AVRUPALI EMEKLÝLERÝN KIÞIN TERCÝHÝ TÜRKÝYE OLACAK

AVRUPALI EMEKLÝLERÝN KIÞIN TERCÝHÝ TÜRKÝYE OLACAK

Türkiye'de turizm sektörü Avrupa'daki 150 milyon emekliyi hedefe koydu. Çünkü artýk Avrupa'da yaþamak Antalya'da tatil yapmaktan daha pahalý hale geldi. Bu nedenle baþta doðal gaz olmak üzere yaþam maliyetleri nedeniyle Avrupa'daki emeklilerin bu kýþ Türkiye'yi daha çok tercih etmesi bekleniyor. Özellikle de emekliler, SPA merkezlerine odaklanmýþ durumda. Böylelikle hem uygun fiyata tatil yapýyorlar hem de saðlýklarýna kavuþuyorlar.

SPA'ya ilgi büyük

Yabancý emeklilerin Türkiye'ye olan ilgisi hakkýnda bilgi veren Türkiye Genç Ýþ Ýnsanlarý Derneði (TÜGÝAD) Baþkan Yardýmcýsý, Sanitas SPA Kurucu Ortaðý, Medulux Saðlýk Turizmi Acentasý Kurucusu Dr. Þebnem Akman Balta, "Baþta doðal gaz olmak üzere yaþam maliyetleri nedeniyle birçok Avrupalý farklý alternatifler bulmaya baþladý. Özellikle herhangi bir iþte çalýþmayan, farklý bir ülkede yaþamasýnýn önünde engel bulunmaya emeklilerden Türkiye'ye olanlar talepleri arttý. Çünkü artýk Avrupa'da yaþamak Antalya'da tatil yapmaktan daha pahalý hale geldi. Türkiye'ye gelip hem kýþý geçirmek hem de tatil yapmak istiyorlar. Özellikle de SPA merkezlerine büyük ilgi var" dedi.

'Saðlýkta iddialýyýz'

Türkiye'nin saðlýk turizmi baþarýsý hakkýnda bilgi veren Sanitas SPA Kurucu Ortaðý Dr. Þebnem Akman Balta "Bu alanda bizim iddiamýz en kaliteli ve en güncel tedaviyi vermek. Hizmet Ýhracatçýlarý Birliði verilerine göre 2021'de Türkiye'ye saðlýk amaçlý 643 bin hasta geldi. Bu kiþilerden 1,6 milyar dolarlýk gelir elde edildi. 2022'nin ilk 6 ayýnda bu gelir geçen yýlýn ayný dönemine göre yüzde 71 artýþ gösterdi. 2023'te 1.5 milyon hastanýn gelmesi hedefleniyor. Uluslararasý Antalya Saðlýk Turizmi ve Eðitim Derneði'ne göre ise 2023 hedefimizin þu anda çok üstündeyiz, 10 milyar dolarý çoktan geçtik. Türkiye hem sahip olduðu saðlýk hizmetleri hem de turizm güzellikleri açýsýndan fark yaratýyor. Türkiye'ye gelip saðlýk hizmeti alan bir kiþi, unutulmaz bir tatil yaþayýp ülkesine geri dönüyor. Ayrýca bu turistlerin harcamalarý diðer turistlere göre de çok yüksek. Bir hastadan, yüzlerce otel turistinden gelecek parayý kazanýyorsunuz" dedi.

Yüzde 41'ini oluþturuyor

SPA'larýn saðlýk turizmindeki yer hakkýnda ise Þebnem Akman Balta "Bugün 438,6 milyar dolara ulaþan wellness endüstrisinde konaklama tesisleri 93,4 milyar dolarla ilk sýrayý alýrken, wellness alýþveriþleri sýralamada 64,8 milyar dolar ile bulunuyor. Wellness endüstrisi içinde önemli bir paya sahip SPA da büyümesini sürdürüyor. SPA, wellness turizminin yüzde 41'ini oluþturuyor. SPA turizmi yýllýk ortalama yüzde 11,1 büyürken, SPA gezi sayýsý ise yýlda ortalama yüzde 9,6 oranýnda büyüme kaydediyor. Ülkelerin iç turizmine bakýldýðýnda SPA pazarý yüzde 25 oranla 108,1 milyar dolara ulaþýyor" diye konuþtu.

