LINCOLN ELECTRIC TÜRKÝYE'DEN ÇEVREYE ÖNEMLÝ KATKI

LINCOLN ELECTRIC TÜRKÝYE'DEN ÇEVREYE ÖNEMLÝ KATKI

Lincoln Electric Türkiye çevresel sürdürülebilirlik vizyonu kapsamýnda önemli projelere imza atmayý sürdürüyor. Ýsrafýn önlenmesi, kaynaklarýn daha verimli kullanýlmasý, oluþan atýk miktarýnýn azaltýlmasý, etkin toplama sisteminin kurulmasý ve atýklarýn geri dönüþtürülmesini kapsayan “Sýfýr Atýk” projesi geliþerek ilerliyor. Atýk kaynaðýnýn ayrýþtýrýlmasýna yönelik son projenin de katkýsýyla hem çevresel hem de ekonomik açýdan sürdürebilirliðin saðlanmasý hedefleniyor.

Dünya’da hýzla geliþen teknoloji ve sanayileþmeye paralel olarak yaþanan kentleþme ve nüfus artýþý insan faaliyetlerinin çevre üzerindeki baskýsýný hýzla artýrýyor. Bu doðrultuda dünya genelindeki Lincoln Electric fabrikalarýnýn 2025 yýlý planlarýnda; su kullanýmýnýn, enerji kullanýmýnýn, atýk oluþturma ve düzenli depolamaya gönderilen atýk miktarlarýnýn azaltýlmasýna iliþkin hedefleri bulunuyor. Türkiye özelinde de önemli yaklaþýmlar ortaya koyan Lincoln Electric, çevre ve ekonomiye katma deðer saðlamak amacýyla “Sýfýr Atýk” projesi kapsamýnda önemli çalýþmalara imza atýyor. Bu doðrultuda þirketin üretim ve ofis alanlarýnda atýk toplama istasyonlarý oluþturuldu. Ofis bölümlerinde kullanýlan masa altý çöp kutularý kaldýrýlarak, atýklarýn kaynaðýnda karýþmasý önlendi. Oluþturulan atýk toplama istasyonlarýnda mevzuata uygun renklendirmeler ve etiketleme yapýlarak çalýþanlarýn projeye adaptasyonlarý kolaylaþtýrýldý. 

Þebeke suyu kullanýmýnýn azaltýlmasý ve atýk azaltma projeleri

Özellikle ülkemizdeki su kaynaklarýnýn korunmasý odaðýnda; Lincoln Electric Türkiye tarafýndan su tüketiminin azaltýlmasý yönünde yapýlan projelerle tasarruf bilincinin geliþtirilmesi ve kuraklýðýn engellenmesi amaçlanýyor. Bu projelerin hayata geçirilmesi ile ilk aþamada fabrika ve tesis çatýlarýndaki yaðmur suyunun biriktirilerek üretimde kullanýlmasý ve þebeke suyu kullanýmýnda ciddi oranda tasarruf edilmesi hedefleniyor.

Günümüz teknolojisinde üretim aþamasýnda atýk oluþturmayan makineler henüz icat edilemediðinden ciddi tehlikeli atýklar da oluþuyor ve bu sürecin de yönetilmesi gerekiyor. Bu konuda ise Lincoln Electric Türkiye, tehlikeli atýklarýn kontrolü yönetmeliði çerçevesinde “Yalýn 6 Sigma” projesini yürütüyor. Proje kapsamýnda üretim aþamasýnda oluþan %40 oranýnda sulu çamurun toplama metodu deðiþtirilerek suyun tekrar kullanýlabilir hale getirilmesi mümkün hale geliyor. 

Deðerli atýklar geri dönüþüme kazandýrýlýyor

Lincoln Electric Türkiye, deðerli atýklarý deðersiz olanlardan ayrýþtýrarak tekrar geri dönüþüme kazandýrmaya yönelik çalýþmalar da gerçekleþtiriyor.

Lincoln Electric Türkiye ÇSG & Yönetim Sistemleri Uzmaný Özlem Vatansever Turgut, konuyla yaptýðý açýklamada; “Dünya genelindeki Lincoln Electric fabrikalarýnýn 2025 yýlý planlarýnda çevresel sürdürülebilirlik çalýþmalarý önemli yer tutuyor. Bu hedefler doðrultusunda Türkiye ekibi olarak bizler de  su tasarrufu ve atýk yönetimi alanlarýnda deðerli projeler yürütüyoruz. Lincoln Electric Türkiye olarak atýk yönetimi hususunda son baþlattýðýmýz çalýþma ile atýklarýn ayrýþtýrýlarak toplanmasý ve deðerli atýklarýn geri dönüþtürülmesi anlamýnda ciddi oranda yol aldýk. Özellikle atýklarýn kaynaðýnda ayrýþtýrýlmasýna iliþkin atýk istasyonlarý oluþturarak, çoðunluðu ambalaj olan atýklarýmýzý evsel atýklarýmýzdan ayýrýp doðal kaynak kullanýmýnýn azalmasýný ve ekonomiye katma deðer saðlamayý planlýyoruz. Bu hareketi evlerimize de yaygýnlaþtýrmak için posterler hazýrlayarak, çalýþanlarýmýzýn evlerinde oluþan ve çöpe atýlan elektronik eþyalarýný, pillerini ve mavi kapaklarý toplayarak fabrikaya getirmeleri için kampanyalar baþlattýk. Böylelikle atýklarýn sadece iþ yerlerinde deðil tüm yaþantýmýzda yer aldýðýna farkýndalýk oluþturmak istedik” dedi.

 

Yorumlar

Top