GÝGDER'DEN TÜRK PASAPORTUNA DEÐER KAZANDIRACAK YATIRIM PROGRAMI ÖNERÝSÝ

GÝGDER'DEN TÜRK PASAPORTUNA DEÐER KAZANDIRACAK YATIRIM PROGRAMI ÖNERÝSÝ

Vatandaþlýk veya oturum almak isteyenlerin ülkeleri dýþýnda aldýðý gayrimenkul tutarý 2021 itibariyle 400 milyar dolarý aþtý. GÝGDER Baþkan Yardýmcýsý Bayram Tekçe, “400 milyar dolarlýk pazarýn çok az bir kýsmý vatandaþlýk talebi ile oluþuyor. Asýl talep oturum ve çalýþma gibi vize türleri almak ile oluþuyor. Biz de ‘Altýn’ ve ‘Gümüþ’ vizelerimizle bu pazarda hakim rol oynayabiliriz.” dedi.

Vatandaþlýk veya oturum almak isteyenlerin ülkeleri dýþýnda aldýðý gayrimenkul tutarý 2021 itibariyle 400 milyar dolarý aþtý. Özellikle geliþmiþ ülkeler bu pastadaki paylarýný artýrmak için agresif politikalarýný sürdürürken, Gayrimenkul Yurt Dýþý Tanýtým Derneði (GÝGDER) Baþkan Yardýmcýsý Bayram Tekçe, “Dünya pazarýnda asýl talep vatandaþlýktan ziyade, ikamet vizesi almak üzerine yoðunlaþýyor. GÝGDER olarak önerimiz mevcut vatandaþlýk programýný destekleyen Gümüþ ve Altýn Vize ikamet programlarýdýr. Bunlar, asýl amacý vatandaþlýk almak olmayan, ancak saðlýk, eðitim, emeklilik veya uzaktan çalýþmak için dijital göçmen olarak Türkiye'ye gelip, yerleþik yaþama geçmek isteyenlere çözüm sunan bir ikamet programlarýdýr. Alternatif bir ikamet programý olmadýðý için çözümü vatandaþlýk almakta gören yatýrýmcý kitlelerine de ulaþýp, vatandaþlýk talebini de azaltmayý öngörüyoruz.” dedi.

 

Bu sene Türkiye’nin yabancýlara yaklaþýk 75 bin konut satarak 10 milyar dolar doðrudan yatýrým kazanacaðýný hatýrlatan Tekçe, “GÝGDER olarak yýlda 20 milyar dolarlýk ihracat hedefi koyduðumuz 2025 yýlýna dünyada ilk 5’e girme vizyonu ile hazýrlanýyoruz. Bu yolda atmamýz gereken en kritik adým ise dünyada pandemiyle tetiklenen yatýrýmcý göçü hareketini iyi analiz ederek bu alandaki politikalarý doðru kurgulamak. Bu doðrultuda, GÝGDER Araþtýrma ve Yayýnlar Komitesi olarak yatýrým ekosistemini besleyen bir dizi saha araþtýrmasýný sektöre kazandýrdýk. Yabancý yatýrýmcýlarýn eðilimlerini ve Ýngiltere gayrimenkul pazarýný analiz ettiðimiz ilk 2 kitabýmýzýn ardýndan ‘Dünyada Göç ve Yatýrýmcý Ýliþkisi’ adýný taþýyan 3’üncü kitabýmýzý kýsa bir süre önce yayýnladýk. Marka ve pazar araþtýrma þirketi AGS Global’in katkýlarýyla hazýrladýðýmýz bu yeni kitapta, dünyadaki yatýrýmcý göçü trendlerini incelemekle kalmadýk, Ýspanya’dan Yunanistan’a, Ýngiltere’den ABD’ye Türkiye’nin dünyadaki en önemli rakiplerinin ‘yatýrým yoluyla vatandaþlýk’ (CBI) ve ‘yatýrým yoluyla ikamet’ (RBI) politikalarýný da masaya yatýrdýk.” dedi.

 

YÜKSEK VARLIKLI BÝREYLER DE DÜNYANIN ODAÐINDA!

 

Günümüzde yatýrým yoluyla vatandaþlýk (CBI) ve yatýrým yoluyla ikamet (RBI) ile ülkeler, ekonomik rekabette bir bir yeni teþvikler açýklarken, 100’ü aþkýn ülke Yüksek Varlýklý Bireyleri (HNWI) bu programlarla çekmeye çalýþýyor. Yüksek Varlýklý Bireyler’in 9 milyona yakýnýnýn Çin’de yaþadýðýný, Hindistan, Rusya, Brezilya ve Meksika’da da 2 milyona yakýn kiþinin bu kapsamda sayýldýðýna dikkat çeken Tekçe, “Dijital göçmenlere ve bu yüksek varlýklý bireylere yatýrým amaçlý ürünlerimizi çeþitlendirerek ve kurumsallaþarak ulaþmak oldukça önemli.” dedi.

 

GÝGDER BAÞKANI AKBAL: DÝJÝTAL GÖÇMENLERÝ KAPMAK ÝSTEYEN ÜLKE SAYISI

3 AYDA YÜZDE 50 ARTTI! TÜRKÝYE GERÝ KALMAMALI

 

Dünyada sayýlarý pandemi ile birlikte bir anda 40 milyonu aþan ‘dijital göçebeler’ için ülkeler ‘kapma’ yarýþýna baþladý. 3 ay önce 27 seviyesinde olan dijital göçmenler için vergi ve oturum teþviði açýklayan ülke sayýsý son verilere göre 49’a ulaþtý. Bu konuya özel dikkat çeken GÝGDER Baþkaný Faruk Akbal, bu yarýþta Türkiye’nin de geride kalmamasýný istiyor: “Her türlü doðrudan yatýrým adýna bu kitleyi çekmek deðerli. Nitekim dijital göçebeler yýlda ortalama 119 bin 400 dolar kazanýyor. Dijital göçebelerin yüzde 80'i 3 ila 9 ay arasýnda bir yerde kalýyorlar ve yüzde 61’i evli. Bu kitleyi çekersek sadece harcama yapmalarýný saðlamayýz ayný zamanda cennet vatanýmýzda baþta gayrimenkul olmak üzere pek çok alanda yatýrým yapmalarýný da saðlarýz. Doðrudan yatýrýma bu açýdan da bakmak faydalý olacaktýr.” dedi.

 

Türkiye’ye eðitim, emeklilik, iklim, saðlýk, tatil, ticaret, üretim ve çalýþma fýrsatlarý için yasal yollarla gelenlere daha deðerli pazarlama yapýlmasý gerektiðini de vurgulayan Baþkan Akbal, “Burada hem ‘düzenli’ göçmenlerle ‘düzensiz’ göçmenlerinin ayýrdýný iyi anlatmalýyýz. Nitekim ülkemize yasal olmayan yollarla giren 8 milyon düzensiz göçmen ile 40 bin düzenli göçmen (nitelikli yatýrýmcý) sadece ‘yabancý’ olmalarý sebebiyle ayný kefede tutuluyor. Yatýrýmcý ofislerinin kurulmasý bu anlamda oldukça deðerli. Keza etkili tanýtým, dijitalleþme ile hýzlý gayrimenkul alýmý bu açýdan önemli. Hakeza güven ve hukuki haklarýn temini lisanslama ve sertifikasyonla garanti altýna alýnabilir.” dedi.

 

Yorumlar

Top