TÜRKÝYE ÝMSAD AYLIK SEKTÖR RAPORU AÇIKLANDI

TÜRKÝYE ÝMSAD AYLIK SEKTÖR RAPORU AÇIKLANDI

Yýlýn ilk sekiz ayýnda inþaat malzemeleri sanayi üretimi yüzde 1,2 arttý

Türkiye ÝMSAD, yapý sektörü ve ekonomi çevreleri tarafýndan dikkatle izlenen Aylýk Sektör Raporu’nun ekim ayý sonuçlarýný açýkladý. Küresel ekonomilerdeki zayýflamaya baðlý olarak inþaat sektöründeki daralma, yurt içinde de ekonomideki geliþmelerle birlikte inþaat sektöründeki küçülme, inþaat malzemeleri sanayisinin üretimini düþürdü. Üretimdeki gerilemenin önümüzdeki aylarda da sürmesi bekleniyor. Enerji ihraç ederek gelirlerini artýran Körfez ve Orta Asya ülkelerinde ise inþaat sektörünün canlýlýðý sürüyor.

Ýnþaat malzemesi sanayisinin çatý kuruluþu Türkiye ÝMSAD tarafýndan hazýrlanan Aylýk Sektör Raporu’nun ekim ayý sonuçlarý açýklandý. Raporda þu tespitler yer aldý:

Küresel ekonomi ve inþaat pazarlarýndaki zayýflamaya paralel olarak yurt içinde ekonomideki geliþmeler ve sektörde görülen yavaþlama, inþaat malzemeleri sanayi üretiminde daralmaya yol açtý. Ekonomideki yavaþlama ve küçülmelerden ilk etkilenen sektör olan inþaat sektörü ve buna baðlý olarak inþaat malzemeleri sanayisinde yaþanan üretim düþüþü, son üç aydýr genel ekonomi için daralmanýn öncü iþaretlerini veriyor.

Ýnþaat malzemeleri sanayisinde üretim haziran ayýnda geçen yýlýn ayný ayýna göre deðiþmezken temmuz ayýnda yüzde 7,3 geriledi, aðustos ayýnda ise yüzde 0,3 düþtü. Buna baðlý olarak yýlýn ilk sekiz ayýndaki üretim artýþý geçen yýlýn ilk sekiz ayýna göre yüzde 1,2 olarak gerçekleþti. Önümüzdeki aylarda üretimdeki düþüþ eðilimin süreceði öngörülürken, yýl genelindeyse üretimin geçen yýl ile ayný seviyede kalmasý bekleniyor.

Yýlýn ilk sekiz ayý geçen yýlýn ayný dönemine göre alt sektörler bazýnda incelendiðinde, özellikle inþaatlarýn ilk aþamasýnda kullanýlan ana ürün gruplarýndaki daralmalar dikkat çekiyor. Ýnþaat demiri, çimento, hazýr beton, tuðla-kiremit üretimlerinde yaþanan düþüþleri, içeride ve dýþarýda yeni inþaat baþlangýçlarýnýn azaldýðý þeklinde yorumlamak mümkün.

Ýnþaat iç bölüm ürünlerinin üretimlerinde ise farklý eðilimler görülmekle birlikte genel olarak artýþ yaþanýyor. Seramik kaplama malzemeleri, seramik saðlýk gereçleri, camlar, parkeler ve yer döþemeleri, iþlenmiþ taþlar, ahþap yapý malzemeleri ve demir çelikten profiller ile baðlantý parçalarý üretimlerinde görece yüksek artýþlar gerçekleþirken, metal kapý ve pencere üretiminde gerileme kaydedildi. 

Ýnþaatlarýn son aþamasýnda ve ince iþlerde kullanýlan ürünlerin üretimlerinde de farklý yönde hareketler görülüyor. Boyalar ve plastik inþaat malzemeleri üretimlerinde yüksek artýþlar kaydedilirken, kilit ve donanýmlar, yalýtýmlý kablolar, armatür musluk vana ve valf üretimlerinde gerileme yaþandý.

Üç ana inþaat malzemesi grubunun üretim verileri, yeni baþlangýçlarýn azaldýðýný, devam eden iþlerin de yavaþlamakta olduðunu gösteriyor. Bu eðilimler hem iç pazarda hem de ihracat pazarlarýnda benzer þekilde ilerliyor. Ýhracat pazarlarýndaki daralmanýn iki-üç çeyrek daha süreceði tahmin edilirken iç pazarda ise seçime doðru sosyal konut projesi baþta olmak üzere yeni giriþimler ile olasý yeni kredi paketleri ve vergi indirimlerinin, inþaat malzemeleri sanayi talebini ve üretimini destekleyebileceði öngörülüyor.

