TÜRKÝYE'DE AVM SEKTÖRÜNÜN NABZINI TUTAN ECE TÜRKÝYE PORTFÖYÜNÜ GENÝÞLETÝYOR

TÜRKÝYE'DE AVM SEKTÖRÜNÜN NABZINI TUTAN ECE TÜRKÝYE PORTFÖYÜNÜ GENÝÞLETÝYOR

Yönetmekte olduðu yaklaþýk 200 alýþveriþ merkezi ile Avrupa sektör lideri Alman ECE Marketplaces’in iþtiraki olarak faaliyetlerini sürdüren ECE Türkiye, sektörün ülkemizde geliþimine yönelik yatýrýmlarýna devam ediyor. Portföyündeki 9 mevcut ve bir inþaat halindeki alýþveriþ merkezinin yaný sýra Baþakþehir’deki V Mall Ýstanbul ve V Metroway alýþveriþ merkezlerinin konsept danýþmanlýðýný, kiralamasýný ve uzun dönemli yönetimini üstlenen ECE Türkiye, ocak ayý itibari ile Ýstanbul Ataþehir’de bulunan Palladium alýþveriþ merkezini de yönetim portföyüne ekliyor. Þirketin yeni operasyonlarýyla birlikte 13 alýþveriþ merkezinde toplam kiralanabilir alaný 615 bin metrekareye ulaþtý.

Alýþveriþ merkezlerinin geliþtirilmesine yönelik olarak mimari ve konsept planlama, proje yönetimi, kiralama, alýþveriþ merkez yönetimi, bütçeleme hizmetleri ile finansal ve hukuki hizmetlerin tümünü ayný çatý altýnda sunan ECE Türkiye, baðlý bulunduðu Avrupa sektör lideri ECE Marketplaces’in bilgi birikimini ve 200 alýþveriþ merkeziyle yarattýðý sinerjiyi ülkemize taþýmaya devam ediyor. 

“Ekonomik iyileþme ve yatýrým ortamýnýn düzelmesi halinde Türkiye yabancý yatýrýmcýlar için tekrar çekici hale gelecek” 

Türkiye’nin özellikle Avrupa’ya kýyasla genç, yeniliklere açýk ve harcama odaklý nüfusu sayesinde alýþveriþ merkezleri açýsýndan büyük potansiyele sahip olduðunu söyleyen ECE Türkiye Eþ Genel Müdürü ve CFO’su Nuri Þapkacý, “Bazý iller ve bölgelerde AVM arzý yeterli hatta fazla olmakla birlikte, sayýsal verileri kýyasladýðýmýzda birçok þehirde/bölgede hala potansiyel olduðunu görebiliyoruz. Ýçerisinden geçmekte olduðumuz dönemde, AVM yatýrýmlarý sadece Türkiye’de deðil tüm dünyada çok yavaþladý; ancak ekonomik iyileþme ve yatýrým ortamýnýn düzelmesi halinde, Türkiye yabancý yatýrýmcýlar için tekrar çekici hale gelecektir. Biz, yeni AVM yatýrýmlarýnýn yaný sýra mevcut AVM’lerin yenilenmesi, uygun yerlerde büyütülmesi ve yeniden konumlandýrýlmasý alanýnda da potansiyel görüyoruz. Kendi portföyümüzdeki AVM’lerde bu tür projeleri birçok kez gerçekleþtirdik. 2022 yýlýnda yatýrýmcýlarýmýzla birlikte hayata geçirdiðimiz veya devam eden yenileme projelerinin hacmi 35 milyon TL’ye ulaþtý. Bununla birlikte bizim için kuruluþumuzdan bu yana nitelik nicelikten her zaman çok daha önemli oldu. Bizim için önemli olan yönettiðimiz AVM sayýsýný artýrmak deðil, güçlü bir portföye sahip olarak fark yaratabileceðimize inandýðýmýz hem kendimizi hem yatýrýmcý gruplarý hem de sektörü ileri götürebilecek projelerde yer almak” dedi. 

“Pandemi döneminde üç yeni AVM’yi yönetim portföyümüze kattýk” 

Mevcut durum ve yeni yatýrýmlarýyla ilgili bilgi veren Semet Yolaç Canlýel, “Halihazýrda Türkiye’nin en prestijli alýþveriþ merkezlerinden Ýstanbul’daki MIPIM Ödülü sahibi Marmara Park, Aqua Florya, Axis Ýstanbul ve Beylikdüzü Migros AVM, Eskiþehir’de Espark, Afyonkarahisar’daki Park Afyon, Bursa’daki Sur Yapý Marka ile Antalya’daki TerraCity ve Antalya Migros AVM’yi yönetiyoruz. Ankara’da alýþveriþ merkezi, meydan ve konuttan oluþan bir karma projenin de inþaatý devam ediyor. Pandemi döneminde üç yeni AVM’yi daha yönetim portföyümüze kattýk. Bunlar, Ýsra Holding yatýrýmý olan V Mall Ýstanbul ile V Metroway ve Ýstanbul Anadolu yakasýnýn güçlü markasý Palladium Ataþehir. 2023 yýlýnda portföyümüze yeni katýlan AVM’lerle ilgili yoðun bir þekilde çalýþacaðýz. Palladium Ataþehir’de yatýrýmcý grup bir yenileme projesini de hayata geçirecek. V Metroway’in ise 2023 yýlýnýn ikinci çeyreðinde açýlmasý planlanýyor. Ýnþaatý devam edenlerle birlikte 13 alýþveriþ merkezinde 615 bin metrekare kiralanabilir alaný ve 2 bin 500 kira kontratýný yönetiyoruz. Geliþme potansiyeli gördüðümüz ve fayda saðlayabileceðimize inandýðýmýz diðer AVM’leri de portföyümüze katmak üzere çalýþýyoruz. Ayrýca bu alýþveriþ merkezlerinde yaklaþýk 18 bin kiþiye istihdam saðlayarak ülke ekonomisinin güçlenmesi yönünde de artý deðer yaratýyoruz” sözlerini kaydetti. 

