TOSYALI’DAN 17. CONTEMPORARY ISTANBUL’DA SANATTA ÝLERÝ DÖNÜÞÜME DESTEK

TOSYALI’DAN 17. CONTEMPORARY ISTANBUL’DA SANATTA ÝLERÝ DÖNÜÞÜME DESTEK

Tosyalý Holding, Contemporary Istanbul Vakfý ile sanatta ileri dönüþümü desteklemek üzere baþlattýðý uzun soluklu iþ birliðini devam ettiriyor. Bu kapsamda farklý prensiplerden 5 sanatçýnýn katýldýðý Artist in Residence Programýnda (Sanatçý Misafir Programý) sanatçýlarýn hurda ve atýk malzemelerden yarattýðý sanat eserleri, 17-22 Eylül tarihleri arasýnda Contemporary Istanbul’un 17. edisyonunda Tersane Istanbul’da sergileniyor.

Contemporary Istanbul’da düzenlenen “Sanatta Ýleri Dönüþüm Paneli”nde konuþan Tosyalý Holding Yönetim Kurulu Baþkaný Fuat Tosyalý, “Tosyalý Holding olarak tüm faaliyetlerimizi sürdürülebilirlik ve ileri dönüþüm odaklý olarak yürütürken bu konuda farkýndalýk yaratmak adýna sanatta ileri dönüþümü destekliyoruz. Contemporary Istanbul Vakfý iþ birliðiyle hayata geçirilen Artist in Residence Programýnda (Sanatçý Misafir Programý), sanatçýlarýmýzýn Tosyalý Holding tesislerinden seçtikleri hurda malzemelerin birer sanat eserine dönüþmüþ olmasý sürdürülebilir bir gelecek adýna oldukça heyecan verici. Ýnanýyorum ki sorumlu üretim ve tüketimi ne kadar teþvik edersek, geri dönüþümün önemini ne kadar iyi anlatabilirsek dünyamýz o kadar çok daha yaþanabilir bir yer haline gelecek” dedi.

 

Tosyalý Holding, sürdürülebilir bir gelecek için demir-çelik endüstrisinde baþlattýðý yeþil dönüþümü hayatýn farklý alanlarýna yayarak bu konuda toplumda farkýndalýk yaratmaya devam ediyor. Geçen yýl Contemporary Istanbul’da 100. yaþýný kutlayan efsanevi heykeltýraþ Ýlhan Koman sergisinin partnerliðini üstlenerek sanatta ileri dönüþümü desteklemek üzere ilk adýmý atan Tosyalý Holding, bu yýl da Contemporary Istanbul Vakfý’ “Artist in Residence (Sanatçý Misafir Programý)” kapsamýnda, dünyadan ve Türkiye’den alanýnda öncü sanatçýlarý, Ýstanbul Maslak’ta kurulan özel bir stüdyoda aðýrladý. 

 

27 tonluk hurda malzeme birer sanat eserine dönüþtü

Tosyalý Holding iþ birliðinde gerçekleþen ‘Artist in Residence’ Programýna katýlan sanatçýlar Chiara de Rocchi, Emrullah Örünklü, Koray Tokdemir, Nermin Ülker ve Songül Girgin, mayýs ayýnda Tosyalý Holding’in Osmaniye’deki tesislerini ziyaret ederek, üretim alanlarýnda hurdaya ayrýlan 27 tonluk hurda içinden atýk materyalleri seçerek Ýstanbul Maslak’ta programa özel kurulan stüdyoda ileri dönüþüm temasýyla eser üretmek üzere çalýþmalarýna baþladýlar. Doðaya saygýlý, sürdürülebilir bir yaþam için bir araya gelen 5 sanatçý ileri dönüþüm pratikleriyle tüketildikten sonra kullanýlmayan ve amaçsýzlaþan malzemelere hayat verdiler. Yaklaþýk beþ aylýk bir emeðin sonucu olarak ortaya çýkan eserler, 17-22 Eylül tarihleri arasýnda Contemporary Istanbul’un 17. edisyonunda Tersane Istanbul’da sergileniyor.

