðinen Çetinkol; “Boðaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araþtýrma Enstitüsü’nün raporuna göre; Ýstanbul’da yapým yýlý deprem yönetmeliðinin yayýnlandýðý 2000 yýlý ve öncesine ait bina sayýsý 817 bin, konut sayýsý ise yaklaþýk 4 milyon. Bu veriler, kentsel dönüþüm ve kentsel dönüþüme göre maliyet avantajý olan güçlendirme projelerine hýz vermemiz gerekliliðini ortaya koyuyor. Bu noktada Hilti Türkiye olarak, ülkemizde deprem yönetmeliðinden önce yapýlmýþ bina stoðunun en kýsa zamanda ve optimum maliyetle dönüþtürülebilmesi için Ýstanbul Teknik Üniversitesi ile bina güçlendirme konusunda bir proje yürütüyoruz. Ayrýca AFAD, AKUT ve Deprem Güçlendirme Derneði (DEGÜDER) ile de farklý projeler kapsamýnda iþ birliði içindeyiz” dedi.

Pasif yangýn durdurucular alanýndaki deneyimini geniþ kitlelere ulaþtýrýyor

Türkiye’de binalarda, kamusal alanlarda ve endüstriyel tesislerde sýklýkla yaþanan bir diðer önemli felaketin yangýn olduðunu hatýrlatan Çetinkol; “Araþtýrmalara göre; yangýn esnasýnda hayatýný kaybedenlerin yüzde 60’ý duman zehirlenmesi sebebiyle yaþama veda ediyor ve ölümlerin yüzde 57’si yangýnýn çýktýðý alanlarýn dýþýnda meydana geliyor. Dolayýsýyla yangýný olduðu yere hapseden ve dumansýz bir hava sahasý yaratarak insanlarýn kaçmasýna fýrsat tanýyan pasif yangýn durdurucu ürünlerimiz hayati bir öneme sahip. Burada da Hilti Türkiye olarak tecrübemizi hem ÝMSAD’ýn oluþturduðu yangýn çalýþma grubunda paylaþýyoruz hem de mühendislik odalarýnda verdiðimiz seminerlerle daha geniþ kitlelere ulaþmaya çalýþýyoruz. Ayrýca sadece mühendisler için oluþturduðumuz AskHilti platformunda sismik ve yangýn baþta olmak üzere pek çok konuda içerikler sunuyor, mühendislerin sorularýný ayný gün içinde cevaplýyoruz” þeklinde açýklamalarda bulundu.

Türkiye’nin “en iyi” ve “en mutlu” iþyerlerinden biri

Hilti Türkiye olarak imza attýklarý tüm bu baþarýlarýn arkasýndaki en önemli itici gücün çalýþanlarý olduðunu vurgulayan Çetinkol, “Yarattýðýmýz güçlü ekosistem sayesinde 2012 yýlýndan beri Türkiye’nin en iyi iþverenleri arasýndayýz. 2021 yýlýnda Hilti Türkiye çalýþanlarý, Great Place to Work Enstitüsü (GPTW) tarafýndan yapýlan ankette yüzde 91’lik rekor bir skorla Hilti’yi “çalýþmak için harika bir yer” olarak tanýmladý. 2022 yýlýnda yine GPTW Enstitüsü tarafýndan gerçekleþtirilen ‘Türkiye'nin En Ýyi Ýþverenleri’ araþtýrmasýnda 100-249 çalýþan sayýlý þirketler kategorisinde 6. olduk. Ayrýca bu yýl ilk defa gerçekleþtirilen Happy Place to Work araþtýrmasýnda Türkiye’nin En Mutlu Ýþyerlerinden biri olarak seçildik” dedi.

Erkek yoðun sektörde çeþitliliði artýrmak için çalýþýyor

Hilti Türkiye’nin Hilti Global için önemli bir yetenek havuzu olduðunun altýný çizen Çetinkol, “Son 4 yýlda yaklaþýk 50 çalýþanýmýzý baþta Dubai olmak üzere Ýngiltere, Almanya, Lihtenþtayn ve Amerika’ya gönderdik. Çalýþanlarýmýzýn bu deneyimleri yine Türkiye’de ya da baðlý olduðumuz META bölgesinde kullanmalarý da þirketimize deðer katýyor. Ben de bu kariyer yolculuðunu deneyimlemiþ kiþilerden biriyim. Ayrýca çeþitliliðe verdiðimiz önem doðrultusunda erkek yoðun inþaat sektöründe kadýn temsiliyetini artýrmak ve genç kadýn mühendis arkadaþlarýmýzý desteklemek için ‘Satýþta kadýn’ stajyer programýmýzý ve ‘Kariyer köprülerinizi Hilti ile güçlendirin’ mentor-menti programlarýmýzý hayata geçirdik. Hâlihazýrda üst yönetimimizin yarýsý, tüm çalýþanlarýmýzýn ise yüzde 27’si kadýnlardan oluþuyor” diye konuþtu.

Hilti tarihindeki en büyük lansmana hazýrlanýyor

2023 yýlýnda Hilti tarihindeki en büyük lansmaný Nuron teknolojileri ile yapmaya hazýrlandýklarýný açýklayan Banu Deniz Çetinkol; “Nuron, Türkiye’de bugüne kadar el aletleri pazarýnda gerçekleþen en büyük lansman olacak. 70’ten fazla el aletinin ayný akü platformunda, nesnelerin internetini kullanarak birbirleriyle konuþacaðýnýn ve bugüne kadar herhangi bir akülü makinada görülmemiþ bir performansla çalýþacaðýnýn müjdesini veriyoruz. Yeni Nuron platformumuzla müþterilerimizin hem birçok yeni uygulamada akülü makinalar kullanmasýný saðlayacak hem makina parkýný optimize ederek yatýrým maliyetlerini düþürecek hem de sahadaki üretkenliklerini artýracaðýz. Bütün bu geliþmelerimiz ýþýðýnda bu yýl olduðu gibi önümüzdeki yýl da enflasyondan arýndýrýlmýþ büyümemizin çift haneli ve sektör büyümesinin üzerinde güçlü bir büyüme olacaðýný öngörüyoruz. 25 yýllýk deneyimimiz ýþýðýnda sektörümüzde dijitalleþme ve sürdürülebilirlik konularýnda öncü rolümüzü koruyacaðýz. Yaptýðýmýz partnerliklerle Türkiye’deki yerel üretimimizi daha da güçlendirirken çalýþan sayýmýzý da artýracaðýz. Tüm bunlarý yaparken daha iyi bir gelecek inþa etmek amacýmýza sadýk kalarak üniversiteler, mühendislik odalarý ve sivil toplum kuruluþlarýyla birlikte çalýþmayý sürdüreceðiz. Türkiye’de 25 yýl önce baþlayan yolculuðumuza ayný tutkuyla devam ederek imza attýðýmýz projelere yenilerini ekleyeceðiz” diyerek sözlerini tamamladý.

Yorumlar

Top