KALKINMA HEDEFLERÝNÝN SÜRMESÝ ÝÇÝN ÝNÞAAT SEKTÖRÜ GÜÇLENDÝRÝLMELÝ

KALKINMA HEDEFLERÝNÝN SÜRMESÝ ÝÇÝN ÝNÞAAT SEKTÖRÜ GÜÇLENDÝRÝLMELÝ

Türkiye Müteahhitler Birliði’nin (TMB) 2022 yýlýnýn son çeyrek dönemine iliþkin Ýnþaat Sektörü Analizi Raporu’nda, yurt içinde daralan inþaat sektörünün son derece zor bir süreçten geçtiði vurgulanarak, sürdürülebilir büyümeye dönüþün yakýn zamanda öngörülmediði belirtildi. Raporda, inþaat sektörü güçlendirilmeden kalkýnma hedeflerinin sürdürülmesinin mümkün gözükmediði, 2023 yýlýnda kamu müteahhitlerinin ve konut sektörünün sorunlarýný çözecek ilave adýmlarýn beklendiði ifade edildi. Yurt dýþý müteahhitlik hizmetlerinde ise son dönemde hem savaþ ve ekonomik kriz içindeki dünyadaki geliþmelere hem de bölgedeki geleneksel pazarlarda yaþanan güvenlik sorunlarýnýn yarattýðý güçlüklere dikkat çekildi.

Ekonominin genelinde 200’ün üzerinde alt sektöre yarattýðý talep ve istihdam gücüyle dinamo rolü üstlenen inþaat sektörü, salgýndan önce baþlayan, 2022 yýlýnda iç ve dýþ dinamiklerin etkisiyle devam eden girdi maliyetlerindeki yüksek artýþ sorunu ile yeni yýlý karþýladý. Yüksek enflasyonun yaný sýra ödenek yetersizliði ve hak ediþ ödemelerinde yaþanan gecikmelerin sektöre olumsuz etkileri sürüyor.

 

Türkiye’nin en köklü sivil toplum örgütlerinden Türkiye Müteahhitler Birliði (TMB), ekonomi çevreleri ve sektör tarafýndan ilgiyle takip edilen Ýnþaat Sektörü Analizi Raporu’nun Ocak 2023 sayýsýný yayýnladý. “Küresel Ekonomi Daralýyor, Enflasyon Tartýþmalarýna Resesyon Eklendi” baþlýklý analizde, küresel ve ulusal ekonomi ile inþaat sektörüne iliþkin veriler deðerlendirildi.

 

Kamu müteahhitleri de destek bekliyor

Ýnþaat sektöründe son 5 çeyrek dönemdir artan oranlarda yaþanan aralýksýz daralmanýn, 2022 yýlýnýn üçüncü çeyrek döneminde de devam ettiðine iþaret edilen raporda, inþaat faaliyetlerinde yakýn zamanda sürdürülebilir büyümeye dönüþ olasýlýðýnýn gözükmediði belirtildi. Sektörel yatýrýmlarda 2021 yýlýnýn ikinci çeyrek döneminde moral olan artýþýn, sonraki çeyreklerde yerini yeniden gerilemeye býraktýðý da ifade edilerek, büyümeye dönüþ için yatýrýmlarda canlanmaya ve kronikleþen girdi maliyetlerindeki artýþ sorununun çözümüne ihtiyaç duyulduðu vurgulandý. Raporda, inþaat sektörü güçlendirilmeden baþta deprem riskinin kaçýnýlmaz kýldýðý kentsel dönüþüm süreci olmak üzere kalkýnma hedeflerinin sürdürülmesinin mümkün gözükmediði ifade edilerek, 2023 yýlýnda gerek kamu müteahhitlerinin gerek konut sektörünün sorunlarýný çözecek ilave adýmlarýn beklendiði vurgulandý. Diðer taraftan analizde hükümetin konut sektöründe üretimi destekleyen son kampanyalarýnýn olumlu olduðu deðerlendirildi.

 

Nakit açýðý risk, yeþil dönüþüm fýrsat olabilir

Raporda ayrýca, önceki yýllarda yurt içinde yaþanan sorunlarýn, büyük müteahhitlik firmalarý tarafýndan uluslararasý projelerle telafi edilmeye çalýþýldýðý hatýrlatýlarak, bu dönemde hem savaþ ve ekonomik kriz içindeki dünyada   hem de bölgedeki geleneksel pazarlarda yaþanan güvenlik sorunlarýnýn bunu pek mümkün kýlmadýðý deðerlendirmesi yapýldý. Ticaret Bakanlýðý verilerine göre Türk müteahhitler, 2022 yýlýnda 454 projeyle 17,8 milyar ABD Dolarlýk yeni iþ hacmine ulaþmýþtýr. Ýnþaat sektörünün ilk kez 1972 yýlýnda Libya ile yurt dýþý pazara açýlmasýndan bu yana ulaþtýðý uluslararasý proje portföyü büyüklüðü, 133 ülkede üstlenilen 11.605 projeyle toplam 472 milyar ABD Dolarý olmuþtur. 

 

Bu yýl dünya ekonomisindeki ivme kaybýyla ülkelerdeki nakit açýðýnýn, küresel altyapý yatýrýmlarýný sýnýrlandýracaðý beklentisine dikkat çekilirken, “Diðer taraftan yenilenebilir enerji yatýrýmlarý için uluslararasý kuruluþlarýn finansman imkânlarý artmýþtýr” denildi.