 

“Sanatta Ýleri Dönüþüm Paneli”

17. Contemporary Istanbul kapsamýnda farklý etkinliklerle de sürdürülebilirlik konusundaki farkýndalýðý artýrmaya devam eden Tosyalý Holding’in desteklediði “Sanatta Ýleri Dönüþüm Paneli”, Tosyalý Holding Yönetim Kurulu Baþkaný Fuat Tosyalý, Contemporary Ýstanbul Yönetim Kurulu Baþkaný Ali Güreli, sanatçý Kemal Tufan, koleksiyoner ve galerici Emirhan Elkörek ve Contemporary Istanbul Sanat Direktörü Aslý Ünal’ýn katýlýmýyla gerçekleþtirildi. Sanatseverlerin merakla takip ettiði panelin izleyicileri arasýnda Tosyalý Holding’in Türkiye’nin farklý þehirlerinden gelen çok sayýda iþ ortaðý da yer alýyordu. 

 

Tosyalý Holding Yönetim Kurulu Baþkaný Fuat Tosyalý: “Sürdürülebilirlik, kurumlar ve þirketler üstü, dünyanýn geleceðiyle ilgili olan hayati bir konu.”

Panelde konuþan Tosyalý Holding Yönetim Kurulu Baþkaný Fuat Tosyalý, sürdürülebilirliðin herkesi ilgilendirmesi gereken, hayati bir konu olduðunu dile getirerek sözlerini þöyle sürdürdü: Dünyada, iklim krizi, küresel ýsýnma, pandemi, savaþlar, göçler ve salgýn hastalýklar gibi gerçekten önemli birçok mesele var. Elbette bunlarýn getirdiði zorluklarý göz ardý edemeyiz. Ancak ben her zaman pozitif tarafta olmayý tercih ediyor ve bu meselelerin nasýl çözümlenebileceðine odaklanmak gerektiðine inanýyorum. Çünkü insanlar hep birbirini takip ediyor. Eðer iyinin, güzelin, doðru olanýn peþinden giderseniz, insanlar da bunu takip ediyor ve ilham alarak daha iyisini yapmak için cesaret buluyor. O yüzden ben sürdürülebilirlik meselesini de kurumlar ve þirketler üstü bir konu olarak görüyorum. Bu konuda ne kadar çok þey yapar, birbirimizden ne kadar çok öðrenirsek dünyamýz ve gelecek nesiller için o kadar iyi olacak. Biz de bu anlayýþla Tosyalý Holding olarak ülkemizde ve dünyanýn farklý coðrafyalarýnda sadece kendi iþimizle ilgilenmiyor, öncelikle çevreye, topluma ve dünyaya fayda saðlamaya odaklanýyoruz.”

 

Sanat, sürdürülebilirlik ve ileri dönüþüm konusunda toplumda farkýndalýk yaratabilecek en önemli alanlardan biri”

