SAMSUNG'DAN ÝKLÝM KRÝZÝYLE MÜCADELEYE 5 MÝLYAR DOLAR

SAMSUNG'DAN ÝKLÝM KRÝZÝYLE MÜCADELEYE 5 MÝLYAR DOLAR

Samsung, iklim deðiþikliðiyle mücadele etmek amacýyla önümüzdeki dönemde uygulayacaðý stratejileri ve hedeflerini duyurdu.

Samsung, iklim deðiþikliðiyle mücadele etmek amacýyla önümüzdeki dönemde uygulayacaðý stratejileri ve hedeflerini duyurdu. Þirketin yeni çevresel vizyonu, enerji ve su tüketiminin azaltýlmasý, sýfýr karbon emisyonu hedefi, yenilenebilir enerji kullanýmý gibi birçok konuda kapsamlý taahhütler ve yeni teknolojiler geliþtirilmesini içeriyor.    


Samsung’un duyurduðu yeni çevresel vizyonu, net sýfýr karbon emisyon hedefinin yaný sýra, yenilenebilir enerji kullanýmýnýn artýrýlmasý, enerji verimli ürünlerin geliþtirilmesi, suyun yeniden kullanýmýnýn artýrýlarak, karbon azaltma teknolojilerinin geliþtirilmesini ve bu yeni teknolojilere yatýrým planlarýný kapsýyor.

 

Yeni taahhüdün merkezinde, 2030 yýlýna kadar Cihaz Deneyimi Bölümü’nde ve tüm küresel operasyonlarda, 2050 yýlýna kadar da Cihaz Çözümleri Bölümü’nde ‘net sýfýr karbon emisyonu’ seviyesine ulaþýlmasý yer alýyor. Samsung ayrýca, yüzde 100 yenilenebilir enerjiye ulaþýlmasý için faaliyet gösteren ‘RE100’ küresel sürdürülebilirlik inisiyatifine de katýldý. Samsung, bu taahhüt kapsamýnda Kore dýþýnda faaliyet gösterdiði tüm uluslararasý pazarlardaki elektrik enerjisi kullanýmýný beþ yýl içinde yenilenebilir enerjiyle karþýlamayý planlýyor. 

 

Samsung’un yeni çevresel vizyonu, hammadde tedarikinden atýklarýn geri dönüþtürülmesi ve bertarafýna uzanan ürün yaþam döngüsünün tamamýný kapsýyor. Plan kapsamýnda, üretim süreçlerinde ortaya çýkan gazlarýn yol açtýðý emisyonlarýn azaltýmýnýn yaný sýra ürünlerdeki enerji tüketiminin de düþürülmesine yönelik yeni aksiyonlar yer alýyor. Þirket ayrýca karbon emisyonlarýný azaltmaya yönelik teknolojileri kullanmayý da planlýyor. Samsung, 2030 yýlýna kadar emisyonlarýn azaltýlmasý, su tasarrufu, elektronik atýklarýn daha kapsamlý olarak toplanmasý ve kirletici unsurlarýn azaltýlmasý gibi çeþitli çevre dostu inisiyatiflere 5 milyar dolarýn üzerinde yatýrým yapacak. 

 

2050 yýlýna kadar sýfýr karbon emisyonu hedefi

Samsung Electronics, Cihaz Deneyimi Bölümü’nde 2030 yýlýna, kuruluþ genelindeyse 2050 yýlýna kadar doðrudan ve dolaylý karbon emisyonunda net sýfýr hedefine ulaþarak, 2021 rakamlarýna göre emisyonlarý yaklaþýk 17 milyon ton karbondioksit (CO2e) kadar azaltmayý planlýyor.

 

Samsung, bu çalýþmalarý ilerletmek için karbon emisyonlarýný azaltan arýtma tesislerinde yenilikçi teknolojilere büyük miktarda yatýrýmlar yapacak. Samsung, bu kapsamda yarý iletken üretiminden kaynaklanan proses gazlarýný önemli ölçüde azaltmak için yeni teknolojiler geliþtirmeyi ve 2030 yýlýna kadar yarý iletken üretim hatlarýna arýtma tesisleri kurmayý planlýyor. Samsung Electronics, atýk ýsý kullaným tesislerinin kapsamýný geniþletme devam ederken, LNG kazanlarýnýn kullanýmýný azaltmak amacýyla, elektrikli ýsý kaynaklarýnýn kullanýmýný da deðerlendirmeye alacak.

