BEYOðLU'NDA GAYRÝMENKULLERÝN DEðERÝ ARTIYOR

BEYOðLU'NDA GAYRÝMENKULLERÝN DEðERÝ ARTIYOR

EVA Gayrimenkul Deðerleme'nin gerçekleþtirdiði araþtýrmaya göre günümüzde raylý sistemler, deniz yolu, metro ve metrobüs ile birlikte eriþilebilirliði oldukça yüksek bir ilçe olan Beyoðlu, her geçen gün deðerlenmeye devam ediyor.

Deðerleme sektörünün önde gelen kuruluþlarýndan EVA Gayrimenkul Deðerleme Danýþmanlýk Lisanslý Deðerleme Uzmaný ve Ortaðý Özdil þahin; alýþveriþ merkezlerinden dahi geniþ ölçekte bir cadde perakendesine sahip, büyük otellerin, tiyatrolarýn, sinemalarýn, okullarýn, konsolosluklarýn, yabancý kültür merkezlerinin, sanat galerilerinin bulunduðu Beyoðlu'nun, Ýstanbul'un en canlý ve gözde semtlerinden biri olma özelliðini uzun yýllar sürdüreceðini artmakta olan gayrimenkul deðerleri ile gösterdiðini belirtiyor.

þahin, Ýstanbul'un en önemli perakende caddelerinden olan ve her mevsim milyonlarca ziyaretçiyi aðýrlayan Ýstiklal Caddesi üzerinde yer alan dükkanlarýn deðerlerini incelerken caddeyi Taksim Meydaný'ndan Galatasaray Lisesi'ne kadar olan bölüm, Galatasaray Lisesi'nden Tünel'e kadar olan bölüm ve ara sokaklar olarak ayrýþtýrmak gerektiðini belirtiyor.

Restoranlar, giyim maðazalarý, kitabevi-kafeler, bankalar ve sinemalarýn bulunduðu, yerli yabancý pek çok markanýn yer aldýðý Taksim'den Galatasaray Lisesi'ne kadar olan bölümün caddenin en deðerli kýsmý olduðunu söyleyen þahin, burada dükkanlarýn kira deðerlerinin metrekare aralýklarýnýn 125 ile 335 dolar arasýnda deðiþtiðini belirtiyor. þahin; Fransýz Konsolosluðu, Akbank Sanat, Atlas Pasajý, Çiçek Pasajý ve Demirören AVM gibi dikkat çeken mekanlarýn da bulunduðu bu aksta yer alan dükkanlarýn kira deðerlerinde genellikle yýllýk yüzde 15-20 oranlarýnda artýþ gözlemlediklerini de söylüyor.
 
Sanat galerilerinin, kitabevlerinin, iþ hanlarýnýn ve konsolosluklarýn aðýrlýkta olduðu Galatasaray Lisesi ile Tünel arasýndaki kýsmýn önceki yýllara oranla gittikçe deðer kazandýðýný söyleyen þahin, bu aralýktaki dükkanlarýn kira deðerlerinin metrekare aralýklarýnýn 50 ile 145 dolar arasýnda deðiþtiðini belirtiyor. þahin; Saint Antonio Kilisesi, Beyoðlu Ýþ Merkezi, Narmanlý Han, Hollanda Konsolosluðu, Rusya Konsolosluðu, Ýsveç Konsolosluðu ve Ziraat Sanat Galerisi gibi dikkat çeken mekanlarýn yer aldýðý bu aksta dükkanlarýn kira deðerlerinde genellikle yýllýk yüzde 10 -15 oranlarýnda artýþ görüldüðünü de sözlerine ekliyor.

Caddeden ayrýlan ara sokaklarda ise aðýrlýklý olarak eðlence mekanlarý, kafeler, butik oteller ve marketlerin yer aldýðýný belirten þahin, buralarda bulunan dükkanlarýn kira deðerlerinin m2 aralýklarýnýn ise 65 ile 140 dolar arasýnda deðiþtiðini söylüyor.  Ýstiklal Caddesi ile Tarlabaþý Bulvarý arasýnda kalan kýsýmda eðlence mekanlarýnýn, bulvara yaklaþtýkça otellerin, diðer taraflarda kafelerin yoðun olarak bulunduðu ara sokaklarda ise kira deðerlerinin genelde yýllý yüzde 10 arasýnda arttýðýný ifade ediyor þahin.

Atýl binalar restore edilip apart olarak deðerlendiriliyor
Beyoðlu'nda atýl vaziyetteki binalarýn çoðunun yatýrýmcýlar tarafýndan satýn alýnýp restore edildiðini ve apart olarak deðerlendirildiðini söyleyen þahin, bunun özellikle yabancý turistler için bölgeyi daha cazibeli hale getirdiðini ifade ediyor. Genellikle düþük oda kapasitesine sahip apartlarýn günlük kiralarýnýn sezonuna göre 80 ile 160 Euro arasýnda deðiþtiðini belirten þahin, bu tarz yapýlara Tomtom Gardens, Doðan Apartmaný, Pamir Bey Apartmaný, Rizzo Apartmaný, Botter Apartmaný'ný örnek olarak gösteriyor.

Tarihi dokusu, Ýstanbul Boðazý, Haliç manzarasý ve her dönemde ticaret merkezi olma özelliðini korumasý ile bölgenin, otel sektörü açýsýndan önemli bir cazibe merkezi haline geldiðini söyleyen þahin, doluluk oranlarýnýn yüzde 75-80 civarlarýnda olduðunu belirtiyor. þahin bölgede özellikle 5 ve 4 yýldýzlý oteller ile butik otellerin yer aldýðýný da söylüyor.

5 yýldýzlý otellerde 2014 yýlý ortalama gece konaklama fiyatýnýn 150 - 400 avro aralýðýnda olduðunu söyleyen þahin, bir önceki yýla göre 5 yýldýzlý otel fiyatlarýnda yüzde 25 - 30 oranlarýnda düþüþ gözlemlendiðini belirtiyor. 4 yýldýzlý otellerde ise, 2014 yýlý ortalama gece konaklama fiyatýnýn 120 - 440 avro aralýðýnda seyrettiðini ifade eden þahin, bir önceki yýla göre 4 yýldýzlý otel fiyatlarýnda yüzde 25 - 30 oranlarýnda artýþ yaþandýðýnýn altýný çiziyor. þahin son olarak, butik otellerde 2014 yýlý içerisindeki talep edilen ortalama gece konaklama fiyatlarýnýn kahvaltý ve ek servis ücretlerinin dahil olup olmamasýna göre 65 -265 avro arasýnda deðiþtiðini ve bir önceki yýla göre fiyatlarýnda yüzde 15 - 20 oranlarýnda artýþ görüldüðünü belirtiyor.
 

Yorumlar

Top