ÝNÞAAT MALZEMELERÝ ÝHRACATI EYLÜLDE 2,93 MÝLYAR DOLARA ULAÞTI

ÝNÞAAT MALZEMELERÝ ÝHRACATI EYLÜLDE 2,93 MÝLYAR DOLARA ULAÞTI

Türkiye Ýnþaat Malzemesi Sanayicileri Derneði’nin (Türkiye ÝMSAD) hazýrladýðý Dýþ Ticaret Endeksi’nin eylül ayý sonuçlarý açýklandý. Ýnþaat malzemeleri ihracatý eylülde 2,93 milyar dolarla yýlýn en yüksek beþinci aylýk ihracatý olarak kaydedildi. Ýhracat, geçen yýlýn eylül ayýna göre ise deðer olarak yüzde 5,3 düþtü. Pazarlardaki daralmanýn etkisiyle ihracatta miktar olarak güçlü kayýplar yaþanmaya baþladý.

Ýnþaat malzemesi sektörünün çatý kuruluþu Türkiye ÝMSAD tarafýndan hazýrlanan Ýnþaat Malzemeleri Sanayi Dýþ Ticaret Endeksi’ne göre eylül ayýnda, ihracat büyüklüðü artýþ kaydetse de geçen yýlýn ayný ayýna göre düþtü. Buna baðlý olarak yýllýk ihracat uzun süre sonra geriledi.   

Ýhracat eylül ayýnda deðer olarak 2,93 milyar dolara ulaþarak yýlýn en yüksek beþinci aylýk ihracatý olarak kaydedildi. Ýhracat, geçen yýlýn eylül ayýna göre deðer olarak yüzde 5,3 düþtü.

Eylül ayýnda inþaat malzemeleri ihracatý miktar olarak geçen yýlýn eylül ayýna göre yüzde 19,5 düþüþle 4,72 milyon tona geriledi. Pazarlardaki daralmanýn etkisiyle ihracatta miktar olarak daha güçlü kayýplar yaþanmaya baþladý.

Ýnþaat malzemeleri sanayi ortalama ihracat birim fiyatý eylülde geçen yýlýn ayný dönemine göre yüzde 17 artarak 0,53 dolar/kg’dan 0,62 dolar/kg seviyesine çýktý.

Bu ayki ihracat performansýna baðlý olarak inþaat malzemeleri yýllýk (son 12 aylýk) ihracatý uzun süre sonra deðer olarak gerileyerek eylül ayýnda 34,6 milyar dolara indi. Ýhracat ayný dönemde miktar olarak 61,15 milyon tona düþtü. Yýllýk ortalama ihracat birim fiyatý ise 0,57 dolar/kg oldu.

Ýnþaat malzemeleri ihracatý yýlýn dokuzuncu ayýnda da yukarý yönlü performansýný sürdürmesine raðmen sonuçlar geçen yýlýn altýnda kalarak yýllýk ihracat uzun süre sonra geriledi. Ýhracatta pazarlardaki yavaþlamanýn etkisi miktar ve deðer olarak yaþanan düþüþlerde görülmeye baþladý. Geçen seneye göre daha yüksek olan ihracat birim fiyatlarý, deðer olarak büyüklüðü desteklemeyi sürdürdü.

Ýnþaat malzemelerinde en yüksek aylýk ithalat eylülde gerçekleþti 

Eylül ayýnda inþaat malzemeleri ithalatý geçen yýlýn eylül ayýna göre yüzde 29,6 artarak 937 milyon dolar oldu. Deðer olarak eylül ayý sonuçlarý yýlýn en yüksek üçüncü aylýk ithalatý olarak kaydedildi. Miktar olarak da 352 bin 978 ton ile yýlýn en yüksek aylýk ithalatý gerçekleþti. Ýnþaat malzemeleri sanayi ithalat birim fiyatý eylül ayýnda önceki aylara göre düþerek 2,66 dolar/kg’a geriledi.

Alt sektörlerde ihracat miktar olarak azalýyor 

Eylül ayýnda inþaat malzemeleri ihracat performansý alt sektörler itibarýyla geçen yýlýn ayný dönemine göre farklý yönde geliþmeler gösterdi. 6 alt sektörde, daha çok birim fiyat artýþýndan kaynaklý deðer artýþlarý kaydedildi. Miktar olarak ise düþüþler görüldü.

Eylülde sekiz alt ürün grubunun yedisinde ihracat birim fiyatlarý geçen yýlýn eylül ayýna göre yüksek gerçekleþti. Küresel emtia ve nihai ürün fiyatlarý gerileme eðilimine girmekle birlikte halen geçen yýlýn fiyatlarýnýn üzerinde bulunuyor. Ancak ortalama ihracat birim fiyatlarý önceki aylara göre gerilemeye baþladý. 

Eylül ayýnda elektrik malzemeleri ve teçhizatlarýnda ortalama ihracat birim fiyatýnda yüzde 4,7 gerileme yaþandý. Mineral, taþ ve toprak ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatý geçen yýlýn ayný ayýna göre yüzde 29,1, metal bazlý ürünlerin yüzde 12,9, kimyasal bazlý ürünlerin yüzde 20,2, yalýtým malzemelerinin yüzde 31,2, aðaç ve ahþap ürünlerinin ise yüzde 11,7 arttý. 

Eylül ayýnda sekiz alt ürün grubunun altýsýnda ihracat miktar olarak geçen yýlýn altýnda gerçekleþti. Ýki alt sektörde ise miktar olarak ihracatta artýþ yaþandý. Miktar olarak düþüþlerde geçen yýlýn yüksek artýþlarýnýn baz etkileri görüldü. Miktar olarak ihracat düþüþleri demir çelik ürünlerinde yüzde 20,8, mineral, taþ ve toprak ürünlerde yüzde 20,9 oldu. Metal bazlý ürünlerin ihracatý yüzde 10,2, yalýtým malzemeleri ihracatý yüzde 27,7 azaldý.                

Bu dönemde sekiz alt ürün grubunun altýsýnda ihracat deðer olarak yükseldi. Kimyasal bazlý ürünlerde yüzde 16,5, prefabrik yapýlarda yüzde 14,1, elektrik malzemeleri ve teçhizatlarýnda yüzde 9,2 deðer artýþý olurken, demir çelik ürünlerinde ihracat deðer olarak yüzde 18,1 azaldý.

Yorumlar

Top