10. ULUSLARARASI ÝNÞAATTA KALÝTE ZÝRVESÝ’NDE  “SÜRDÜRÜLEBÝLÝR GELECEK” KONUÞULDU

10. ULUSLARARASI ÝNÞAATTA KALÝTE ZÝRVESÝ’NDE “SÜRDÜRÜLEBÝLÝR GELECEK” KONUÞULDU

Türkiye ÝMSAD Baþkaný Tayfun Küçükoðlu: "Hep beraber mutlak sürdürülebilirliðe odaklanmak zorunluluðunda ve sorumluluðundayýz”

Ýnþaat malzemesi sektörünün çatý kuruluþu Türkiye Ýnþaat Malzemesi Sanayicileri Derneði tarafýndan düzenlenen ‘10. Uluslararasý Ýnþaatta Kalite Zirvesi, ‘Sürdürülebilir Gelecek’ temasýyla yapýldý. Dünyamýzýn geleceðinde belirleyici olacak son 30 yýlýn iyi deðerlendirilmesi gerektiðini vurgulayan Türkiye ÝMSAD Yönetim Kurulu Baþkaný Tayfun Küçükoðlu, “Ýnþaat malzemeleri sektörü olarak sürdürülebilirlik adýna etkimizin ve sorumluluðumuzun ne kadar büyük olduðunun bilincindeyiz. Türkiye ÝMSAD olarak gayretimiz, ülkemiz ve sektörümüzün özlemle istediði ve tutku ile mücadelesini verdiði ileri geliþmiþlik ve çaðdaþlýk seviyesine ulaþmasýna katký verebilmektir” dedi. Toplantýda sürdürülebilirlik konusu, geleceðin þehirlerinden, inþaat sektöründe teknolojinin kullanýmýna, sürdürülebilirlik iletiþiminden finansmanýna kadar her yönüyle ele alýndý. 

Ýnþaat malzemesi sektörünün çatý kuruluþu Türkiye Ýnþaat Malzemesi Sanayicileri Derneði (Türkiye ÝMSAD) tarafýndan 2009 yýlýndan bu yana düzenlenen ‘Uluslararasý Ýnþaatta Kalite Zirvesi’nin 10'uncusu, “Sürdürülebilir Gelecek” temasýyla 3 Kasým 2022’de Ýstanbul’da yapýldý. Ýnþaat sektörünün en büyük etkinliklerinden biri olan ‘Uluslararasý Ýnþaatta Kalite Zirvesi’nin açýlýþ konuþmalarýný, Türkiye ÝMSAD Yönetim Kurulu Baþkaný Tayfun Küçükoðlu, TÜSÝAD Yönetim Kurulu Baþkaný Orhan TuranÝSO Meclis Baþkaný Zeynep Bodur Okyay ve TÝM Baþkan Vekili Çetin Tecdelioðlu yaptý.

Fundacion Metropoli Ýspanya Kurucusu ve Baþkaný Dr. Alfonso Vegara, Boðaziçi Üniversitesi iklimBU Merkez Müdürü Prof. Dr. M.Levent Kurnaz, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Enformatik Bölüm Baþkaný Prof. Dr. Salih Ofluoðlu, ÝTÜ Öðretim Üyesi ve SÜT-D, Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneði Baþkaný Prof. Dr. Filiz Karaosmanoðlu özel sunumlarýyla zirvede yer aldý. Zirvenin sürpriz konuðu ise Mizah Yazarý, Karikatürist Gani Müjde oldu. Zirvenin Novusens Akýllý Þehirler Enstitüsü Kurucu Ortaðý Berrin Benli moderatörlüðünde “Kentsel Geleceðe Doðru”   baþlýklý oturumun konuþmacýlarý Muslala Yönetim Kurulu Üyesi ve Ýsrail Kentsel Forumu Baþkaný Naomi Tsur Ýspanya Akýllý Þehir Kümesi Operasyon Direktörü Veronica Ramirez del Valle, Smarter Mobility Solutions Direktörü Dr. Delia Dimitriu oldu. Öðleden sonra gerçekleþen “Gelecekte Var Olmak” baþlýklý ikinci oturumda moderatör olarak Myra Proje Direktörü Damla Özlüer konuþmacý olarak TKYD Yönetim Kurulu Baþkaný Dr. Tamer Saka, ERTA Kurucu Yönetim Kurulu Baþkaný Prof. Dr. Güler Aras, TÜHÝD Yönetim Kurulu Baþkaný Ýpek Özgüden Özen yer aldýlar. Defne Sarýsoy moderatörlüðünde gerçekleþen Zirve Sohbetleri’nde ise konuþmacý Türkiye Ýþ Bankasý Genel Müdür Yardýmcýsý ve Baþ Ekonomisti Ýzlem Erdem oldu. 