 

Samsung Electronics, güç tüketiminden kaynaklanan dolaylý karbon emisyonlarýný azaltma çabalarýný ortaklaþtýrmak için RE100'e dahil oldu. Bu kapsamda þirket, küresel operasyonlarýnda elektrik ihtiyaçlarýný 2050 yýlýna kadar yenilenebilir enerjiyle karþýlamayý hedefliyor. Bu inisiyatifin bir parçasý olan Samsung Electronics, beþ yýl içinde Cihaz Deneyimi Bölümü’ne ek olarak Kore dýþýndaki tüm operasyonlarýnda tamamen yenilenebilir enerji kullanýmýna geçmeyi planlýyor. Þirketin yenilenebilir enerji tedarik yöntemlerinden bazýlarýysa enerji satýn alma anlaþmalarýnýn (PPA) imzalanmasý, yenilenebilir enerji sertifikalarýnýn satýn alýnmasý ve yeþil fiyatlandýrma programlarýna katýlým olacak.

 

Yenilenebilir enerji kullanýma geçiþ için tarihleri belirledi

Samsung, ayrýca tamamen yenilenebilir enerji (elektrik) kullanýmýna geçme hedefini Asya ve Vietnam pazarlarý için 2022, Orta ve Latin Amerika için 2025; Güneydoðu Asya, BDT ve Afrika için 2027 olarak belirlendi. ABD, Çin ve Avrupa'da halihazýrda yenilenebilir elektrik kullanýmýna geçmiþ olan Samsung, yenilenebilir enerji satýn alma anlaþmalarýnýn (PPA) kapsamýný da geniþletmeyi planlýyor. Samsung’un daha iyi ve temiz bir gelecek taahhüdü kapsamýnda ayrýca ürünlerinin enerji açýsýndan verimli hale getirilmesi ile daha az elektrik tüketmesini saðlamak bulunuyor. Þirket, bu taahhüdü hammadde tedarikinden atýklarýn bertaraf ve geri dönüþümüne uzanan daha sürdürülebilir bir ürün yaþam döngüsü gerçekleþtirerek destekliyor.

 

Daha az enerji tüketen ultra düþük güçlü bellek çipler geliþtirecek

Samsung, tüketici elektroniðinde günlük enerji tüketimini azaltmak için daha az güç tüketen teknolojilerden yararlanmayý planlýyor. Bu planlamaya göre, veri merkezlerinde ve mobil cihazlarda kullanýlan bellek ürünlerinin yýllýk güç tüketiminin mevcut ürünlere kýyasla 2025 yýlýna kadar önemli ölçüde azaltýlmasýný öngören yeni ‘ultra düþük güçlü bellek çip’ler geliþtirilecek.

 

Þirket ayrýca akýllý telefonlar, buzdolaplarý, çamaþýr makineleri, klimalar, TV'ler, monitörler ve PC'ler olmak üzere yedi tüketici elektroniði ürününün ana modellerinde düþük güç teknolojilerini uygulayarak, 2030 yýlýna kadar enerji tüketimini 2019 yýlýna ait ayný özelliklerdeki ürünlere göre ortalama yüzde 30 oranýnda azaltacak. Samsung ayrýca tedarik zincirleri, lojistik ve kaynak döngüselliði gibi alanlarda emisyonlarýn azaltýlmasýna yönelik olarak yeni yaklaþýmlara odaklanýrken, tedarikçilerini de kendi emisyon hedeflerini belirleme konusunda yönlendirecek.

 

2030 yýlýna kadar toplanan pil atýklarýndan elde edilen mineraller yeniden kullanýlacak 

Samsung, hammadde tedarikinden, atýklarýn bertaraf ve geri dönüþümüne uzanan ürün yaþam döngüsünün tamamýnda kaynak yönetiminin iyileþtirilmesine yönelik çalýþmalarýný iki katýna çýkaracak. Þirket, kaynak yönetimini en üst düzeye yükseltmek için yeni teknolojilerin uygulanmasýna yönelik, Döngüsel Ekonomi Laboratuvarý da kurdu. Bu çalýþmalar sayesinde, 2030 yýlýna kadar toplanan her türlü pil atýðýndan elde edilen minerallerin yeniden kullanýlmasýnýn öngörüldüðü bir sistem kurulmasý planlanýyor.

 

Ürünlerde kullanýlan plastiðin yüzde 50'sinin 2030 yýlýna kadar geri dönüþtürülmüþ reçine içermesini hedefleyen Samsung, 2050 yýlýna kadar bu oraný yüzde 100'e çýkaracak. Bu doðrultuda, yeni Galaxy Z Fold4 akýllý telefonlarda, balýkçý aðlarý ve diðer deniz atýklarýndan geri dönüþtürülen plastikler kullanýlýrken, elde edilen ilerlemeler yakýn dönemde diðer ürünlere de yansýtýlacak. 

 

Samsung, ürünlerin kullanýmýndan sonra da sürdürülebilirliðin saðlanmasýna yönelik olarak, þu anda yaklaþýk 50 ülkede kullandýðý elektronik atýk toplama sistemini, 2030 yýlýna kadar yaklaþýk 180 ülkede kullanmaya baþlayacak. Bu sayede þirket, sektördeki en yüksek hedef olan; 2009-2030 yýllarý arasýnda 10 milyon ton, 2050 yýlýna kadar da toplam 25 milyon ton elektronik atýk toplama hedefine ulaþmayý planlýyor. Samsung ayrýca, kullanýlmýþ akýllý telefonlarýn toplanarak IoT (Nesnelerin Ýnterneti) cihazlarý gibi baþka amaçlar için yeniden kullanýldýðý bir ileri dönüþüm programý da baþlatacak.

