EV SAHÝPLERÝNDEN 'KÝRAM ÖDENMÝYOR' TAKTÝÐÝ

EV SAHÝPLERÝNDEN 'KÝRAM ÖDENMÝYOR' TAKTÝÐÝ

Ev sahipleri, yüksek kira taleplerini kabul etmeyen kiracýlarýný çýkarmak için bu kez de banka hesaplarýný kapatarak ‘Kiramý ödemedin, evi tahliye et’ yöntemine baþvurmaya baþladý. Peki, bu durumla karþýlaþan kiracýlar ne yapmalý?

Hesaplarýný kapatýyorlar

Ev sahipleri ile kiracýlar arasýnda birçok sorun yaþandýðýný belirten Gayrimenkul Danýþmaný Þule Alp, “Yükselen kiralar uzun bir süredir ev sahipleri ile kiracýlarýn arasýný açmýþ durumda. Kira davalarýnda büyük bir artýþ var. Son zamanlarda ise ev sahiplerinin çok deðiþik yöntemlerle kiracýyý tahliye etmeye çalýþtýðýný görmekteyiz. Bunlardan en ilginci ise banka hesaplarýný kapatma yöntemi” dedi.
Yöntem hakkýnda bilgi veren Alp, “Ev sahibi ‘Kiram ödenmiyor’ demek için kiranýn ödendiði banka hesabýný kapatýyor. Hesap kapatýldýðý için kirasýný ödeyemeyen ya da kira ücretini gönderdiði halde ödenmediðinin farkýnda olmayan kiracý, ev sahibi tarafýndan ‘Kiramý ödemedin, evi tahliye et’ ihtarnamesiyle karþýlaþýyor” diye konuþtu.

‘Postayla ödeme yapabilirsiniz’

Peki, böyle bir durumda kiracý nasýl bir yol izlemeli? Kiracýlara önerilerde bulunan Alp, “Ev sahibinin sözleþmede yazan banka hesabýný kapatmasý halinde yeni banka hesabýný kiracýsýna bildirmesi gerekiyor. Eðer hesap bilgisini ýsrarla paylaþmýyorsa kiracýlar, posta hesabý ile ev sahibi adýna ödeme yapabilir ya da mahkemeye müracaat ederek ödeme yeri tayin edilmesini isteyebilir. Bu halde mahkeme, gerçekten ev sahibinin gerekli hususlarý yerine getirip getirmediðine bakacak ve kiracýnýn kira ödemelerini isteði dýþýnda ödeyememesi hali var mý araþtýracak. Eðer kiracý, kiranýn ödendiði hesabýn kapatýlmasýndan sonra uzun bir süre hiçbir adým atmamýþsa ve sonrasýnda hesabýn kapatýldýðýný fark etmediðini beyan ediyorsa, mahkeme bu durumun hayatýn olaðan akýþýna uygun olmayacaðý deðerlendirmesinde bulunabilir. Yani kiracýnýn kusurlu olduðuna hükmedebilir. Bu nedenle kiracýlarýn ödemelerini dikkatli bir þekilde yapmalarýnda fayda var” ifadelerini kullandý.

30 gün þartý var

Kiranýn ödenmemesinin mal sahibine doðrudan tahliye hakký vermediðine de dikkat çeken Alp, “Kiranýn ödenmemesi durumunda öncelikli olarak mal sahibinin ihtar çekmesi, hatta ihtarlý ödeme emri gönderip 30 gün süre vermesi gerekir. Bu süre içinde kiracýnýn ödemeyi yapmasý yeterli kabul edilir. Bunun yapýlmamasý durumunda 30. gün temerrüt durumu oluþur” dedi.

Hangi durumda kiracý çýkarýlýr?

Alp, kiracýnýn tahliyesi için gerekli durumlar hakkýnda ise þunlarý söyledi: “Kira ödemeyen kiracý için sadece kira bedelinin tahsili icra yolu ile yapýlabilir. Bunun haricinde kira ödemeyen kiracýnýn tahliyesi isteniyorsa mevzuatta genel olarak bunun üç yolu mevcuttur. Bunlar ise ayný kira yýlý içerisinde 2 haklý ihtarda bulunarak yýl sonunda kiracý tahliye davasý açmak, kiracýyý temerrüde düþürerek kiracý tahliye davasý açmak, kiracýya karþý tahliye ve ödenmemiþ bedeller talepli icra takibi baþlatma olarak sýralanabilir. Kiralanan taþýnmazda en az 1+10 yýldýr ikamet eden kiracýya karþý tahliye davasý açýlabilir. Kiralayan kiþinin ve bakmakla yükümlü olduðu yakýnlarýnýn ihtiyaçlarý nedeniyle taþýnmazýn tahliyesi davasý açýlabilir. Kiralanan taþýnmazda yapýlacak tadilat nedeniyle tahliye mümkün olabilir. Kiracýdan alýnacak tahliye taahhütnamesi ile tahliye mümkündür.”

Yorumlar

Top