TÜRKÝYE ÝMSAD ÝNÞAAT MALZEMELERÝ SANAYÝ BÝLEÞÝK ENDEKSÝ SONUÇLARI AÇIKLANDI

TÜRKÝYE ÝMSAD ÝNÞAAT MALZEMELERÝ SANAYÝ BÝLEÞÝK ENDEKSÝ SONUÇLARI AÇIKLANDI

Bileþik Endeks aðustos ayýnda 71,39 puana geriledi

Türkiye ÝMSAD tarafýndan hazýrlanan Ýnþaat Malzemeleri Sanayi Bileþik Endeksi, temmuz ayýndaki sert düþüþün ardýndan yüksek iþ mevsimi olan aðustos ayýnda erken bir duraðanlaþmaya girdi. Faaliyetler tarafýnda beklenen toparlanma gerçekleþmedi. Yýlýn ikinci yarýsýna yönelik güven ve beklentiler zayýflýðýný koruyor.

Türkiye Ýnþaat Malzemesi Sanayicileri Derneði (Türkiye ÝMSAD) tarafýndan hazýrlanan Ýnþaat Malzemeleri Sanayi Bileþik Endeksi aðustos ayý sonuçlarý açýklandý. Bileþik Endeks, yüksek iþ mevsimi olan aðustos ayýnda erken bir duraðanlaþmaya girdi. Temmuz ayýnda çalýþma gün sayýsýndaki azalma ile sert düþüþ yaþayan faaliyetler tarafýnda, aðustos ayýnda sýnýrlý bir toparlanma izlendi. Ýç ve özellikle dýþ talepteki yavaþlamanýn etkileri bu ayda belirginleþti.

Bileþik Endeks sektör açýsýndan yüksek iþ dönemi olan aðustos ayýnda beklenmedik þekilde düþüþe geçerek 0,81 puanlýk kayýpla 71,39 puana geriledi. Böylece Bileþik Endeks pandemi sonrasý yaþadýðý toparlanmayý son dört ayda önemli ölçüde geri verdi.          

Faaliyet Endeksi’nde beklenen toparlanma gerçekleþmedi

Haziran ayýnda sýçrama gösteren, temmuz ayýnda yönünü sert düþüþe çeviren faaliyetler, aðustos ayýnda sýnýrlý artýþla toparlanma çabasýna girdi. Yüksek mevsime raðmen iç ve dýþ talepteki yavaþlamaya baðlý olarak iç ve dýþ satýþlar ile üretimdeki artýþlar aðustos ayýnda sýnýrlý kaldý.     

Faaliyetler tarafýnda yüksek sezonda erken bir duraðanlaþma baþladý. Faaliyet Endeksi aðustos ayýnda bir önceki aya göre 0,5 puan artarken alt faaliyet gruplarýnda da sýnýrlý artýþlar gerçekleþti. 

Aðustos ayýnda yurtiçi satýþlar ve ihracatta sýnýrlý artýþ kaydedildi. Temmuz ayýnda çalýþma gün sayýsýndaki azalmanýn yol açtýðý üretim düþüþü aðustos ayýnda gerçekleþen artýþla kýsmen telafi edildi. 

Finansman sýkýntýlarý, yüksek maliyetler ve enflasyon, faaliyetler üzerinde baský oluþturuyor.

Güven Endeksi yýlýn ikinci yarýsýnda zayýflýðýný koruyor

Güven Endeksi kýrýlgan yapýsý ile yeni yýlýn ikinci yarýsýnda kademeli olarak zayýflama eðilimi gösteriyor. Aðustos ayýnda Güven Endeksi’ndeki düþüþ devam ederken faaliyetlerdeki duraðanlaþma güven kaybýndaki önemli etkenlerden biri oldu. Dýþ pazarlardaki yavaþlama ile içerdeki ekonomik unsurlar düþüþ hareketinde etkili oldu. Türkiye ekonomisine iliþkin güven seviyesi aðustosta sýnýrlý ölçüde geriledi. Özellikle ihracat pazarlarýnda yavaþlamanýn hissedilmeye baþlamasý güveni sýnýrladý. Güven seviyesi aðustos ayýnda bir önceki aya göre 0,62 puan düþtü.

Ýnþaat sektöründe ve inþaat malzemeleri sanayisinde güven sýnýrlý düþüþler kaydetti.  Yurtiçi pazarlarda ve ihracatta da güven seviyesi geriledi.   

Yeni ekonomik modelin sýkýlaþtýrýcý uygulamalarý, finansmana eriþimde yaþanan sýkýntýlar, pazarlardaki enerji krizi, yavaþlama endiþeleri ve Türkiye’nin riskleri güveni azaltýyor.   

Yüksek sezon beklentileri destekleyemedi

Beklenti Endeksi de aðustos ayýnda düþüþüne devam etti bir önceki aya göre 1,5 puan geriledi. Böylece endeks son dört aydýr düþerken yüksek sezonun beklentileri destekleyemediði görüldü. Ýç ve dýþ sipariþlerdeki düþüþler beklentileri olumsuz etkilerken buna baðlý olarak üretim beklentileri de düþtü.           

Ekonomiye ait alt göstergelerin gerilediði dönemde sektöre iliþkin göstergelerde de düþüþler devam ediyor. 

Bu dönemde Türkiye ekonomisine iliþkin beklentilerde sýnýrlý düþüþ izlendi. Yüksek maliyetler ve enflasyon ile finansmana eriþimdeki zorluklar ekonomik beklentileri zayýflatan nedenler olarak öne çýkýyor.                               

Aðustos ayýnda, yüksek sezona raðmen yüksek maliyetler ve finansman zorluklarý, iç pazar sipariþlerini sýnýrladý. Önümüzdeki üç aya iliþkin alýnan yurtiçi ve yurt dýþý sipariþler azalýrken ihracat pazarlarýndaki yavaþlama da daha kuvvetli hissediliyor.      

Önümüzdeki üç aya yönelik üretim beklentisi ise özellikle iç ve dýþ talepteki düþüþle zayýflayarak önemli ölçüde düþtü. 

Yüksek mevsimselliðe karþýn iç ve dýþ talepteki yavaþlama ile faaliyetlerdeki duraðanlýk önümüzdeki aylara iliþkin beklentileri zayýflatan konular. Yýlýn geri kalan bölümünde ihracat pazarlarýnda ve iç pazarda yavaþlamanýn sürmesiyle birlikte Bileþik Endeks’in zayýf kalmasý bekleniyor.

Yorumlar

Top