'2023 YILINDA KREDÝYE ERÝÞÝM DAHA DA ÖNEMLÝ OLACAK'

'2023 YILINDA KREDÝYE ERÝÞÝM DAHA DA ÖNEMLÝ OLACAK'

Gayrimenkulde uzun yýllardýr sahip olduðu tecrübesi ile konsept geliþtirmeden satýþ sonrasý hizmetlere A’dan Z’ye danýþmanlýk hizmeti sunan Aremas Gayrimenkul’ün Yönetim Kurulu Baþkaný Vedat Arslan, 2023 yýlýnda yurt içi ve yurt dýþýnda yeni projelere hizmet vermeye devam edeceklerini ve Dubai ofisini hizmete açacaklarýný söyledi. Gayrimenkul sektörünü de deðerlendiren Arslan, 2022 yýlýnýn ikinci yarýsýnda krediye eriþebilirliðin azalmasý ve artan konut fiyatlarý ile birlikte satýþlarýn gerilediðini, 2023 yýlýnýn performansýný ise krediye eriþim kriterinin belirleyeceðini ifade etti.

13 yýl önce, büyük ölçekli konut projelerine satýþ ve pazarlama desteði vermek üzere kurulan Aremas, zaman içerisinde iþ kollarýna konsept geliþtirme, proje geliþtirme danýþmanlýðý ve ticari satýþ ile kiralama fonksiyonlarýný da ekleyerek, gayrimenkul projelerine 360 derece danýþmanlýk hizmeti veren bir marka haline geldi. Bugüne kadar satýþ pazarlama, proje ya da konsept geliþtirme hizmeti verdiði projelerin toplam satýlabilir alan büyüklüðü 4.5 milyon metrekarenin üzerine ulaþan Aremas, bugün yurt içinde Ýstanbul, Ýzmir ve Bodrum’da, yurt dýþýnda Almanya’nýn Düsseldorf, Azerbaycan’ýn Bakü, Gürcistan’ýn ise Tiflis ve Batum þehirlerindeki ofisleriyle çalýþmalarýný yürütüyor. 

 

“2022 yýlýnda önceki yýllara göre hýzlý büyüme gösterdik”

2022 yýlýna iliþkin deðerlendirmede bulunan Aremas Gayrimenkul Yönetim Kurulu Baþkaný Vedat Arslan, “2022 yýlýnda önceki yýllara göre hýzlý bir büyüme gösterdik. 2022 yýlýnda Ýstanbul, Ýzmir, Bodrum, Kocaeli, Sakarya ve Gürcistan’da toplam satýlabilir alan büyüklüðü 1.3 milyon metrekarenin üzerinde projeye geliþtirme danýþmanlýðý ve konsept geliþtirme rapor hizmeti sunduk. Bugün yaklaþýk 1.5 milyar dolar toplam deðere sahip 11 projenin satýþ ve pazarlama çalýþmalarýna devam ediyoruz. 2023 yýlý ve sonrasý için iþ hedefimizi Aremas’ýn yayýlýmýný artýrmak, hem Türkiye’de hem de dünyanýn farklý þehirlerinde yer almak olarak belirledik. 2023’de Ýstanbul Sarýyer, Bahçeþehir, Kurtköy ve Beykoz’da, Adana, Ýzmir ve Bodrum’da, yurtdýþýnda ise Gürcistan’daki Batum ve Tiflis’deki projelerimiz gündemimizde yer alýyor. Bununla beraber Gaziantep, Diyarbakýr, Balýkesir, Bursa gibi þehirler baþta olmak üzere gayrimenkul sektörünün geliþtiði Anadolu illerinde; yurt dýþýnda ise Gürcistan ve Azerbaycan’daki yoðunluðumuzu artýrmanýn yanýnda Kazakistan, Özbekistan ve pek çok sektör için 2023 yýlýnýn yýldýz destinasyonu olmaya aday Suudi Arabistan’da yer almayý hedefliyoruz” dedi.

“2023 yýlýnýn ilk haftasý Dubai ofisimizi açacaðýz”

Yurt dýþý operasyonlarý hakkýnda bilgi veren Arslan, “Geçmiþte çok büyük satýþlarýn yapýldýðý Suudi Arabistan pazarýnýn önümüzdeki dönemde tekrar açýlacaðýný öngörüyoruz. Aremas olarak iþ yapmayý hedeflediðimiz ülkeler arasýnda Suudi Arabistan da yer alýyor. Suudi Arabistan pazarýnda daha güçlü yer alabilmek için 2023 yýlýnýn ilk haftalarýnda Dubai ofisimizi açacaðýz. Ayný zamanda Türkiye’de verdiðimiz hizmetlerin aynýsýný Dubai’de de vereceðiz. Gürcistan’da ise 3 önemli projeye hizmet veriyoruz. Hem Gürcistan hem de Azerbaycan’da yeni projeler için görüþmelerimiz devam ediyor. Almanya Düsseldorf ofisi vasýtasýyla Almanya’da da faaliyetlerinin devam ettiklerini belirten Arslan, “Düsseldorf lojistik konumu itibariyle hem Türklerin en çok yaþadýðý bölgelere hem de Belçika ve Hollanda’ya yakýnlýðýyla stratejik açýdan çok önemli. Avrupa’daki Türk nüfusuna hitap eden önemli bir noktadayýz. Tanýtým ve pazarlama faaliyetlerimizi yoðunlaþtýrarak 2023 yýlýnda Almanya’daki varlýðýmýzý da güçlendirmeyi hedefliyoruz” diye ifade etti.

