17. GYODER GAYRÝMENKUL ZÝRVESÝ, BU YIL 'ROTA YENÝDEN OLUÞTURULUYOR' MOTTOSUYLA GERÇEKLEÞTÝ

17. GYODER GAYRÝMENKUL ZÝRVESÝ, BU YIL 'ROTA YENÝDEN OLUÞTURULUYOR' MOTTOSUYLA GERÇEKLEÞTÝ

Sektörden pek çok aktörün ve kurumun destekçisi olduðu, her yýl farklý bir temada düzenlenen 17. GYODER Gayrimenkul Zirvesi, bu yýl “Rota Yeniden Oluþturuluyor” mottosuyla 25 Ekim 2022’de Zorlu PSM’de gerçekleþti. Zirvede sektörün gündemine dair çok sayýda farklý konu baþlýðý ele alýnýrken, GYODER’in temeli 4 T’ye dayanan eriþilebilir konut modelinin detaylarý da açýklandý.

Türkiye’nin Gayrimenkul Platformu GYODER tarafýndan 17.si gerçekleþtirilen Gayrimenkul Zirvesi, 25 Ekim’de Zorlu PSM’de gerçekleþti. Sunuculuðunu Jülide Ateþ’in yaptýðý zirvede GYODER, ana vizyonu olan 4T prensibi ile; Teknoloji, Tasarým, Tabiat, Toplum konularýnda bugüne kadar yapýlan ve hazýrlanan plan, görüþ ve yol haritalarý tüm sektör paydaþlarýna aktarýldý. Sektörün rotasýna yeni bir yön çizilen zirvede toplam 8 panel düzenlendi.  

 

Açýlýþ konuþmasýný “4T’nin Gücü ile Yeni Rota Oluþturuluyor” temasýyla yapan GYODER Yönetim Kurulu Baþkaný Mehmet Kalyoncu, “Bugün ülkemiz ve sektörümüz adýna çok önemli bir gün. Biz burada Türkiye’de Gayrimenkul Sektörünün geleceðine yön verecek olan bir günü yaþarken, sektörümüzün saðladýðý en insani hizmet olan barýnma ihtiyacýna yönelik olarak da Sayýn Cumhurbaþkanýmýz Recep Tayyip Erdoðan, Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesinin temel atma törenini gerçekleþtirdi. Biz de GYODER eriþilebilir konut modelimiz ile bu projeye katký saðlamayý hedefliyoruz. Ana vizyonumuzu oluþturan 4T prensibimiz kapsamýnda; teknoloji, tasarým, tabiat ve toplum ile uyumlu kültürümüzün zenginliklerinden beslenen, çaðdaþ þehircilik unsurlarýnýn oluþmasýna katkýda bulunmayý hedefliyoruz. Uluslararasý çalýþmalarýmýz kapsamýnda GYODER olarak iki önemli anlaþma imzaladýk. ABD’nin en büyük sektörel derneklerinden olan ve 50 bin gayrimenkul profesyonelini temsil eden Miami Association of Realtors (Miami Gayrimenkul Derneði) iþ birliðimiz ile yurtdýþýna açýlým hedefimiz doðrultusunda önemli bir adým attýk. Ayrýca Ýngiltere’nin önde gelen þirketleri ve baþarýlý giriþimcilerini bir araya getiren, giriþimci faaliyetleri teþvik etmek üzere çalýþmalar yürüten The Institute of Directors (IoD) ile de bir anlaþma imzaladýk. Her iki dernekle de yapýlan iþ birliði anlaþmasý, Türkiye’nin sektörel olarak yeni pazarlarda etkin olmasýný saðlarken, ülkemizdeki fýrsatlar için de birlikte çalýþma olanaðý yaratacak.

 

Bununla beraber geçtiðimiz dönemde sosyal fayda oluþturmak adýna bazý projelere de imza attýk; Marmara Üniversitesi iþ birliði ile Göztepe kampüsündeki Bankacýlýk ve Sigortacýlýk Yüksekokulu binasýný kýz öðrenci yurduna dönüþtürdük. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Fakültesi Gayrimenkul Geliþtirme ve Yönetimi Ana Bilim Dalý mezunlarýna ise GYODER üyelerimizde bir yýl çalýþma fýrsatý sunuyoruz. GYODER olarak rotayý yeniden oluþtururken, dünyadaki tüm canlýlarýn en büyük ihtiyacýnýn “barýnma” olduðu gerçeðini kabul etmeliyiz. Dünyada yaþanabilir kentler listesine neden ülkemizden bir þehri sokmayalým? Bunun için gereken insan kaynaðý, teknik donaným ve bilgi birikimine sahibiz. GYODER olarak biz bu konuda üzerimize düþeni yapmaya hazýrýz, sektör paydaþlarýmýz olarak siz de var mýsýnýz?” dedi.

