E-TÝCARET ALTYAPISININ EN ÇOK GELÝÞTÝÐÝ ÝLLER ÝSTANBUL, ANKARA VE ÝZMÝR

E-TÝCARET ALTYAPISININ EN ÇOK GELÝÞTÝÐÝ ÝLLER ÝSTANBUL, ANKARA VE ÝZMÝR

Web siteleri, mobil internet altyapýlarý ve mobil cihazlar sayesinde internet kullanýmý daha da yaygýnlaþýrken, e-ticaret rakamlarý da her geçen gün artýyor. 2021 yýlýnda Ýstanbul’da kiþi baþýna düþen e-ticaret harcamasý 6.324 TL, Ankara’da 3.795 TL ve Ýzmir’de 3.400 TL olarak gerçekleþirken, EVA Gayrimenkul Deðerleme Uzmaný Emre Keltek, geliþen teknolojilerin dükkan fiyatlarýný da etkilediðini ve iþletmelerin daha düþük kiraya sahip dükkânlarda faaliyet gösterip e-ticarete para harcadýklarýný açýkladý.

Ýnternet ve sosyal medya kullaným alýþkanlýklarý Türkiye raporuna göre, internette günde geçirilen süre 7,5 saat ve 2021 yýlý itibarý ile internet kullanan kiþi sayýsý ise 62 milyon.  Ýnternet kullanýcý sayýsý ve mobil cihazlar üzerinden internette geçirilen süre arttýkça ticaretin belli bir bölümü bu platformlardan gerçekleþmeye baþla ve kullaným süresi ve kullanýcý sayýsý arttýkça da bu e ticaretin önü daha da açýldý.

Firmalarýn depolama, kurye ve kargo aðlarýný güçlendirmesi gerekiyor

EVA Gayrimenkul Deðerleme Uzmaný Emre Keltek, Türkiye nüfusunun %72’sinin internet kullanýcýsý olduðunu belirterek, “Geliþen teknoloji ve artan e-ticaret bize, dükkanlarýn kýsmen eskisine göre daha az tercih edilir, depolamanýn ise daha çok tercih edilir olduðu bir dünya getirdi. Artan e-ticaret, firmalarýn depolama, kurye ve kargo aðlarýný güçlendirmesini gerektirmiþtir. Özellikle büyük þehirlerde ve þehir merkezlerinde e-ticaret kullanýmý daha yaygýn çünkü kargolama ve depolama faaliyetleri altyapýsý oluþtuðundan daha sistemli yapýlabiliyor.” dedi.

E-ticaret altyapýsýnýn en çok geliþtiði ilk üç il Ýstanbul, Ankara ve Ýzmir

Ticaretin ilk kuralýnýn pazarý oluþturan unsurlarýn bir araya gelmesi olduðunun da altýný çizen Keltek, "2021 yýlýnda Ýstanbul’da kiþi baþýna düþen e-ticaret harcamasý 6.324 TL, Ankara’da 3.795 TL ve Ýzmir’de 3.400 TL olarak gerçekleþti. Bu veri üzerinden e-ticaret altyapýsýnýn en çok geliþtiði ilk üç il ise Ýstanbul, Ankara ve Ýzmir oldu.

Kira maliyetlerinin daha düþük olduðu ticari üniteler tercih ediliyor

Büyük þehir merkezlerinde geleneksel yöntemler ile fiziki pazar ve markette yapýlan alýþveriþlerin dahi yerini yavaþ yavaþ e-ticaret siteleri üzerinden yapýlan alýþveriþler alýyor. Bu durum ticari gayrimenkule olan talep, satýþ ve kiralama fiyatýna da etki ediyor. Geleneksel ticari faaliyetlerde herhangi bir AVM’de veya cadde üzerinde açýlan dükkân ile ürününü pazarlayan iþletmeci, artýk sadece o cadde üzerinden geçen veya o AVM’ye gelen müþteri ile sýnýrlý deðil. Daha geniþ platformlarda daha ucuza yer alabileceði e-ticaret siteleri aracýlýðý ile daha çok potansiyel müþteriye ulaþabiliyor. Bu da ticari iþletmelerin daha geniþ bir kitleye hitap etmesine imkân saðlýyor. Böylelikle dükkânlarýn konum ve cadde þerefiyesinin göz ardý edildiði, kira maliyetlerinin daha düþük olduðu ticari üniteler tercih edilebiliyor.

Daha düþük kiraya sahip dükkânlarda faaliyet gösterip reklama para harcanýyor

Gýda sektöründe faaliyet gösteren restoranlar da artýk daha sapa denilebilecek ara sokaklarda faaliyet göstermeye baþlamýþ durumda. Reklamýný sosyal medya ve puanlama siteleri üzerinden yapan bu restoranlar kira giderini azaltýp kaliteleri ile ön plana çýkmaya çalýþarak, tabelaya yatýrýmý yerine müþteri yorum ve puanlamalarýna yatýrým yapýyor. Ýþletmeler artýk ana cadde üzerinde yüksek kira vermek yerine,  daha düþük kiraya sahip dükkânlarda faaliyet gösterip sosyal medya ve dijital pazarlama konusunda harcama yapýyorlar.

Ýþletmelerin gayrimenkul seçimleri deðiþiyor

Öte yandan gýda dýþý geleneksel ticari iþletmelerin gayrimenkul seçimlerini deðiþtirerek e-ticaret sistemine uyum saðladýðýný gözlemliyoruz. Birçok iþletme alýþveriþ merkezinin veya caddelerin en iþlek yerinde kýsaca en pahalý kiralýk yerinde olmak yerine; dükkanlarýný, daha büyük depolama alaný bulunan ve ticari olarak daha zayýf olsa da daha uygun kira fiyatýna lokasyonlarda tercih ediyor. Artýk iþletmelerin fiziksel olarak kitlelere ulaþmasý için en büyük veya en görünür yerde dükkan açmasý deðil dijital dünyada doðru mecralarda yer almasý ve reklam vermesi gerekli. Hal böyle olunca dükkan kiralarý da bu durumdan olumsuz etkilenmeye baþladý. Ancak öte yandan bu durum küçük þehirlerde bulunan iþletmelerin dahi ürünlerini e-ticaret firmalarý aracýlýðý ile geniþ kitlelere satabilmesini saðliyor.

Depo kiralarý yukarý çekildi

E-ticaret, depolama ve kargolama ile birlikte büyüyebilen bir sektör. E-ticaret hacminin daha da büyümesi dükkân yerine depolama amaçlý gayrimenkullere ihtiyacý ve talebi artýrýnca, kargo sektörü de hiç olmadýðý kadar hýzla büyümeye baþlaDý.  Mevcut depolarýn doluluklarý hýzla artý, ancak depo imalat maliyetleri çok yükseldiðinden yeni depolar yapýlamadý. Bu da arz-talep dengesini bozdu ve depo kiralarýnýn yükselmesine sebep oldu.  Ana cadde üzerlerinde bulunan fahiþ kira fiyatlý dükkanlar sadece prestij amaçlý tercih edilirken, bunlarýn bir bölümü boþ kalabilecek veya eskisi kadar raðbet görmediðinden daha uygun fiyata kiralanacaktýr. Bunun yerine düþük maliyete sahip dükkânlarda ise doluluk oraný artacak.” þeklinde konuþtu.

Yorumlar

Top