ÇAÐDAÞ SANAT’IN EÞSÝZ ÖRNEKLERÝ   POLAT PÝYALEPAÞA ÇARÞI’DA

ÇAÐDAÞ SANAT’IN EÞSÝZ ÖRNEKLERÝ POLAT PÝYALEPAÞA ÇARÞI’DA

Türkiye’nin en deðerli sanat galerilerinin buluþma noktasý Polat Piyalepaþa Çarþý; yeni yýlda da birçok sergiye ev sahipliði yapýyor. DG Art Project & Gallery’de Ahmet Güneþtekin’in “Yedigören’in Alfabesi” , .artSümer’de “Brain Fog | Artists Pick Artists [2022]”, Pi Artworks’de Nancy Atakan’ýn “Zamanýn Kokusu” ve "Martch Art Project, Sinem Diþli’nin “Derin Zaman” sanatseverlerle buluþuyor.

Ýstanbul’un kalbi Beyoðlu’na konumlanan, açýk hava alýþveriþ merkezi konseptinde konforlu ve rahat bir deneyim sunan Polat Piyalepaþa Çarþý; þýk ve ihtiþamlý panoramik atmosferiyle yeni yýlý sanatla karþýlýyor. Aralýk ayý baþýnda DG Art Project’te izleyiciyle buluþan Ahmet Güneþtekin’in Yedigören’in Alfabesi adlý sergisi 4 Þubat 2023 tarihine kadar sanatseverleri aðýrlayacak. Dursun Gündoðdu’nun kurucusu olduðu ve çaðdaþ sanat koleksiyonlarýnýn oluþumuna katký sunan DG Art Project, Polat Piyalepaþa Çarþý’da açtýðý galeriyle kültür ve sanat dünyasýnda çalýþma alanýný geniþletiyor. Galeri Güneþtekin Vakfý’nýn iþbirliðiyle açýlýþýný gerçekleþtirdiði sergisinde sanatçýnýn mitoloji anlayýþýný gösteren farklý disiplinlerden çalýþmalarýný bir araya getiriyor. Küratörlüðünü Þener Özmen’in üstlendiði sergide sanatçýnýn zamansal ve uzamsal karmaþýklýðý ifade eden heykelleri, yüzeye hareket yanýlsamasý verdiði boyutlu eserleri, yorumlayýcý bir strateji olarak mitoslarý kullandýðý tuval iþleri ve çoklu hikayelerin dokunsal deneyimlerle anlatýlmasýný saðladýðý kýrkyamalarý sergileniyor.

Pi Artworks’te ise Nancy Atakan nakýþ iþlerini ve onlara ilham olan suluboyalarýný "Zamanýn Kokusu" adlý kiþisel sergisinde bir araya getiriyor. Kiþinin zaman deneyimi ýþýðýnda yaþantýyý yeniden ele almasýný ve hayal etmesini konu alan sergi, 31 Ocak 2023 tarihine kadar - sanatseverlerle buluþacak. Ardýndan 4 Þubat - 25 Mart 2023 tarihleri arasýnda Fabio Lattanzi Antinori'nin "Chased by Unicorns" sergisi yer alacak. 

.artSümer’de ise “Brain Fog | Artists Pick Artists [2022]” sergisi 7 Ocak 2023 tarihine kadar ziyaretçileriyle buluþacak. Sergi, hayatýmýzdaki odaktan uzaklaþmamýza neden olan davranýþlarýmýzýn ardýndaki ihtiyari ve zorunlu sebepleri hatýrlatmaya çalýþýrcasýna “anda kalma” durumunu ön plana çýkarýyor. Etrafýmýzdaki sisli atmosferden etkilenen tüm bulanýk zihinleri hatýrlama eylemine davet ediyor. Ayný zamanda modern hayatýn kaosundan kaçmayý saðlayan bir “zihinsel mola” sunar. Mekan ve iþler arasýnda kurulan diyalog sayesinde sergi, izleyici için sosyal etkileþim ve yeni bakýþ açýlarý için bir fýrsat yaratýyor.

"Martch Art Project, Sinem Diþli’nin “Derin Zaman” baþlýklý solo sergisine ev sahipliði yapýyor. Diþli; heykel, fotoðraf ve video gibi çeþitli sanat pratiklerini bir araya getirdiði son dönem üretimlerinden oluþan bu sergide, doðayý insanýn kendinden ayýrarak nasýl tanýmladýðýna ve tarihi nasýl kurguladýðýna bakýyor. Paleontoloji, jeoloji ve biyoloji alanlarýnda kullanýlan bir takým bilimsel metodolojilerden yola çýkarak insanýn geçmiþini ve doðayla olan iliþkisini anlamlandýrma çabasýna dair spekülatif bir anlatý kurguluyor. Ekolojik felaketlerin ölçeðini idrak edebilmenin bir yolu olarak insanlýk tarihi ve jeolojik tarihi yani “Derin Zaman”ý iç içe düþünmeye yöneldiði bu dönemde sergi, doðayý tanýmlama ve biriktirme yöntemleri ile tarihsel baðlam oluþturma biçimlerinize dair sorular içeren çeþitli bölümlerden oluþuyor. Diþli’nin yaklaþýk 10 yýldýr üzerine çalýþtýðý uygarlýk tarihinin baþlangýcý sayýlan Mezopotamya ve son dönemde odaklandýðý Karacadað’da tuttuðu kayýtlardan yola çýkarak bir araya getirdiði “Derin Zaman”, tarih yazýmýnýn çeþitli tezahürlerini eleþtirel bir mesafeden ele alýrken sanatçýnýn yakýn gelecekte farklý biçimlerde sunmayý planladýðý hayali bir müzesinin de ilk eskizini oluþturuyor. Sergi, 20 Ocak - 4 Mart tarihleri arasýnda Martch Art Project’in Pera ve Piyalepaþa lokasyonlarýnda eþ zamanlý olarak izleyici ile buluþuyor."

Merkur Ocak ayýnda Barcelona ve Ýstanbul’da yaþayan sanatçý Fran Aniorte’nin “Ritüel” adýný verdiði sergisine ev sahipliði yapacak. Sanatçý enstalasyon, tasarým ve el sanatlarýný birleþtirerek sanat ve tasarým disiplinleri arasýndaki baðlantýlarý araþtýrýyor. Ayný zamanda Akdeniz kültürü olan bir sofra etrafýnda yemek ritüellerini eserleri aracýlýðýyla izleyiciye sunuyor. Türkiye’de meze, Ýspanya’da Tapas sofra toplantýlarýnýn ve yemek paylaþýmýnýn insan baðlantýsý için güçlü bir ritüel olarak kültürel önemini temsil ediyor. Sergi; Antik Akdeniz törenlerinden ilham alan ve günümüz dünyasýnda yeni formatlarla þekillenmeye devam eden, ancak ayný fikri etiketleyen eski bir ritüeli yeniden yorumluyor. Karaca’nýn sponsorluðuyla açýlacak olan Fran Aniorte’nin  “Ritüel” sergisi 12 Ocak-12 Þubat tarihlerinde MERKUR’de sanatseverlerle buluþacak.

 

 

Yorumlar

Top