AVM EKOSÝSTEMÝ 2,1 MÝLYON KÝÞÝYE ÝSTÝHDAM SAÐLIYOR

AVM EKOSÝSTEMÝ 2,1 MÝLYON KÝÞÝYE ÝSTÝHDAM SAÐLIYOR

Alýþveriþ Merkezleri ve Yatýrýmcýlarý Derneði (AYD) tarafýndan, Ernst & Young liderliðinde gerçekleþtirilen raporun sonuçlarýna göre; AVM ekosistemi içerisinde 2021 yýlýnda 388 milyar TL gelir yaratýldý, doðrudan ve dolaylý vergilerin toplamý 69 milyar TL olarak gerçekleþirken 2,1 milyon kiþiye istihdam olanaðý saðlandý.

 

Alýþveriþ Merkezleri ve Yatýrýmcýlarý Derneði (AYD) tarafýndan, Ernst & Young liderliðinde ve Esas Gayrimenkul desteðiyle gerçekleþtirilen “AVM Sektörü Finansal Sorunlarýna Yaklaþýmlar ve Çözüm Önerileri” baþlýklý raporun detaylarý bir basýn toplantýsýyla kamuoyuna aktarýldý. Mart-Haziran 2022 tarihleri arasýnda gerçekleþtirilen araþtýrmanýn çýktýlarýnýn aktarýldýðý basýn toplantýsýna; AYD Baþkaný Prof. Dr. Hüseyin Altaþ, AYD Baþkan Yardýmcýsý Cem Eriç ve Ernst & Young Türkiye Þirket Ortaðý Ýlhami Koç katýldý.

 

Basýn toplantýsýnda açýlýþ konuþmasýný yapan AYD Baþkan Yardýmcýsý Cem Eriç, “Ülkemizde ilk AVM 1988 yýlýnda açýldý, 2021 yýlý itibarýyla ise 442 adet AVM’ye ulaþýldý. Faaliyette olan AVM’lerin brüt kiralanabilir alaný 2010 yýlýnda 4 milyon metrekareye, 2021 yýlý itibarýyla 14 milyon metrekareye yükseldi. AVM’ler, içinde yer alan maðazalarla birlikte önemli bir ekosistem yaratýyor ve bu ekosistem, Türkiye’de üretim, lojistik, altyapý da dahil olmak üzere birçok farklý sektörü kelebek etkisiyle besliyor. AVM ekosistemi içerisinde 2021 yýlýnda yaratýlan gelir 388 milyar TL, yaratýlan doðrudan ve dolaylý vergilerin toplamý ise 69 milyar TL seviyesinde” dedi ve sözlerine þöyle devam etti: “AVM ekosistemi içerisinde 2,1 milyon kiþiye istihdam saðlanýyor; bu sayý, Türkiye ekonomisi için büyük bir katma deðer.  AVM’ler yerel perakendecinin markalaþmasýna ciddi katkýda bulunarak her biri için prestij alaný saðlýyor.”

 

Toplantýda AVM’lere yönelik yasal düzenlemeler ve bunlarýn sektöre etkileri konusunda bilgi veren AYD Baþkaný Prof. Dr. Hüseyin Altaþ, “AVM’lerin kira gelirleri son 5 yýlda sürekli olarak düþtü; bu düþüþ de AVM’lerin deðerinin 2017 yýlýndan itibaren sürekli olarak azalmasýna yol açtý. AVM yatýrýmlarý, kiralanabilir alan açýsýndan 2018-21 yýllarý arasýnda, 2007-17 dönemine göre yýllýk ortalama %56 oranýnda azaldý. AVM’lerin toplam borcunun 13 milyar USD civarýnda olduðu ifade ediliyor, kredi yükümlülüklerinin yaklaþýk %88’inin yabancý para cinsiden olduðu biliniyor. 2017 yýlý için tahsil edilen ortak alan gider karþýlýklarýnýn ortak alan giderlerine oraný %71 iken, 2021 yýlýnda bu oran %53’e kadar düþtü. Eksik kalan kýsým AVM yatýrýmcýsý tarafýndan finanse edilirken, AVM yatýrýmcýsýnýn katlandýðý maliyet yýllar itibarýyla artýyor. Ýncelenen uluslararasý örneklerde; ortak alan giderlerinin kapsamý ve paylaþýmýnýn, sözleþme serbestisi kapsamýnda AVM yatýrýmcýsý ve kiracýsý arasýnda serbestçe kararlaþtýrýldýðý görülüyor” dedi.

 

Maðaza ciro payý yüzde 12,7’den yüzde 9,3’e düþtü

Ödenen kiranýn maðaza cirosu içerisindeki payýnýn 2017 yýlýnda %12,7 iken 2021 yýlýnda %9,3’e indiðini belirten Prof. Dr. Hüseyin Altaþ, “COVID-19 önlemleri kapsamýnda 2020-2021 yýllarýnda maðazalarýn kapalý olmasý sebebiyle cirolarý düþtü. 2022 yýlýnda artan maðaza cirolarý ve karþýsýnda sýnýrlý artan kira gelirleriyle bu oran daha da düþecek. Ekosistemin sürdürülebilirliði için bu konularda perakende sektörü ile iþ birliði yapmaya hazýrýz” dedi.

 

Toplantýda AVM sektörüne yönelik çözüm önerilerini ileten Ernst & Young Türkiye Þirket Ortaðý Ýlhami Koç ise “Tacirler arasýndaki kiralama iþlemlerinin konut amaçlý kiralamadan ayrý bir þekilde düzenlenmesini öneriyoruz. Yönetim ve pazarlama giderleri dahil bütün giderlerin AVM yönetimi ve kiracýlar arasýndaki mutabakata göre paylaþýlmasýnýn deðerlendirilmesi isabetli olur. Kýsa vadeli bir çözüm olarak; kira artýþlarýnýn TÜFE’deki son 12 aylýk ortalama deðiþim oraný yerine yýllýk/dönemlik TÜFE oranýnda yapýlmasý, enflasyon oranlarýndaki deðiþimin adil bir þekilde yansýtýlmasýný saðlar. Gelir/borç ödeme dengesi gözetilerek vade yapýsýnýn yeniden kurgulanmasý ve kredilerin tamamen tasfiyesi yerine sürdürülebilir bir borçluluk seviyesi korunmasý da deðerlendirilebilir. Kredi borçlarý ile gelirler arasýndaki kur uyumsuzluðunun giderilerek borç/gelir dengesinin yeniden oluþturulmasý ve kredi borçlarýnýn kýsmen veya tamamen TL’ye dönüþtürülmesi de deðerlendirilmeli.” dedi.

 

 

Yorumlar

Top