 

2030 yýlýna kadar tükettiði su miktarýný tamamen geri kazanmayý planlýyor 

Samsung ayrýca su kaynaklarý verimliliðini azami seviyeye çýkarmayý hedefliyor. Bir yandan suyun yeniden kullanýmýnýn da en üst düzeye çýkarýlmasýný saðlayarak, su kullaným miktarýný 2021 seviyelerinde tutmayý taahhüt ediyor. Cihaz Bölümü’nde ise su arýtma tesislerini iyileþtirerek, suyun yeniden kullanýmýný teþvik etmeyi planlýyor. Su kalitesini iyileþtirme ve akarsu restorasyonu gibi su kaynaklarýný iyileþtirme projeleriyle 2030 yýlýna kadar tükettiði su miktarýný tamamen geri kazanmayý amaçlýyor.

 

Cihaz Çözümleri Bölümü ise, yarý iletken (çip) üretim sürecinde ortaya çýkan hava ve su kirletici maddelerin bertaraf edilmesini saðlayarak, 2040'tan itibaren bu atýklarýn deþarj öncesinde arýtýlmasýný saðlayan yeni teknolojileri uygulamayý hedefliyor. Þirket, 2025 yýlýna kadar dünya çapýndaki tüm operasyonlarýnda, küresel bir güvenlik sertifikasyon kuruluþu olan Underwriters Laboratories (UL) tarafýndan verilen ‘Platin’ derecelendirmesine sahip Dolgu Alanlarýna Sýfýr Atýk Sertifikasý almayý planlýyor. 

 

Tüm bu çalýþmalarýn yaný sýra, yarý iletken (çip) endüstrisinde bir ilk olarak Eylül 2021'de Samsung Geliþmiþ Teknoloji Enstitüsü (SAIT) çatýsý altýnda Karbon Yakalama Araþtýrma Enstitüsü kuruldu. Enstitünün ana misyonu, endüstride açýða çýkan karbon atýklarýnýn depolanmasýný ve kullanýlabilir bir kaynaða dönüþtürülmesini saðlamak. Enstitü tarafýndan geliþtirilen teknolojiler, 2030'dan sonra ilk olarak çip üretim hatlarýnda, ardýndan þirketin diðer bölümlerinde ve tedarikçilerde uygulanacak. Þirket ayrýca partiküllerin azaltýlmasýna yönelik olarak yeni filtreleme sistemleri gibi temiz hava teknolojileri geliþtirerek, 2030'dan itibaren bu teknolojilerin kullanýmýný yerellerde de yaygýnlaþtýrmayý planlýyor.

 

Samsung, ayrýca yenilikçi yeþil teknolojileri destekleyen giriþimleri belirleyip, bu giriþimlere de yatýrým yapmayý planlýyor. Þirket ayrýca C-Lab, kurum içi giriþim kuluçka merkezi ve dýþarýdan start-up hýzlandýrma programý üzerinden, iklim deðiþikliðiyle mücadele ile ilgili üretilen parlak fikirleri teþvik ederek, bu alandaki projeleri destekliyor.

 

Han: “Ýklim krizine karþý kapsamlý bir planla mücadele ediyoruz” 

Samsung, hesap verebilirlik konusunda yaptýðý çalýþmalarýn da yetkili kuruluþlar tarafýndan teyit edilmesini saðlamayý hedefliyor. Þirketin bu alandaki performansý, Samsung EHS Strateji Enstitüsü'nün sertifikasyon sistemi üzerinden deðerlendirilerek, üçüncü taraf uzmanlardan oluþan Karbon Azaltým Doðrulama Komitesi tarafýndan teyit edilecek.

 

Samsung Electronics Baþkan Yardýmcýsý ve CEO’su Jong-Hee Han, þirketin yeni çevresel vizyonu hakkýnda þunlarý söyledi: “Ýklim krizi, içinde bulunduðumuz çaðda karþý karþýya kaldýðýmýz en önemli zorluklardan biri. Harekete geçmemenin tahayyül edilemez sonuçlarý olacak ve bu durum, baþta þirketler ve devletler olmak üzere herkesin katký sunmasýný gerektiriyor. Samsung olarak, iklim deðiþikliðinin beraberinde getirdiði risklere karþý emisyonlarýn azaltýlmasýný, yeni sürdürülebilirlik uygulamalarýný ve gezegenimiz için daha faydalý, yenilikçi teknolojilerin ve ürünlerin geliþtirilmesini öngören kapsamlý bir planla mücadele ediyoruz.” 

 

Yorumlar

Top