YABANCI YATIRIMCILARIN GÖZÜ TÜRKÝYE'DE

YABANCI YATIRIMCILARIN GÖZÜ TÜRKÝYE'DE

Maliye Bakaný Mehmet þimþek'in katýlýmýyla Merger Market tarafýndan Ýstanbul Four Seasons otelde düzenlenen "Türkiye þirket Alým, Satým ve Ortaklýklarý (M&A) ve Özel Sermaye Forumu"nda, yabancý yatýrýmcýlar ve sermaye yönetim firmalarý Türk firmalarý ile bir araya geldi.

Dünyanýn önde gelen yatýrým iliþkileri yöneticileri ile Türk iþadamlarýnýn yer aldýðý forum kapsamýnda; firma birleþmeleri ve satýn alma, Türkiye'deki uluslararasý yatýrýmlar, özel sermaye ve saðlýk yatýrýmlarý konularýnda paneller gerçekleþtirildi.

Saðlýk yatýrýmlarý konusundaki panelde konuþma yapan Türkiye'nin ilk þehir hastanesinin yatýrýmcýsý YDA Group Yönetim Kurulu Baþkaný Hüseyin Arslan; Kamu Özel Ortaklýðý (Public-Private Partnership- PPP) projelerinin ivme kazandýðýný belirterek,  Kayseri ve birkaç projede finansal kapanýþa doðru hýzla ilerlendiðini söyledi.  Türkiye'nin sunduðu yatýrým fýrsatlarýný PPP projeleri çerçevesinde deðerlendiren Arslan; kamunun tecrübesi özel sektörün dinamizmi ile yapýlacak olan þehir hastanelerinin; kamuoyunda doðru anlaþýlmasýnýn, saðlayacaðý faydalarýn farkýna varýlmasýnýn büyük önem taþýdýðýný vurguladý.

Arslan, þunlarý söyledi: "Belki de Türkiye'de ilk defa bir  projenin tüm paydaþlarý proje geliþtirmeyi birlikte gerçekleþtirdiler, bunun yapýlabilir olduðunu gördük. Bütün dünyada kabul edilen, uluslararasý finansman standartlarýnda kredilendirilebilir dokümantasyonumuz oluþtu. Saðlýk Bakanlýðý; yeniden yapýlandýrma yaparak ilgili birimleri oluþturdu. Finans kuruluþlarý Türkiye'de ilk defa yapýlan bir konsept olarak bu projelere baþta biraz temkinli yaklaþtýlar, ancak sürecin içinde baþýndan sonuna kadar yer aldýklarý için dokümantasyonun her ayrýntýsýna hakim oldular. Ýlk baþtaki tedbirli davranýþlarý bundan sonraki aþamalarý kolaylaþtýrdýðý için finans tarafýnda da þuan için hiçbir sorun yok, çok hýzlý bir þekilde de projeler ilerliyor. Bizim iþ dünyasý olarak finans kuruluþlarýndan elbette ki beklentimiz daha ucuz finansman saðlayabilmeleri. Diðer paydaþlarýmýz olarak mal ve hizmet tedarikçilerimizden ve kamuoyundan bu projeleri daha detaylý araþtýrmalarýný bekliyoruz. PPP projelerinin doðru anlaþýlmasý, saðlayacaðý faydalarýn farkýna varýlmasý çok önemli. En önemli avantajlarýndan biri; bu projelerde, yatýrýmýn ilk etabýnda kamu bütçesi tarafýndan finansmana ihtiyaç olmamasýdýr. Yatýrýmlar özel sektör finansmanýnýn marifetiyle yapýlýyor, böylelikle kamu bütçesinde borç hanesinde gözükmüyor, reytingimiz  daha yüksek çýkýyor. Yani ülke bilançosu daha pozitif çýkýyor diyebiliriz. Ülke reytingimiz yükselince de daha ucuza borçlanabiliyoruz.  Bu da yabancý yatýrýmcýlar için Türkiye'nin "doðru ülke"  olarak konumunu güçlendiriyor. Türkiye'de uluslararasý standartlarda oturmuþ bir hukuk düzeni var, örneðin uluslararasý tahkim var. Teknik yapýyla ilgili olarak Türkiye'de eðitimli çok iyi yetiþmiþ insan gücü, lojistik, teknik donaným var. Yabancý yatýrýmcýlar için para transferlerinin rahat yapýlabileceði bir bankacýlýk altyapýsý var. Açýkçasý Türkiye'de bankacýlýk uluslararasý standartlarýn da üzerinde diyebiliriz, þuanda Türkiye'deki bankalar dünyadaki bankalardan çok daha iyi durumdalar. Çünkü sermaye yeterlilik rasyosu yüzde15.7, bu çok büyük bir ortalama. Likit anlamýnda da bir sorun yok, BDDK çok ciddi denetim saðlýyor. Bu kriterler göz önüne alýndýðýnda Türkiye kesinlikle 'doðru ülke' olarak ortaya çýkýyor."

Yorumlar

Top