TÜRKÝYE ÝMSAD ÝNÞAAT MALZEMELERÝ SANAYÝ BÝLEÞÝK ENDEKSÝ SONUÇLARI AÇIKLANDI

TÜRKÝYE ÝMSAD ÝNÞAAT MALZEMELERÝ SANAYÝ BÝLEÞÝK ENDEKSÝ SONUÇLARI AÇIKLANDI

Türkiye ÝMSAD tarafýndan hazýrlanan Ýnþaat Malzemeleri Sanayi Bileþik Endeksi ekim ayýnda, ihracat sipariþlerindeki sert gerilemenin etkisiyle pandemi sonrasýnýn en düþük seviyesine geriledi. Önümüzdeki üç ayýn üretim beklentisi, iç ve dýþ talepteki gerilemeye baðlý olarak ekim ayýnda sert düþüþ gösterdi. Ýç talepteki yavaþlama ve dýþ talepteki daralma, beklentileri önemli ölçüde zayýflattý.

Türkiye Ýnþaat Malzemesi Sanayicileri Derneði (Türkiye ÝMSAD) tarafýndan hazýrlanan Ýnþaat Malzemeleri Sanayi Bileþik Endeksi ekim ayý sonuçlarý açýklandý. Endeks, alýnan ihracat sipariþlerindeki sert düþüþün etkisiyle ekim ayýnda pandemi sonrasýnýn en düþük seviyesine geriledi. Ýhracat pazarlarýndaki küçülme, sipariþlerde önemli oranda gerilemeye neden oldu.  Son çeyrekte iç ve dýþ talepte görülen daralmalar önümüzdeki aylarda faaliyetlerde de sert düþüþler olabileceðinin sinyallerini veriyor.

Ýnþaat Malzemeleri Sanayi Bileþik Endeksi ekim ayýnda 0,64 puanlýk kayýpla 69,78 puana indi. Bileþik endeks pandemi sonrasýndaki toparlanmanýn önemli kýsmýný geri vererek 2022 yýlýnýn en düþük seviyesine geriledi. Mevsimsellik etkilerinin yaný sýra pazarlardaki koþullarýn bozulmasý, Bileþik Endeks’te düþüþün nedenleri arasýnda yer aldý.

Ekim ayýnda faaliyetlerde sýnýrlý artýþ oldu, ihracat artýþý durdu  

Eylül ayýnda zayýflayan inþaat malzemeleri sanayi faaliyetleri ekim ayýnda sýnýrlý da olsa yeniden artýþ gösterdi. Yüksek mevsimin sonuna yaklaþýlýrken iç pazardaki yavaþlama etkisi, faaliyetleri sýnýrlamaya baþladý. Bu dönemde dýþ pazarlardaki yavaþlama, finansman sýkýntýlarý ile yüksek maliyetler de faaliyetler üzerinde etkili oluyor.

Faaliyet Endeksi ekim ayýnda bir önceki aya göre 0,1 puan artýþ gösterdi. Alt faaliyet gruplarýnda ise farklý eðilimler ortaya çýktý. Ýç pazarda hareketlilik sürerken yurtiçi satýþlar ekim ayýnda sýnýrlý ölçüde arttý. Ýhracat seviyesi ekim ayýnda deðiþmedi. Ýç pazardaki geri dönüþ dikkat çekerken dýþ talepteki yavaþlama ise daha belirgin hale geldi.

Ýç ve dýþ pazardaki bu geliþmelerle birlikte finansman sýkýntýlarý ile yüksek maliyetler, faaliyetler üzerinde baský oluþturuyor.

Güven Endeksi yýlýn son çeyreðinde kýrýlgan ve zayýf kaldý

Güven Endeksi ekim ayýnda da düþüþ kaydederken özellikle dýþ pazarlardaki faaliyetlerde yaþanan düþüþ güven kaybýna neden oldu. Ýç pazardaki satýþlarda gerçekleþen artýþ ise güveni destekledi. Ancak yüksek inþaat maliyetleri ve finansmana eriþimde yaþanan zorluklar güveni baskýlýyor. Yeni baþlayan sosyal konut ve iþyeri projesinin de Güven Endeksi’ne etkileri sýnýrlý kaldý.

Güven seviyesi bu dönemde bir önceki aya göre 0,35 puan azaldý. Kýrýlgan yapýsý ile Güven Endeksi yeni yýlýn ikinci yarýsýnda kademeli zayýflama eðilimini sürdürüyor. Türkiye ekonomisine yönelik güven seviyesi sýnýrlý ölçüde geriledi. Ýnþaat sektöründe ve inþaat malzemeleri sanayisinde ise güven sýnýrlý düþüþler kaydetti. Yurtiçi pazarlarda güven sýnýrlý ölçüde azalýrken ihracat pazarlarýna yönelik geriledi.

Güven yýlýn son çeyreðinde kýrýlgan ve zayýf kalmaya devam etti. Pazarlardaki yavaþlamanýn yaný sýra finansmana eriþimde yaþanan sýkýntýlar, jeopolitik riskler ile yüksek maliyetler gibi birçok etken güveni sýnýrladý.

Ýhracat sipariþlerindeki sert düþüþ, üretim ve istihdam beklentilerini de düþürdü    

Beklenti Endeksi ekim ayýnda bir önceki aya göre 1,2 puan geriledi. Böylece Beklenti Endeksi son altý ay boyunca düþüþ kaydetti. Pazar koþullarýndaki zayýflama, özellikle de ihracat sipariþlerinde yaþanan sert düþüþ gerilemede etkili oldu. Ýç ve dýþ pazara iliþkin göstergelerde sert düþüþler kaydedilirken buna baðlý olarak üretim ve istihdam beklentileri de önemli ölçüde zayýfladý.                         

Türkiye ekonomisine iliþkin beklentilerde sýnýrlý düþüþ kaydedildi. Yüksek maliyetler, enflasyon ve finansmana eriþimdeki zorluklar ekonomik beklentileri zayýflatýyor. Önümüzdeki üç aya iliþkin alýnan yurtiçi sipariþler azalmaya devam ederken ihracat sipariþleri sert düþüþ kaydetti. Ýhracat pazarlarýndaki daralma bu dönemde daha belirgin hissedilmeye baþlandý. 

Önümüzdeki üç ayýn üretim beklentisi, iç ve dýþ talepteki düþüþe baðlý olarak ekim ayýnda sert düþüþ gösterdi. Ýç talepteki yavaþlama ve dýþ talepteki daralma, beklentileri önemli ölçüde zayýflattý. Ýhracat pazarlarýna ve iç pazara iliþkin beklentiler, faaliyetlerde de daralma olacaðýna iþaret ediyor.

Yorumlar

Top