Sürdürülebilirlik adýna etkimizin ne kadar büyük olduðunun bilincindeyiz”

Son yýllarda ekonomik, sosyal ve iklim deðiþikliði konularýnda küresel boyutta beklenmedik geliþmeler yaþandýðýný hatýrlatan Türkiye ÝMSAD Yönetim Kurulu Baþkaný Tayfun Küçükoðlu, "Pandemi dönemi daha açýk gösterdi ki her konuda ve hep beraber mutlak sürdürülebilirliðe odaklanmak zorunluluðunda ve sorumluluðundayýz. Sürdürülebilirlik ancak global ölçekte kolektif akýl ve güç birliði ile hayat bulacak. Geliþmeye hazýr, daha iyi olma mücadelesinde kararlý, yaratýcý ve yüksek potansiyele sahip olan sektörümüz; yepyeni normale geçiþ sürecini güçlü bir geliþime dönüþtürme potansiyeline sahip. Sürdürülebilirlik adýna etkimizin ve sorumluluðumuzun ne kadar büyük olduðunun bilincindeyiz. Dünyamýzýn geleceðinde belirleyici olacak son 30 yýlýn içindeyiz, bu süreci yok sayamayýz. Konfor alanlarýmýzdan fedakarlýk yapma niyeti ve iradesi, sürdürülebilirlik hamlemizin etkisini baþlatacak ve yükseltecektir” dedi.

Tayfun Küçükoðlu sözlerine þöyle devam etti: “Türkiye inþaat malzemesi sanayicileri olarak, enerji verimli, çevre dostu, yenilikçi bir üretim hedeflerken, ülkemizdeki sürdürülebilir malzeme ihtiyacýnýn karþýlanmasý için inovatif ürünler geliþtirmeye devam etmemiz gerektiðinin bilincindeyiz. Yeþil Mutabakat süreci, coðrafyamýzýn ve Avrupa Birliði'nin üretim üssü olma hedefine ulaþmamýz adýna iyi anlamamýz ve hazýrlanmamýz gereken rotamýzdýr. Dönüþüm hazýrlýklarýný zamanýnda doðru fark eder ve hazýrlanabilirsek ülkemize, sektörümüz geliþimine, halkýmýz refahýna ve konforuna olan yüksek katkýmýz, kritik ve stratejik seviyede yükselecek ve sürdürülebilir olacaktýr. Türkiye ÝMSAD olarak gayretimiz, ülkemiz ve sektörümüzün özlemle istediði ve tutku ile mücadelesini verdiði ileri geliþmiþlik ve çaðdaþlýk seviyesine ulaþmasýna katký verebilmektir. Gelecekte var olmanýn ve sürdürülebilir baþarýnýn temel kuralýnýn her konuda ve her gün daha az ile daha çok üretebilme iradesi ile hareket etmek olduðuna inanýyoruz. ‘Az ile çok’un anlamý; sýnýrlý kaynaklarýmýzý daha iyi kullanarak, az kaynak ile daha çok iþ ve ürün üretebilmektir.” 

Türkiye inþaat malzemesi sanayisi olarak, global pazarlardaki yüksek ihracat performanslarýný daha da ileriye taþýyarak yeni rekorlara imza attýklarýný söyleyen Tayfun Küçükoðlu, “2021 yýlý ihracatýmýzý, yüzde 46,2 artýþla 30,8 milyar dolar seviyelerine taþýmayý baþardýk. Miktar olarak 64,79 milyon ton ihracat yaptýk. Ýç pazar büyüklüðümüz 63,3 milyar dolar oldu. Toplam pazar büyüklüðümüz 94,1 milyar dolara ulaþtý. Ýthalatýmýzýn 3,5 misli ihracat gerçekleþtirerek ülkemize saðladýðýmýz cari fazlayý yükselttik. Ülkemizde miktar olarak en yüksek ihracat yapan üçüncü sektör konumumuzu güçlendirdik. Tüm sektör temsilcilerimize, sanayicilerimize, STK'larýmýza katkýlarý için teþekkür ederiz” þeklinde konuþtu.

