KÜRESEL ENDÝÞELER ÝNÞAAT MALZEMELERÝ ÝHRACATINI BASKILIYOR

KÜRESEL ENDÝÞELER ÝNÞAAT MALZEMELERÝ ÝHRACATINI BASKILIYOR

Türkiye Ýnþaat Malzemesi Sanayicileri Derneði’nin (Türkiye ÝMSAD) hazýrladýðý Dýþ Ticaret Endeksi’nin temmuz ayý sonuçlarýný açýkladý. Bu dönemde küresel ölçekte resesyon endiþeleri ile düþen emtia ve metal fiyatlarý, ihracat fiyatlarýna yansýmaya baþladý. Temmuz ayýnda birim fiyatlar artarken ihracat miktarlarýnda düþüþ yaþandý. Ýnþaat malzemeleri sanayinde 2,48 milyar dolarla deðer olarak bu yýlýn en düþük ikinci aylýk ihracatý gerçekleþti. Türkiye’nin sanayi ürünleri ihracatý da 13,63 milyar dolarla ocak ayý sonrasý en düþük deðere geriledi.

Ýnþaat malzemesi sektörünün çatý kuruluþu Türkiye ÝMSAD tarafýndan hazýrlanan Ýnþaat Malzemeleri Sanayi Dýþ Ticaret Endeksi’ne göre temmuz ayýnda, inþaat malzemeleri sanayi ihracat performansý yavaþladý. Temmuz ayýnda çalýþma gün sayýsýndaki düþüþle birlikte esas etki yavaþlayan pazarlardan kaynaklandý. Küresel ölçekte resesyon endiþeleri ile gerileyen emtia ve metal fiyatlarý da temmuz ayý ihracatýnda etkisini hissettirmeye baþladý. 

2022 yýlý temmuz ayýnda 2,48 milyar dolarla deðer olarak bu yýlýn en düþük ikinci aylýk ihracatý gerçekleþti. Buna raðmen ihracat miktar olarak geçen yýlýn temmuz ayýna göre yüzde 6,7 yükseldi. 2022 yýlý temmuz ayýnda inþaat malzemeleri ihracatý miktar olarak geçen yýlýn temmuz ayýna göre yüzde 10,3 azalarak 4,53 milyon ton oldu.

Ýnþaat malzemeleri sanayi ortalama yýllýk ihracat birim fiyatý temmuz ayýnda geçen yýla göre yüzde 19,6 artarak 0,55 dolar/kg seviyesine çýktý. 2021 yýlý temmuz ayýnda ortalama ihracat fiyatlarý 0,46 dolar/kg olmuþtu. 

Bu ayki ihracat performansýna baðlý olarak inþaat malzemeleri yýllýk (son 12 aylýk) ihracatý temmuz ayýnda 34,64 milyar dolara ulaþtý. Yýllýk ihracat miktar olarak 63 milyon tona inerken ihracat birim fiyatý yýllýk ortalama 0,55 dolar/kg oldu. 

Ýnþaat malzemeleri ihracatý yýlýn ilk yarýsýný tarihin en yüksek yýllýk ihracat seviyesinde tamamladý ancak yýlýn ikinci yarýsýnda pazarlarda savaþýn etkileri, yüksek küresel enflasyon ve resesyon endiþelerinin baskýsý hissediliyor. Pazarlardaki yavaþlamanýn ihracat üzerindeki yavaþlatýcý etkisini önümüzdeki aylarda daha güçlü þekilde göstermesi bekleniyor.

Temmuzda ithalat yine yüksek

Dýþ Ticaret Endeksi’ne göre ithalat geçen yýlýn temmuz ayýna göre yüzde 26,8 artýþla 800 milyon dolara ulaþtý. 2022 yýlý temmuz ayýnda inþaat malzemeleri ithalatý miktar olarak önceki aylara göre gerileyerek 275 bin 903 ton seviyesinde gerçekleþti. Ortalama ithalat birim fiyatý ise 2,90 dolar/kg oldu. 

Ýhracatta birim fiyatlar arttý, miktar düþtü

2022 yýlý temmuz ayýnda inþaat malzemeleri ihracat performansý alt sektörler itibarýyla geçen yýlýn ayný ayý ile karþýlaþtýrýldýðýnda farklý geliþmeler gösterdi. Sekiz alt ürün grubunda da deðer olarak birim fiyatlardan kaynaklý artýþ kaydedildi. Miktar olarak ise düþüþler görüldü. 