 

Türkiye Müteahhitler Birliði’nin 2022 yýlýnýn son çeyrek dönemini deðerlendirdiði raporda, inþaat sektörüne iliþkin özetle þu tespitlere yer verildi:

 

PROJELER YÜKSEK BORÇLULUKLA TAMAMLANIYOR: Ýnþaat maliyetlerindeki artýþlar, yeni proje geliþtirme ya da kamu projelerinin yürütülmesinde önemli sorunlar yaratmaktadýr. Salgýnýn etkileri ve döviz kurundaki geliþmelerle birlikte 2021 yýlýnda temel girdi maliyetlerinde %150 düzeyine varan fiyat artýþlarýnýn yaþandýðý görülmüþtür. Ardýndan ortaya çýkan Rusya-Ukrayna savaþýnýn hammadde fiyatlarý üzerinde küresel çapta yarattýðý etkiyle de Ocak 2021 – Kasým 2022 döneminde bu oranýn %170’i aþtýðý görülmüþtür. Sektörün öne çýkan girdilerindeki maliyet artýþý Kasým 2022 itibarýyla yýllýk bazda %113 olurken, Ocak – Kasým 2022 döneminde bu oran %48’dir. Öte yandan sektörde, kamuya yapýlan iþler için ayrýlan ödeneklerdeki yetersizlikler ve hakediþ ödemelerinde dikkat çeken uzun süreli gecikmeler ve son dönemde artýrýlmýþ olan vergi yükünün getirdiði sorunlar da devam etmektedir. Anadolu’nun dört bir tarafýnda sektörün projelerini yüksek borçlulukla tamamlamaya çalýþtýðý belirtilmektedir. 2023 yýlýnda gerek kamu müteahhitlerinin gerek konut sektörünün sorunlarýný çözecek adýmlar beklenmektedir.  

 

KONUT ÜRETÝMÝNDE ARTIÞ DESTEKLENÝYOR: Yatýrýmcýlarýn enflasyondan korunma amacýyla 2021’in son çeyreðinde gayrimenkul alýmýna yönelmesinin de etkisiyle bir süre hýzlý bir yükseliþ sergileyen konut satýþlarý, 2022 yazýnda yavaþlamaya ve ardýndan gerilemeye baþlamýþtýr. Yeni inþaat baþlangýçlarýnda süren gerileme de sektördeki sorunlara iþaret etmekte olup, gerçekleþtirilen desteklerin (sosyal konut atýlýmý ve orta gelirliye uygun koþullarda konut kredisi kampanyasý gibi) sektörün bu alanýnda kýsmi bir rahatlama saðlayabileceði deðerlendirilmektedir. Konut kredisi faiz oranlarýný psikolojik sýnýr olan %1’in altýna düþürecek “Yeni Evim” kampanyasýnýn sektöre etkilerinin olumlu olmasý beklenmektedir. Özellikle Anadolu’da büyük kentlerin çeperlerinde yeni konut üretimiyle sektörde hareketlilik saðlanabilecektir. 

 

YURT DIÞINDA KÖRFEZE YÖNELÝK ÇALIÞMALAR HIZ KAZANDI: Rusya-Ukrayna savaþý sonrasý için TMB tarafýndan Ukrayna ve ülkemiz makamlarý ile ülkenin yeniden imar çalýþmalarýna yönelik temaslar sürdürülürken, Suudi Arabistan ve Birleþik Arap Emirlikleri (BAE) baþta olmak üzere Körfez ülkeleriyle son dönemde ýsýnmaya baþlayan siyasi iliþkilerin ilerleyen dönemde sektörde yeni projeler þeklinde somut yansýmalarý da olabilecektir. Özellikle Suudi Arabistan yetkilileri ile sektörel temaslar geçen çeyrek dönemde hýz kazanmýþtýr. Önümüzdeki 10 yýl içinde hayata geçirilmesi öngörülen yaklaþýk 3,3 trilyon ABD Dolarlýk alt ve üst yapý yatýrýmlarý ile Körfez’de öne çýkan ülkede Saudi 2030 ve Gigaproject gibi programlardan Türk müteahhitlerin pay almasý sektörün küresel pazardaki mevcut zorluklardan daha az etkilenerek çýkmasý için son derece önemlidir.

 

AVRUPA’DAKÝ ENERJÝ VE RENOVASYON PROJELERÝ FIRSAT OLABÝLÝR: Sahra-altý Afrika bölgesi baþta olmak üzere Uzak Doðu ve Latin Amerika ülkeleri de potansiyel pazarlar olarak sektör tarafýndan yakýndan izlenmektedir. Bu yýl dünya ekonomisindeki ivme kaybýyla ülkelerdeki nakit açýðýnýn, küresel altyapý yatýrýmlarýný sýnýrlandýrmasý beklenmektedir. Diðer taraftan yenilenebilir enerji yatýrýmlarý için uluslararasý kuruluþlarýn finansman imkânlarý artmýþtýr. Asya ülkelerinin talep artýþý halinde yukarý yönlü seyir izlemesi beklenen enerji fiyatlarý çerçevesinde, Türk müteahhitlerin aktif olduðu petrol üreticisi Orta Doðu ve Afrika pazarlarýnda hayata geçirilecek yeni projeler sektörü destekleyebilecektir. Ayrýca Avrupa ülkelerinde savaþla birlikte ve Avrupa Yeþil Mutabakat (AYM) kapsamýnda enerji yatýrýmlarý ile renovasyon projelerinden sektör için yeni fýrsatlar oluþabilecektir. Hedef pazarlarda giderek artan uygulamalarý görülen Türk müteahhitlerin deneyim sahibi olduðu kamu-özel iþbirliði (KÖÝ) projeleri sektör için yeni fýrsatlar sunabilecektir. 

Yorumlar

Top