TÜSÝAD Yönetim Kurulu Baþkaný Turan: Sürdürülebilirlik, kalkýnma anlayýþý ile paralel hale getirilmeli

TÜSÝAD Yönetim Kurulu Baþkaný Orhan Turan konuþmasýnda, sürdürülebilirlikle ilgili adýmlarýn, uzun soluklu politikalarýn kararlýlýkla uygulandýðý takdirde baþarýlý olabileceðini vurgulayarak, “Ýnþaat sektörü ancak sürdürülebilir çözüm ve uygulamalar sayesinde küresel ekonominin sunduðu fýrsatlardan daha çok faydalanma imkaný bulabilir” dedi. Orhan Turan, doðrudan ve dolaylý þekilde geniþ bir etki alaný bulunan inþaat sektörünün uluslararasý pazarlarda özellikle Avrupa’da rekabet gücünü koruyabilmesi için bu adýmlarý bugünden atmasý gerektiðinin altýný çizdi.

Sektörün teknoloji ve Ar-Ge’ye yönelerek, katma deðeri artýrarak, tasarýmlarý güçlendirerek daha fazla dünya markasý çýkarmasý gerektiðini ifade eden Orhan Turan, “Çevre ve insan hayatý üzerindeki doðrudan etkileri göz önüne alýndýðýnda inþaat sektöründe iþ süreçlerinin, ‘sürdürülebilirlik kalkýnma’ anlayýþý ile paralel hale getirilmesi büyük önem taþýmaktadýr. Tüm sektörlerde olduðu gibi inþaat sektöründe de dijital teknolojiler daha kapsayýcý, yeþil ve sürdürülebilir bir gelecek tasarlamaktadýr. Yeþil teknolojilerin desteðiyle çevre dostu olabilmek için tüm deðer zinciriyle gerçek zamanlý bilgi takibine dayalý, akýllý, entegre ve baðlantýlý binalar inþa etmek önemli. Ýnþaat sektörünün operasyonel ve süreç yönetimini bu hedef doðrultusunda dönüþtürmesine yardýmcý olacak dijital teknolojilerin kullanýmý güçlü bir temel oluþturacaktýr” þeklinde konuþtu.

Ýklim deðiþikliði ile mücadelenin sektöre yeþil büyüme fýrsatlarý sunacaðý gibi uyum saðlanmadýðý durumda da ciddi riskleri beraberinde getireceðine dikkat çeken Orhan Turan, “Sektörün geliþiminde enerjinin dönüþümünü, döngüselliði saðlayacak teknolojilerin içselleþtirilmesi önceliklendirilmeli, bu alandaki teknolojik dönüþümü Ar-Ge faaliyetleri ile desteklemeliyiz” dedi.

AB’nin gündeminde olan sýnýrda karbon uygulamalarýnýn ürün fiyatlarýný artýracaðý öngörüsünü hatýrlatan Orhan Turan, Yeþil Mutabakat’a uyum saðlanamadýðý takdirde maliyetlerin daha da artacaðýný belirtti. Orhan Turan, “Sektörü yeþil dönüþüme entegre etmek, geri dönüþtürülmüþ malzemelerin kullanýmýný ve enerji verimliliðini artýrmak ülkemizin  rekabetçiliðinin korunmasýnda önemli rol oynayacak. ” dedi.

Enerji krizinin etkilerinin de unutulmamasý gerektiðine dikkat çeken Orhan Turan, “Enerjide sürdürülebilirlik üzerine odaklanmamýz gerektiðini görüyoruz. Ýçinde bulunduðumun dönemde arz güvenliðini ve temiz enerjiye geçiþi saðlamak ülkemiz için hayati önem taþýyor. Enerji verimliliðine odaklanmalý, enerji tasarrufunu özümsemeli ” þeklinde konuþtu. 