Sekiz alt ürün grubunun altýsýnda ortalama ihracat birim fiyatlarý geçen yýlýn temmuz ayýna göre yükseldi. Küresel emtia ve nihai ürün fiyatlarý gerileme eðiliminde olmasýna raðmen geçen yýl yaz dönemi fiyatlarýnýn üzerinde bulunuyor. 

Temmuz ayýnda demir çelik ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatlarý geçen yýlýn ayný ayýna göre yüzde 22, mineral, taþ ve toprak ürünlerin ise yüzde 23,3 arttý. Metal bazlý ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatý yüzde 24,2 yükselirken, prefabrik ürünlerde yüzde 15,5, aðaç ve ahþap ürünlerinde yüzde 25,3 arttý. 

Bu dönemde sekiz alt ürün grubunun beþinde ihracat miktar olarak geçen yýlýn üzerinde gerçekleþti. Üç alt sektörde ise düþüþ yaþandý. Miktar olarak düþüþlerde geçen yýlýn yüksek artýþlarýnýn baz etkileri görülmeye baþlandý.

Temmuz ayýnda miktar olarak ihracat artýþlarý kimyasal bazlý ürünlerde yüzde 15,8, yalýtým malzemelerinde ise yüzde 12,9 oldu. Demir çelik ürünleri ihracatý miktar olarak yüzde 16,6, mineral, taþ ve toprak ürünlerin ihracatý yüzde 10 ve metal bazlý ürünlerin ihracatý yüzde 11,6 azaldý. 

Sekiz alt ürün grubunun tamamýnda ihracat geçen yýlýn ayný dönemine göre deðer olarak yükselirken farklý artýþlar gerçekleþti. Artýþ oraný aðaç ve ahþap ürünlerinde yüzde 26,7, prefabrik yapýlarda yüzde 18,9, mineral ürünlerde yüzde 10,4 olurken, demir çelik ürünlerinde yüzde 1,5 seviyesinde kaldý. 

Türkiye’nin sanayi ihracat performansý temmuz ayýnda yavaþladý

Temmuz ayýnda çalýþma gün sayýsýnýn azalmasý ve pazarlardaki yavaþlama sanayi ihracatýnda da duraðanlaþmaya yol açtý. Bu dönemde sanayi ürünleri ihracatý deðer olarak 13,63 milyar dolara inerken, ocak ayý sonrasý en düþük ihracat olarak kaydedildi.

Rusya-Ukrayna savaþýnýn pazarlardaki etkileriyle birlikte ihracat miktar olarak da düþtü. 2022 yýlý temmuz ayýnda Türkiye toplam sanayi ürünleri ihracatý miktar olarak 8,26 milyon tona gerileyerek ocak ayý sonrasý en düþük seviyesine geldi.

2022 yýlý temmuz ayýnda ortalama ihracat birim fiyatlarý küresel fiyat düþüþlerine raðmen sýnýrlý ölçüde arttý. Sanayi malý ihracatýnda ortalama birim fiyatlarý 2021 yýlý temmuz ayýnda 1,46 dolar/kg iken 2022 yýlý temmuz ayýnda 1,65 dolar/kg’a çýktý.

Yüksek ihracat birim fiyatlarýnýn ihracata katkýsý sürerken, önümüzdeki aylarda bu etkinin azalmasý bekleniyor. Savaþýn yukarý ittiði fiyatlar resesyon endiþeleri ile temmuz ayýndan itibaren gerileme sinyalleri veriyor.

Ýnþaat malzemeleri sanayi dýþýndaki sanayilerin toplam ihracatý deðer olarak 2022 yýlý temmuz ayýnda önceki aya göre gerileyerek 11,15 milyar dolar oldu. Ýhracat miktar olarak da düþtü. 

Ýnþaat malzemeleri sanayi dýþýndaki sanayilerin ortalama ihracat birim fiyatý geçen yýl temmuz ayýnda 2,83 dolar/kg iken bu yýl 2,99 dolar/kg seviyesine çýktý. 

Türkiye’nin sanayi mallarýna yönelik ilave talebi yeni yýlýn ilk yarýsýnda yüksek gerçekleþirken, hem Rusya-Ukrayna savaþýnýn pazarlarda artan etkileri hem de resesyon endiþeleri ile yýlýn ikinci yarýsýnda sanayi

Yorumlar

Top