 

20 sene sonra malzeme devrimi yaþanacak

Zirvenin ilk paneli PwC Türkiye Ortaðý Ersun Bayraktaroðlu moderatörlüðünde, “Yeni Rota ve Gelecek” olurken; konuþmacýlarý ise; Konda Araþtýrma Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Aðýrdýr, Ýstanbul Topkapý Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emre Alkin, Ýstinye Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarým ve Mimarlýk Fakültesi Bölüm Baþkaný & Dekaný Prof. Dr. A. Uður Tanyeli oldu.

 

Aðýrdýr “20 yýl sonra nereye gideceðimize bakmalý ve ona göre hareket etmeliyiz. Çünkü bir çað deðiþimi yaþanýyor. Bir deðiþim teknolojide, bir deðiþim de zihnimiz ve iþ yapýþ þekillerimizde. Hayat deðiþiyor, evin tanýmý deðiþiyor, mahalle kavramý bitiyor, komþuluk kalmýyor. Zaman ve mekandan baðýmsýz iletiþim kurma var artýk. Yerkürenin ritmi deðiþiyor. 20-30 yýl içerisinde gayrimenkul sektörünü deðiþtirecek malzeme devrimi olacak. Tuðla, çimento yerine okyanusun içindeki midyeler kullanýlacak belki. 50 yaþ üstü artýyor, tek baþýna yaþamlar artýyor, evlilik için en erken yaþ 28 oldu. 4T çok deðerli ve önemli. Rotayý yaparken ister bugüne ister 20 sene sonrasýna bakalým, insana deðer verilmedikçe hiçbir adým saðlam olmaz.” dedi.

 

En büyük sýkýntý maliyetler ama bu süreç de geçecek

Panelistlerden Prof. Dr. Emre Alkin “Bugün gayrimenkul sektörü için çok önemli bir gün. Yepyeni bir dünya yaþamaya hazýrlanýyoruz. 2016 yýlýnda 5 yaþýndan küçük nüfusla 65 yaþ arasýndaki nüfus tartýþmasýz bir þekilde küçük nüfusu geçti. Giderek yaþlanýyoruz. Gayrimenkul sektöründe Ýstanbul nerede? Ýstanbul fiyat artýþlarýnda en hýzlý il olurken, Avrupa standartlarýnda ise sondan ikinci durumda ve Moskova ardýmýzdan geliyor. Dünyadaki bütün sermaye piyasasý aktörleri bir araya gelse bile gayrimenkul sektörünü geçemez. Yabancýya satýlan konut sayýsý da azýmsanmayacak kadar fazla. Maliyetler inanýlmaz derecede yüksek. Hazýrlanan bir projenin maliyeti bir anda dört katýna çýkabiliyor. Ancak bu devir de geçecek.” þeklinde konuþtu.

 

Konutu ekonomize ettik ve baþarýlýyýz

Diðer panelist Prof. Dr. A. Uður Tanyeli ise konuþmasýnda;Konutta bugünkü noktada bir týkanma var. Konutu sadece ekonomik bir gerçeklik olarak görüyoruz. Dünyada da bu böyle. Mimari bir týkanma yaþýyoruz. Piyasa koþullarýna tabi olmaya baþladýk. Deneysel konut çalýþmalarý yapýlmalý. Gelir gruplarý için konutlar bir yaþam alanýdýr, protezdir. Artýk bu özelliði maalesef görmüyoruz. Konutu düþünmek istemiyoruz. Konutu yatýrým olarak görüyoruz. Gerçekleri görmek baþka bir þey, bu gerçeklerin uzantýlarýný görebilmek baþka bir þey. Dünyayý sadece kirletmiyoruz, konutlarla da kirletiyoruz.” sözleriyle paneli tamamladý.