 ÝSO Meclis Baþkaný: Türkiye ÝMSAD gibi kapsayýcý derneklere büyük iþ düþüyor

ÝSO Meclis Baþkaný Zeynep Bodur Okyay ise sürdürülebilirlik konusunun son yýllarda çok konuþulduðunu ancak artýk konuþmanýn ötesine geçmek gerektiðinin altýný çizdi. Zeynep Bodur Okyay, “Þehirleri dönüþtüreceðimiz kritik sürecin içindeyiz. Konuþmanýn ötesinde daha fazla icraate ihtiyacýmýz var. Sürdürülebilirlikle ilgili sonuçlara ancak uzun dönemli stratejilerle ulaþabiliriz. Yarýnýn þehirlerini oluþtururken, sürdürülebilirlik için doðru adýmlarý atmak önceliðimiz olmalý. Endüstri, kamu, akademi, sivil toplum örgütleri hep birlikte çalýþmalý” dedi.

OECD ülkeleri arasýnda enerji talebinin en hýzlý arttýðý ülkenin Türkiye olduðuna dikkat çeken Zeynep Bodur Okyay, “Bu riskle alternatif enerji kaynaklarýna, yeþil enerji kaynaklarýna yönelmeliyiz. Sürdürülebilirlik, þirketler için önemli aktörlerden bir tanesi. Karbon ayak izi düþük, nötr ürünleri artýrmamýz gerek. Bu noktada Türkiye ÝMSAD gibi kapsayýcý derneklere, yapýlara büyük iþ düþüyor” þeklinde konuþtu. 

TÝM Baþkan Vekili: Rekabette sürdürülebilirliðe hýzlý uyumu önemli

Türk müteahhitlerinin yurt dýþýnda üstlendiði iþlerle yapý sektörüne büyük katký saðladýðýný söyleyen TÝM Baþkan Vekili Çetin Tecdelioðlu konuþmasýnda, yurt dýþýndaki potansiyelin güçlü olduðunu ve daha çok iþ alýnabileceðini, Türkiye yapý sektörünün bu potansiyele sahip olduðunun altýný çizdi. Buradaki rekabette sürdürülebilirliðe hýzlý uyumu önemli gördüklerini aktaran Çetin Tecdelioðlu, TÝM çatýsý altýnda sürdürülebilirlik bilim kurulu kurduklarýný söyledi. Ýnþaatýn dijitalleþmesi konusunda Türkiye ÝMSAD ile çalýþma yürüttüklerini söyleyen Çetin Tecdelioðlu, TÝM olarak þirketlere dijital kütüphaneler oluþturmalarý konusunda teþvik saðlamaya çalýþtýklarýný, ihracat açýsýndan yapý sektörü þirketlerinin dijital kütüphanelerini oluþturmalarýnýn rekabete katký saðlayacaðýný belirtti. 

Profesyonel BIM sertifikasý PCERT eðitimleri baþlýyor”

Zirvenin Ýnþaat Sektörünün Dijital Geleceði” baþlýklý paralel oturumunda konuþan buildingSMART Türkiye Yürütme Kurulu Baþkaný Muhammed Maraþlý, “Bölge ve dünya pazarlarýnda rekabet edebilmek ve verimliliði artýrmak için teknolojiyi ve yenilikleri takip etmek ve onlara sahip olmak gerekiyor. Sayýsallaþma son yýllarda sektörümüzdeki en önemli geliþmelerden biri. BIM ve beraberinde getirdiði sayýsal uygulamalarýn tüm paydaþlarca doðru anlaþýlýp yönlendirilmesi ve geliþtirilmesi þart. BIM uygulamasýnýn ve sayýsallaþmanýn sektörümüzde yaygýnlaþmasý için elimizden geleni yapmaya çalýþýyoruz. Paydaþlarýmýz ve ev sahipliði yaptýðýmýz buildingSMART Türkiye ile yapý sektörünün sayýsal geleceðini beraber kurgulamak en önemli hedefimiz. Ülkemizde büyük bir eksiklik olarak karþýmýza çýkan, uluslararasý geçerliliði olan BIM sertifikasý konusunda kollarý sývadýk. buildingSMART International’ýn profesyonel BIM sertifikasý PCERT eðitimleri, önümüzdeki günlerde ülkemizde de baþlýyor” ifadelerini kullandý. konuþan buildingSMART Türkiye Yürütme Kurulu Baþkan Yardýmcýsý Ahmet Çýtýpýtýoðlu yaptýðý konuþmada buildingSMART Türkiye’nin þimdiye kadar yaptýðý çalýþmalardan ve gelecekteki yol haritasýndan bahsetti.

