DEPREME KARÞI EN ETKÝLÝ ÇÖZÜM RÝSKLÝ YAPILARIN DÖNÜÞTÜRÜLMESÝDÝR

DEPREME KARÞI EN ETKÝLÝ ÇÖZÜM RÝSKLÝ YAPILARIN DÖNÜÞTÜRÜLMESÝDÝR

6 Þubat 2023 tarihinde 04.17’de merkez üssü Kahramanmaraþ’ýn Pazarcýk ilçesi olan 7,7 ve 13.24’te merkez üssü Kahramanmaraþ’ýn Elbistan ilçesi olan 7,6 büyüklüðündeki depremlerle ilgili açýklamada bulunan Türkiye Hazýr Beton Birliði Baþkaný Yavuz Iþýk, “Ülkemizde deprem can ve mal kaybý bakýmýndan ilk sýrada yer alan bir afet türüdür. Afetler nedeniyle yaþanan can kayýplarýnýn yaklaþýk yüzde 60’ý depremler nedeniyle meydana gelmektedir. Depremlerin yerini, zamanýný ve þiddetini kesin olarak bilemediðimiz için riskli yapýlarý acilen yenileyerek yeni acýlarýn yaþanmasýný önleyebiliriz.” dedi.

Türkiye’de standartlara uygun beton üretilmesi ve inþaatlarda doðru beton uygulamalarýnýn saðlanmasý için 35 yýlý aþkýn süredir uðraþ veren Türkiye Hazýr Beton Birliði (THBB), 6 Þubat 2023 tarihinde 04.17’de merkez üssü Kahramanmaraþ’ýn Pazarcýk ilçesi olan 7,7 ve 13.24’te merkez üssü Kahramanmaraþ’ýn Elbistan ilçesi olan 7,6 büyüklüðündeki depremler sonrasý uyarýlarda bulundu. Geçmiþte yaþadýðýmýz depremlerde olduðu gibi, gelecekte olacak depremlere karþý tedbir alýnmazsa büyük can ve mal kaybýna uðrayacaðýmýza dikkat çeken Türkiye Hazýr Beton Birliði Yönetim Kurulu Baþkaný Yavuz Iþýk, þu açýklamalarda bulundu:

“Ülkemizde deprem can ve mal kaybý bakýmýndan ilk sýrada yer alan bir afet türüdür. Afetler nedeniyle yaþanan can kayýplarýnýn yaklaþýk yüzde 60’ý depremler nedeniyle meydana gelmektedir. T.C. Ýçiþleri Bakanlýðý Afet ve Acil Durum Yönetimi Baþkanlýðý (AFAD) verilerine göre 1900 yýlýndan günümüze en az 5,0 büyüklüðünde 1.796 deprem kaydedilmiþtir. 6 Þubat 2023 tarihinde 04.17’de merkez üssü Kahramanmaraþ’ýn Pazarcýk ilçesi olan 7,7 ve 13.24’te merkez üssü Kahramanmaraþ’ýn Elbistan ilçesi olan 7,6 büyüklüðündeki depremler, kentsel dönüþümün önemini bir kez daha ortaya koymaktadýr. Depremlerin yerini, zamanýný ve þiddetini kesin olarak bilemediðimiz için riskli yapýlarý acilen yenileyerek yeni acýlarýn yaþanmasýný önleyebiliriz.

Bu vesileyle, Kahramanmaraþ’ýn Pazarcýk ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen ve Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Þanlýurfa, Diyarbakýr, Malatya ve Adana baþta olmak üzere çevre illerde yoðun þekilde hissedilen depremlerde hayatýný kaybeden vatandaþlarýmýza Allah'tan rahmet; ailelerine baþsaðlýðý ve sabýr, yaralýlara acil þifalar diliyorum.”

Her yýl en az 300 bin konutun dönüþtürülebilmesi için süreçte yer alacak bütün paydaþlar aktif rol almalý

Depremlerin ekonomik etkilerine de dikkat çeken Yavuz Iþýk, “Özellikle ticaretin, sanayinin ve önemli üst ve altyapýlarýn olduðu büyükþehirlerde yaþanan büyük depremlerin ülke ekonomisine etkileri de deðerlendirilmelidir. Bu nedenle, kentsel dönüþümün hýzýný azaltan sorunlarýn çözülmesi önem arz etmektedir. Bu sorunlarýn çözülmesi ile vatandaþlarýn güvenli ve konforlu yaþam alanlarýna kavuþmasý saðlanabilecektir. Bu nedenle T.C. Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðý tarafýndan her yýl en az 300 bin konutun dönüþtürülebilmesi için süreçte yer alacak bütün paydaþlar aktif rol almalýdýr.” diye konuþtu.