 

Zirveye video konferansla katýlan New York Belediye Baþkaný Eric Adams ise; “Týpký New York gibi, Türkiye de birçok kültürün yollarýnýn kesiþtiði ve iþ hayatýnýn dinamik olduðu bir yer. New York’un beþ bölgesinin, Türklerin de dahil olduðu birçok diaspora topluluðuna ev sahipliði yapmasý ya da Türkiye’nin en büyük þirketlerinin de içinde bulunduðu birçok uluslararasý iþletmenin þehrimizde ofislerinin olmasý tesadüf deðil. Birlikte, bu küresel ekonomik toparlanma yolculuðuna çýkarken, sizin ortaklýðýnýza ihtiyaç duyuyoruz. Amerika’nýn en büyük Türk topluluklarýndan birine ev sahipliði yapan þehrin baþkaný olmaktan ve gayrimenkul de dahil birçok iþ alanýnýn merkezi olan bu þehri yönetmekten gurur duyuyorum.” þeklinde konuþtu.

Beþinci T olarak Türkiye diyoruz

Zirvenin ikinci paneli “Yeni Dünyanýn Þifresi: 4T” olurken, zirvenin moderatörlüðünü ise; GYODER Yönetim Kurulu Baþkan Yardýmcýsý Neþecan Çekici üstlendi. Çekici, “Tarihsel ve kültürel olarak T sihirli ve deðerli bir harf. 4T formülüyle Teknoloji, Tasarým, Tabiat ve Toplum diyoruz. Teknolojinin olmadýðý bir gelecek de yok sektör de yok. Tasarým aslýnda yaþam stili inþa etme iþi. Günün sonunda her þey toplum için. Beþinci T’ye de varmak istiyoruz ve “Türkiye” diyoruz. Dünyada her þey deðiþiyor, deðiþmeyen tek þey deðiþim. Gelecek baþ döndürücü. Gelecekteki bilinmezliðin üzerine yürüyeceðiz.” diyerek panelin açýlýþýný gerçekleþtirdi.

 

Panelin konuþmacýlarýndan Fark Labs Kurucusu Ahu Büyükkuþoðlu Serter “Dönüþüm için çeþitlilik gerekli. Türk kadýnýn potansiyeli çok yüksek. Kadýnlarýn ihtiyaçlarýna da kulak vermek istedik ve Arya GYO’yu kurduk. Kadýn giriþimlere 10 milyon dolarlýk bütçeyle destek olacaðýz.” dedi.

 

Isýtma ve soðutmada yapýlan her hata enerji kaybýna yol açýyor

Systemair Türkiye Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Baþkan Yardýmcýsý Ayça Eroðlu ise panelde, “Ýnsanýn en önemli hakký nefes alabilmek. Ýklimlendirme sektörü hayatýn artýk her alanýnda yerini alýyor. Isýtma ve soðutmada yapýlan her hata enerji kaybýna yol açýyor. Ýklimlendirme sektörü tüm dünyada 200 milyar dolarlýk bir sektör. Türkiye’de de hýzla büyüyor. Ýklimlendirme nefes alan binalar için çok önemli.” þeklinde konuþtu.

 

Panelist Tabanlýoðlu Mimarlýk Kurucu Ortaðý Murat Tabanlýoðlu ise “Konu sadece ‘teknoloji’ deðil, fikirlerin deðiþmesi. Önemli olan konutun kaç oda/salon olmasý deðil nasýl olacaðý. Kiþisel olarak yerli malzemelerle bina yapmayý tercih ediyorum. Örneðin, AKM’nin de yüzde 80’ini yerel malzemeler kullanarak yaptýk.” dedi.

 

Karbon salýnýmýnýn ¼’ünü gayrimenkul sektörü salýyor

Panelin son panelisti MESA Holding CEO & MESA Mesken Yönetim Kurulu Baþkaný Mert Boysanoðlu da “Teknoloji, Tasarým, Tabiat ve Toplum diyoruz. 4T ile sürdürülebilirlik saðlamak mümkün. Ama öncelikle eðitim þart. Tabiat en aðýr basan T benim için. Tabiat olmadan toplum olmasý mümkün deðil. Dünyada 35 milyar ton karbon salýnýmý yapýlýyor. Bunun ¼’ünü gayrimenkul sektörü salýyor. MESA konutlarý için sýfýr karbon ayak izi hedefimiz var.” diyerek sözlerini tamamladý.

