MITSUBISHI ELECTRIC, HAVA AKIMI GÖRSELLEÞTÝRME VE KONTROL TEKNOLOJÝSÝ GELÝÞTÝRDÝ

MITSUBISHI ELECTRIC, HAVA AKIMI GÖRSELLEÞTÝRME VE KONTROL TEKNOLOJÝSÝ GELÝÞTÝRDÝ

Oda genelinde daha homojen sýcaklýklarý saðlarken rahatsýz edici güçlü hava akýmlarýný azaltýr

Mitsubishi Electric Corporation, optimize edilmiþ oda geneli konfor için iklimlendirme sistemlerinde hava akýmý ve sýcaklýk daðýlýmýný görselleþtirerek analiz eden yeni hava akýmý kontrol teknolojisi geliþtirdi. Bu teknoloji, çok güçlü hava akýmlarýndan kaynaklanan rahatsýzlýklarý ve dengesiz sýcaklýklarý minimize etmek için oda þekli ve iklimlendirme sisteminin yerleþim düzenine göre deðiþen hava akýmlarýný ve sýcaklýklarý tahmin edebiliyor. Yeni teknoloji hem mekân kullanýcýlarýnýn memnuniyetine hem de bina deðerine katkýda bulunuyor.  Mitsubishi Electric, bu yeni çözümün daha fazla konfor amacýyla iç mekân yerleþim düzenlerinin geliþtirilmesi konusunda bina sahipleri ve tasarýmcýlar tarafýndan kullanýlmasýný da hedefliyor. Son yýllarda, COVID-19 ve diðer faktörlerin etkisiyle iç mekanlarda konfor unsuru ve saðlýða uygunluk havalandýrma artýþý ile birlikte ön plana çýktý. Ancak þimdiye kadar, oda ve klima sistemi yerleþim düzenlerindeki büyük farklýlýklar nedeniyle hava akýmý hakkýnda veri toplamak için klima iç ünitelerinin yerleþik sensörlerini kullanmak zor oluyordu. Bu yeni sistem ile artýk çözüm üretmek, analiz yapmak mümkün olacak.


Öne Çýkan Özellikler

1) Optimum koþullarý belirlemek için hava akýmý ve sýcaklýk daðýlýmýný tahmin ediyor 

- Masa altlarý, ofislerde bölmelerin arkasý veya yakýndaki diðer klima ünitelerinden dolayý ulaþýlmasý güç yerlerde hava akýmý ve sýcaklýk daðýlýmýný tahmin etmek için Hesaplamalý Akýþkanlar Dinamiði (CFD) kullanýlýyor.  

- Konfor indekslerinden hava ve sýcaklýk daðýlým verileri kullanýlarak, ideal hava akýþ açýlarý ve hava hacimleri, optimize edilmiþ bir oda geneli konfor için otomatik olarak belirleniyor ve kontrol altýna alýnýyor. 

Geleneksel olarak iç ortam hava akýmý, her bir klima iç ünitesinde bulunan sensörlerden elde edilen veriler kullanýlarak ayrý ayrý kontrol ediliyor. Ancak oda yerleþim düzeni ve/veya iç ünitenin konumuna baðlý olarak hava akýmlarý köþeler gibi alanlara ulaþamayabiliyor. Ayrýca, birbirine yakýn üniteler de istenen hava akýmlarýný engelleyebiliyor. Mitsubishi Electric'in yeni teknolojisi, oda ve iklimlendirme sistemi yerleþim düzenine iliþkin bilgileri kullanarak üç boyutlu modeller oluþtururken hava akýmý açýlarý, hacimleri ve ýsý düzeyleri dahil çeþitli koþullarý test etmek için CFD analizini kullanarak hava akýþý ve sýcaklýk daðýlýmýný tahmin edebiliyor. CFD analizi sonuçlarýndan faydalanan teknoloji, en ideal koþullarý seçerek iklimlendirme sisteminin gerçek zamanlý çalýþmasýný kontrol altýna alýyor. (Þekil 1)