 

“2022’de yeni bir rekora imza atýlabilirdi”

Gayrimenkul sektörü özelinde 2022 yýlýný da deðerlendiren Arslan, þöyle konuþtu: “2022 gayrimenkul sektörü açýsýndan hýzlý baþlayan bir yýl oldu. Yýlýn ilk yarýsýnda özellikle konut tarafýnda gerek iç piyasada gerekse yabancý satýþlarýnda çok hareketli günler yaþandý. Hatta yýlýn ilk yarýsý verileriyle baktýðýmýzda bu yýlý yeni bir rekorla kapatma olasýlýðýmýzý bile konuþma halindeydik. Bununla beraber TL bazýnda fiyatlarýn özellikle yýlýn ilk yarýsýnda çok hýzlý bir þekilde arttýðýna þahit olduk. Bu fiyat hareketliliðinin ve yüksek talebin birkaç temel unsuru vardý. Birinci ve en temel unsur iç piyasanýn konut yatýrýmýný bir alternatif yatýrým aracý olarak deðerlendirmesi ve inþaat maliyetlerinin artýþý. Vatandaþlar mevduat faiz oranlarý ya da portföy deðerleri açýsýndan enflasyona karþý yenik düþen paranýn deðerini konut yatýrýmý vasýtasýyla korumaya yöneldi. Tabii bu sorun sadece Türkiye’nin deðil ayný zamanda Dünyanýn hemen hemen bütün geliþmiþ ülkelerinin sorunu olarak da yaþandý. Ancak Türkiye’de 2022 yýlýnda konut satýn alma miktarlarý yükselirken konut sahipliði endeksinde düþüþ yaþandý. En basit açýklamayla, maddi durumu elverenler iki ve daha fazla konut alýrken belli bir kesimin konuta eriþim olasýlýðý tamamen azaldý.

Bununla beraber iç piyasadaki hareketlilikte kredilerin de büyük bir etkisi oldu. Kredili alýmlarla hem ana parayý belli bir miktarda tutup hem de TL bazýnda borçlanmak yatýrýmcýyý cezbetti. Fakat Haziran sonu itibariyle kredi miktarlarýnýn Ýstanbul’da ya da büyük þehirlerde ufak bir evi bile almaya imkan verecek seviyelerde olmamasý kredili satýþlarý da durdurdu. Bugün baktýðýmýzda kendi finansmanlarýný sunan ya da bankalarla özel anlaþma yapan yeni projelere ilginin olduðunu söyleyebiliriz.

Ýkinci unsur ise Rusya-Ukrayna savaþýnýn etkileri ve Ýran ile Irak vatandaþlarýndan gelen talep yoðunluðuydu. Bu talep 2022’de yabancý konut satýþýnda da yeni bir rekor gelebilir etkisi yaratmýþtý. Ancak Haziran ayýyla birlikte yabancýlarýn vatandaþlýk alt limitinin 250 binden 400 bin dolara çýkartýlmasý ve son aylarda Ýran’daki olaylar hem genel satýþlarýn düþmesine hem de Rusya’dan sonraki en önemli ikinci pazarýmýz Ýran’ýn bir anda oyundan düþmesine sebep oldu.”

“2023 yýlýnda krediye eriþim daha da önemli olacak”

2023 yýlý öngörülerini paylaþan Arslan, seçim atmosferinden baðýmsýz konuþmanýn mümkün olmadýðýný belirterek seçim öncesi dönemde kredilerde oluþabilecek gevþeme politikasýnýn satýþlara olumlu þekilde yansýyacaðýný belirtti. Arslan, “2023 yýlýndaki performansýn temel göstergesi krediye eriþimdeki kolaylýk ya da zorluk derecesiyle doðru orantýlý olacaktýr. Eðer krediye eriþmek mümkün olabilirse bu noktada satýþlarda da yüksek bir ivme bekliyor olabiliriz. Burada eriþimde bir zorluk olmasý satýþlarý da olumsuz yönde etkileyecektir. Rusya etkisinin 2023 yýlýnda da devam edeceðini öngörüyoruz. Ancak Ruslarýn kendi firmalarý aracýlýðýyla Türkiye’ye gelmeye baþlayacaklarýný ve dolayýsýyla yabancýya satýþ noktasýnda doðrudan kendi kanallarýný kullanacaklarýný düþünüyoruz. Buna raðmen projelerde bir Rus etkisi hissetmeye devam edeceðiz. Ýran’daki karýþýklýðýn bitmesi de Türkiye’ye olumlu yansýyacaktýr. Bununla birlikte geçmiþte çok büyük satýþlarýn yapýldýðý Suudi Arabistan pazarýnýn, geçmiþteki kadar güçlü olmasa da önümüzdeki dönemde tekrar açýlacaðýný görüyoruz” dedi.

Aremas’tan kýz çocuklarýna destek devam ediyor

Aremas olarak Türk Eðitim Vakfý (TEV) ile birlikte hayata gerçekleþtirdikleri ‘Aremas kýz çocuklarý eðitime destek burs fonu’ ile kendi þehrinin dýþýnda eðitim görmek zorunda kalan kýz üniversite öðrencilerine destek olmaya devam ettiklerini belirten Arslan, geçen yýl 40 öðrenci olan öðrenci sayýsýný bu yýl 50’ye çýkardýklarýný, destekledikleri öðrenci sayýsýný her geçen yýl daha da artýrmayý hedeflediklerini söyledi. Vedat Arslan, kurumsal yapýlar aracýlýðýyla olmasý koþuluyla, odak noktasý kadýnlar ve çocuklar olan farklý destek kampanyalarýnda da yer almayý sürdüreceklerini iletti.

Yorumlar

Top