Tosyalý Holding’in tüm faaliyetlerini sürdürülebilirlik ve ileri dönüþüm odaklý olarak yürütürken ayný zamanda bu konuda farkýndalýk yaratmak adýna sanatta ileri dönüþümü desteklediðini dile getiren Fuat Tosyalý; “Dünyanýn sayýlý yeþil çelik üreticilerinden biri olarak teknoloji, inovasyon, ileri dönüþüm ve yenilebilir enerjiye yaptýðýmýz yatýrýmlarla çevresel etkimizi her geçen gün daha da azaltýyoruz. Tamamen hidrojen ile çalýþma kabiliyetine sahip olacak tesislerimiz ve dünyanýn en büyük çatý üzeri güneþ enerjisi santrali projemizle fosil yakýtlarýn kullanýlmadýðý, her þeyin sürdürülebilirlik ve döngüsel yaklaþým ile topluma ve ekonomiye kazandýrýldýðý bir ekosistem oluþturmak için var gücümüzle çalýþýyoruz. Bu tür çabalarýn gerçek bir deðiþim ve dönüþüm yaratmasý için toplumda bu konuda farkýndalýk yaratmanýn çok kritik olduðu düþüncesiyle sürdürülebilirliði farklý alanlarda da destekliyoruz. Sanatýn, sürdürülebilirlik ve ileri dönüþüm konusunda toplumda farkýndalýk yaratabilecek en önemleri alanlardan biri olduðu düþüncesiyle Contemporary Istanbul ile geçen yýl baþlattýðýmýz iþ birliðimizi devam ettiriyoruz. Artist in Residence Programý (Sanatçý Misafir Programý) kapsamýnda sanatçýlarýmýzýn Tosyalý Holding tesislerinden seçtikleri hurda malzemelerin, birer sanat eserine dönüþmüþ olmasý sürdürülebilir bir gelecek adýna oldukça heyecan verici. Ýnanýyorum ki sorumlu üretim ve tüketimi ne kadar teþvik edersek, geri dönüþümün önemini ne kadar iyi anlatabilirsek dünyamýz o kadar çok yaþanabilir bir yer haline gelecek. O yüzden bizim bugün 70. yýlýný kutlamaya hazýrlanan bir þirket olarak açtýðýmýz bu yolun herkese ilham vermesini ve iyi bir örnek olmasýný diliyorum” dedi. 

 

Contemporary Ýstanbul Yönetim Kurulu Baþkaný Ali Güreli: “Özel sektörün sanatta ileri dönüþüm için verdiði desteðin toplumsal açýdan deðer yaratacaðýný düþünüyorum.”

Sürdürülebilirliðin toplumsal hafýzada kalýcý olarak yer etmesinde sanatýn çok önemli bir rolü olacaðýný ve özel sektörün bu konuda vereceði desteðin çok kýymetli olduðunu ifade eden Contemporary Ýstanbul Yönetim Kurulu Baþkaný Ali Güreli, “Türkiye’de sürdürülebilirlik bilincinin oluþmasýndan özel sektörün son dönemde çok önemli bir rol üstlendiði görüyoruz. Özellikle sanat ve sürdürülebilirliði birlikte düþünme fikri, toplumu daha çaðdaþ yarýnlara taþýma konusunda hepimiz için umut verici bir geliþme. Özel sektörün son dönemde sanat projelerine verdiði desteðin sanatta ileri dönüþüm için de veriliyor olmasýnýn yeni bir deneyim olmanýn da ötesinde toplumsal açýdan deðer yaratacak önemli bir misyon üstleneceðini düþünüyorum. Tosyalý Holding ile Contemporary Istanbul Vakfý’nýn gerçekleþtirdiði Artist in Residence projesinin bu konuda topluma ilham verecek iyi bir örnek olacaðýna inanýyorum. Eðer bu tür projeleri daha da geliþtirir ve sayýsýný artýrýrsak Türkiye’nin büyük bir sanat merkezine dönüþmesi yolunda önemli bir mesafe kaydedebiliriz. Bu uzun soluklu bir yolculuk ve bu yolculukta özel þirketlerden yerel yönetimlere kadar herkesin desteði ve iþ birliðine fazlasýyla ihtiyaç var” dedi. 

 

Eserler uluslararasý sergilerde de boy gösterecek

Tosyalý Holding’in karbon ayak izini sýfýra indirgemek amacýyla ürettiði yeþil çelik teknolojisi ve yatýrým, globalleþme ve sürdürülebilirlik hedefleriyle de örtüþen “Artist in Residence” projesi ile hurda ve atýk malzemeleriyle ileri dönüþüm temasýyla üretim yapan sanatçýlarýn üretimlerinin sergilenmesi ve uluslararasý boyuta taþýnmasý hedefleniyor. Ayný zamanda farklý malzeme diliyle sanatçýlara özgürlük tanýmak ve yaratýcýlýklarýnýn önüne geçmeden, farklý bakýþ açýlarý getirebilecekleri üretimlerinin desteklenmesi amaçlanýyor.

Yorumlar

Top