VAILANT, KÜÇÜK AKBABALARI KORUMA PROJESÝ ÝLE EKOSÝSTEMÝ KORUMA ÇALIÞMALARINDA FARK YARATIYOR

VAILANT, KÜÇÜK AKBABALARI KORUMA PROJESÝ ÝLE EKOSÝSTEMÝ KORUMA ÇALIÞMALARINDA FARK YARATIYOR

Vaillant Türkiye’nin Doða Derneði ile yürüttüðü Küçük Akbabalarý Koruma Projesi, Çoban Aðý ve bölge halkýnýn katkýlarý sayesinde Türkiye’deki ender doða koruma çalýþmalardan biri olarak devam ediyor. Ekosistemin devamlýlýðýnda büyük önemi olan küçük akbaba neslini koruma hedefine sahip projede, Mayýs-Aðustos 2022 döneminde Mersin bölgesinde yerinde koruma, iletiþim ve farkýndalýk çalýþmalarýna öncelik verildi.

Vaillant Türkiye’nin, Doða Derneði iþ birliðinde yürüttüðü Küçük Akbabalarý Koruma Projesi’nin Mayýs-Aðustos 2022 döneminde, Mersin’deki Çoban Aðý ve bölge halkýnýn katkýlarý ile iletiþim ve farkýndalýk çalýþmalarýnýn güçlendirilmesine odaklanýldý. Küçük akbabalarýn yaný sýra bölge doðasý hakkýnda bilgiler aktarýldý, koruma için ortaklaþa çalýþmalar gerçekleþtirildi. Küçük akbabalar için kurulmuþ ilk yerel halk tabanlý koruma aðý olma özelliði taþýyan çoban aðý sayesinde nadir görülen diðer türlerin de kayýtlarý alýndý. Vaillant Group Türkiye Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardýmcýsý Ufuk Atan, bu dönemde küçük akbabalarý tehdit eden faktörlere yönelik yapýlan koruma çalýþmalarý kapsamýnda, çobanlar ve bölge halkýyla birlikte aktif olarak çalýþtýklarýný söyledi. Küçük akbabalarý en iyi tanýyan ve gözlemleyen çobanlarýn, bölgede türe karþý bir tehdit oluþtuðunda hemen müdahale edebilecek yetkinlikte olduðuna dikkat çeken Atan, “Yaptýklarý iþ gereði küçük akbabalar ile ayný habitatý paylaþan çobanlardan oluþan bir iletiþim ve dayanýþma aðý kurduk. Küçük akbabalar herhangi bir tehditle karþý karþýya kaldýðý zaman, çobanlarýn nasýl müdahale edebileceðini öðrendiði ve durumu rapor edebildiði bir yapý oluþturduk. Ayrýca yine çoban aðý sayesinde; vaþak, yaban keçisi, kurt, küçük akbaba, kýzýl akbaba, turna gibi nadir ve hassas türlerin kayýtlarýný da alma imkaný bulduk” dedi. 

 

Yerinde koruma faaliyetleri ender çalýþmalardan biri olarak deðerlendiriliyor

Doða Derneði Genel Koordinatörü Serdar Özuslu, farklý habitatlarý bünyesinde bulunduran Mersin bölgesinin, biyoçeþitlilik açýsýndan zengin bir konumda bulunduðuna dikkat çekti. Özuslu, “Göç hareketliliðin baþladýðý bugünlerde kuþlarýn özgürce ve tehditsiz bir þekilde hayatlarýný devam ettirebilmeleri için çalýþýyoruz. Faaliyetlerimiz yerinde korunmanýn en büyük somut örnekleri ve Türkiye’deki ender çalýþmalardan biri olarak deðerlendiriliyor. Çobanlar, yaptýklarý iþ gereði, bu nadir türlere en yakýn yaþayan insanlar konumunda. Hayvanlarýný otlatmak ve yaþamlarýný sürdürmek için yaban hayatýn yoðun olduðu bölgelerde, akbabalarla ayný vadilerde zaman geçiriyorlar. Bu nedenle çoban ve küçük akbaba arasýnda, birbirlerini besleyen bir yaþam döngüsü kurulmuþ durumda” ifadelerini kullandý.

Çamlýyayla merkezine küçük akbabalarý anlatan pano yerleþtirildi

Mayýs ve Aðustos aylarýný içine alan dönemde, geçtiðimiz yýl Mersin Çamlýyayla ilçesi merkezine yerleþtirilen ve küçük akbabalar ile göç yollarýný anlatan bilgilendirme panosunun açýlýþý yapýldý. Proje paydaþlarýnýn da davet edildiði Mersin Kent Konseyi aylýk genel toplantýsýnda küçük akbabalarla ilgili bilgiler paylaþýldý, Mersin kuþ göç yolu konusunda yapýlmasý gereken faaliyetler üzerine kararlar alýndý. Kent konseyi, sonbahar baþýnda yapýlacak günlük “kuþlarý uðurlama“ etkinliðini gündemine aldý. Mersin Büyükþehir Belediyesi’nin organize ettiði toplantýda kuþ göçü konusuna yönelik sunum yapýldý. Dünya Deðiþim Günü kapsamýnda, küçük akbabalar ve Mersin doðasý üzerine söyleþi ile fotoðraf sergisi gerçekleþtirildi. Uluslararasý Deðiþim Federasyonu öncülüðündeki etkinlikte ise Zihinsel Yetersiz Çocuklarý Yetiþtirme ve Koruma Vakfý (ZÝÇEV) gençleri ile bir araya gelindi. Etkinlikte kuþ göç yollarý ve küçük akbabalar hakkýnda bilgiler aktarýldý.

 

 

Yorumlar

Top