 

Ünlü firmalarýn üretim merkezleri Türkiye’ye kaymaya baþladý

Gün boyu devam eden zirvenin üçüncü paneli ise; “Yeni Rotada Tam Yol: Lojistik” oldu. Moderatörlüðünü GYODER Yönetim Kurulu Baþkan Yardýmcýsý Sertaç Karaaðaoðlu yaptý. Karaaðaoðlu, “Dünyada tedarik zincirinde bir bozulma yaþanýyor. Artan taleple birlikte Türkiye’nin de önemi artýyor. Ünlü firmalarýn üretim merkezleri Türkiye’ye kaymaya baþladý.” diyerek sözü diðer konuþmacýlara býraktý. JLL Ofis Kiralama ve Lojistik Departmaný Kýdemli Direktörü Mehmet Mahir Mermer, “Lojistik, hem dünyada hem de Türkiye’de en önemli kavramlardan biri oldu. Çoðu yabancý þirket üretimini baþka ülkelere kaydýrmaya çalýþýyor çünkü maliyetler çok yüksek. Bu da Türkiye için bir fýrsat. Ancak yeteri kadar arsamýz, depomuz yok. Lojistikte çok büyük bir arz talebi var. Yüzde 3’lük bir boþluk var depolar için. Bu durum da rakamlarý çok hýzla artýrýyor. Lojistik arsalarý için acil çözümler öðretilmesi gerekiyor.” dedi. 

 

Arsa üretimi çok kritik

Panelde yer alan Lojistik Derneði (LODER) Baþkan Yardýmcýsý Prof. Dr. Mehmet Tanyaþ, “Lojistik 7 faaliyet alanýna dayanýyor. Lojistiðin rahat çalýþmasý için tedarik zinciri çok önemli. Tedarik zinciri gözüyle bakmamýz lazým. Bizim Avrupa’ya çýkýþýmýz bile þu an sorunlu, bunlarýn da düzelmesi gerekir. Lojistik merkezi ve köyü gibi kavramlarý da hayata geçirmemiz lazým. Öncelikli yerler Ýstanbul, Ýzmir, Kocaeli, Ankara, Bursa ve Antalya. Buralarda aktarma merkezleri oluþturulmalý.” dedi.

 

Lojistik gayrimenkul henüz dengesini bulamadý

Panelist CEVA Lojistik Baþkan Yardýmcýsý Murat Karadað ise “Bundan önceki yýllarda lojistik tesislere olan arz ve talep dengedeydi. Þu anda böyle deðil. Farklý nedenlerden dolayý talep var ancak tesis yok. Lojistik gayrimenkul henüz dengesini bulamadýðý için talep az. Önce arazi üretilmesi lazým. Türkiye’nin dar boðazý görerek araziden inþaata dönme verimliliðinde izinler artýrýlabilir. Arsa yatýrýmlarý için Ýstanbul, Eskiþehir ve Ankara öne çýkýyor.” þeklinde konuþtu.

 

Sektörler üniversiteler ile güçlerini birleþtirmeli

Zirvede detaylarý açýklanan iki projeden ilki; Yýldýz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yýlmaz ve GYODER PropTech komitesi Baþkaný Dr. Mehmet Sakin’in anlatýmýyla GYODER Start Up House & PropTech Hub projesi oldu. Projeyi anlatan YTÜ Rektörü Prof. Dr. Tamer YýlmazGYODER’e çok teþekkür ediyorum. YTÜ Teknopark özelinde muhteþem bir iþ yaptýk. Üniversitelerin derinliðiyle gayrimenkul sektörünü buluþturan derin bir proje oldu. Üniversitelerin içerisinde olmadýðý bir projenin büyümesi mümkün deðil. Genç beyinlerin olmadýðý bir sektörün geliþmesi mümkün deðil. Teknopark modeli de bunu en iyi baþaran modellerimizden biri. Türkiye’nin en büyük dikeylerinden biri olarak PropTech Hub’ý kurduk. Sektörler üniversiteler ile güçlerini birleþtirirse büyümesi kaçýnýlmaz. PropTech Hub ile de muhteþem bir derinliðe ulaþacaðýz.” þeklinde konuþurken;

 

GYODER PropTech komitesi Baþkaný Dr. Mehmet Sakin ise “Bir yýldýr üzerinde çalýþtýðýmýz bir proje oldu. PropTech’in artýk Türkiye’de de GYODER çatýsý altýnda olmasý gerekiyordu. 1 yýl sonra PropTech Hub’ýn içerisinde yer alan startuplarýn baþarýlarýný anlatacaðýz. Komite olarak çok büyük bir emek harcadýk. Yönetim olarak da herkes destekledi. Gelecek sene çok farklý noktalarda olacaðýz. Emeði geçen herkese çok teþekkür ediyoruz.” dedi.