Yurt dýþý pazarlarda daralma baþladý

Dünya genelinde yaþanan yüksek enflasyon ve buna baðlý olarak uygulanan para politikalarýndaki kuvvetli sýkýlaþma ekonomilerde yavaþlamaya yol açýyor. Dünya genelinde inþaat sektörleri, özellikle faiz artýþlarý nedeniyle ortaya çýkan talep daralmasýndan ve gayrimenkul-konut fiyatlarýndaki düþüþten olumsuz etkileniyor. Ýnþaat sektörlerindeki yavaþlama veya küçülme, inþaat malzemeleri talebini de sýnýrlýyor. 

Euro bölgesinde inþaat iþlerinde aðustos ayýnda baþlayan daralma, eylül ve ekim aylarýnda da devam etti. Eylül ve ekimde alýnan yeni inþaat iþleri sipariþleri, 2020 Mayýs ayýndan bu yana en sert düþüþünü kaydetti. Buna baðlý olarak önümüzdeki 12 aya yönelik beklentiler, 2020 Nisan ayýndan bu yana en düþük seviyeye indi. Avrupa ve euro inþaat pazarýnda özellikle Almanya ve Polonya’da daha kuvvetli bir daralma olduðu izleniyor. Fransa, Ýtalya ve Ýspanya’da daralmalar henüz sýnýrlý düzeyde kaldý.      

Ýngiltere’de mevcut inþaat iþleri ilk kez aðustos ayýnda sýnýrlý düþüþ gösterdi. Eylül ayýnda yeniden büyüme gerçekleþirken ekim ayýnda düþüþ kaydedildi. Mevcut iþlerde ertelemelerin tamamlandýðý görülüyor. Siyasi ve ekonomik olarak yaþanan belirsizlikler nedeniyle inþaat sektöründe güven 2020 Temmuz ayýndan bu yana, alýnan yeni iþ sipariþleri ise 2020 Haziran ayýndan bu yana en düþük seviyesinde bulunuyor.

ABD’de ise inþaat faaliyetlerinde yavaþlama baþladý. 30 yýllýk mortgage kredi faiz oranlarýnýn yüzde 7’yi aþmasýyla konut talebinde sert bir düþüþ oldu. Yeni konut baþlangýçlarý da yýllýk 1,41 milyon adet ile pandemi öncesi döneme geri döndü. Diðer iktisadi faaliyetlerdeki yavaþlama daha sýnýrlý iken inþaat sektörü ekonomideki geliþmelerden daha olumsuz etkileniyor.

Enerji ihraç eden ülkelerde inþaat sektörü canlý

Körfez ülkeleri, yüksek enerji fiyatlarý nedeniyle petrol ve doðalgaz gelirlerinde önemli kazançlar saðlýyor. Rusya yerine Körfez’den de enerji tedarik etmeye baþlayan Avrupa’ya yönelik ilave ihracat da bu ülkelerin gelirlerine olumlu katký saðlýyor. Bu gelir artýþýna baðlý olarak Körfez ülkelerinde yeni inþaat projelerinin arttýðý görülüyor. Bu bölgede inþaat iþlerinin canlý kalmasý bekleniyor.    

Rusya inþaat sektöründe önemli bir daralma yaþamasýna karþýn Orta Asya ülkeleri artan petrol ve doðalgaz ihracat gelirlerine baðlý olarak görece hýzlý ekonomik büyümelerini sürdürüyor. Ýnþaat sektörleri de bu süreçten olumlu etkilenen sektörlerin baþýnda geliyor.

Kuzey Afrika ülkeleri ise ekonomileri savaþ ve sorasýndaki geliþmelerden olumsuz etkilenerek önemli gelir kayýplarý yaþadý. Ýthalatta kýsýtlayýcý önlemlerle birlikte inþaat sektörlerinde de yavaþlama ve projelerde ötelemeler yaþanýyor. Avrupa’ya doðalgaz satma potansiyeline sahip Nijerya gibi ülkelerde ise yaþanan terör olaylarý pazarlarý olumsuz etkiliyor.

 

Yorumlar

Top