“Gelecekte ‘Süper Þehirler'in þekillendirdiði bir dünya görüyoruz”

Zirvenin keynote konuþmacýsý Fundacion Metropoli Ýspanya Kurucusu ve Baþkaný Dr. Alfonso Vegara, “Geleceðin Þehirleri için Mimariyi Tasarlamak” baþlýklý özel sunumunda, “Þehirler, iklim deðiþikliðine, eþitsizliðe ve yoksulluða karþý mücadelede öncülük eden ana aktörler olma potansiyeline sahip küresel ekonominin yeni motorlarýdýr. Geleceðe baktýðýmýzda Süper Þehirler'in þekillendirdiði bir dünya görüyoruz. Süper Þehirler, "Bölgenin Aklýný" (Intelligence of the Territory) keþfetme yeteneðine sahip olan yerlerdir” dedi.

Orta ölçekli kentlerin izolasyonda kalamayacaðýný vurgulayan Dr. Alfonso Vegara, bu þehirler arasýnda baðlantýlar geliþtirerek, teknolojik analizler yaparak, doðayý anlayýp uygun altyapý oluþturarak, þehirlerin geleceðini tasarlayabiliriz” deðerlendirmesini yaptý.

Kurucusu olduðu Metropoli Vakfý'nýn uyguladýðý projelerden örnekler sunan Dr. Alfonso Vegara, mimarlýk, þehir, bölge ve teknoloji alanýnda projeler tasarlamak için kamu ve özel sektör iþ birliðinin zorunluluðuna iþaret etti. Akýllý Bölgeler modelini uyguladýklarý Singapur, Madrid, Barselona, Bibao, Medellin uygulamalarýný anlatan Dr. Alfonso Vegara, Marmara çemberi olarak tanýmladýðý Ýstanbul, Bursa, Çanakkale, Balýkesir, Kocaeli çemberindeki potansiyele dikkat çekti.

Sürdürülebilirlik her yönüyle konuþuldu

Boðaziçi Üniversitesi iklimBU Merkez Müdürü Prof. Dr. M.Levent Kurnaz ise, “Bugün ilgilendiðimiz konu ne olursa olsun sürdürülebilirlik vazgeçilmez kavramýmýz olmak zorunda. Dolayýsýyla yaptýðýmýz iþin özeline inmeden önce genelde sürdürülebilirlik kavramýný doðru biçimde anlamamýz gerekiyor. Sürdürülebilirlik hem doðanýn hem insan topluluklarýnýn hem de bu insan topluluklarýnýn ekonomik refahýnýn birlikte devam ettirilebilmesini gerektiriyor" vurgusunu yaptý.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Enformatik Bölüm Baþkaný Prof. Dr. Salih Ofluoðlu da, "Günümüzde enerji ihtiyacýný yenilenebilir enerji kaynaklarýndan saðlayan ve enerji etkin sürdürülebilir binalara her zamankinden daha fazla ihtiyaç var. Yapý Bilgi Modellemesi (BIM) bunun gerçekleþtirilmesi için önemli bir potansiyel sunuyor” diyerek BIM uygulamasýnýn sektör açýsýndan saðladýðý yararlara dikkat çekti.

ÝTÜ Öðretim Üyesi ve SÜT-D, Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneði Baþkaný Prof. Dr. Filiz Karaosmanoðlu, "Dijital Geleceðin Ýki Yüzü" baþlýklý sunumunda, endüstri yeþil ve dijital dönüþürken, dijitalleþmenin görünen ve görünmeyen etkilerine, akýllý yaþamýn gezegene maliyetine odaklanarak, dijital dünyanýn iki yüzünü yansýttý.

Sürdürülebilir finansman cephesindeki geliþmeleri ve sürdürülebilirlik alanýnda hayata geçirdikleri projeleri aktaran Ýþ Bankasý Genel Müdür Yardýmcýsý ve Baþ Ekonomisti Ýzlem Erdem, Zirve Sohbetleri’nde “Sadece günümüzün deðil geleceðe yönelik sorumluluklarýmýzýn da bilincinde olarak, çevresel ve sosyal etkileri gözeten adýmlar atýlmasýný ve mevcut kaynaklarýn geleceðe deðer yaratma hedefiyle kullanýlmasýný önemsiyoruz” dedi. 