“2019 yýlýna kýyasla müþteri giriþlerinde %7, perakende satýþ cirolarýnda %223 oranýnda artýþ gördük” 

ECE Türkiye özelinde 2022 yýlýný deðerlendiren ve 2023 beklentileri hakkýnda konuþan ECE Türkiye Eþ Genel Müdürü ve COO’su Semet Yolaç Canlýel, “Pandeminin etkileri sürerken, 2022 yýlýnda sektör bir toparlanma sürecine girdi. Bizim portföyümüzde, 3.çeyrek sonu itibariyle 2019 yýlýna kýyasla müþteri giriþlerinde %7 ve perakende satýþ cirolarýnda %223 oranýnda artýþlar gördük. Elbette umut verici bir tablo. Yýlý da bu rakamýn bir miktar üzerindeki bir artýþla kapatacaðýmýzý öngörüyoruz. Biz, pandemi sürecini aldýðýmýz önlemler ve yaratýcý aksiyonlarla mümkün olan en az hasarla kapattýk. Þu anda da AVM’lerimiz %99 doluluk oranýyla faaliyet gösteriyor. Bu sektör ortalamasýnýn çok üzerinde bir oran. Turizmdeki artýþ trendi de cirolarý pozitif yönde etkileyen bir diðer faktör. 2023 yýlýnda ciro artýþýnýn devam edeceðini düþünüyoruz” ifadelerini kullandý.

Perakende tarafýndaki ciro artýþlarýnda etkili olan trendlerden de bahseden Semet Yolaç Canlýel, “Sektör geneline baktýðýmýzda pandemi sonrasý özellikle spor markalarýnda ortalamanýn çok üzerinde bir artýþ olduðunu görüyoruz. Dünyadaki trendlerden biri de saðlýklý yaþam. Bu akým, kýyafet, ayakkabý, ekipman gibi sporla ilgili tüm kategorilerde cirolara çok olumlu yansýyor. Elektronik sektöründeki artýþlar da ortalamanýn üzerinde. Pandemi ile hýzlanan dijitalleþme ve teknolojik geliþmeler, yeni iþ yapýþ þekillerini de beraberinde getirdi. Bu deðiþim önümüzdeki dönemde de büyük bir hýzla devam edecek. Bunun yaný sýra, Z kuþaðýnýn hem müþteri hem de çalýþan olarak yakýn gelecekte büyük resmin içine girmesi de iþimizi özünde etkileyecek ana faktör aslýnda. Markalar da bu markalarý içinde barýndýracak AVM’ler de Z kuþaðýný iyi anlayýp kendilerini buna göre konumlandýrmalý. Kýsacasý önümüzdeki dönemin ana gündem maddesi “deðiþim” olacak” dedi. 

“Ticari Gayrimenkul Kanunu’nun çýkarýlmasý gerekiyor”

Gayrimenkul yatýrýmlarýnýn yarattýðý kalýcý istihdam, GSYÝH büyümesi, sermayeye ulaþým, yerli-yabancý ortaklýklara zemin hazýrlamasý gibi artýlarýyla Türkiye ekonomisi için büyük bir önem taþýdýðýna dikkat çeken ECE Türkiye Eþ Genel Müdürü ve CFO’su Nuri Þapkacý,  “Özellikle Covid-19 pandemisi sürecinde AVM sektörü, yaþanan finansal ve sosyal zorluklardan en çok etkilenen sektörlerden biri oldu. Yatýrýmlarýn tekrar artmasý için öngörülebilir ve þeffaf yasal süreçlerin, sözleþme serbestisinin ve gayrimenkul yatýrým fonlarýnýn daha etkin kullanýmýnýn ön plana çýkmasý gerektiðine inanýyoruz. Belirsizlikler, kanun ve düzenlemelerde sýk yapýlan ve uluslararasý uygulamalardan ve standartlardan farklýlýk gösteren deðiþiklikler, uzun dönemli planlamayý ve yatýrým kararý alýnmasýný zorlaþtýrýyor. Bu nedenle Ticari Gayrimenkul Kanunu’nun ivedilikle çýkarýlmasý yatýrýmlarýn önünün açýlmasý için büyük önem arz ediyor” açýklamasýný yaptý.

Yorumlar

Top