ALARKO CARRIER ÇEDBÝK’E SPONSOR OLDU

ALARKO CARRIER ÇEDBÝK’E SPONSOR OLDU

Alarko Carrier, Çevre Dostu Yeþil Binalar Derneði'nin (ÇEDBÝK) düzenlediði “Yeþil Binalar ve Þehirler Zirvesi 2022 - Sýfýrýn Ýnþasý” etkinliðine altýn sponsor oldu. Etkinlikte, Alarko Carrier Yönetim Kurulu Baþkaný Niv Garih, þirketin çevreci ve sürdürülebilir uygulamalarýndan bahsederek, gelecek vizyonu hakkýndaki politikalarýný anlattý.

Ýklimlendirme sektörünün öncülerinden Alarko Carrier, hayata geçirdiði projeleri ve yenilikçi ürünleriyle enerji konusundaki hassasiyetin farkýnda olduðunu gösteriyor. Bu kapsamda çalýþmalarýný sürdüren marka, son olarak Çevre Dostu Yeþil Binalar Derneði (ÇEDBÝK) ev sahipliðinde; Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðý desteðiyle ‘Yeþil Binalar ve Þehirler Zirvesi 2022’ etkinliðine altýn sponsor oldu. Etkinlikte konuþan Alarko Carrier Yönetim Kurulu Baþkaný Niv Garih, “Sürdürülebilirlik alanýnda çýkan fýrsatlarý daha güçlü bir þekilde vurgulamak hedefiyle harekete geçtik” þeklinde konuþtu.  

 

“Maliyeti artýrsa da önceliðimiz çevre”

 

Sürdürülebilirliði sadece çevre boyutuyla deðerlendirmeyen; odaðýna insaný, çalýþaný ve tüm menfaat sahiplerini alan, sosyal fayda ve etkili çevre bilinci hedefi güden bir marka olduklarýný belirten Alarko Carrier Yönetim Kurulu Baþkaný Niv Garih, “Alarko Carrier, 70 yýla uzanan tarihinde sayýsýz yeþil veya sürdürülebilir konseptte projelerde öncü rol aldý. 1990’lý yýllarda Türkiye’de ilk organize ve çevre hassasiyeti bilinciyle oluþturulmuþ Alkent konutlarý, gayrimenkul sektöründe yön gösteren ve ihtiyaçlarý þekillendiren bir proje olarak gerçekleþtirildi. Yine  1987’de kurulan Altek Alarko enerji firmasýyla henüz serbest piyasa yapýsý oluþmadan önce Yap-Ýþlet-Devret modeli ile Türkiye’nin ilk hidroelektrik santralinin inþasýný ve yönetimini gerçekleþtirdik, akabinde iki adet hidroelektrik santrali, iki ünite kombine doðalgaz çevirim santrali ve YEKDEM kapsamýnda yatýrýmýný tamamladýðý Karakuz HES ve Ö.Ý.B.’dan 2019 yýlýnda Ýþletme Hakký Devri modeli ile aldýðý Gönen HES ile bugüne kadar toplamda 283 MW kurulu gücünde tesisleri devreye alarak iþlettik. 2018 yýlýnda yaklaþýk 1,2 milyar dolarlýk yatýrýmla sadece Ortadoðu’nun deðil Avrupa’nýn da en ileri teknolojisine sahip ve çevresel etkinin minimuma indirildiði ithal kömürle çalýþan termik tesisini inþa ettik. Çevreye en az etki býrakabilmesi adýna mühendisler eþliðinde yapýlan bu çalýþmalar nedeniyle tesis inþaat maliyeti yaklaþýk yüzde 20 artmýþ ve 150-200 milyon dolara yakýn ek maliyet oluþturmuþ olmasýna raðmen santralin tam kapasite çalýþmasý durumunda sadece Türkiye’deki yasal sýnýrlarýn deðil Avrupa’nýn da uygulamaya esas aldýðý yasal sýnýrlarýn en alt noktasýnda faaliyetlerimizi sürdürebiliyoruz” dedi.

 

“Enerjinin yeni alanlarýnda olmayý hedefliyoruz”

Alarko Carrier Yönetim Kurulu Baþkaný Niv Garih, Alarko Holding olarak enerji konusunun hassasiyetinin farkýnda olduklarýný söyleyerek þöyle devam etti: “Büyüyen ekonomide kýt kaynaklar göz önünde bulundurulduðunda, en verimli üretim kaynaklarýný ülkemize kazandýrýrken, enerji daðýtým ve enerji üretim þirketlerimizin güçlü performansýyla bu alanda ciddi bir büyüme yakaladýk. Önümüzdeki günlerde enerjinin yeni alanlarýnda da olmayý hedefliyoruz. Enerjinin 

 

depolanmasý ve hidrojen gibi yeni enerji kaynaklarýyla ilgili çalýþmalarýmýzý da sürdürüyor, bu alanlardaki potansiyel yatýrým fýrsatlarýný inceliyoruz. Bununla birlikte enerjide verimlilik temasý bizim hem sahiplendiðimiz hem de üstüne düþüp araþtýrma yaptýðýmýz bir diðer konu. Bu alanda fiziksel iyileþtirmeler dýþýnda teknoloji ve yazýlým destekli çalýþmalarý da yakýn takip ediyoruz.”

 

Yorumlar

Top