Bu teknoloji, birden fazla klima ünitesinin çalýþtýðý ortamlarda bile hava akýmýnýn optimize edilmesini saðlýyor. Karmaþýk hava akýmý ve sýcaklýk daðýlýmýnýn tahmin edilmesini saðlayan hava akýmý analizi de zeminlerin etrafýndaki ve engellerin arkasýndaki yerler dahil oda genelinde konforu maksimize etmek için gerekli ideal hava akýmý hacmi ve yönünün belirlenmesine olanak tanýyor. Þekil 1'de (yukarýda) gösterildiði gibi, çapraz hava akýmlarý arasýndaki çarpýþmalar önlenerek iklimlendirilmiþ havanýn odanýn her köþesine neredeyse homojen bir þekilde ulaþabilmesi saðlanýyor. Pencerelerden gelen soðuk havadan dolayý zeminin ýsýnmasýnýn uzun bir süre aldýðý pencere kenarýndaki alanlarda, zeminin üstünde 0,1 m ile 1,7 m arasýndaki sýcaklýk farkýný en az 3°C kapatmak için geleneksel sistemlerde harcanan 163 dakikalýk sürenin Mitsubishi Electric Net Sýfýr Enerjili Bina (ZEB) teknoloji deney tesisi SUSTIE®' de 08.00-17.00 saatleri arasýnda yapýlan testlerde büyük bir geliþme göstererek 3 dakikaya kadar düþtüðü görüldü. 

2) Hava akýmý, sýcaklýk daðýlýmý ve havalandýrma etkilerini görselleþtirmek için modeller üretiyor 

- Duvarlar, zeminler, sütunlar ve klima ekipmanýnýn yerleri gibi hava akýmý analizi için gerekli olan veriler; bina bilgi modelleme (BIM) verilerinden elde edilerek üç boyutlu modeller üretiliyor.
 - Hava akýmý analizi; hava akýmý, sýcaklýk daðýlýmý ve havalandýrma etkilerini görselleþtirmek için farklý mobilyalar, iç mekân üniteleri ve havalandýrma sistemi düzenlerinden oluþan modeller sanal ortamda test edilerek gerçekleþtiriliyor. 

CFD uygulamasý için iç mekân modelleri oluþturmak büyük bir zaman ve çaba gerektirirken elde edilen bilgileri analiz edebilecek uzmanlarýn sayýsý da çok az. Mitsubishi Electric, geliþtirdiði bu teknolojiyle bu iþ yükünü hafifleterek ideal ayarlarý belirleme süreçlerini basitleþtiriyor ve sonuçlarýn sezgisel olarak görselleþtirilmesini ve görüntülenmesini saðlýyor. Çözüm, BIM (bina yaþam döngüsü bilgilerini merkezi olarak yönetme ve kullanma metodu) verilerini kullanarak oda, iç üniteler ve havalandýrma sistemi yerleþim düzenlerine iliþkin bilgileri elde ettikten sonra hava akýmý analizi için üç boyutlu oda modelleri üretiyor. Oda, iç üniteler ve havalandýrma sistemi yerleþim düzenleri, ekrandan kolaylýkla deðiþtirilirken Mitsubishi Electric klima sistemlerinin model numaralarý da ilgili veri tabanýndan girilebiliyor. Hava akým animasyonlarý, renk kodu sýcaklýk diyagramlarý*, CO2 yoðunlaþma düzeyleri ve havanýn ýzgaradan belirli noktalara ulaþmasý için gerekli süre kullanýlarak farklý düzenlerin sonuçlarý karþýlaþtýrýlabiliyor. Aþaðýdaki Þekil 2'de yer alan örnekteki çözümde görülebileceði üzere; üfleme ýzgaralarý odanýn merkezine ve emiþ ýzgaralarý pencere kenarýna yerleþtirilmiþ Düzen 2’de Düzen 1'e göre hava daha homojen daðýlýyor. Ayrýca bu son derece etkili yerleþim, hava akýmý analizi uzmanlarýnýn katkýsý olmadan elde edildi.

 

*Basýnç ve sýcaklýk deðiþkenlerinin uzamsal daðýlýmý, farklý skaler deðerleri temsil eden renklerle gösterilmiþtir. 

 


Gelecek Planlarý ve Projeksiyonu

Mitsubishi Electric, bu yeni teknolojinin etkinliðini gerçek koþullarda deðerlendirerek doðruladýktan sonra Mart 2025 tarihi itibarýyla piyasaya sunmayý hedefliyor. Þirket; iklimlendirme sistemleri danýþmanlýk hizmetlerini desteklemek için iç ortamlarda hava akýmý, ünite sayýsý ve sistem yerleþim düzeni gibi konularda bina sahipleri, tasarým firmalarý ve diðer ilgililerin görüþ ve önerilerine de baþvuracak. 

 

SUSTIE, Mitsubishi Electric Corporation þirketinin tescilli ticari markasýdýr.

Yorumlar

Top