'Ýlk 5'i hedefliyoruz'

Dünyadaki SPA konseptleri içerisinde sadece Türkiye'ye özgü olan Türk hamamýnýn coðrafyamýza, kültürümüze özel bir SPA konsepti olduðuna dikkat çeken Balta, "Ülkemiz, dünya SPA ve wellness sektöründe Türk hamamý ile markalaþýp dünyadaki eþsiz deneyimlerden biri haline gelebilir. Markalaþmanýn öneminden her turizm kongresinde veya Türk turizmini tanýtmak için yapýlan toplantýlarda konuþuyoruz. Özellikle tüm beþ yýldýzlý otellerimizde bulunan ve sadece bize özgü olan Türk hamamý ile dünyada markalaþmak daha kolay olacaktýr. Ayný zamanda, çaðýn gereksinimlerine uygun bir þekilde Türk hamamýný modernize etmek de çok önemli. Biz, Türkiye'de bulunan 13 þubemizde Türk hamamýný günümüz koþullarýna uyarlayarak yeni konseptler üretiyoruz, hamam ritüellerini zenginleþtiriyoruz. Saðlýk Turizmi sektöründe dünyada ilk 10 ülke arasýnda yer alýyor. Amacýmýz ilk 5'e girebilmek olmalý. Türkiye'nin hak ettiði konumu elde edebilmesi için sektördeki tüm paydaþlarýn doðru bir sýralama ile yer aldýðý bir strateji geliþtirilmeliyiz. Biz iþte buna talibiz. Doðru adýmlar atarsak Türkiye turizmde ve saðlýkta parlayan yýldýz olur" ifadelerini kullandý.

2020'de pandemiye raðmen Türkiye'ye gelen saðlýk turistlerinin sayýsý 726 bin civarýnda olduðunu aktaran Balta, Türkiye'nin saðlýk sektöründeki sermayesi ve güçlü altyapýsý ile pandemide, saðlýk kuruluþlarýnýn kapasite ve niteliklerinin iyi durumda olduðunu kanýtladýðýný kaydetti.

Türk kahvesinden sonra hamam

Türkiye'nin saðlýk personeli, coðrafi zenginlikleri ve fiyat avantajýyla wellness turizmi açýsýndan dünyada eþi bulunamaz bir konuma sahip olduðunu dile getiren Balta, "Özellikle saç ektirmeye, diþ tedavisi, estetik operasyonlar, onkoloji ve geriatri, yani ileri yaþýn gerektirdiði bakýmlar için ülkemize gelen wellness turistleri, burada Türk kahvesinden sonra Türk hamamýný deneyimlemeden ayrýlmak istemiyor çünkü hamamýn dünyada bir muadili yok. Saðlýk turizminde de çok önemli bir noktaya geldik. Yabancý misafirlerimiz en iyi cilt bakýmlarýný, diþ, saç ekimi, burun, kalça, yüz gerdirme gibi estetik operasyonlarý, yaþlý bakýmý olan geriatri hizmetlerini en deðerli hekimlerden, kur avantajý ile ülkemizde alabiliyorlar. Bunun yaný sýra ülkemize geldiklerinde seyahat ederek, Türkiye'nin coðrafi ve kültürel zenginliklerinden de faydalanabiliyorlar. Biz de bu sene Medulux isimli saðlýk ve seyahat acentamýzý kurarak yerli ve yabancý misafirlerimize hizmet vermeye baþladýk. Ülkemiz, dünyada saðlýk ve seyahat turizmini zengin hizmet seçenekleri ile birleþtirebilen en baþarýlý ülkelerden biri konumunda" dedi.

Yorumlar

Top