KGS belgeli kaliteli hazýr beton olasý bir depremde birçok hayat kurtaracaktýr

Kaliteli beton kullanýmý ve denetim ile depremi az hasarla atlatmanýn mümkün olduðunu vurgulayan Yavuz Iþýk: “Hazýr beton alanýnda kaliteyi garanti altýna almayý hedefleyen Birliðimiz, Kalite Güvence Sistemi (KGS) ile hazýr beton tesislerinin üretim þartlarýný, teknik ve laboratuvar altyapýsýný, personel yeterliliðini denetleyerek kaliteli ve yüksek dayaným sýnýflarýnda beton üretimi gerçekleþmesini saðlamaktadýr. Yeni yapýlarýn inþasýnda ve kentsel dönüþüm çalýþmalarýnda kullanýlacak KGS kalite belgeli hazýr beton, olasý bir depremde birçok hayat kurtaracaktýr.” dedi.

Yapýlarýmýz artýk daha güvenli

Yapýlarýn güvenliðini deðerlendiren Yavuz Iþýk, “2000’li yýllarýn baþýndan itibaren inþaatlarda hazýr beton kullanýmýnýn zorunlu olmasý, nervürlü demir kullanýlmasý, Yapý Denetim Sistemi’nin Türkiye genelinde uygulanmaya baþlamasý ve daha etkili deprem yönetmeliklerinin hazýrlanmasý ile betonarme yapýlar çok daha güvenli hâle gelmiþtir. Son yýllarda meydana gelen depremlerde genel olarak 2000 yýlý öncesi binalarýn aðýr hasar gördüðüne, ancak gerekli önlemler alýndýktan sonra yapýlan daha genç binalarýn çok daha güvenli olduðuna þahit oluyoruz. Kurallara ve standartlara uygun bir þekilde yapýlmýþ ve denetlenmiþ yapýlar depreme karþý en büyük korumamýzdýr.” dedi.

Bütün beton üreticilerini standartlara uygun üretim yapmak üzere KGS Sistemi’ne davet ediyoruz

Türkiye’de üretilen betonlarýn yüzde 65’inin Türkiye Hazýr Beton Birliði üyeleri tarafýndan KGS belgeli olarak üretildiðinin altýný çizen Yavuz Iþýk: “Depreme karþý dayanýklý yapýlaþma için bu oranýn çok daha yüksek olmasý gerekmektedir. KGS Sistemi’ne katýlan beton tesisleri, yoðun kontroller sonucunda daha stabil ve sürdürülebilir bir üretim yapmaktadýr. Böylece, hem kaliteli hem de ekonomik bir üretim elde edilmektedir. Standartlara uygun üretimin saðlanmasýyla beton üreticisi ile tüketici arasýnda güven oluþmaktadýr. Sektördeki bütün üreticilere tarafsýz ve doðru bir denetim uyguladýðý için KGS Belgeli beton üreticileri özellikle tercih edilmektedir. Günümüzde bazý prestijli projelerin teknik þartnamelerinde beton üreticisi firmalarýn KGS belgeli THBB üyesi olmalarýnýn ön þart olarak talep edilmesi, ülkemiz ve bizler için sevindiricidir. Bu doðrultuda, bütün beton üreticilerini standartlara uygun üretim yapmak üzere KGS Sistemi’ne davet ediyoruz.” dedi.

Ýnþaatlarda daha yüksek dayanýmlý ve doðru çevresel etki sýnýfýnda betonlar kullanýlmalý

2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliðinin binalarda en az C25 dayaným sýnýfý betonun kullanýlmasýný öngördüðünü söyleyen Yavuz Iþýk, “Betonarme yapýlarýn uzun yýllar boyunca depreme karþý dayanýklý olabilmesi için dýþ çevre etkilerine de dayanýklý olacak þekilde boþluksuz ve geçirimsiz olmasý gerekmektedir. Bu dayanýklýlýðýn yani dürabilitenin saðlanmasý için, beton dayaným sýnýflarýnýn daha da yükseltilmesi çok önemlidir. Dayaným sýnýfý kadar önemli olan bir konu da, betonun servis ömrü boyunca performansýný belirleyecek olan ‘Çevresel Etki Sýnýfý’dýr. Doðru çevresel etki sýnýfý seçilip buna göre beton kullanýlmazsa, yapýda uzun vadede bozulmalar meydana gelecek, öngörülen servis ömrü ve depreme dayanýklýlýk azalacaktýr. Projeye uygun çevresel etki sýnýfýnýn doðru bir þekilde belirlenmesi noktasýnda projeyi yapan mühendise ve denetlenmesi konusunda özellikle Yapý Denetim Sistemi'ne büyük rol düþmektedir. Doðru belirlenmiþ çevresel etki sýnýfýnda, yüksek dayanýmlý ve kalite belgeli betonlarla inþa edilen standartlara uygun olarak tasarlanmýþ ve denetlenmiþ binalarýn depremde alacaðý hasarýn daha az olacaðýný öngörebiliyoruz.” dedi.

Yorumlar

Top