KÝMPUR AR-GE'DEN DÜNYAYA SÜRDÜRÜLEBÝLÝR GERÝ DÖNÜÞÜM ÖRNEÐÝ

KÝMPUR AR-GE'DEN DÜNYAYA SÜRDÜRÜLEBÝLÝR GERÝ DÖNÜÞÜM ÖRNEÐÝ

Türkiye’nin yüzde yüz yerli sermayeli poliüretan üreticisi Kimpur, sürdürülebilir bir gelecek yaratmak için yeni adýmlar atmaya devam ediyor. Terlik imalatýnda kullanýlan polyester poliolün yaklaþýk %20’sini PET atýklardan, yaklaþýk %17’sini ise biyo bazlý hammaddelerden elde etmeyi baþaran kimya sanayi þirketi, sektöründeki doða dostu ürün gamlarýnýn en güzel örneklerinden birini geliþtirmiþ olmanýn haklý gururunu yaþýyor. 20 Eylül’de Ýtalya’da düzenlenecek SIMAC TANNING TECH Fuarý’nda lansmaný yapýlacak olan yeni ürün, PET atýklardan elde edilen ilk elastik yapýya sahip terlik üretimine olanak saðlamasý ile sektöre öncülük edecek.

Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðýnýn 2021 verilerine göre, toplanarak geri dönüþümde kullanýlan 1 ton plastikle, 41 kilogram sera gazý salýmý önleniyor, hammaddeden %66, enerjiden ise 5 bin 774 kilovat ile yüzde 80 tasarruf saðlanýyor. Doða koruma ve sürdürülebilirlik adýna bu önemli verilerden yola çýkan, poliüretan sistem evleri içerisinde en büyük ihracatçýlardan olan Kimpur, terlik üretiminde endüstriyel denemeleri yapýlan projesiyle PET þiþe atýklarýndan polyester poliol sentezleyerek mevcut standart sistemlere kýyasla fiziksel ve mekanik özelliklerinden ödün vermeyen nihai bir ürün elde etti. 2021 yýlýnda Ýstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri Ýhracatçýlarý Birliði (ÝKMÝB) tarafýndan düzenlenen 10. Ar-Ge Proje Pazarý’nda ödüllendirilen ‘PET Şişe Atýklarýndan Polyester Poliol Sentezi ve Poliüretan Sistemlerde Ticari Olarak Kullanýmý’ projesini hayata geçiren Kimpur, bu sayede sürdürülebilir ve geri dönüþüm odaklý olan ürünün imalatý için öncü adým atmýþ oldu. 

 

“Verimliliðe ve tasarrufa önemli katkýda bulunan Ar-Ge çalýþmalarýmýza devam ediyoruz” 

 

2017 yýlýnda Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý tarafýndan tescillenen Kimpur Ar-Ge Merkezi ile çevreye ve topluma faydalý projeler yaratmak için sýra dýþý çözümler sunarak sektöre öncülük etmekten gurur duyduklarýný belirten Kimpur Ar-Ge Direktörü Dr. Yener Rakýcýoðlu þunlarý söyledi: “Türkiye’nin yüzde yüz yerli poliüretan üreticisi olarak, ürünlerimizin yaþam döngüsünde verimliliðe ve tasarrufa önemli katkýda bulunan Ar-Ge çalýþmalarýmýza devam ediyoruz. Küresel ýsýnma ve iklim deðiþikliði konusunda mücadeleyi saðlamaya yönelik uluslararasý bir anlaþma olan Montreal Protokolü’ne uygun olarak, Birleþmiþ Milletler Sýnai Kalkýnma Örgütü (UNIDO) teþvikiyle yaptýðýmýz yatýrýmlarla, ozon tabakasýna zarar veren þiþirici gazlarý ürünlerimizden tamamen çýkartýp daha doða dostu þiþirici gazlar kullanýyoruz. Biyobazlý projeler üzerinde çalýþmalara devam ediyoruz. 2021 yýlýnda ayakkabý ürün grubumuzda ve sandviç panel üretiminde kullanýlan rigid köpük sistemleri ürün grubumuzda biyobazlý hammadde kullanýmýna baþladýk. Bu yýl da PET þiþe atýklarýndan polyester poliol sentezleyerek mevcut standart sistemlere kýyasla fiziksel ve mekanik özelliklerinden ödün vermeyen ve maliyet avantajý saðlayan nihai bir ürün elde etmeyi baþardýk. Elde ettiðimiz ürünün elastik yapýya sahip olmasý ile sektörde bir ilke imza atýyoruz ve bu ürünle sektörümüzde öncü bir adým atmýþ olmaktan mutluluk duyuyoruz. Doða dostu ürünümüzün lansmanýný 20 Eylül’de Ýtalya’da gerçekleþtirilecek SIMAC TANNING TECH Fuarý’nda yapacaðýz. Yatýrýmlarýmýzla sanayi ve ekonominin sürdürülebilir dönüþümüne katkýda bulunmaya devam edeceðiz.” 

 

Geri dönüþüm tesisinin kapasitesi 5000 ton 

 

Düzce’deki 2. üretim tesisinde devreye alacaðý PET atýklara yönelik 5000 ton kapasiteli geri dönüþüm tesisinde doða dostu ürününün ticari olarak kullanýmýný önemli derecede arttýrmayý hedefleyen Kimpur, sürdürülebilirlik hedefleri kapsamýnda Düzce’deki yeni üretim tesisinde geri dönüþüme odaklanýyor ve bu yatýrýmla toplam elektrik tüketiminin yaklaþýk yüzde 55’inin karþýlamasýnýn yaný sýra yýlda yaklaþýk 679 ton karbondioksit salýnýmýný azaltmayý hedefliyor.  

 

Sürdürülebilirlik alanýndaki çalýþmalarýyla gelecek nesillere yaþanabilir bir dünya býrakmayý misyon alan projelerine yenisini eklemeye devam eden Kimpur, sürdürülebilirlik raporuna göre 2021 yýlýnda enerjide %7,06 oranýnda tasarruf saðladý. Sanayiden ihracata, finansmana eriþimden ekonominin iþleyiþine kadar hemen her þeyi etkileme potansiyeli olan AB Yeþil Mutabakatý’nýn sanayi üretimindeki gereken dönüþümleri için de önemli bir adým atan þirket, Gebze’deki fabrika binasýna kurduðu güneþ enerjisi santraliyle üretim için gereken enerjinin yaklaþýk yüzde 20’sini temiz enerjiden elde edecek.

 

SIMAC TANNING TECH Fuarý’nda lansmaný yapýlacak yeni doða dostu ürünün video linki: https://youtu.be/hpaEbjUoJVo

Yorumlar

Top