 

Türkiye Asya ve Avrupa’yý birbirine baðlayan çok önemli bir köprü

Öðle yemeðinin ardýndan gerçekleþen dördüncü panel ise; “Küresel Yatýrýmlar” oldu. Panelin moderatörlüðünü ALKAÞ Baþkaný Avi Alkaþ yaparken, panelde söz alan Vonovia CEO Rolf Buch, “Ýnsanlar artýk þehirlere göç ediyorlar. Türkiye’de ayný tecrübe yaþanýyor. Orta gelirliler için yeterli konutlar sunmanýz gerekiyor. Þu an yapmamýz gereken þeylerden biri de üst, orta ve alt gelir gruplarý için konutlar üretebilmek. Ülkelerin sosyal yaklaþýmý ile ilgili bir süreç bu. 70’li yýllarda þehirler içinde þehirler inþa ederek bu hatayý yaptýk. Geçmiþte aldýðýmýz yanlýþ kararlardan dolayý Almanya’da Türkiye’deki gibi güçlü inþaat firmalarý kalmadý. Ýkinci konu ise; Almanya’da ki emisyonlarýn yüzde 40’ý gayrimenkul sektöründen kaynaklanýyor. Bu emisyonu azaltmak için çok büyük bir baský yaþýyoruz. Bu durum çok büyük bir maliyet gerektiriyor.” þeklinde açýklamalar yaparken, panelin diðer konuþmacýlarýndan Emaar Properties Yönetim Kurulu Baþkaný Jamal Bin Theniyah da “Emaar Properties günümüzün en büyük geliþtiricilerinden biri. Türkiye çok büyük bir ekonomi. Ýstanbul ise Güney, Kuzey, Doðu ve Batý’nýn birleþtiði bir merkez. Eskiden Asya ve Avrupa’nýn birbirine baðlanmasý sorunluydu ama þu an her yerde THY’yi görüyorum. Biz de daha fazla bir þekilde yatýrým imkanlarýný görmek istiyoruz. Dubai’de önemli inþalar gerçekleþtirdik, yeni bir medeniyet oluþturduk. Pandemiden sonra ikonik binalar inþa ettik.  Ýstanbul bizim son yatýrým yaptýðýmýz yerlerden biri. Müþteriyi memnun edecek þekilde görevimizi Türkiye’de de yerine getirdik.” dedi.

 

Zirvenin sonunda gerçekleþen gala kokteylinde Mazhar Alanson & Yeþim Pekiner Quintet konseri düzenlendi. Ayrýca, GYODER Baþkaný Mehmet Kalyoncu’nun kýsa piyano performansý gecenin en hoþ sürprizi oldu.

 

Zirvenin ev sahipliðini Zorlu Performans Sanatlarý Merkezi yaparken,4T Sürdürülebilirlik (Teknoloji, Tasarým, Tabiat Toplum) Sponsorlarý Emlak Konut GYO, Kalyon GY, Kuzu Grup, NAKHEEL, Etkinlik Sponsorlarý Akfen GYO, Artaþ Grubu, Panel Sponsoru Mesa, Protech Sponsoru New Inn, Ana Medya Sponsoru Sabah, Co-Sponsorlar Aðaoðlu, Garanti BBVA, HalkGYO, Vakýf GYO, Quarterback Immobilen AG, Ürün sponsorlarý Atýþ, Servotel, Stratejik Ortaklar Sign of the City Awards, YTÜ Yýldýz Teknopark, Araþtýrma Sponsoru Lim, Selas, Bilgi Ortaklarý Endeksa, EY, Merkezi Kayýt Ýstanbul, Yenilikçi Ofis Sponsoru Nurus, Zirve Destek Sponsorlarý Ýstanbul Airport, PASS, Dil Hizmetleri Sponsoru Saylon,  Sosyal Medya Sponsoru Marduk, zirveye katkýda bulunanlar ise: Aarhuss, Ando,  Beytürk, Enderpen, Ender Alüminyum, Kolektif House, Þeker GYO, Torunlar GYO, Yýldýz Görer Gayrimenkul Otomotiv, YU Group; Proptech Hub sponsorlarý ise Nexeny,  Gayrimenko.com, Emlaksat.com ve Cubedots oldu.

Yorumlar

Top