 “Kentsel Geleceðe Doðru” baþlýklý oturumda Novusens Akýllý Þehirler Enstitüsü Kurucu Ortaðý Berrin Benli moderatörlüðünde Muslala Yönetim Kurulu Üyesi ve Ýsrail Kentsel Forumu Baþkaný Naomi Tsur Ýspanya Akýllý Þehir Kümesi Operasyon Direktörü Veronica Ramirez del Valle, Smarter Mobility Solutions Direktörü Dr. Delia Dimitriu akýllý þehirlerin dönüþüm yolculuðu, farklý ölçeklerdeki þehirler için izlenebilecek yol haritasý, dönüþebilen þehirlerin kazanýmlarý ve yarattýklarý deðerlerle ilgili örnekler üzerinden deðerlendirmelerini paylaþtý.

“Gelecekte Var Olmak” baþlýklý oturumda ise Myra Proje Direktörü Damla Özlüer moderasyonu ile TKYD Yönetim Kurulu Baþkaný Dr. Tamer Saka, ERTA Kurucu Yönetim Kurulu Baþkaný Prof. Dr. Güler Aras ve TÜHÝD Yönetim Kurulu Baþkaný Ýpek Özgüden Özen þirketler açýsýndan finansal ve finansal olmayan verinin birbiriyle baðlantýlý olarak entegre raporlama ile ölçülmesi ve raporlanmasýnýn sunduðu kapsamlý projeksiyona dikkat çekti. Ýþletmelerde sürdürülebilir uygulamalarýn uzun vadede kurumsal karlýlýðý da artýrabilecek etkileri deðerlendirildi. Günümüzde þirketler için iletiþimin odaðýnýn, sürdürülebilirlik deðeri yaratmak, projeler geliþtirmek, topluma fayda saðlamak, sürdürülebilirliðin iletiþimini yapmak olmaya baþladýðý vurgulandý.

Zirve’nin bSTR buluþmasý olan paralel oturumunda buildingSMART Germany BIM Sertifikasyon Yöneticisi Sarah Kristina Merz “BIM Yetkinliðini Avantaja Çevirmek: bSI PCERT”, buildingSMART International Teknik Direktörü Léon van Berlo “Ýnþaat Sektörü için Teknoloji”, buildingSMART International bSI Awards Program Yöneticisi Susan Keenliside “MARKALAÞMANIN SÜRDÜRÜLEBÝLÝR YOLU: bSI AWARDS” baþlýklý sunumlarýnda BIM odaðýnda "Ýnþaat Sektörünün Dijital Geleceði"ni konuþtu.

Özbekistan ile sektörler arasý iþ birliði protokolü imzalandý

Özbekistan inþaat malzemesi sektörünün geliþimi amacýyla, Özbekistan Yapý Malzemeleri Sanayi Ýþletmeleri Derneði’ni kuran Özbek Sanayi ve Ýnþaat Bankasý ile ile Türkiye ÝMSAD arasýnda bir iþbirliði protokolü imzalandý. Ýmzalar Türkiye ÝMSAD Yönetim Kurulu Baþkaný Tayfun Küçükoðlu ile Özbek Sanayi ve Ýnþaat Bankasý Baþkan Yardýmcýsý Yusupov Shokhzod Makhmatmurodovich tarafýndan atýldý. 

Sektörün büyük ilgi gösterdiði gün boyu süren oturumlarda, “Sürdürülebilir bölgeler ve akýllý þehirler”, "Yarýnýn dünyasýnda sürdürülebilir inþaat”, “Sürdürülebilirlik odaðýnda BIM”, “Sürdürülebilir yapýlar”, “Ýnþaat sektörünün dijital geleceði”, “Sürdürülebilir finans”, “Çevresel, Sosyal ve Kurumsal Yönetiþim (ESG)” “Kurumsal sürdürülebilirlik ve sosyal fayda iletiþimi”, “Sürdürülebilir iletiþim ve pazarlama”, “Doðru stratejiler ile sürdürülebilir büyüme” ve “Dijital dünyanýn farklý yüzleri” konularýnda her biri alanýnda uzman konuþmacýlar, tecrübe ve deðerlendirmelerini paylaþtý.

Pandemi nedeniyle verilen aranýn ardýndan fiziki olarak gerçekleþen 10. Uluslararasý Ýnþaatta Kalite Zirvesi’ni yerli ve yabancý yaklaþýk 400’e yakýn davetli izledi.

Yorumlar

Top